Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας: Στα 40 τα πορίσματα περί πιθανής χειραγώγησης αγώνων
Στοιχεία και προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου κατατέθηκαν από διεθνείς και εθνικούς φορείς στην ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας.
Με την ετήσια εκδήλωση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας ολοκληρώθηκε η επιτυχημένη Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας με τη συμμετοχή του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) της UEFA, της INTERPOL, της ΕΠΑΘΛΑ, της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ).
Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, του προέδρου της ΕΟΕ, των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και μέλους της ΔΟΕ, Σπύρου Καπράλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρου Κούβελου, της επικεφαλής του τομέα Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Sophie Kwasny και εκπροσώπων της ΔΟΕ, της INTERPOL, της UEFA, της ΕΠΑΘΛΑ, της ΕΠΟ, των Στοιχηματικών Εταιριών, των Ομοσπονδιών, των Συνδέσμων αθλητών κ.α., ο γγΑ και πρόεδρος της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, προχώρησε στην παρουσίαση των πεπραγμένων της για το 2023.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Εκτός από τις εκπαιδευτικές δράσεις, τις συνεργασίες και τη διεθνή παρουσία στην οποία ανέφερε ότι ως Ελλάδα πρωταγωνιστούμε διεθνώς, ο κ. Μαυρωτάς έκανε γνωστό ότι το 2023 και έως τώρα η ΕΠΑΘΛΑ εξέδωσε πορίσματα για 40 υποθέσεις και εννέα εξ αυτών προχώρησαν για περαιτέρω διερεύνηση (υποδεχόμενη συνολικά 105 αναφορές από διάφορες πηγές που αφορούσαν σε 14 αθλήματα).
Έρχονται ποινικές διώξεις
Κατά την τοποθέτησή του ο Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Αθλητικός Εισαγγελέας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, επισήμανε τον σημαντικό ρόλο της ΕΠΑΘΛΑ στις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον εντοπισμό χειραγωγημένων αγώνων και αποκάλυψε ότι εντός του 2024 αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε υπό εξέλιξη υποθέσεις, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα σταματήσει το φαινόμενο να εξακολουθούμε να βλέπουμε στον αθλητισμό ανθρώπους που και στο παρελθόν τούς είχαν ασκηθεί διώξεις.
Στον κομβικό ρόλο που έπαιξε η ΕΠΑΘΛΑ για τα αποτελέσματα σε σοβαρή υπόθεση έρευνας, έκανε λόγο και ο Διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Δημήτρης Λουκόπουλος.
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αφού επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων αποτελεί προτεραιότητα για την πολιτική ηγεσία, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελεί η ΕΠΑΘΛΑ η οποία «αποτελεί πλέον μία αναγνωρίσιμη καλή διεθνή πρακτική για πολλές χώρες».
Συνεχάρη τον γγΑ και πρόεδρο της ΕΠΑΘΛΑ, Γιώργο Μαυρωτά, ο οποίος «από την πρώτη μέρα της υλοποίησης αυτής της πλατφόρμας, τον Νοέμβριο του 2020, έχει αναπτύξει όλη την τεχνογνωσία και έχει εξελίξει στο έπακρο τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στον κοινό μας αγώνα για αθλητισμό απαλλαγμένο από σκιές και σκοπιμότητες».
Ο κ. Βρούτσης τόνισε πως «προχωράμε με ουσιαστικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις σε όλο το φάσμα του Αθλητισμού, με έναν από τους βασικούς άξονές μας να είναι η προβολή και η διάδοση των Αξιών του, έτσι όπως τις κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας. Θα ήταν λοιπόν οξύμωρο να μην δίνουμε παράλληλα τεράστια σημασία στο θέμα της αθλητικής ακεραιότητας σε όλους τους τομείς.
Βρισκόμαστε στο πλευρό των αθλητών, των αθλουμένων και των φιλάθλων, δημιουργώντας ένα τοπίο απαλλαγμένο από τις παθογένειες, μεριμνώντας για την ασφάλειά τους αλλά και για τη διασφάλιση των δικών τους χρημάτων που ως πόροι κατευθύνονται στον αθλητισμό και οφείλουμε να αξιοποιούνται καταλλήλως!».
Ο Υπουργός Αθλητισμού δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων είναι ένα πολυσύνθετο και δυσεπίλυτο ζήτημα, όμως μαζί με τον κ. Μαυρωτά και την πολύτιμη εμπειρία όλων των μελών της ΕΠΑΘΛΑ προχωράμε ακάθεκτοι για να βελτιστοποιήσουμε τα εργαλεία που προσφέρονται μέσω των δράσεων της Πλατφόρμας», υπογραμμίζοντας τις «καινοτόμες δράσεις όπως είναι το pre game alert, το e-learning tool, η πλατφόρμα ανώνυμων αναφορών» με τις οποίες επιδιώκεται «να συμβάλλουμε στην εκκαθάριση του αθλητικού κινήματος από καταστάσεις που πλήττουν την αξιοπιστία του».
Ο κ. Βρούτσης κατέληξε: «Έχοντας συμμάχους τους ίδιους τους ανθρώπους του Αθλητισμού, η ΕΠΑΘΛΑ θα συνεχίσει ακόμα πιο ενισχυμένη να δίνει τον αγώνα της. Είμαστε εδώ για να καταφέρουμε μέσα από συντονισμένες δράσεις να προσφέρουμε στους φιλάθλους έναν αθλητισμό στηριγμένο σε αξίες καθαρές, που θα διδάσκει και θα διαδίδει διαχρονικά μηνύματα του Ευ Αγωνίζεσθαι.
Η χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων είναι μία παγκόσμια απειλή την οποία το αθλητικό κίνημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του. Χρειάζεται συνέργειες και πιστεύω πως πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι, διωκτικές αρχές, αθλητικοί και κυβερνητικοί φορείς, το έχουν εμπεδώσει και εργάζονται συστηματικά με στόχο την εξάλειψη του φαινομένου».
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, αφού συνεχάρη το Υπουργείο Αθλητισμού, τον Υπουργό, τον γενικό γραμματέα «για την αξιέπαινη πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της διεθνούς εκδήλωσης», συνέχισε τονίζοντας πως: «Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο χωριό και ο,τιδήποτε συμβαίνει σε αυτό μας αφορά όλους. Απαιτείται λοιπόν στενή διεθνής συνεργασία για τα προβλήματα που μας απασχολούν όλους και ελπίζω στο τέλος της διεθνούς αυτής "Εβδομάδας Αθλητικής Ακεραιότητας" να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για να αντιμετωπίσουμε και στον αθλητισμό το τεράστιο θέμα της χειραγώγησης.
Στην Ελλάδα γεννήθηκε ο αθλητισμός και έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση να ασχοληθούμε με την καταστροφή της ουσίας του. Γιατί τι απομένει από τον αθλητισμό όταν κυριαρχεί η νόθευση; Τίποτα! Από μεγάλη χαρά, μετατρέπεται σε μεγάλη πίκρα. Τι απομένει όταν δεν υπάρχει η ευγενής άμιλλα; Τίποτα! Οφείλουμε λοιπόν να στηρίξουμε την προσπάθεια για την υπεράσπιση του αθλητισμού και αξίζουν και πάλι συγχαρητήρια για τη δουλειά που γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση».
Αύξηση 42% στα red-alerts μετά την πανδημία
Για τις σύγχρονες τάσεις στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων στον διεθνή χώρο, τοποθετήθηκαν οι Nicolas Sayde, Γραμματέας της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης, Corentin Segalen, Πρόεδρος του Δικτύου Εθνικών Πλατφορμών, Dieter Braekeveld, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Αθλητικής Ακεραιότητας της Interpol, Βαγγέλης Αλεξανδράκης, στέλεχος της Μονάδας Πρόληψης Χειραγώγησης Αγώνων Ολυμπιακού Κινήματος της ΔΟΕ, Stephanie Eichenberger, Εμπειρογνώμονας Αντιμετώπισης Χειραγώγησης Αγώνων της UEFA και ο Gilles Maillet, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ULIS (United Lotteries for Integrity in Sports).
Έγιναν παρουσιάσεις και αναφορές σε σχέση με την ανάπτυξη των δικτύων εισαγγελικών και διωκτικών αρχών σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία σε σχέση με τα αθλήματα που επιλέγει περισσότερο το οργανωμένο έγκλημα για προσπάθεια χειραγώγησης καθώς και το προφίλ των αθλητών, προπονητών και διαιτητών που επιλέγει να προσεγγίσει. Τονίστηκε δε, ότι υπάρχει 42% αύξηση σε σχέση με το 2022, ειδικά στα red alerts για στημένα παιχνίδια μετά την πανδημία COVID 19, όταν και υπήρξε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στον αθλητισμό.
Από την πλευρά της UEFA τονίστηκε ότι το 2024 θα αναπτυχθούν μηχανισμοί αναφορών αποκλειστικά για την Ομοσπονδία, ενώ θα προχωρήσει και η εναρμόνιση του πειθαρχικού δικαίου ανάμεσα στα κράτη μέλη της. Όλοι οι εκπρόσωποι των ξένων φορέων τόνισαν ότι διεθνείς πρωτοβουλίες όπως η Εβδομάδα Αθλητικής Ακεραιότητας που διοργανώθηκε στην Αθήνα είναι πολύ σημαντικές στην κατεύθυνση της διεθνούς συνεργασίας που είναι κομβική για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης.
Για τη συνδρομή των φορέων της Ε..Π.ΑΘΛ.Α., μίλησαν επίσης ο Γιάννης Φουστανάκης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η Μαρία Δημοπούλου, Προϊσταμένη Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και Διοικητικών Κυρώσεων της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων και ο Βασίλης Παπακώστας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ. Για το έργο των ομάδων εργασίας της ΕΠΑΘΛΑ, λήψης - αξιολόγησης αναφορών και εκπαίδευσης - ευαισθητοποίησης τοποθετήθηκαν οι συντονιστές των ομάδων, Βασίλης Κεραμάρης και Αθανάσιος Στρίγκας, αντίστοιχα.
Την εμπειρία τους από την έως τώρα συνεργασία τους με την Ε.Π.ΑΘΛ.Α. αλλά και τις δράσεις που έχουν αναπτύξει στο κομμάτι της πρόληψης, κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των συνδέσμων αθλητών των ομαδικών αθλημάτων:
- Γιάννης Μπράχο (ΠΣΑΠΠ-ποδόσφαιρο)
- Ανδρέας Γλυνιαδάκης (ΠΣΑΚ - μπάσκετ)
- Γιάννης Αχιλλεόπουλος ( ΠΑ.Σ.Α.Π. - βόλεϊ)
- Γρηγόρης Καπετανάκης (Σ.Ε.Α.Υ - πόλο)
- Χάρης Μάλλιος (ΠΣΑΧ-χάντμπολ)
Οι εκπρόσωποι των αθλητών από το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο και το χάντμπολ αναφέρθηκαν στην εποικοδομητική συνεργασία τους με την ΕΠΑΘΛΑ, ανέπτυξαν τις δράσεις που έχουν αναλάβει κυρίως στο κομμάτι της ενημέρωσης και εκπαίδευσης στα μέλη τους για τη χειραγώγηση αγώνων, αλλά και των δυνατοτήτων που έχουν πλέον μέσω της Εθνικής Πλατφόρμας να προχωρήσουν σε αναφορές ανώνυμα και μέσω της κάρτας Red-Button που έχει μοιραστεί στους αθλητές.
Υπογράμμισαν ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι η πρόληψη. Δεν έκρυψαν ότι το οικονομικό πρόβλημα οδηγεί στην πλειοψηφία τους παίκτες να είναι ευάλωτοι και γι' αυτό τον λόγο πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες (π.χ. κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης), για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες αθλητής να δεχτεί να χειραγωγήσει αγώνα. Μεταξύ των προτάσεων των αθλητών ήταν η θεσμοθέτηση σύμβουλου καριέρας, αλλά και η δημιουργία μηχανισμού στην ΕΠΑΘΛΑ που θα μπορεί να ειδοποιεί άμεσα τον αθλητή - ύποπτο για χειραγώγηση, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά.
Για τον ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων μίλησε η κα Φωτεινή Καραμανλάκη, (σύνδεσμος της ΕΟΕ με τη ΔΟΕ σε θέματα χειραγώγησης αγώνων). Για τον ρόλο του Συμβούλου Ακεραιότητας τοποθετήθηκαν ο Δημήτρης Δαβάκης, από την ΕΠΟ, ο Βασίλης Ντάκουρης από την ΕΟΚ, ο Νίκος Σοφιανός από την ΕΟΠ και ο Κώστας Σταματιάδης από την ΟΧΕ.
Για τη συμβολή των στοιχηματικών εταιριών στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων μίλησαν οι Γιάννης Σπανουδάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαδικτυακών Παιγνίων (HOGA), Χρήστος Παναγόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Παιγνίων (HGA). Αμφότεροι εστίασαν στο ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό παράνομου στοιχηματισμού παρά την αύξηση του τζίρου των νόμιμων εταιριών για το 2023 σε σχέση με το 2022.