«Έφυγαν» οι σπουδαίοι στιβικοί του παρελθόντος Περιστεράκης και Κατσίπη
Δύο μεγάλες μορφές του ελληνικού στίβου «έφυγαν» από κοντά μας τις προηγούμενες μέρες.
Πρόκειται για τον πρωταθλητή του ακοντισμού Δημήτρη Περιστεράκη που άφησε την τελευταία του αναπνοή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής και της πρωταθλήτριας στα σπριντ Μάτας Κατσίπη που «έφυγε» από κοντά μας την 25η Οκτωβρίου.
Σε ηλικία 91 ετών, τη μέρα μάλιστα της ονομαστικής του εορτής ο Δημήτρης Περιστεράκης (26 Οκτωβρίου). Ο ΣΦ ΑΕΚ Νάξου έγραψε για τον σπουδαίο αθλητή της ΑΕΚ: «Σήμερα, την ημέρα της ονομαστικής του εορτής, έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Περιστεράκης. Ο σημαιοφόρος της ΑΕΚ, ο βαλκανιονίκης, ο πρωταθλητής, ο δάσκαλος, ο κορυφαίος Ναξιώτης αθλητής».
Oλυμπιακός ενόψει ΟΑΚΑ: Κάτι παραπάνω από ένα ντέρμπι
Το naxospress.gr με τη σειρά του σημείωσε: Βιογραφικό αθλητικό γεμάτο… Ήταν ο διάδοχος του Δήμου Παπαγεωργίου στην ΑΕΚ όσον αφορά τον ακοντισμό και για 15 περίπου χρόνια (από τα μέσα της δεκαετίας του 50 έως τα τέλη του 60) ήταν αυτός που έφερε νίκες εντός κι εκτός συνόρων… Όμως, όπως αναφέραμε είχε πολύπλευρη δράση και το 2017 θα τιμηθεί κι από την ΑΕΚ σε εκδήλωση που έγινε στην Νάξο.
Κι όπως αναφέρει ένας από τους ανθρώπους που τον γνώρισε από κοντά, ο Μιχάλης Φραγκίσκος «O Δημήτρης Περιστεράκης σήμερα πέταξε μαζί με το ακόντιο του, έξω από τον στίβο όπως πάντα, αλλά τώρα έξω από τον στίβο της ζωής. Ένας άνθρωπος που αφήνει ζωντανό το αποτύπωμα του στην αθλητική ζωή της Νάξου έφυγε σήμερα τα ξημερώματα, ανήμερα της γιορτής του».
Απεβίωσε την 25η Οκτωβρίου 2019 η πρωταθλήτρια των δρόμων ταχύτητας του Πανελληνίου ΓΣ, Μάτα Κατσίπη. Το 1949, μαθήτρια ακόμη της 6ης Γυμνασίου, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ γυναικών στα 200μ. Ακολούθησαν δύο ακόμη καταρρίψεις το 1950 και το 1951. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας στα σπριντ εννέα (9) φορές. Πρώτη πανελληνιονίκης στα 200 μ. πέντε φορές - συνεχόμενες - από το 1949 έως το 1953.
Πρώτη πανελληνιονίκης στα 100 μ. αλλά και στα 4Χ 100 μ. το 1951 και το 1952. Επίσης, δεύτερη πανελληνιονίκης στα 100 μ. το 1949 και το 1950 και τρίτη το 1953. Υπήρξε η δημιουργός του αθλητικού τμήματος της Ιταλικής Σχολής, στην οποία και εργάστηκε, ως γυμνάστρια, επί 27 συνεχή χρόνια, ενώ συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο Λύκειο Καπανδριτίου. Τιμήθηκε επανειλημμένα, ως μια από τις μεγαλύτερες, Ελληνίδες αθλήτριες στίβου όλων των εποχών.