Λινάρδος στο ΦΩΣ: «Αντισηπτικά στους σταθμούς μετρό και λεωφορείων στη Σιγκαπούρη»!
Ο 28χρονος χαφ Παναγιώτης Λινάρδος από τη μακρινή Σιγκαπούρη περιγράφει στο «ΦΩΣ» όλα όσα ζει μακριά από την Eλλάδα, αλλά και για το πώς πρόλαβε η ασιατική χώρα την έξαρση του κορονοϊού αν και βρίσκεται κοντά στην Κίνα.
Σιγκαπούρη... Μαγευτικό μέρος για όσους την έχουν επισκεφθεί. Πανάκριβη ως χώρα, αλλά ταυτόχρονα επίγειος παράδεισος. Με χαμογελαστούς ανθρώπους και ένα «πάντρεμα» πολλών λαών και διαφορετικών πολιτισμών. Για κάποιους θεωρείται η «Νέα Υόρκη της Ασίας». Για άλλους το «Λονδίνο της Ασίας». Και μία αντίθεση που αφήνει άφωνο τον ταξιδιώτη. Από τη μία η τροπική φύση. Από την άλλη οι ουρανοξύστες και τα τεράστια εμπορικά κέντρα.
Η Σιγκαπούρη εκτός των άλλων βρίσκεται κοντά στην Κίνα. Κυρίως όμως αρκετοί κάτοικοί της είναι κινεζικής καταγωγής διατηρούν εμπορικές ή προσωπικές σχέσεις με την «μαμά πατρίδα»! Η ασιατική χώρα αποτέλεσε από τον Ιανουάριο τη χώρα – πρότυπο αντιμετώπισης του ιού.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Πριν καν εμφανιστεί κρούσμα στην Σιγκαπούρη, η κυβέρνηση πήρε αυστηρά μέτρα για να μην γίνει... Ιταλία, Ισπανία και ΗΠΑ. Εκεί ζει το τελευταίο τρίμηνο ο Παναγιώτης Λινάρδος. Ο 28χρονος πρώην χαφ της Ανόρθωσης, της Λαμίας, της Κέρκυρας, της Βέροιας και μέχρι τον Δεκέμβριο της Παναχαϊκής, πήρε μεταγραφή σε ομάδα της Σιγκαπούρης. Ανήκει στην Γκεϊλάνγκ Ιντερνασιονάλ.
Το «ΦΩΣ» μίλησε μαζί του για να μας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν εκεί και φυσικά να μας αποκαλύψει και το πώς έφτασε στην μακρινή Σιγκαπούρη για να παίξει ποδόσφαιρο. Πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκτός από το ποδόσφαιρο και τον κορονοϊό, έδωσε και κάποια τουριστικά «tips» για όποιον σχεδιάζει στο μέλλον να επισκεφτεί την πανάκριβη ασιατική χώρα.
Παναγιώτη, από πότε είσαι στην Σιγκαπούρη;
Συμφώνησα τον Δεκέμβριο και εγώ πήγα στις 8-9 Ιανουαρίου.
Γκεϊλάνγκ λέγεται η ομάδα; Την προφέρω σωστά;
Γκεϊλάνγκ Ιντερνασιονάλ είναι το πλήρες όνομά της. Έχει στην ιστορία της και δύο πρωταθλήματα. Το τελευταίο της ήταν το 2001.
Πώς προέκυψε η Σιγκαπούρη;
Από τη στιγμή που έφυγα από την Λαμία τον Σεπτέμβριο του 2018, συνεχώς ψαχνόμουν. Ήθελα να δοκιμάσω την τύχη μου στο εξωτερικό. Έκανα προσπάθειες για πρωταθλήματα στην κεντρική Ευρώπη. Στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στην Ελβετία, σε χαμηλότερες κατηγορίες όμως. Παρόλα αυτά δεν απέτρεπα το ενδεχόμενο της Ασίας. Μεταξύ μας το έψαχνα κιόλας μέσω κάποιων γνωστών και φίλων, αλλά και μάνατζερ.
Και πώς ήρθε η πρόταση; Πώς σε ανακάλυψαν
Μου ήρθε τον Δεκέμβριο η πρόταση. Η δουλειά έγινε με έναν φίλο μου Γερμανό μάνατζερ σε συνεργασία με έναν Ινδό.
Ινδό μάνατζερ; Και πώς είχε σχέσεις με την Γκεϊλάνγκ;
Εκείνος ήρθε σε επαφή με την ομάδα μου, γιατί παλαιότερα είχε παίξει ποδόσφαιρο σε αυτήν.
Από ασιατικά πρωταθλήματα γνωρίζουμε περισσότερο τις Κίνα, Ιαπωνία, Ταϋλάνδη και τις Αραβίες... Για την Σιγκαπούρη δεν ξέρουμε πολλά πράγματα. Πριν πας εκεί ψάχτηκες να δεις τι θα συναντήσεις;
Στην αρχή δεν είχα ιδέα από Σιγκαπούρη. Κατευθείαν έτρεξα να πάρω πληροφορίες. Οταν είδα και έμαθα πληροφορίες για την χώρα, δεν το σκέφτηκα καν... Και όχι μόνο για το κομμάτι του ποδοσφαίρου, αλλά και για τη διεύρυνση των ορίζοντών μου. Τα πράγματα που έχω δει και βλέπω καθημερινά εδώ αξίζουν και με το παραπάνω. Πέτυχα διάνα με την επιλογή μου.
Δηλαδή...
Πρώτα απ’ όλα είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο. Με το κατά κεφαλή εισόδημα της χώρας το μεγαλύτερο παγκοσμίως... Αν όχι το μεγαλύτερο, σίγουρα από τα μεγαλύτερα.
Ξέρεις πόσο είναι το μηνιαίο εισόδημα των κατοίκων;
Δεν ξέρω ακριβώς, αλλά όταν η ζωή εδώ είναι πολύ ακριβή, τότε ανάλογο είναι και το εισόδημα. Η διαμονή για τους τουρίστες για παράδειγμα είναι πάρα πολύ ακριβή... Παρόλα αυτά υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι και δεν καταλαβαίνεις ότι είσαι σε μία χώρα της Ασίας. Νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε δυτική χώρα.
Η ομάδα σου βλέπω εδρεύει στην πόλη Μπεντόκ. Είναι μακριά από την πρωτεύουσα;
Ουσιαστικά η Σιγκπούρη είναι πόλη – κράτος. Σιγκαπούρη ονομάζεται και η πρωτεύουσα. Ο πληθυσμός της χώρας είναι γύρω στα 5με 6 εκατομμύρια ευρώ. Για να σου δώσω να καταλάβεις, για να πας από τη μία άκρη της χώρας στην άλλη χρειάζεσαι 1,5 ώρα! Είναι τα πάντα κοντά... Η Αθήνα που λέιε ο λόγος είναι πιο μεγάλη από την Σιγκαπούρη συνολικά! Εδώ οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές...
Οδηγάτε με το αγγλικό στυλ εκεί;
Ναι, ανάποδα.
Όποιος έχει επισκεφθεί πάντως την Ασία έχει να λέει για την φοβερή κίνηση στους δρόμους.
Πράγματι, κάτι τέτοιο περίμενα κι εγώ. Αλλά εδώ δεν έχει καθόλου κίνηση και θα σου εξηγήσω γιατί. Η Σιγκαπούρη για να μην έχει αύξηση καυσαερίου και αύξηση κίνησης, έχει ένα συγκεκριμένο νόμο. Για να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο, θα πρέπει πριν αγοράσεις το αυτοκίνητο, να βγάλεις μία άδεια που κοστίζει, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 50 χιλιάδες δολάρια (σ.σ. περίπου 30 χιλιάδες ευρώ). Ξέχωρα από αυτά τα 50 χιλιάρικα, υπολόγισε και το κόστος του αυτοκινήτου. Σε συνδυασμό αυτών των δύο δεν μπορεί να έχει ο καθένας αυτοκίνητο. Και για αυτό οι συγκοινωνίες είναι απίστευτες. Με το μετρό και το τρένο πας σε κάθε γωνιά της πόλης πολύ γρήγορα.
Με την ασιατική κουζίνα προσαρμόστηκες;
Εχω προσαρμοστεί μία χαρά. Το δυτικό φαγητό πάντως εδώ είναι πανάκριβο. Συγκεκριμένα μία μακαρονάδα μπορεί να κοστίζει 20 ευρώ. Η δε πίτσα 30 ευρώ. Τα μπέργκερς επίσης είναι πανάκριβα. Η δική τους κουζίνα κλίνει προς της Ιαπωνίας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης. Αν επιλέξεις την ασιατική κουζίνα, τότε ένα γεύμα μεσημεριανό μπορεί να κοστίσει 9-10 δολάρια (περίπου 6-7 ευρώ).
Διάβασα κάπου ότι το γήπεδό σας είναι σε περίεργη θέση. Μέσα σε ένα πολυκατάστασημα. Ισχύει;
(γέλια) Πράγματι. Είναι μέσα στο μολ! Είναι στο δεύτερο όροφο του μολ. Όταν κάνουμε προπονήσεις, ο κόσμος που πάει για τα ψώνια του στα μαγαζιά, μπορεί να μας δει. Κι εμείς τον βλέπουμε όταν προπονούμαστε. Στους αγώνες όμως είναι κλειστά τα μαγαζιά στο σημείο που μπορούν να δουν το χορτάρι. Πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο.
Δηλαδή παρκάρετε μέσα στο μολ.
Ακριβώς.
Και χωράει κάπου χίλια άτομα; Έτσι γράφουν κάποιες ιστοσελίδες.
Όχι, όχι... Γύρω στους 3 χιλιάδες.
Και το επίπεδο του ποδοσφαίρου εκεί και κατ’ επέκταση του πρωταθλήματος;
Τα τελευταία χρόνια έχει χάσει την αίγλη του. Η Σιγκαπούρη είναι η χώρα των επιχειρήσεων, της οικονομίας, του εμπορίου. Το ποδόσφαιρο το έχουν σαν μέσο διασκέδασης. Μαζεύει περίπου στους 2 χιλιάδες φιλάθλους σε κάθε ματς... Περισσότεροι από κάποια παιχνίδια στην Ελλάδα... Η διαφορά βέβαια είναι ότι στην Ελλάδα δεν πηγαίνει ο κόσμος, γιατί έχει απαξιωθεί το προϊόν. Αντιθέτως εδώ κάνουν ό,τι περνάει το χέρι τους για να αναπτύξουν το προϊόν. Δεν έχουν χρόνο όμως για να πάνε στο γήπεδο αρκετοί, επειδή τρέχουν όλη μέρα στις δουλειές τους. Είναι το κέντρο της ασιατικής οικονομίας η χώρα.
Το επίπεδο προπόνησης; Έχεις εμπειρία από καλές ομάδες και συλλόγους μεγάλης κατηγορίας όπως η Ανόρθωση και η Λαμία και μπορείς να κάνεις τη σύγκριση.
Πραγματικά έχω να τους αναγνωρίσω ότι δουλεύουν εδώ πάρα πολύ... Και ίσως είναι επηρεασμένοι από τα μεγάλα πρωταθλήματα της Ασίας. Δουλεύουν σε επαγγελματικά πλαίσια. Φαντάσου ότι οι προπονήσεις μας βιντεοσκοπούνται από το τεχνικό τιμ. Έτσι, την επόμενη μέρα πριν από κάθε προπόνηση γίνεται ανάλυση της προηγούμενης... Δουλεύουν πολύ οι προπονητές, υπάρχει μία νοοτροπία όπως την έχουν και γενικά σαν λαός. Εργάζονται πάρα πολύ. Δεν σου λέω καν για την ανάλυση που ρίχνουν για τον αντίπαλο. Ξέρουμε τα πάντα. Και προπονήσεις που παρόλο που δεν είναι σαν την Ανόρθωση ή σαν την Σούπερ Λίγκα, έχουν ένταση...
Έχει κι άλλους Ευρωπαίους στην Σιγκαπούρη;
Εδώ κάθε ομάδα δικαιούται 4 ξένους. Από αυτούς τους 4 ξένους, όμως, ο ένας πρέπει να είναι κάτω των 23 ετών. Οι περισσότεροι ξένοι που έρχονται είναι Ευρωπαίοι και υπάρχουν και αρκετοί Ιάπωνες... Συγκεκριμένα υπάρχει και μία ομάδα εδώ που είναι ιαπωνική και συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης. Η έδρα της είναι κανονικά στη Σιγκαπούρη (σ.σ. ονομάζεται Ντούλι Πένγκιραν Μούντα Μακότα) και γενικότερα η βάση της είναι εδώ.
Καλή ομάδα είναι;
Πολύ καλή. Φαντάσου ότι κατακτάει πρωταθλήματα, αλλά εδώ υπάρχει η εξής ιδιαιτερότητα. Επειδή είναι γιαπωνέζικη ομάδα, παρότι συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Σιγκαπούρης, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την Σιγκαπούρη στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ. Αν πάρει λοιπόν εκείνη το πρωτάθλημα, τότε στο ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ πάει η δεύτερη της βαθμολογίας που είναι 100% ομάδα της Σιγκαπούρης.
Ας μιλήσουμε λίγο και για την κατάσταση που βιώνεις εκεί με τον κορονοϊό. Η Σιγκαπούρη ήταν από τις πρώτες χώρες που πήραν προληπτικά και αυστηρά μέτρα πριν καν εμφανιστεί εκεί κάποιο κρούσμα. Με το που ξεκίνησε στην Κίνα ουσιαστικά άρχισαν τα μέτρα εκεί.
Νομίζω μέσα προς τέλος Ιανουαρίου ξεκίνησε όλη αυτή η κατάσταση με τον ιό. Εδώ με το που ακούστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Κίνα, κατευθείαν πήραν μέτρα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η Σιγκακπούρη βρίσκεται σε αυτή την καλή κατάσταση. Το πρώτο και βασικό ήταν ότι έλεγχαν τα αεροδρόμια και τα σύνορά τους. Τοποθετήθηκαν θερμικές κάμερες παντού, δεν μπορούσε να μπει κανένας στη χώρα που είχε τον ιό, γιατί εξεταζόταν επί τόπου. Στην πορεία, όταν η κατάσταση ξέφευγε και όταν ακούγονταν όλα αυτά τα θύματα στην Κίνα, υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αντίδραση της Σιγκαπούρης. Σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο σου μετρούσαν τη θερμοκρασία. Σε εμάς τους αθλητές πριν από κάθε προπόνηση ή ακόμα και όταν σηκωνόμασταν από τα κρεβάτια μας, στέλναμε στους ανθρώπους της ομάδας μία φωτογραφία με το θερμόμετρο που βάζαμε οι ίδιοι.
Τι άλλα μέτρα πήραν;
Στην Ελλάδα γίνεται χαμός με τα αντισηπτικά και τις μάσκες. Εδώ στην Σιγκαπούρη ξέρεις τι έκαναν; Η κυβέρνηση ζήτησε από κάποιες επιχειρήσεις που π.χ. έφτιαχναν ρούχα, να φτιάξουν μάσκες και γάντια. Συν τοις άλλοις η ίδια η κυβέρνηση τοποθέτησε παντού αντισηπτικά (σ.σ. μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτιαξαν 5 εκατομμύρια μάσκες!!!).
Πού ακριβώς;
Στους σταθμούς του μετρό, στις στάσεις των λεωφορείων!
Δεν υπήρξε δηλαδή εκεί το σοκ να πάνε οι κάτοικοι να αδειάσουν τα ράφια;
Έως έναν βαθμό υπήρξε, αλλά μετά πήρε όλα αυτά τα μέτρα η κυβέρνηση και ηρέμησε η κατάσταση.
Με το πρωτάθλημα τι γίνεται; Μέχρι πρότινος παίζατε μπάλα και δεν φαινόταν να αντιμετωπίζετε πρόβλημα. Γιατί διεκόπη το πρωτάθλημα;
Εμείς πριν μιάμισι εβδομάδα όντως παίζαμε. Διεκόπη όχι γιατί υπήρξαν δεκάδες θάνατοι. Είναι 3-4 τα θύματα. Απλώς, επειδή κάποιοι άνθρωποι που ήταν διακοπές στην Ευρώπη ή πολλοί επιχειρηματίες που ήταν στην Ευρώπη ή στην Ασία και η βάση τους είναι στην Σιγκαπούρη, αποφασίστηκε να διακοπεί το πρωτάθλημα επειδή παρατηρήθηκαν οι πρώτοι δύο θάνατοι. Ο ένας ήταν ένας πολίτης από την Ινδονησία που είχε έρθει για θεραπεία για άλλη ασθένεια που είχε. Ο δεύτερος θάνατος ήταν μία Γιαπωνέζα που είχε αναπνευστικά προβλήματα όχι λόγω κορονοϊού. Είχε ιστορικό, αλλά κατέληξε τελικά λόγω του κορονοϊού. Δεν υπήρχε κάποια αύξηση ραγδαία ώστε να οδηγήσει στην αναβολή του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά επειδή τα πρωταθλήματα των γύρω χωρών είχαν ακυρωθεί, θεώρησαν στην Σιγκαπούρη ότι έπρεπε να κάνουν το ίδιο. Ίσως να είναι και προληπτικό μέτρο για να μην εξαπλωθεί ο ιός...
Σας έχουν πει πότε μπορεί να ξαναπαίξετε ποδόσφαιρο;
Μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση. Εχουν συνεχώς συνεδριάσεις οι προέδροι των ομάδων με την Ομοσπονδία... Είναι αυτό που σου είπα. Η Σιγκαπούρη εξαρτάται πολύ και από τις γύρω χώρες. Εχει πολλά πράγματα που δέχεται από τις γύρω χώρες, όπως τρόφιμα. Θα εξαρτηθεί λοιπόν σε μεγάλο βαθμό και με την κατάσταση των γύρω χωρών.
Προπονήσεις κάνετε κανονικά;
Κάνουμε είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, είτε χωριζόμαστε σε γκρουπ κάτω των 10 ετών και πηγαίνουμε σε χώρους εκτός γηπέδων...
Κυκλοφορείτε κανονικά στους δρόμους;
Κανονικά. Τις τελευταίες μέρες έχουν κλείσει κάποιους χώρους που μπορεί να προέκυπτε συνωστισμός. Κάποιους παιδότοπους μέσα στο μολ για παράδειγμα. Ή κάποιους χώρους συγκέντρωσης όπως οι κινηματογράφοι. Συν το γεγονός ότι έχουν πάρει κάποια μέτρα τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Πρέπει το ένα τραπέζι από το άλλο να έχει μία απόσταση. Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι στην είσοδο των μολ που μετρούν κάθε φορά τον αριθμό που μπαίνουν και βγαίνουν στο μολ. Αρα αν συμπληρωθεί ένας «Χ» αριθμός, η ασφάλεια του μολ δεν αφήνει άλλους να μπουν.
Είσαι μόνος σου στη Σιγκαπούρη;
Ναι. Οι γονείς μου είναι στην Αθήνα και η σύντροφός μου επίσης. Η καταγωγή μου είναι από το Μεσολόγγι.
Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις σε όλους εμάς που είμαστε σε καραντίνα;
Θεωρώ ότι ξαφνιαστήκαμε ευχάριστα όλοι με το ότι βάλαμε γρήγορα μυαλό και τηρούμε τους νόμους στην Ελλάδα. Το μήνυμα το δικό μου είναι λίγο – πολύ το ίδιο με τα υπόλοιπα παιδιά που σας έχουν μιλήσει. Είναι σημαντικό να μένουμε σπίτι, είναι σημαντικό να ελαττώσουμε τις μετακινήσεις μας, να κινούμαστε εντελώς για τα απαραίτητα. Και επίσης το σημαντικό είναι να ακούμε τους ειδικούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο καθένας έχει και μία άποψη. Αν δεν κάνω λάθος είχαν ρωτήσει τον Κλοπ κάποιοι δημοσιογράφοι για τον κορονοϊό και είχε απαντήσει πολύ σωστά ότι «δεν είμαι ειδικός και δεν μπορώ να σου απαντήσω».
Να περνάς καλά Παναγιώτη στη Σιγκαπούρη, γιατί κάθε σου μέρα εκεί είναι και μία εμπειρία. Θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο;
Πράγματι, εδώ γεμίζω εμπειρίες... Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα ζούσα όλα αυτά που ζω. Υπάρχουν και κάποια θέματα που κατά κάποιο τρόπο με δυσαρεστούν, όπως τα πλαστικά γήπεδα. Ή η υπερβολική υγρασία. Βγαίνεις έξω και αμέσως ιδρώνεις. Παρόλα αυτά είναι πολύ βασικό που η επίσημη γλώσσα είναι τα αγγλικά και που υπάρχει τόσο μεγάλη οργάνωση και κυρίως μεγάλη ασφάλεια. Κυκλοφορείς στις 3 το βράδυ χωρίς να φοβάσαι τίποτα. Είναι από τις πιο οργανωμένες και πιο καθαρές χώρες του κόσμου. Φαντάσου ότι δεν βλέπεις ούτε σκουπιδάκι στον δρόμο.Τώρα με τον ιό, βλέπεις τους υπαλλήλους της χώρας να ψεκάζουν τα πάντα. Είναι υπέροχη χώρα.