Πόσο κοστίζει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης – Πιο «αλμυρό» το μοσχάρι

Τουλάχιστον 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι κοστίζει το μοσχαρίσιο κρέας που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα κρεοπωλεία για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης ενώ στα υπόλοιπα κρεατικά που «πρωταγωνιστούν» τη συγκεκριμένη ημέρα, οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα.  

Πόσο κοστίζει το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης – Πιο «αλμυρό» το μοσχάρι

Τουλάχιστον 20% ακριβότερα σε σχέση με πέρσι κοστίζει το μοσχαρίσιο κρέας που αγοράζουν οι καταναλωτές από τα κρεοπωλεία για το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης ενώ στα υπόλοιπα κρεατικά που «πρωταγωνιστούν» τη συγκεκριμένη ημέρα, οι τιμές παραμένουν στα περσινά επίπεδα.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, η τιμή στο μοσχάρι καταγράφει το τελευταίο διάστημα συνεχώς ανοδική πορεία, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί έως το καλοκαίρι. «Η τιμή σε σχέση με πέρσι είναι τουλάχιστον κατά 20% αυξημένη και πλησιάζει το 25%», σημειώνει.

Η ανοδική αυτή πορεία των τιμών οφείλεται στη μειωμένη, κατά περίπου 30%, παραγωγή των βοοειδών, λόγω των πολιτικών που εφαρμόζονται σε χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο μέτρων σχετικά την κλιματική αλλαγή. Όπως εξηγεί ο κ. Κεσίδης, την ίδια στιγμή που η παραγωγή στην ΕΕ εμφανίζεται μειωμένη, η ζήτηση από τους καταναλωτές για μοσχαρίσιο κρέας διατηρείται σταθερή, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών.

Η άνοδος στην τιμή του μοσχαριού αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Ιανουάριο του 2025, σύμφωνα με τα οποία, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αυξήθηκε κατά 5,7% και σε διάστημα ενός μηνός, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2024 δηλαδή, κατά 1,5%. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, αυξημένη κατά 2% σε ετήσια βάση ήταν η τιμή και στο χοιρινό.

Πάντως το μοσχαρίσιο κρέας δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων επιλογών των καταναλωτών για την Τσικνοπέμπτη, σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη. «Πρωταθλητής» της κατανάλωσης αναδεικνύεται το χοιρινό, σε όλες τις μορφές, δηλαδή, σουβλάκια, παϊδάκια, μπριζόλες, πανσέτες κτλ. Οι περσινές τιμές, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών ισχύουν και φέτος, διαμορφώνονταν από 6,5 έως 8 ευρώ το κιλό. Στις επιλογές των Ελλήνων ακολουθεί το κοτόπουλο, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί το πιο φθηνό κρέας. Αντίθετα, το ακριβότερο μοσχάρι, προτιμάται ανά περίπτωση τη συγκεκριμένη μέρα από τους καταναλωτές και κυρίως για παρασκευές, όπως μπιφτέκια και κεφτέδες.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είδη διατροφής, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι τιμές σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο ήταν μεσοσταθμικά σταθερές, με τον πληθωρισμό τροφίμων στο 0,1%. Πέραν της αύξησης στο μοσχάρι, η μεγαλύτερη άνοδος της τάξεως του 7,6% καταγράφηκε και στην κατηγορία «μεταλλικό νερό - αναψυκτικά- χυμοί», ακόμη μία κατηγορία στην οποία οι πιέσεις συνεχίζονται και το τρέχον έτος λόγω της ανόδου στη διεθνή τιμή των συμπυκνωμένων χυμών. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση σε ετήσια βάση παρατηρείται στο ελαιόλαδο, το οποίο μετά το διαρκές ράλι ανόδου της τελευταίας διετίας εμφανίζεται μειωμένο κατά -10,5%.

ΠΗΓΗ: CNN



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110