Το προπονητήριο... φάντασμα στην Πάρνηθα (vid)
Το προπονητήριο στην Πάρνηθα δημιουργήθηκε την εποχή της δικτατορίας, εγκαινιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Ασλανίδη, ξανα-εγκαινιάστηκε από τον Κώστα Λαλιώτη, αλλά παραμένει... εγκαταλελειμμένο. Τι λέει ο ΣΕΓΑΣ.
Πρόκειται για το εγκαταλελειμμένο προπονητήριο στην Πάρνηθα. Σε υψόμετρο 1.048 μέτρων, το προπονητήριο του ΣΕΓΑΣ ήταν ένα πραγματικό στολίδι «ήπιου χαρακτήρα». Δεν είχε φωτισμό, καμία τσιμεντένια κατασκευή, «έδενε» με το περιβάλλον.
Οι πυρκαγιές του 2007 έκαψαν σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά τους, κατέστρεψαν τις εγκαταστάσεις πέριξ του στίβου που διατηρείται ακόμη και σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση (το ταρτάν έχει αλλοιωθεί σε ελάχιστα σημεία της διαδρομής). Το προπονητήριο φάντασμα βρίσκεται πίσω από το παλιό Σανατόριο της Πάρνηθας στην Αθήνα.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Διπλά εγκαίνια
Το προπονητήριο δημιουργήθηκε την εποχή της δικτατορίας και ο στρατιωτικός Κωνσταντίνος Ασλανίδης, ο οποίος είχε αναβάλει το συγκεκριμένο έργο και διατέλεσε και Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, έκανε τα εγκαίνια στις 24 Ιουλίου του 1972.
Παρά τον αρχικό ενθουσιασμό οι εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα, με τον Υφυπουργό Νέας Γενιάς και Αθλητισμού Κώστα Λαλιώτη να πραγματοποιεί το 1986 τα δεύτερα εγκαίνια, αφού προηγουμένως είχαν γίνει έργα βελτίωσης.
Το γεγονός συνδυάστηκε με μια ημερίδα στίβου, αλλά και πάλι, ελάχιστοι αθλητές τίμησαν με την παρουσία τους την φιλόξενη και δροσερή Πάρνηθα.
Δείτε το βίντεο της n.p. production:
Ο ΣΕΓΑ για το προπονητήριο
Πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή δημοσίευμα περί εγκατάλειψης της περιουσίας του ΣΕΓΑΣ, στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Στίβου, αναρτήθηκε σχετική ενημέρωση.
Σε αυτή αναφέρεται ότι ο χώρος του προπονητηρίου της Πάρνηθας ουδέποτε ήταν ιδιοκτησίας του ΣΕΓΑΣ. Η έκταση του χώρου «ΞΕΡΟΛΙΒΑΔΟ» της Πάρνηθας, ανήκε στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και παραχωρήθηκε στον ΣΕΓΑΣ το 1970. Όπως αναφέρει ο ΣΕΓΑΣ και ο πρόεδρος του, Βασίλης Σεβαστής: «...Η αρχική παραχώρηση, πριν η ΑΚΑΣ έλθει στη Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ είχε λήξει το 1996, χωρίς η προηγούμενη Διοίκηση να φροντίσει να την ανανεώσει.
Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ ζητήσαμε την εκ νέου παράταση της παραχώρησης του χώρου και δαπανήσαμε αρκετά χρήματα για να ξαναλειτουργήσει.
Το αίτημα έγινε δεκτό με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Τ. και έγκριση του Υπουργού Ανάπτυξης. Η παράταση δόθηκε μέχρι το 2010 με σύμβαση που υπογράψαμε στα τέλη του 1998.
Από τότε η Διοίκηση του ΣΕΓΑΣ, υπό την Προεδρία του υπογράφοντος, όχι μόνο φρόντισε να λειτουργήσουν επαρκώς οι εγκαταστάσεις, αλλά φρόντιζε συνεχώς και αδιαλείπτως να προσπαθεί να επιτύχει αφ’ ενός την συντήρηση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων, αλλά και την ανανέωση της παραχώρησης, όσο πλησιάζαμε στη λήξη τη σύμβασης».
Το χρονικό των ενεργειών
Η σχετική ανακοίνωσε αναφέρει στηγ συνέχει το χρονικό των ενεργειών της διοίκησης του ΣΕΓΑΣ:
«1. Στις 14.12.2000: Προς τον Υφυπουργό κ.κ. Γεώργιο Φλωρίδη και προς τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιωάννη Σγουρό.
«Σε απάντηση του υπ. αρ. 17023 εγγράφου της ΓΓΑ που ζητάει να καθορίσουμε τις προτεραιότητες σε θέματα υποδομών, ο ΣΕΓΑΣ με το υπ. αρ. 6449/12.12.2000, ζητάει «την πλήρη ανακαίνιση – ανακατασκευή του Στίβου των ξενώνων και των βοηθητικών χώρων του προπονητηρίου της Πάρνηθας».
2. Στις 21.11.2001 με αρ. πρωτ. 5634 προς Υφυπουργό κ. Ιωάννη Κουράκη και τον κ. Νικόλαο Έξαρχο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού σε υπόμνημα για τις προτεραιότητες και ανάγκες Αθλητικών Εγκαταστάσεων Κλασικού Αθλητισμού, ζητείται η ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της Πάρνηθας, ενόψει του προγραμματισμού των Ολυμπιακών έργων.
3. Στις 23.6.2005: με αρ. πρωτ. 3667 και 25.11.2005 με αρ. πρωτ. 6349, προς τον κ. Γιώργο Ορφανό με κοινοποίηση στο γραφείο Πρωθυπουργού, στον Γ.Γ.Α. κ. Κώστα Κουκοδήμο, καταγράφονται τα προβλήματα και ζητάμε την παρέμβαση της ΓΓΑ για την συντήρηση και ανακατασκευή των εγκαταστάσεων.
Στις 29.11.2005 με αρ. πρωτ. Κ29771, το γραφείο του Πρωθυπουργού αποστέλλει τον φάκελο του ΣΕΓΑΣ στον αρμόδιο Υφυπουργό και παρακαλεί να εξετάσει το θέμα της Πάρνηθας.
4. Στις 2.5.2006 με αρ. πρωτ. 2233, προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γεώργιο Ορφανό και κοινοποίηση ΠΑΛΙ στο γραφείο του Πρωθυπουργού, ο ΣΕΓΑΣ επανέρχεται στα αιτήματά του, επισημαίνοντας τις εκτεταμένες φθορές, επισυνάπτοντας και φωτογραφικό υλικό.
5. Στις 29.6.2006 με αρ. πρωτ. ΤΥ-Δδ/Φ020/ΟΙΚ 30135 έγγραφο της ΓΓΑ, προς το Δασαρχείο Πάρνηθας, ζητάει την έγκριση τους για την «ανακατασκευή επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των ξενώνων.
Όταν η Πάρνηθα είχε το δικό της Χιονοδρομικό κέντρο (pics)
6. Στις 26.7.2006 με αρ. πρωτ. 2570, το Δασαρχείο Πάρνηθας απαντώντας στη ΓΓΑ ενημερώνει μεταξύ άλλων ότι:
α) Η έκταση των εγκαταστάσεων του ΣΕΓΑΣ αποτελεί τμήμα ευρύτερης έκτασης, ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού.
β) Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, δεν προκύπτει ότι εγκρίθηκαν από την αρμόδια δασική υπηρεσία στη φάση κατασκευής τους και,
γ) Ενημερώνει την ΓΓΑ, ότι το Δασαρχείο θα συντάξει «πράξη χαρακτηρισμού για την μορφή της έκτασης, βάσει της οποίας θα καθοριστούν οι επιτρεπτές επεμβάσεις στα πλαίσια της δασικής Νομοθεσίας»
7. Στις 7.9.2006 η ΓΓΑ με το αρ. πρωτ. ΤΥ-Δδ/Φ020/ΟΙΚ. 4025 έγγραφό της προς τον ΣΕΓΑΣ, που κοινοποιείται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, κοινοποιεί το ανωτέρω έγγραφο του Δασαρχείου Πάρνηθας και ενημερώνει για το περιεχόμενό του.
8. Στις 23.10.2006 με το αρ. πρωτ. 5365 ο ΣΕΓΑΣ με έγγραφό του προς τον κ. Στ. Δουβή και κοινοποίηση στην Περιφέρεια Αττικής – Δασαρχείο Πάρνηθας, επανέρχεται στο θέμα και ζητάει την επίλυσή του για μια ακόμα φορά!
9. Στις 30.1.2007, ο ΓΓΑ κ. Στ. Δουβής, σε έγγραφό του προς το Δασαρχείο Πάρνηθας, που κοινοποιείται στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στον ΣΕΓΑΣ ζητάει την επίσπευση των ενεργειών για τη σύνταξη πράξης χαρακτηρισμού της έκτασης , προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα έκδοσης των σχετικών αδειών για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων.
10. Στις 24.4.2007, με αρ. πρωτ. 1840, ο ΣΕΓΑΣ επανέρχεται στο ανωτέρω έγγραφο και απευθύνει προς την ΓΓΑ κ. Στ. Δουβή, με κοινοποίηση στο γραφείο του Πρωθυπουργού και στο αρμόδιο Δασαρχείο και ζητάει την επίσπευση των σχετικών ενεργειών.
11. Στις 24.5.2007 με αρ. Πρωτ. 1492, το Δασαρχείο Πάρνηθας, απαντώντας στα ανωτέρω (9) και (10) έγγραφα της ΓΓΑ και του ΣΕΓΑΣ αντίστοιχα, ζητάει την υποβολή σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος, προκειμένου να προβεί στην έκδοση πράξης χαρακτηρισμού της έκτασης που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ.
12. Στις 28 Ιουνίου του 2007 ξεσπάει η μεγάλη πυρκαγιά στην Πάρνηθα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στο δάσος.
13. Στις 24.7.2007, λόγω της καταστροφικής πυρκαγιάς, δημοσιεύεται στο ΦΕΚ 336 τΔ΄/ Προεδρικό Διάταγμα, «περί καθορισμού ζωνών προστασίας Πάρνηθας» όπου στο άρθρο 2 παρ. 2 καθορίζεται ως ζώνη απολύτου προστασίας, το σημείο που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ, δηλαδή στη ζώνη Α2, όπου απαγορεύονται κάθε είδους δραστηριότητες, με ειδική αναφορά στις εγκαταστάσεις του ΣΕΓΑΣ, όπου επιτρέπονται ΜΟΝΟ «μαθητικές αθλητικές εκδηλώσεις, χωρίς επέκταση των εγκαταστάσεων ή δραστηριοτήτων»!
Όπως ήταν φυσικό, η εμφανέστατη κωλυσιεργία του Δασαρχείου Πάρνηθας, επισφραγίστηκε από το ατυχές γεγονός της καταστροφικής πυρκαγιάς, που προκάλεσε την έκδοση του ανωτέρω Προεδρικού Διατάγματος, που υπήρξε η ταφόπλακα κάθε προσπάθειας και ελπίδας για την ανακατασκευή των εγκαταστάσεων του Προπονητηρίου της Πάρνηθας.
Παρόλα αυτά και ενώ το «παιχνίδι» φαινόταν χαμένο το Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια!
Προκειμένου να αξιοποιήσει τις προβλέψεις του Εθνικού Προγράμματος Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των πληγεισών από τις πυρκαγιές περιοχών, προχώρησε στις παρακάτω ενέργειες:
1. Ανέθεσε την κατάρτιση πλήρους Τεχνικής Μελέτης με τίτλο «Αποκατάσταση Προπονητηρίου Πάρνηθας καταστραφέντος κατά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007»
Η Τεχνική μελέτη περιελάμβανε δύο υποέργα:
α) Κατασκευή και τοποθέτηση προκατασκευασμένων Κτισμάτων Ξενώνων.
β) Ανακατασκευή Ελαστικού Τάπητα.
Συνολικό κόστος 1.029.970,00€.
2. Ο ΣΕΓΑΣ κατέθεσε στις 2.9.2009 την παραπάνω μελέτη με αρ. πρωτ. 6088 στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής (Λ. Συγγρού 100 – 5ος όροφος).
Η Διαχειριστική Αρχή με έγγραφό της, την 3η.9.2009 παραπέμπει το θέμα του ΣΕΓΑΣ, στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (Εθνική Αρχή Συντονισμού).
Η τελική έγκριση του φακέλου, απαιτούσε θετική εισήγηση της Διοικητικής Περιφέρειας Αττικής (Δασαρχείο κ.λπ.), ότι συμφωνεί ενταχθεί το έργο σε μια από τις τρεις Σ.Α.Ε. του Π.Δ.Ε., που αφορούν πυρκαγιές.
Η έγκριση αυτή δεν δόθηκε ποτέ!
Η προσπάθεια όμως συνεχίστηκε:
1. Στις 5.1.2010 ο ΣΕΓΑΣ με υπ’ αρ. πρωτ. 1/5.1.2010 έγγραφό του ζητάει από το Υπουργείο Οικονομίας (ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ), να πληροφορηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εξέταση του αιτήματός του.
2. Στις 27.1.2010 με το υπ’ αρ. πρωτ. 332 έγγραφό του προς τον ΓΓΑ κ. Π. Μπιτσαξή, τον ενημερώνει για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και ζητάει την μεσολάβηση του για την έγκριση του αιτήματός του.
3. Στις 12.10.2010 με το υπ’ αρ. πρωτ. 4573 έγγραφό του ζητάει από τον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για τον ΕΟΤ, την έγκριση για την παράταση της Σύμβασης παραχώρησης μέχρι το 2022.
4. Τέλος, στις 10.10.2011, η ΓΓΑ με το υπ’ αρ. πρωτ. ΤΥ-Δδ/Φ020/ΟΙΚ28790 έγγραφό της ζητάει ακόμη μια φορά την έκδοση πράξης χαρακτηρισμού, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις.
Δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση από τους αρμόδιους σε όλες τις τελευταίες ενέργειες και εκεί σταμάτησαν οι προσπάθειές μας...»