Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ποζντνιάκοφ

Ο Στάνισλαβ Ποζντνιάκοφ παραιτήθηκε από την προεδρία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής «για να ενδυναμώσει το ρωσικό Ολυμπιακό κίνημα».

Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος Ποζντνιάκοφ

Ο Ποζντνιάκοφ είχε αναλάβει προεδρικά καθήκοντα το 2018, αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από τις κάκιστες σχέσεις της Ρωσίας με το διεθνές Ολυμπιακό κίνημα. Αρχικά, λόγω των κατηγοριών για κρατικά υποκινούμνεο ντόπινγκ, αυτός ήταν και ο λόγος που οι αθλητές της Ρωσίας αγωνίστηκαν ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, που έγιναν το 2021. Δευτερευόντως, συνέβη και ο ολοκληρωτικός αποκλεισμός, ως απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το περασμένο καλοκαίρι, συμμετείχαν μόνο 15 Ρώσοι αθλητές, ως ουδέτεροι ανεξάρτητοι, υπό αυστηρές που είχε θέσει η ΔΟΕ (να μην έχουν εκφράσει υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και να μην υπηρετούν στο στρατό ή στα σώματα ασφαλείας, κάτι που όμως είναι ο κανόνας για σχεδόν όλους τους αθλητές υψηλού επιπέδου της χώρας).

«Οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας καθιστούν απαραίτητη τη βελτιστοποίηση και τη συγκέντρωση της διαχείρισης βασικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού υψηλού επιπέδου» αναφέρει σε δήλωσή του ο 51χρονος Ποζντνιάκοφ, προσθέτοντας ότι η εκτελεστική επιτροπή της Ολυμπιακής Επιτροπής θα συνεδριάσει στις 7/11, οπότε αναμένεται να κάνει αποδεκτή την παραίτησή του και να ορίσει ημερομηνία εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του.