Ζαμάνης για Τσακίρη: « Αφού το χρέος του Πανιώνιου έχει μειωθεί, τον καλώ δημόσια να αναλάβει»
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Πανιώνιου, Νίκος Ζαμάνης, με θέμα την οικονομική κατάσταση του συλλόγου και κάλεσε παράλληλα τον Κωνσταντίνο Τσακίρη να αναλάβει την ΠΑΕ, αφού το χρέος των «κυανέρυθρων» έχει μειωθεί αρκετά.
Μια μεγάλη συνέντευξή Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του Πανιώνιου Νίκος Ζαμάνης παρουσία των Χρήστου Δάρα, Πέτρου Καϊμακάμη καθώς και του ορκωτού λογιστή κυρίου Τσαμάκη για την οικονομική κατάσταση του συλλόγου.
Ο Νίκος Ζαμάνης είπε μεταξύ άλλων πως από τότε που ανέλαβε την ΠΑΕ το χρέος έχει πέσει από τα 11 στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα κάλεσε τον Κωνσταντίνο Τσακίρη να αναλάβει τους «κυανέρυθρους» τώρα που το χρέος τους μειώθηκε.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αναλυτικά η συνέντευξή Τύπου
Ο κ. Ζαμάνης ανέφερε: «Θα πούμε για τον οχετό που παραλάβαμε από τις προηγούμενες διοικήσεις. Θα πούμε για το πώς αναλάβαμε την ομάδα και τον καθημερινό μας αγώνα. Διαχειριζόμαστε τόσα χρόνια πράγματα που δεν θέλαμε να βγάλουμε προς τα έξω, εφόσον οι Πανιώνιοι αποφάσισαν σήμερα να ειπωθούν όλα αυτά τα σημαντικά πράγματα, που βρίζουν την διοίκηση και την ομάδα. Τα χρέη που ανακαλύψαμε, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη, που έπρεπε να διαχειριστούμε εμείς. Το 2014 η ομάδα είχε αφεθεί να πέσει στην Γ' Εθνική και εμείς πήραμε το χρέος και την πρωτοβουλία να βοηθήσουμε την τότε διοίκηση, εκείνη όμως μας αρνήθηκε και μας είπε να πέσει η ομάδα στην Γ' Εθνική. Έτσι μπήκαμε μπροστά σαν φίλαθλοι να βοηθήσουμε την ομάδα. Όταν το 2014 επτά αγωνιστικές πριν το τέλος σώσαμε την ομάδα, ήρθε η επόμενη σεζόν. Εκείνοι οι άνθρωποι είχαν εξαφανιστεί τότε από τον Γενάρη. Αυτό που με έκανε να βοηθήσω τον σύλλογο μας που αγαπάω, ήταν που έβλεπα παίκτες να πέφτουν κάτω από την πείνα. Ο κ. Γκλεζάκος έριχνε κουμπουριές στον προπονητικό κέντρο για να φοβίσει τους παίκτες. Αφού σώθηκε η ομάδα, την επόμενη σεζόν τις μετοχές τις είχε ο Ερασιτέχνης όχι εμείς. Ο Παντελής Τσιλαλίδης ήταν ο μόνος αθώος από εκείνη την κατάσταση, ο μόνος αθώος, που είχε βάλει το σπίτι του υποθήκη για τον Πανιώνιο. Την χρονιά εκείνη αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες, αφού δεν είχαμε εμείς τις μετοχές. Δίναμε κάποια λεφτά στην Εφορία και στο ΙΚΑ, να πληρώνει τις υποχρεώσεις για να βγαίνει η χρονιά.
Αυτοί της διοίκησης τότε πήγαιναν στο πρωτοδικείο για να πέσει η ομάδα και εμείς δεν τους αφήσαμε. Μετά έπρεπε να αναλάβει κάποιος τις μετοχές και αυτοί ήμασταν εμείς. Πού ήταν όλοι οι Πανιωνάρες τότε; Πού είναι αυτοί που βρίζουν την διοίκηση; Θα τα πούμε όλα, αφού μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η ομάδα έπρεπε να αλλάξει χέρια και φυσικά πρόσωπα να πάρουν τις μετοχές. Η ομάδα θα έπρεπε να γίνει σαν τον Εθνικό, τον Ιωνικό και άλλες ομάδες. Έτσι πήραμε πρωτοβουλία με κάποιους ανθρώπους, που εγώ παρέσυρα. Όπως ο κ. Δάρας, ο κ. Παρασκευόπουλος, ο κ. Σκούρας. Παραλάβαμε με λογιστήριο περιπτέρου την ομάδα .Δεν υπήρχε τίποτα! Μετά εμφανίστηκαν εταιρίες με τον Μπάλαμπαν που ζήταγαν δικαιώματα, ο Μπονόβας με τον Σπυρόπουλο, μάνατζερ παικτών που ζήταγαν λεφτά για τους παίκτες; Τι να πρωτοπούμε;
Αναγκαστήκαμε να πάρουμε την ομάδα το 2014-15, πήραμε τις μετοχές για να πορευτεί η ομάδα φυσιολογικά, να μπορέσουμε να μπούμε δικαστήρια για να μπούμε στις δόσεις. Δεν υπήρχε άνθρωπος να πάρει την ομάδα. Εμείς γίναμε παράγοντες από ανάγκη της ομάδας. Εγώ είμαι Πανιώνιος από το 70'. Έχω δώσει τον αγώνα μου χρόνια τώρα για τον Πανιώνιο. Έχω δώσει αγώνες να μην πάει η ομάδα σε άλλα χέρια, όπως τελευταία φορά ήταν αυτή με τον Ψωμιάδη. Έβαλα τον Πανιώνιο πάνω από την ομάδα, έκανα ζημιά στην οικογένεια μου και δημόσια σήμερα ζητάω συγνώμη από την οικογένεια μου. Έπρεπε να δούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην πέσει η ομάδα στην Γ' Εθνική.
Με αποτέλεσμα και ρίσκο δικό μου να βάλουμε το level του Πανιωνίου λίγο πιο ψηλά. Υπήρξαν οι χρονιές που βγήκαμε πέμπτοι, έκτοι κλπ. Τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν υπήρχε καν φάκελος αδειοδότησης του Πανιωνίου στην ΕΠΟ. Πέντε χρόνια ακατάπαυστη δουλειά για τον Πανιώνιο από εμάς. Ήθελα η ομάδα να πρωταγωνιστεί, βγάζοντας κάποιους παίκτες κλπ. Θα προσπαθήσουμε μέχρι το τέλος, δεν το βάζω κάτω και αν είναι να πνιγώ θα πνιγώ μαζί με την ομάδα, δεν φεύγω τον Γενάρη όπως έκαναν άλλοι».
Για το θέμα της αδειοδότησης: «Κάποιοι γράφουν ότι θέλαμε να βγούμε από τις 100 δόσεις για να μπούμε στις 120 δόσεις κλπ. Ποιος θα το ρίσκαρε αυτό; Εμείς πληρώσαμε την Παρασκευή 28 Ιουνίου την δόση του μισού εκατομμυρίου, όμως επειδή ήταν το Σαββατοκύριακο μας είπε μία υπάλληλος κυρία ότι ήμασταν εκπρόθεσμοι και μας πέταξε έξω από τις 100 δόσεις! Να μας πει αυτή η κυρία ποιος από τις μεγάλες ομάδες θα πλήρωνε μισό εκατομμύριο και θα την πέταγε έξω. Θέλω να το πω γιατί κάποια πράγματα διαφεύγουν. Τότε ο κ. Κοντονής είχε καθυστερήσει το πρωτάθλημα, με τις ρήτρες της Nova κλπ. Επίσης, εμείς αυτό το γήπεδο το φτιάξαμε, καμία διοίκηση από τις προηγούμενες δεν νομιμοποίησε το γήπεδο, εμείς το κάναμε. Ότι λέμε εδώ υπάρχουν στοιχεία και αυτό για να κλείσουμε τα στόματα ορισμένων.
Έχουμε πρόστιμα περίπου 300.000 ευρώ. Έτσι περιήλθαμε σε αυτή την κατάσταση. Αν δεν υπήρχε το θέμα της αδειοδότησης θα ήταν όλα καλά. Αλλά επειδή κάποιοι γράφουν πράγματα που δεν ισχύουν και έχουν κοντή μνήμη. Αυτός ο σύλλογος ήταν προς εξαφάνιση. Από τις πολλές διαδοχικές επιτυχίες τέσσερα χρόνια έχετε ξεχάσει τα προβλήματα. Είχαμε συνεχώς δικαστήρια όλα αυτά τα χρόνια. Έπρεπε να βγούμε να πούμε την μιζέρια του συλλόγου προς τα έξω; Να σας θυμίσω και το 2014 και πάλι η ομάδα χωρίς αδειοδότηση έπαιζε. Τι να πω δεν ξέρω πραγματικά, είναι πάρα πολλά τα πράγματα που υπάρχουν».
Για την στήριξη από τον κόσμο που έχει ανάγκη η ομάδα: «Αντί αυτά τα παιδιά να υποστηρίζονται αγωνιστικά μέσα στο γήπεδο, γίνεται το αντίθετο. Λες και πήραμε την Μπαρτσελόνα , λες και πήραμε μία ομάδα καθαρή χωρίς χρέη. Όταν ήταν να πάρουμε τις μετοχές, αν δεν το κάναμε, θα έπεφτε στην Γ' Εθνική. Επιτακτική ανάγκη ήταν να πάρουμε την ομάδα τότε. Δεν θέλαμε να γίνομαι παράγοντες, αναγκαστικά γίναμε παράγοντες. Αλλά αποδείχθηκε ότι τα πήγαμε πολύ καλά, έχοντας όλα τα τραγικά πράγματα των προηγούμενων στην πλάτη μας. Και εμείς κάναμε κάποια λάθη, αλλά λάθη κάνουν μόνο όσοι δεν κάνουν τίποτα, όχι όσοι αγωνίζονται για έναν σύλλογο. Στις δύσκολες στιγμές ο Πανιώνιος θέλει ομοιογένεια, δεν θέλει κατάρες και μόνο κακά λόγια. Όταν αναλάβαμε θέλω να πω ότι δεν είχαμε ούτε καν προπονητικό κέντρο. Παίζαμε Ευρώπη και κάναμε προπονήσεις στον Ασπρόπυργο. Ο κόσμος πρέπει να σταθεί δίπλα στην ομάδα, όπως και το 2014.
Είναι μεγάλος ο δρόμος, δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Τόσα χρόνια έχουμε κάνει χιλιόμετρα, έχουμε πάει σε μπαράζ. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε. Αποδεικνύουμε με γραπτά και όλα τα στοιχεία. Εγώ προσωπικά θα πάω μέχρι το τέλος, δεν θα πηδήξω από το καράβι τον Γενάρη όπως έκαναν άλλοι. Αν πνιγώ ας πνιγώ μαζί με την ομάδα. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Από εκεί και πέρα θα δούμε τι θα γίνει. Τον Γενάρη έναν παίκτη πάνω από 24 μπορούμε να πάρουμε μόνο».
Για τον Κωνσταντίνο Τσακίρη είπε: «Πιο παλιά επαφές υπήρξαν, αλλά δεν βοήθησε. Εγώ τον καλώ και τώρα δημόσια να έρθει να πάρει την ομάδα, αφού έχει πέσει και το χρέος».
Ο Χρήστος Δάρας είπε με την σειρά του: «Το οικονομικό κομμάτι 100% είναι στο δικό μου κεφάλι. Αυτοί που λένε ‘ φάγατε λεφτά κλπ’ δεν με αφορούν. Το καθαρά οικονομικό κομμάτι είναι στο δικό μου κεφάλι, εγώ το διαχειρίζομαι το οικονομικό κομμάτι της ΠΑΕ από την πρώτη μέρα. Με τον κ. Ζαμάνη που έχουμε τις ίδιες μετοχές έχει το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Εγώ, δεν είμαι αργόσχολος και πρόεδρος μίας ΠΑΕ, όπως είναι οι περισσότεροι, που είναι άνευ δουλειάς. Εγώ κύριοι πάνω από 35 χρόνια είμαι στην πρώτη γραμμή τις ιατρικές, έχω χειρουργήσει πάνω από 50.000 άτομα, Έτσι ξεκίνησε η σχέση μου με την ομάδα, πριν επτά χρόνια, στα τελευταία του Τσακίρη, όταν είχα έρθει άμισθος στον Πανιώνιο. Τα χρόνια που ήμουν ως γιατρός του Πανιωνίου, οι διάφοροι ποδοσφαιριστές που δεν είχαν να πληρωθούν από την τότε διοίκηση, πλήρωνα εγώ απλά σαν γιατρός της ομάδας! Δίναμε λεφτά στους παίκτες τότε που έπεφταν κάτω για να μπορούν να φάνε.
Όταν φτάσαμε στο σημείο που έπεφτε η ομάδα, το τι έγινε, τι προσπάθειες έγιναν έως το τέλος της σεζόν στο τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ. Μέχρι να πάρουμε τις μετοχές, γιατί δεν γινόταν να προχωρήσει η ομάδα χωρίς φυσικά πρόσωπα. Δεν γινόταν να ανήκουν οι μετοχές στον Ερασιτέχνη. Όλο αυτό το διάστημα εμείς δίναμε πολύ μεγάλα ποσά, για το δικό μας φορτίο, για να προχωράει η ομάδα. Στη συνέχεια βγήκαν τα χρέη μπροστά τα οποία δεν τα γνωρίζαμε. Πήρα δέκα εκατομμύρια χρέη στο κεφάλι μου. Κάθε εξάμηνο έχω δικαστήριο με το ΙΚΑ και με το δημόσιο. Δεν μπορώ να πάρω φορολογική ενημερότητα, δεν μπορώ να μεταβιβάσω δεσμευμένα ακίνητα που έχω, μέχρι να φύγει αυτό το χρέος. Ζω από αυτά που βγάζω σαν γιατρός και επειδή μας είπατε κλέφτες, να είστε σίγουροι, ότι ο κ. Ζαμάνης δίπλα μου έχει καταστραφεί και ως ένα μέρος έχει δανειστεί και από μένα. Να φάγαμε τι λεφτά κύριοι; Να φάω λεφτά από τσέπη μου; Εμείς συντηρούμε τον σύλλογο. Τα έσοδα που έχουμε είναι πολύ λιγότερα από τα έξοδα που έχουμε.
Παραλάβαμε 120 παίκτες απλήρωτους και τώρα είναι σχεδόν 25 παίκτες σε εκκρεμότητα. Δεν ξέραμε καν ποιοι παίκτες ήταν. Καθημερινά έβγαιναν κι άλλοι. Κάθε τρίμηνο και εξάμηνο έρχεται η εφορία και αν δεν την πληρώσεις μέχρι ευρώ σου κάνουν κατασχέσεις. Όχι κατασχέσεις μόνο στον Πανιώνιο, αλλά και στους προσωπικούς μας λογαριασμούς -κυρίως σε εμένα- και στα ακίνητα μας. Στην δουλειά μου εγώ, όταν γίνονται κατασχέσεις, δεν μπορώ να κόβω καν αποδείξεις. Άρα τι να κλέψω κύριοι; Την τσέπη μου; Έχουμε καταστραφεί, έχουμε διαλύσεις τις οικογένειες μας. Να πω και το άλλο, ότι εγώ πόσες φορές έχω πάει στον κ. Παρασκευόπουλο για να του ζητήσω χρήματα για την ομάδα. Πως παίζει η ομάδα; Βάζουμε τα χρήματα της εγγυητικής. Όποιος θέλει να έρθει να έρθει και να αναλάβει τα χρέη και τις εγγυητικές, όχι λόγια στον αέρα. Έχουν γίνει λάθη. Δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες, ούτε οικονομάμε κύριοι από τον Πανιώνιο. Τι να οικονομήσουμε από τον Πανιώνιο; Και ένα χαρμόσυνο, είναι ΄το εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, θα μπούμε στον εξωδικαστικό μηχανισμό ως η πρώτη ΠΑΕ. Εντός του μηνός θα τα έχουμε καταφέρει. Που έχει να κάνει με την τροπολογία του Αυγούστου».
Ο Πέτρος Καϊμακάμης είπε από την πλευρά του: «Το 2014 δέχτηκα μία επίσκεψη από τον κ. Ζαμάνη και τον είδα πολύ στεναχωρημένος γιατί ο Πανιώνιος διαλύεται. Με μία απλή πρόσθεση που έκανα τότε ήταν περίπου 6 εκατομμύρια το χρέος, αν θυμάμαι καλά. Ο Πανιώνιος είχε πτωχεύσει πριν 15 χρόνια, κάναμε ένσταση και τα καταφέραμε. Έχω καρμική σχέση με τον Πανιώνιο. Ήταν άψογη η συνεργασία με τον κ. Ζαμάνη. Καταθέσαμε μία προσφυγή τότε, πήραμε αναστολή και έτσι κατάφερε ο Πανιώνιος να παίξει τότε στο πρωτάθλημα. Υπήρχαν κατασχέσεις τότε για τον Πανιώνιο. Αναγκαστήκαμε λοιπόν να πρωτοτυπήσουμε έχοντας συνέχεια δικαστήρια. Τα καταφέραμε και μπορέσαμε να πάρουμε χρήματα που θα πήγαιναν χαμένα. Έγιναν περίπου 100 δικαστήρια με τα περισσότερα να έχουν επιτυχία για εμάς και τον σύλλογο. Καθημερινά γινόντουσαν δικαστήρια από 20-30 χιλ. Ευρώ μέχρι και για πολύ μεγάλα ποσά, όπως 50.000 ευρώ κλπ. Έβγαιναν σαν τα σκουλήκια και ερχόντουσαν και ζήταγαν πράγματα τρίτοι και τέταρτοι στον Πανιώνιο. Πίστευα ότι όταν το 2016 που σταμάτησα την συνεργασία μου με τον Πανιώνιο τα πράγματα είχαν μπει σε έναν δρόμο. Αυτά τα χρέη που επικαλέστηκε ο κ. Δάρας και ο κ. Ζαμάνης είναι χρέη που δεν δημιούργησαν οι ίδιοι, αλλά για χρέη των άλλων. Όταν αναλαμβάνεις μία ανώνυμη εταιρία τα χρέη παίρνουν στα χέρια αυτών που αναλαμβάνουν. Εγώ πάντα θεωρούσα τον Πανιώνιο οικογένεια και να πω ότι μία λέσχη από τις 10 που αδειοδοτήθηκαν είναι και οι Πάνθηρες. Πρέπει να το πούμε και αυτό. Εγώ εύχομαι και με τους οργανωμένους οπαδούς να βρεθεί μία λύση».
Ο ορκωτός λογιστής κ. Τσαμάκης επισήμανε: «Έχουμε κάνει τον έλεγχο στην ΠΑΕ Πανιώνιος από το 2016. Όταν αναλάβαμε το 2016 βρήκαμε μία δύσκολη κατάσταση. Ενημερώσαμε τον σύλλογο και έγιναν τα απαραίτητα για τον οικονομικό έλεγχο. Τότε τα αρνητικά κεφάλαια έδειχναν τα αρνητικά κεφάλαια που ήταν περίπου 8-9 εκατομμύρια ευρώ και εν συνεχεία έφτασαν τα 5 εκατομμύρια ευρώ», ενώ ο κ. Θεοδωράκης είπε: «Θα κάνουμε μία σύγκριση ισολογισμών από το 2014 έως το 2018. Η ΠΑΕ το 2014, όταν ανέλαβε η τωρινή διοίκηση, είχε ένα χρέος τότε 9,2 εκατ. Ευρώ. Στη συνέχεια βγήκαν και άλλα χρέη στην πορεία, τα οποία ήταν περίπου 1,7 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν ήταν λογιστικά. Το 2018 τα χρέη είναι 5,6 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μία μείωση χρέους επί της τωρινής διοίκησης.