Τι αλλάζει στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση - Η ανάλυση των νέων κανονισμών

Στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση, όπως συνέβη και σε όλα τα άλλα αθλήματα του Υγρού Στίβου, αποφασίστηκαν αλλαγές στους κανονισμούς, στο Κογκρέσο της FINA, όπως συνηθίζεται μετά από κάθε Ολυμπιάδα.

Τι αλλάζει στην Καλλιτεχνική Κολύμβηση - Η ανάλυση των νέων κανονισμών

Οι αλλαγές αυτές είναι ριζικές. Έχουμε αναθεώρηση του συστήματος βαθμολόγησης με καινοτόμες πτυχές, που επιβάλουν την τεχνολογία σε ολοένα και περισσότερα σημεία αυτής της διαδικασίας, κρατώντας το ενδιαφέρον υψηλό για τον αγωνιστικό κύκλο 2022-2025 με όσα ψηφίστηκαν στο FinaCongress στις 3/10/2022. Φαίνεται ότι την αλλαγή αυτή την ήθελαν πολύ όλοι καθώς το πακέτο με τις αλλαγές ψηφίστηκε με 95% υπέρ. Σημαντικές είναι οι αλλαγές επίσης στο περιεχόμενο των προγραμμάτων αλλά και τη συμμετοχή των ανδρών στο άθλημα.

Συγκεκριμένα οι αλλαγές αφορούν σε:

1) ΦΥΛΛΟ: Τα αγόρια μπορούν να συμμετέχουν στα αγωνίσματα του Ανδρικού Σόλο, Μικτού Ντουέτο, και όλα τα ομαδικά αγωνίσματα με αριθμητικό περιορισμό έως δύο.

2) ΗΛΙΚΙΕΣ: Στις ηλικιακές κατηγορίες και συγκεκριμένα στην Κατηγορία Εφήβων-Νεανίδων τα ηλικιακά όρια είναι 15-19 για τα κορίτσια και 15-20 για τα αγόρια, ενώ στην Κατηγορία Παίδων-Κορασίδων Α 13-15 για τα κορίτσια και 13-16 για τα αγόρια.

3) ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ:

Τα αγωνίσματα για την (Δ) Κατηγορία 12 & κάτω (Παίδων-Κορασίδων Β) είναι Φιγούρες(4), Σόλο, Ανδρικό ΣόλοΝτουέτο, Μικτό Ντουέτο, Ομαδικό, Free Combination.

Τα αγωνίσματα για την (Γ) Κατηγορία 13-15 ετών (Παίδων-Κορασίδων Α) είναι Φιγούρες(2 για κάθε αθλητή-τρια), Σόλο, Ανδρικό Σόλο Ντουέτο, Μικτό Ντουέτο, Ομαδικό, Free Combination.

Τα αγωνίσματα για την (Β) Κατηγορία 15-19Κορίτσια, 15-20Αγόρια (Εφήβων-Νεανίδων) είναι Σόλο Ελεύθερο, Σόλο Τεχνικό, Ανδρικό Σόλο Ελεύθερο, Ανδρικό Σόλο Τεχνικό, Ντουέτο Ελεύθερο, Ντουέτο Τεχνικό, Μικτό Ντουέτο Ελεύθερο, Μικτό Ντουέτο Τεχνικό, Ομαδικό Ελεύθερο, Ομαδικό Τεχνικό, Ακροβατικό.

Τα αγωνίσματα για την (Α) Κατηγορία ΟΠΕΝ (12&πάνω) είναι Σόλο Ελεύθερο, Σόλο Τεχνικό, Ανδρικό Σόλο Ελεύθερο, Ανδρικό Σόλο Τεχνικό, Ντουέτο Ελεύθερο, Ντουέτο Τεχνικό, Μικτό Ντουέτο Ελεύθερο, Μικτό Ντουέτο Τεχνικό, Ομαδικό Ελεύθερο, Ομαδικό Τεχνικό, Ακροβατικό.

Παίδων-Κορασίδων Β

12&ΚΑΤΩ (Κ10/12)

Δ κατηγορία

Παίδων-Κορασίδων Α

13-15 (Κ13/15)

Γ κατηγορία

ΕΦΗΒΩΝ-ΝΕΑΝΙΔΩΝ

(Κ15/19)

Β κατηγορία

ΟΠΕΝ

12&ΠΑΝΩ

Α κατηγορία

ΦΙΓΟΥΡΕΣ

Χ

Χ

ΣΟΛΟ ΕΛ.

Χ

Χ

Χ

Χ

ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΟΛΟ ΕΛ.

Χ

Χ

Χ

Χ

ΝΤΟΥΕΤΟ ΕΛ.

Χ

Χ

Χ

Χ

ΜΙΚΤΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΕΛ.

Χ

Χ

Χ

Χ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΕΛ.

Χ

Χ

Χ

Χ

FREE COMBINATION

Χ

Χ

ACROBATICS

Χ

Χ

ΣΟΛΟ ΤΕΧΝ.

Χ

Χ

ΑΝΔΡΙΚΟ ΣΟΛΟ ΤΕΧΝ.

Χ

Χ

ΝΤΟΥΕΤΟ ΤΕΧΝ.

Χ

Χ

ΜΙΚΤΟ ΝΤΟΥΕΤΟ ΤΕΧΝ.

Χ

Χ

ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΕΧΝ.

Χ

Χ

4) ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΩΝ // ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ:

SENIOR/JUNIOR

ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’)

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

SOLO TECH

2:00

7

Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων και 2 Ελεύθερων Ασκήσεων

SOLO FREE

2:15

7

Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων

DUET TECH

2:20

8

Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων, 2 Ελεύθερων Ασκήσεων κι ένα Ακροβατικό

DUET FREE

2:45

9

Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων και 2 Ακροβατικών

MIXED DUET TECH

2:20

8

Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων, 2 Ελεύθερων Ασκήσεων (μια από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνει μια υβριδική σύνδεση) και 1 Ακροβατικό.

MIXED DUET FREE

2:45

9

Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων (μια από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνει υβριδική σύνδεση), 2 Ακροβατικά: ένα πέταγμα με το κεφάλι οδηγό κι ένα πέταγμα. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. Δύο (2) κινήσεις επιφανείας με σύνδεση και με προχώρημα.

TEAM TECH

2:50

9

Σύνολο 5 Υποχρεωτικών Στοιχείων και 3 Ελεύθερες Ασκήσεις (η μια πρέπει να περιλαμβάνει εφέ αλληλουχίας (cadenceaction) και ένα Υποχρεωτικό Ομαδικό Ακροβατικό

TEAM FREE

3:30

11

Σύνολο 7 Ελεύθερων Ασκήσεων και 4 Ομαδικά Ακροβατικά

ACROBATICROUTINE

3:00

7

7 Ακροβατικά (1 από κάθε γκρουπ = 4 + 3 ελεύθερης επιλογής) + οι μεταφορές είναι ελεύθερες, αλλά δεν αξιολογείται η δυσκολία + οι ασκήσεις μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιηθούν χωρίς να αξιολογηθεί όμως η δυσκολία τους

YOUTH (13-15)

ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’)

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

SOLO FREE

2:00

6

Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων

DUET FREE

2:30

7

Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 1 Ακροβατικού

MIXED DUET FREE

2:30

7

Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων (μια από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνει υβριδική σύνδεση), 1 Ακροβατικό. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. Δύο (2) κινήσεις επιφανείας με σύνδεση και με προχώρημα.

TEAM FREE

3:00

9

Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 3 Ομαδικά Ακροβατικά (όριο ασφάλειας θα οριστεί). Απαιτούμενα συστατικά (εάν κάποια από τις 6 ασκήσεις): μια κίνηση πετάγματος/εκτίναξης και μια κίνηση περιστροφής 720ο(R3), και οι δυο εκτελεσμένες πλήρως συγχρονισμένες (7 κινήσεις)

YOUTHCOMBO

3:00

9

4 Ακροβατικά (περιορισμοί για την ασφάλεια των αθλητών-τριών) + Ελεύθερες Μεταφορές + ΜΟΝΟ 1 Χ Άσκηση Σόλο, 1 Χ Άσκηση Ντουέτο, 3 Χ Ασκήσεις Ομαδικού

12U

ΧΡΟΝΟΣ (+/- 5’’)

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

SOLO FREE

2:00

5

Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων

DUET FREE

2:30

6

Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων και 1 Ακροβατικού

MIXED DUET FREE

2:30

6

Σύνολο 5 Ελεύθερων Ασκήσεων (μια από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνει υβριδική σύνδεση), 1 Ακροβατικό. Επιπρόσθετες υποχρεωτικές “κινήσεις” για Ελεύθερο Μικτό Ντουέτο #1. Δύο (2) κινήσεις επιφανείας με σύνδεση.

TEAM FREE

3:00

9

Σύνολο 6 Ελεύθερων Ασκήσεων και 3 Ομαδικά Ακροβατικά (όριο ασφάλειας θα οριστεί).

12U COMBO

3:00

8

3 Ακροβατικά (περιορισμοί για την ασφάλεια των αθλητών-τριών) + Ελεύθερες Μεταφορές + ΜΟΝΟ 1 Χ Άσκηση Σόλο, 1 Χ Άσκηση Ντουέτο, 3 Χ Ασκήσεις Ομαδικού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΡΙΣΗΣ:

Καθένα από τα πιο πάνω προ απαιτούμενα στοιχεία με τους νέους κανονισμούς θα έχουν ένα προκαθορισμένο Βαθμό Δυσκολίας και αυτός θα επιλέγεται από τον προπονητή στις ελεύθερες επιλογές ή θα είναι προκαθορισμένο από τον Κανονισμό για τα Υποχρεωτικά Τεχνικά Στοιχεία. Η σύνθεση της κάθε Ελεύθερης Άσκησης ανάλογα με τον αριθμό των κινήσεων που θα περιλαμβάνει και το συνολικό χρόνο άπνοιας θα έχει ένα Βασικό Βαθμό Δυσκολίας (Base Mark) ο οποίος θα προσαυξάνεται ανάλογα με τις κινήσεις που θα εκτελούνται και μια σειρά από μπόνους που θα περιλαμβάνουν ανάλογα με το σχεδιασμό και το περιεχόμενο της άσκησης. Σε περίπτωση όμως λάθους ή παράλειψης η άσκηση θα λαμβάνει ως Βαθμό Δυσκολίας μόνο το Βασικό Βαθμό Δυσκολίας χωρίς τις προσαυξήσεις.

Πριν από τον αγώνα, κάθε προπονητής καλείται να καταθέσει κάρτα προπονητή για κάθε χορογραφία. Σε αυτές τις κάρτες προπονητών θα καταγράφεται ο χρόνος έναρξης του κάθε στοιχείου, το είδος (Υποχρεωτικό Τεχνικό Στοιχείο, Ελεύθερη Άσκηση, Ακροβατικό, Μεταφορά), η αρίθμηση του στοιχείου, ο Βασικός Βαθμός Δυσκολίας, η δηλωμένη Δυσκολία και τα εξτρά μπόνους.

5) ΠΑΝΕΛ ΚΡΙΤΩΝ: Δύο πάνελ Κριτών θα χρησιμοποιούνται για την κρίση, ένα για την Εκτέλεση των Στοιχείων και ένα για την Καλλιτεχνική Εντύπωση. Το πάνελ για την Εκτέλεση θα δίνει ένα βαθμό για κάθε Στοιχείο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε Κριτής θα δίνει 11 διαφορετικούς βαθμούς για κάθε ένα από το σύνολο των 11 στοιχείων που απαιτούνται στο Ελεύθερο Ομαδικό: 7 για Ελεύθερες Ασκήσεις και 4 για Ακροβατικά.Αντίστοιχα το πανελ για την Καλλιτεχνική Εντύπωση θα δίνει τρείς βαθμούς, ένα για χορογραφία-μουσικότητα, ένα για απόδοση(τρόπος παρουσίασης) κι ένα για μεταφορές(τρόπο μετακίνησης και σύνδεσης των επιμέρους στοιχείων).

10 κριτές θα βαθμολογούν στην κλίμακα 0-10 με διαβάθμιση 0.25.

Επιπροσθέτως δύο γκρουπ Technical Controllers θα χρησιμοποιούνται, ένα γκρουπ τριών ατόμων για το Συγχρονισμό κι ένα γκρουπ τριών ατόμων για τη Δυσκολία. Οι κοντρόλερς για το Συγχρονισμό θα καταγράφουν σε ειδική εφαρμογή τα λάθη Συγχρονισμού (μικρά, μεσαία, μεγάλα) και αφαιρείται το σύνολο των βαθμών ποινής για Συγχρονισμό από το Βαθμό για την Εκτέλεση. Οι κοντρόλερς για τη δυσκολία θα ελέγχουν την Κάρτα Προπονητή (κωδικοποιημένη μορφή κάθε χορογραφίας συνταγμένη από τον προπονητή) και επικυρώνουν την ορθότητα ή επιβάλουν μειώσεις στους βαθμούς Δυσκολίας των επιμέρους Στοιχείων.

Ο τελικός βαθμός της χορογραφίας θα είναι το άθροισμα του Βαθμό Εκτέλεσης των
Στοιχείων με το Βαθμό Καλλιτεχνικής Εντύπωσης αφού αφαιρεθούν όλες οι επιπλέον ποινές.

6) Φιγούρες: Στην Κατηγορία Κ10/12 Παίδων-Κορασίδων Β ή Δ κατηγορία οι αθλητές-τριες εκτελούν 4 φιγούρες όπως ίσχυες έως τώρα από τη Νέα Λίστα Φιγούρων για την Κατηγορία.

Στην Κατηγορία Κ13/15 Παίδων-Κορασίδων Α ή Γ κατηγορία οι αθλητές-τριες εκτελούν ΜΟΝΟ δύο φιγούρες, όχι όμως όλοι τις ίδιες. Κάθε φορά γίνεται κλήρωση μιας εκ των τριών Ενοτήτων από Φιγούρες που η καθεμία περιλαμβάνει 4 φιγούρες ισάξιας βαρύτητας. Οι μισοί αθλητές-τριές εκτελούν τις δύο και οι άλλοι μισοί τις άλλες δύο σύμφωνα με τη σειρά εκτέλεσης.

7) ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ:

Η κληρώσεις για τη σειρά εκτέλεσης θα βασίζεται πλέον στην Παγκόσμια Κατάταξη(διετούς διάρκειας). Δύο ομάδες θα δημιουργούνται μια με όσους αναφέρονται στην Παγκόσμια Κατάταξη και θα αγωνίζονται τελευταίοι και μια με όσους δεν αναφέρονται και θα αγωνίζονται πρώτοι.

Σε γενικές γραμμές, Όπου υπάρχει Προκριματική και Τελική Φάση θα προκρίνονται οι 12 καλύτεροι εφόσον οι συμμετοχές στον Προκριματικό δε ξεπερνούν τις 35, ενώ για τις Ηλικιακές κατηγορίες Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων Α θα προκρίνονται οι 14 καλύτεροι όταν οι συμμετοχές στην Προκριματική Φάση ξεπερνούν τις 35 σε αριθμό.

Με τις πιο πάνω αλλαγές:

• Δίνεται έμφαση στην Τεχνολογία για τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων στην αξιολόγηση των χορογραφιών.• Νέοι Ρόλοι στη διαδικασία κρίσης (ΤECHNICALCONTROLLERS)• Νέα αγωνίσματα• Πιο εδραιωμένη η συμμετοχή ανδρών