Όταν η Πάρνηθα είχε το δικό της Χιονοδρομικό κέντρο (pics)
Η ιστορία του χιονοδρομικού κέντρου της Πάρνηθας.
Οι απαρχές της χιονοδρομίας στη χώρα μας τοποθετούνται στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ο Κωνσταντίνος Ελευθερουδάκης (1877-1962), ο ιδρυτής του ιστορικού βιβλιοπωλείου της Αθήνας, έφερε από το εξωτερικό ένα ζευγάρι σκι, το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο πρωτόγονος (για τα σημερινά δεδομένα) εξοπλισμός γοητεύει αμέσως την εγχώρια ορειβατική κοινότητα. Ρόλο πρωτοπόρου στη διάδοση του αθλήματος έχει και ο μηχανικός Νίκος Τσόρης, ο οποίος φέρνει το δεύτερο ζευγάρι σκι στην Ελλάδα.
Το 1906 ο Κώστας Ελευθερουδάκης οργώνει με τα σκι του το κέντρο της Αθήνας από το Κολωνάκι μέχρι τα Χαυτεία. Η πρωτεύουσα είχε ζήσει έναν από τους ισχυρότερους χιονιάδες της ιστορίας της με κατά τόπους μισό μέτρο χιόνι.
Στις 31 Ιανουαρίου 1932, οι πρώτοι αγώνες χιονοδρομίας στη χώρα μας πραγματοποιήθηκαν στην Πάρνηθα. Η εκκίνηση του αγώνα έγινε από την Αγ. Τριάδα προς το Παληοχώρι, με μήκος διαδρομής περίπου 1500 μέτρα.
Το 1931 τα πρώτα σκι κάνουν την εμφάνισή τους στον Παρνασσό, αλλά η Πάρνηθα θα συνεχίζει για πολλά ακόμα χρόνια να είναι το επίκεντρο της χιονοδρομικής δραστηριότητας στη χώρα.
Και με το ξέσπασμα του πολέμου ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου, πρωταθλητής στο σκι αντοχής, ιδρύει το τάγμα χιονοδρόμων με διοικητή τον ίδιο. Μετά από εκπαίδευση στο Μέτσοβο, οι χιονοδρόμοι προωθούνται στην πρώτη γραμμή των πολεμικών επιχειρήσεων ως ορεινοί καταδρομείς, ανιχνευτές και αγγελιαφόροι.