Ελληνική Super League: Koύρσα (τίτλου) για δύο άλογα!
Το Κυριακάτικο ματς μεταξύ Ολυμπιακού κι ΑΕΚ, ουσιαστικά, διέλυσε κάθε αμφιβολία ότι το πρωτάθλημα θα παιχθεί – και τη φετινή σεζόν - μεταξύ των «ερυθρόλευκων» και του ΠΑΟΚ
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το τελευταίο, τριπλό, σφύριγμα του (πολυσυζητημένου, πριν και μετά το ματς...) Πορτογάλου διαιτητή, Ζόρζε Σόουζα, εκτός απ’ ότι πιστοποίησε τη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ, με 2-0, εκείνο που, ουσιαστικά, σηματοδότησε είναι ότι θα δούμε «μια από τα ίδια» σε επίπεδο διεκδίκησης τίτλου, της εγχώριας Super League, με την περσινή σεζόν!
Ήτοι να διεκδικούν το τρόπαιο του πρωταθλητή ο Ολυμπιακός κι ο ΠΑΟΚ.
Γιατί καλή η Ξάνθη, καλύτερος ο ΟΦΗ, που καταλαμβάνουν την 4η και 3η θέση αντίστοιχα, πέραν πάσης προσδοκίας, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να παίξουν ρόλο ρυθμιστικό κι όχι πρωταγωνιστικό, αφού τους λείπουν βασικά συστατικά για να συγκαταλεγούν στη λίστα των διεδικητών.
Το ίδιο ισχύει και με την ΑΕΚ...
Η οποία «ζυγίστηκε» και βρέθηκε ελλιποβαρής.
Για δεύτερο μεγάλο ματς.
Είχε προηγηθεί εκείνο, στο Ο.Α.Κ.Α., με τον ΠΑΟΚ, πριν ένα μήνα (29/09), που, αφού γλίτωσε από συντριβή στο πρώτο μέρος (το 0-1 υπέρ των Θεσσαλονικέων ήταν ...πάμπτωχο, βάσει αγωνιστικής εικόνας κι ευκαιριών), γύρισε, στο 2ο ημίχρονο, εν μέρει, τις εντυπώσεις, αλλάζοντας σχηματισμό (από 3-5-2 σε 4-2-3-1) καταθέτοντας χαρακτήρα, και πείσμα, για να ισοφαρίσει δις τον «Δικέφαλο του Βορρά» στο τελικό 2-2.
Στο «Γ. Καραϊσκάκης», όμως, το «έργο» ήταν διαφορετικό.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Καμαρά που έμοιαζε... Γιάγια Τουρέ!
Οι σοβαρές απουσίες των Μάνταλου, Μπάρκα, Χουλτ (βασικοί) Ζεράλδες και Κλωναρίδη, από μόνες τους, δεν στέκουν ως επαρκές άλλοθι για το ότι με εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο και τις ευκαιρίες του Ολιβέιρα, που εξουδετέρωσε ο Σα, δεν απείλησε ουσιαστικά, παρότι είχε την μπάλα στα πόδια της...
Ούτε για το ότι οι μέσοι της έκαναν τον Μαντί Καμαρά να θυμίζει (στα όρια της ποδοσφαιρικής ...ιεροσυλίας!) ...Γιάγια Τουρέ!
Αν, μάλιστα, ο μέσος από τη Γουινέα είχε την ικανότητα στο γκολ, του τεράστιου Ιβοριανού, θα είχε σκοράρει νωρίτερα.
Αλλά όταν ένα βράδυ ολόκληρο προβάρεις το γκολ (με τον Ποντένσε αρωγό...) τρεις φορές, σχεδόν ...νομοτελειακά, την τέταρτη θα το πετύχεις!
Εξάλλου η «Ένωση» είχε την τύχη να αντιμετωπίσει τους «ερυθρόλευκους» δίχως εκείνοι να έχουν τους δύο πιο εγκεφαλικούς τους παίκτες (Φορτούνης, Βαλμπουενά), αλλά και μετά από τον αγώνα με την Μπάγερν Μονάχου, που είχε ως αποτέλεσμα να έχουν σπαταλήσει μπόλικη σωματική και πνευματική ενέργεια.
Ούτε έτσι, όμως, στάθηκε ικανή να καλύψει το χάντικαπ ποιότητας, που ήταν πανθομολογούμενο, από την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου. Μ’ αποτέλεσμα να υποστεί την πρώτη της, φετινή, εκτός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα.
Και παρότι το αφήγημα στα ενδότερα των «κιτρινόμαυρων» είναι ότι το πρωτάθλημα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν κρίνεται στην κανονική διάρκεια, αλλά στα πλέι οφ, η εικόνα της ομάδας, αλλά και το πρόγραμμα της επόμενης 4αδας αγώνων (Ατρόμητος και Παναθηναϊκός, στο Ο.Α.Κ.Α ,πριν την τελευταία διακοπή, της χρονιάς, λόγω Εθνικών και μετά επίσκεψη του Άρη στην Καλογρέζα, πριν πάει στο Ηράκλειο να παίξει με τον ΟΦΗ) δεν συνηγορούν στη μείωση της διαφοράς των 8 πόντων (όσες κι οι αγωνιστικές που έχουν παιχθεί...) από την κορυφή.
Τα σερί Πειραιωτών και Θεσσαλονικέων κι η απουσία διαίρεσης...
Ειδικά όταν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ συνεχίζοντας τα ...περσινά δεν δείχνουν την παραμικρή διάθεση να χάσουν πόντους, στη διαδρομή, μέχρι τις μεταξύ τους συγκρούσεις.
Ήδη οι «ερυθρόλευκοι» είναι αήττητοι 18 ματς (17ν. – 1 ισοπ., μετά το ματς, του περασμένου Φλεβάρη, στην Τούμπα) κι οι Θεσσαλονικείς... 43!
Τέτοια νούμερα και σερί δεν δείχνει ικανή να κάνει μια ομάδα που αναλώνεται στην εσωστρέφεια κι ασχολείται με τα τερτίπια του Βράνιες.
Εξάλλου όσο κι αν αλλάξει η μορφή της σε πρόσωπα το Γενάρη (με τις επικειίμενες μεταγραφές που έχει στα σκαριά ο Ίβιτς) οι ομάδες χτίζονται τα καλοκαίρια. Το Γενάρη μόνο «μπαλώματα» γίνονται...
Και κάτι ακόμη: ναι μεν στα πλέι οφς θα κριθεί ο τίτλος, αλλά τι να το κάνεις αν η διαφορά είναι -8 (ή μεγαλύτερη);
Άλλωστε από τη φετινή σεζόν όσοι συμμετέχουν σ’ αυτά θα κουβαλάνε ακέραια τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου.
Ήτοι η διαφορά θα είναι εκείνη με την οποία θα τελειώσει το πρωτάθλημα των 26 αγωνιστικών, δίχως καμιά διαίρεση κι... αλγόριθμους, που ίσχυαν στην προηγούμενη μορφή των πλέι οφς, αλλοιώνοντας τα πεπραγμένα μιας σεζόν...