Αλίκη Γεωργούλη: «Εγώ ξέρω ποιος ηθοποιός έλεγε δικά του λόγια στους ρόλους που έπαιζε».

Η Αλίκη Γεωργούλη που είχε την τύχη να παίξει σε σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου επιβεβαιώνει πως κάποιοι ηθοποιοί αυτοσχεδίαζαν και περισσότερο ένας από όλους

Αλίκη Γεωργούλη: «Εγώ ξέρω ποιος ηθοποιός έλεγε δικά του λόγια στους ρόλους που έπαιζε».

Υπάρχει ο αστικός μύθος για τους μεγάλους κωμικούς μας που αυτοσχεδίαζαν μπροστά στον κινηματογραφικό φακό. Υπάρχει όμως και η σοβαρή διάψευση τόσο από σκηνοθέτες όσο και από τις εταιρίες παραγωγής. Ακούγεται για παράδειγμα ότι όσοι έπαιζαν με τον Σακελλάριο δεν άλλαζαν ούτε λέξη στο κείμενο του ρόλου τους. Είναι όμως έτσι;

Η Αλίκη Γεωργούλη που συμμετείχε σε ταινίες όπως «Ο Ηλίας του 16ου» ανατρέπει την επικρατούσα άποψη και ενισχύει τη φημολογία περί αυτοσχεδιασμού μπροστά στην κάμερα από εκλεκτούς ηθοποιούς της εποχής εκείνης.

Στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο «Από τον Λένιν στον Βερσάτσε», εκδόσεις Κάκτος, μιλά για τον Κώστα Χατζηχρήστο και για το δαιμόνιο του αυτοσχεδιασμού που ο μεγάλος κωμικός είχε μέσα του.

Συγκεκριμένα η Γεωργούλη αναφέρει: «Έπαιξα δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο στην ταινία ''Ο Ηλίας του 16ου''. Ο Χατζηχρήστος έλεγε τόσα λόγια δικά του στους ρόλους του...Και ίσως αυτά να ήταν τα καλύτερα. Αυτές οι προσθήκες που έκανε, έδιναν τη ζωντάνια και τη γνησιότητα στα πρόσωπα που δημιουργούσε.Τον θαύμαζα. Τον κοίταζα με ανοιχτό το στόμα.Τον περίμενα να τελειώσει για να πω τις πενιχρές μου ατάκες.Του άρεσε αυτό, που δεν τον έκοβα.- Είσαι καλό θεατρινάκι, μου είπε μια μέρα. Καταλαβαίνεις πότε πρέπει να μιλήσεις.Ήταν ωραίος άνθρωπος ο Χατζηχρήστος.Καλοπροαίρετος. Ανθρώπινος».

Με τον τρόπο της η Αλίκη Γεωργούλη επιβεβαιώνει τα όσα λέγονται για τους παλιούς ηθοποιούς της κωμωδίας, ότι ήταν δηλαδή ατακαδόροι και ότι ξέφευγαν συνεχώς από το δοσμένο σενάριο, δημιουργώντας συχνά καλύτερες από τις αρχικές ατάκες.