Η Ιταλία είπε «ναι» στους ουδέτερους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές
Η Ιταλία συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για τη συμμετοχή αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.
Ενώ μια σεζόν γεμάτη μεγάλα αθλητικά ραντεβού βρίσκεται προ των πυλών, καθώς εκτός των άλλων είναι χρονιά Ολυμπιακών προκρίσεων για το Παρίσι 2024, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έκανε τις εκτιμήσεις της και αποφάσισε να προσυπογράψει «όλες τις υποδείξεις της ΔΟΕ για να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους να συμμετέχουν σε αγώνες με ουδέτερη ιδιότητα, ακόμη και σε ιταλικό έδαφος».
Το ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής (CONI), Αντόνιο Μαλαγκό, ενώ σε πολιτικό επίπεδο το ζήτημα προώθησε στην πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι ο επικεφαλής του τομέα Αθλητισμού και Νεολαίας, Αντρέα Αντόμπι.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνέστησε στις ομοσπονδίες την ουδέτερη παρουσία Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών: χωρίς σημαία, εμφάνιση ή ύμνο, ενώ η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα απαγορεύεται για όσους ανήκουν σε συλλόγους που συνδέονται με τις ένοπλες δυνάμεις των χωρών τους κι εκ των πραγμάτων η θέση τους δεν επιτρέψει εκδηλώσεις εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι περιορισμοί είναι σημαντικοί αλλά δεν επαρκούν για την Ουκρανία, η οποία ζητά απόλυτο βέτο με την υποστήριξη διαφόρων άλλων χωρών και ομοσπονδιών, ενώ είναι έτοιμη να μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Ιταλία από την άλλη πιστεύει στον δρόμο που υποδεικνύει η ΔΟΕ, η οποία επιδιώκει να αποτρέψει το φάντασμα των αποτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων. Δεδομένης και της βαρύτητας του ιταλικού αθλητισμού σε διεθνές επίπεδο, είναι μια επιλογή που θα έχει επιπτώσεις.
Ο Μαλαγκό υπογράμμισε ότι «οι περιορισμοί και οι υποχρεώσεις στις οποίες υπόκεινται έχουν ενοχλήσει πολύ τους Ρώσους και τους Λευκορώσους, τόσο πολύ που από τους 39 αθλητές που έχουν εγγραφεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ξιφασκίας θα μπορούν να συμμετάσχουν έντεκα, που σημειωτέον δεν βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις».
Και πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί αν ο τενίστας Μεντβέντεφ μπορεί να κερδίσει στη Ρώμη και να τον χειροκροτήσει το κοινό αλλά και οι παρόντες υπουργοί, αυτό δεν μπορεί να ισχύει για άλλα αθλήματα».
ΑΠΕ - ΜΠΕ