Νίκος Γέμελος: «Μια μέρα εκτός νερού στην κολύμβηση ισοδυναμεί με δυο-τρεις σε κάποιο άλλο σπορ»
Ο εκ των κορυφαίων προπονητών κολύμβησης στη χώρα μας, ο Νίκος Γέμελος, μίλησε για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο του υγρού στίβου λόγω της καραντίνας και των κλειστών κολυμβητηρίων.
«Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα τεχνικό με βασικό στοιχείο την επαφή του αθλητή με το νερό. Ο κολυμβητής όσο βρίσκεται έξω από αυτό χάνει τα φυσιολογικά και κύρια χαρακτηριστικά του σπορ, αυτό που λέμε στις πισίνες «δεν πιάνει νερό».... Μια μέρα εκτός νερού στην κολύμβηση ισοδυναμεί με δυο ίσως και τρεις σε κάποιο άλλο σπορ» υποστηρίζει μιλώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ ο πολύπειρος τεχνικός και προσθέτει:
«Την περασμένη άνοιξη όλος ο κόσμος βρέθηκε μπροστά σε καινούργια δεδομένα που απείλησαν αλλά και πήραν ανθρώπινες ζωές. Οι εικόνες στις γειτονικές χώρες έκοβαν την ανάσα. Το κολύμπι, όπως και τα αλλά σπορ, μπήκε σε «αναστολή» για σχεδόν 3 μήνες.
Χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός νερού, πολλοί αθλητές εκτός αγώνων, πολλοί πρωταθλητές εκτός διεθνών διοργανώσεων, προπονητές χωρίς δουλειά και σωματεία κλειστά. Όλος ο κόσμος της πισίνας ακολούθησε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων.
Οι αθλητές του χώρου μας προσπάθησαν να κρατήσουν, όσο δύσκολο και εάν ήταν αυτό, τη φυσική τους κατάσταση και δύναμη εκτός νερού, βρίσκοντας τρόπους οι προπονητές τους μέσω των ηλεκτρονικών μέσων. Ουσιαστικά οι σύλλογοι έμειναν δίπλα στους αθλητές και τους προπονητές τους.
Η επόμενη μέρα του καλοκαιριού δεν ήρθε εύκολα για κανέναν. Όλα άνοιξαν με περιορισμούς, όλα έγιναν κερδίζοντας κάθε μέρα και κάτι. Φτάσαμε έτσι στα καλοκαιρινά πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών όπου τα παιδιά πέτυχαν τους στόχους τους, το πρωτάθλημα της κατηγορίας ανδρών - γυναικών και τα υπόλοιπα έγιναν κανονικά, με αθλητές να πετυχαίνουν ρεκόρ και η διεξαγωγή των διοργανώσεων πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερο αλλά άκρως πετυχημένο τρόπο.
Η επόμενη μέρα μας βρήκε όλους στα ανοιχτά κολυμβητήρια να έχουμε αρχίσει την καινούργια προσπάθεια από το μήνα Αύγουστο, ακολουθώντας αυστηρά τα πρωτόκολλα και μην έχοντας κρούσματα, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα.
Φτάσαμε λοιπόν πριν ένα μήνα να κλείσουμε πάλι τα κολυμβητήρια με την μόνη διαφορά, σε σχέση με την πρώτη καραντίνα, ένας μικρός αριθμός αθλητών να συνεχίζει την προπόνησή του σε τρία διαφορετικά κολυμβητήρια. Θετικό. Όμως δεν μπορεί ο χώρος να προχωρήσει με ελάχιστους αθλητές επιπέδου στο νερό.
Η πρακτική των εβδομαδιαίων τεστ σε όλους μας πιστεύω ότι έδειξε δυο πράγματα, τα μηδενικά κρούσματα στους αθλητές μας αλλά και την επαλήθευση από τον ΠΟΥ ότι η μετάδοση είναι πολύ χαμηλή στα κολυμβητήρια. Η δύναμη της κολύμβησης δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σε ηλικία αθλητές, είναι και οι μικρότεροι.
Η καραντίνα ήδη έχει αφήσει εκτός νερού όλους τους αθλητές για 4 μήνες και πλέον άρχισαν να απογοητεύονται στα εκτός νερού προγράμματα. Οι προπονητές δεν μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους.
Οι σύλλογοι βρίσκονται σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις έτσι ώστε χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών αλλά και την δημόσια υγεία να αρχίσουμε τις προπονήσεις σε ανοικτά κολυμβητήρια και αφού ήδη έχουμε αποδείξει ότι οι αθλητές, οι προπονητές και οι παράγοντες μπορούν να διασφαλίσουν την σωματική και ψυχική υγεία όλων».