Γιούλια Εφίμοβα: Πήρε άδεια να συμμετάσχει στο Παρίσι

Η Γιούλια Εφίμοβα έγινε η πρώτη Ρωσίδα κολυμβήτρια που επωφελήθηκε από το καθεστώς ουδέτερου αθλητή (AIN) για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», αν και δήλωσε ότι θα δυσκολευθεί να εξασφαλίσει την πρόκριση για την κορυφαία διοργάνωση.

Γιούλια Εφίμοβα: Πήρε άδεια να συμμετάσχει στο Παρίσι

Η έξι φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και τρις Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012 (200μ, χάλκινο) και στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 2016 (100 και 200μ, αργυρό), έλαβε την ιδιότητα της ουδέτερης κολυμβήτριας για το Παρίσι από το σώμα Head of Swimming της World Aquatics.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εξουσιοδοτεί ατομικά Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να συμμετάσχουν υπό ουδέτερη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπό τους όρους ότι δεν έχουν υποστηρίξει ανοιχτά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και ότι δεν είναι μέλη συλλόγου που να συνδέεται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η 32χρονη Εφίμοβα, ωστόσο, δήλωσε στο ρωσικό κανάλι Match TV.Ru ότι θα δυσκολευθεί να τηρήσει την προθεσμία των Ολυμπιακών προκριματικών της 23ης Ιουνίου και ότι χωρίς βίζα για την Ευρώπη, δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει σε αγώνες πρόκρισης:

«Μου έδωσαν ουδέτερο καθεστώς σήμερα, αλλά είναι μεγάλο πρόβλημα που δεν έχουμε αρκετό χρόνο για τα διεθνή προκριματικά. Όλοι οι αγώνες τελειώνουν στις 23 Ιουνίου, είτε έγιναν είτε θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Το πιο σημαντικό είναι ότι η World Aquatics εξέτασε γρήγορα την αίτησή μου και με υποστηρίζει να συμμετάσχω στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά δεν έχω βίζα για την Ευρώπη και δεν έχω πρόσβαση σε διεθνείς προκριματικούς αγώνες».

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Σάλνικοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι εναπόκειται σε κάθε κολυμβητή να υποβάλει αίτηση για ουδέτερο καθεστώς και πως η Ρωσία δεν τους στέκεται εμπόδιο: «Δεν απαγορεύσαμε στους αθλητές να κάνουν αίτηση για αυτό το καθεστώς, είναι προσωπική της υπόθεση», τόνισε αναφερόμενος στην Εφίμοβα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ