Γύρω γύρω όλοι και το VAR απέξω…
O λόγος που καθυστερούν ή για την ακρίβεια κάνουν τα κορόιδα στη Σούπερ Λίγκα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έλευση του Video Assisant Referee. Γράφει ο Αντώνης Φουντής.
Το VAR το θυμάστε; Είναι εκείνο το… μηχανηματάκι που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό διαιτητή και βοηθό για αποφάσεις δύσκολες και κρίσιμες. Είναι το μηχάνημα εκείνο που θα λύσει πολλά προβλήματα και αρκετές αδικίες και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι αλάνθαστο, από την στιγμή που μπαίνει μέσα ο ανθρώπινος παράγοντας, αλλά φάσεις όπως εκείνες π.χ με τα χέρια των Βιειρίνια και Σάκχοφ, ανύπαρκτα πέναλτι και οφσάιντ γκολ και πολλές ακόμα, θα ξεκαθαρίζονται αμέσως και δεν θα «σκοτώνονται» όλοι για την αδικία ή την εύνοια της διαιτησίας. Παράλληλα όμως, θα γκρεμίσει και το μεγαλύτερο άλλοθι των ελληνικών ομάδων και ειδικότερα των παραγόντων, καθώς ως γνωστόν από καταβολής ποδοσφαίρου στη χώρα, για όλα φταίει η διαιτησία!
Οι κακοί ρέφερι, ή ακόμα οι πιο κακοί πλαϊνοί, φταίνε για όλα. Όπως φταίει η ΚΕΔ που τους ορίζει επίτηδες, η ΕΠΟ που ορίζει την ΚΕΔ, την οποία εκλέγουν οι Ενώσεις κι ελέγχουν οι ισχυροί επιχειρηματίες του τόπου, οι οποίες άγονται και φόρονται από τους βλαχοπροέδρους και παραγοντίσκους, τους οποίους βάζουν στα συμβούλια τους οι ομάδες, που φυσικά, θέλουν μόνο 100-0 σφυρίγματα υπέρ τους. Γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα, το 50-50 δεν το αντέχει κανείς. Εδώ, όταν μια ομάδα την παίζουν οι διαιτητές 60-40 ή 70-30 υπέρ της, το ίδιο της κάνει. Φωνάζει! Ο Λουτσέσκου για παράδειγμα θεωρεί ότι με το 80-20 υπέρ του ΠΑΟΚ η ομάδα του είναι αιδκημένη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι… ζημιά μπορεί να μας κάνει ένα VAR!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Γιατί τα έγραψα όλα αυτά; Για να δείτε, για ποιον λόγο καθυστερούν ή για την ακρίβεια κάνουν τα κορόιδα στη Σούπερ Λίγκα, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έλευση του Video Assisant Referee. Στα λόγια πρώτοι όλοι! «Να έρθει γρήγορα το VAR» φωνάζουν όταν αδικούνται αλλά όταν όλα κυλούν υπέρ τους σιγή ιχθύος από όλους. Ο… ανοιχτοχέρης Ιβάν Σαββίδης όταν θεωρούσε πέρσι ότι αδικείται, διέδιδε μέσω «παπαγάλων» ότι θα πληρώσει ο ίδιος από τη τσέπη του για το μηχάνημα. Αλλά φαίνεται ότι δεν του βγαίνουν τα ψιλά! Ποιο VAR όμως και ποια τεχνολογία; Πλάκα κάνετε; Να μη μπορεί ο «Χ» παράγοντας να ουρλιάζει για το ανάποδο πλάγιο άουτ, για ένα πέναλτι, για ένα οφσάιντ; Και πως θα ζήσει; Κυρίως πως θα δικαιολογηθεί στον κόσμο της ομάδας του, όταν το VAR τον αναγκάσει σε… στριπτίζ κι όλος ο κόσμος (ακόμη και οι πιο δύσπιστοι) βλέπει πλέον ξεκάθαρα ότι δεν φταίνε μόνο η διαιτησία για το χάλι της ομάδας αλλά η ίδια η διοίκηση που δεν φρόντισε να φτιάξει καλή ομάδα και βολεύτηκε με μπαλώματα και καραβιές ξένων αμφιβόλου αξίας; Εδώ σας θέλω…
Πέρα από τη πλάκα όμως, για ένα τόσο σημαντικό (για το ποδόσφαιρο) ζήτημα, απαιτούνται πολλά σοβαρά πράγματα. Όμως στην Ελλάδα, έχουμε την «ικανότητα» να γελοιοποιούμε σε χρόνο μηδέν και τα πιο σοβαρά ζητήματα, στη μπάλα θα κωλώσουμε; Δεν είναι αντιστρόφως ανάλογο το όψιμο ενδιαφέρον των παραγόντων να εγκατασταθεί το VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά να περνάει ο καιρός και να μη κινείται το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση; Αν «καίγονταν» πραγματικά όλοι, το VAR θα είχε τοποθετηθεί από πέρσι και θα είχαν ηρεμήσει πολλοί για πολλά. Παράγοντες, φίλαθλοι και ποδοσφαιριστές. Ακόμα και οι διαιτητές…
Όμως, παρά τις συνεχείς υποσχέσεις της πολιτείας και της Λίγκας, το πράγμα δεν προχωράει και πάμε από γύρο σε γύρο. Θα ξεκινούσε η λειτουργία του με τη σέντρα του προηγούμενου πρωταθλήματος. Μετατέθηκε για τον β’ γύρο. Νέα παράταση και νέα υπόσχεση για την έναρξη της φετινής Σούπερ Λίγκας. Πάλι τίποτα δεν συνέβη και φθάσαμε σε νέα ημερομηνία: θα λειτουργήσει με την έναρξη του β’ γύρου. Ο β’ γύρος ξεκίνησε, αλλά το VAR ακόμη… έρχεται! Και πλέον πάμε ξανά για το καλοκαίρι. Ζήσε Λίγκα μου να φας… κουτόχορτο.
Σε όλα αυτά πρέπει να συνυπολογίσετε και κάτι ακόμα: για να ξεκινήσει το VAR στο επόμενο πρωτάθλημα (Αύγουστος 2019), θα απαιτηθεί χρόνος. Δεν το εγκαταστήσαμε και την επόμενη ξεκινάμε τη λειτουργία του. Θα πρέπει να εγκατασταθεί. Να βρεθούν οι κατάλληλοι διαιτητές και τεχνικοί να το χειρίζονται. Να γίνουν σεμινάρια επιμόρφωσης διαιτητών, βοηθών, παρατηρητών, για να μπορούν να ξέρουν πότε παρεμβαίνει το VAR, πότε ενημερώνει τον ρέφερι, πότε το ζητάει ο διαιτητής και πολλά ακόμη. Θα πρέπει να γίνουν σεμινάρια στους ίδιους τους παράγοντες των ΠΑΕ, όπως ακριβώς έκανε η ΟΥΕΦΑ πριν λίγες μέρες στη Φρανκφούρτη με τους παράγοντες των 16 ομάδων που έχουν προκριθεί στην β’ φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, επειδή την επόμενη εβδομάδα μαζί με τα ματς ξεκινάει και η χρήση του (και) στη κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Βάλτε με νου σας λοιπόν, πόσος χρόνος απαιτείται για όλο αυτό το σκηνικό. Και ειδικά για την Ελλάδα, να υπολογίζεται διπλάσιο χρόνο. Τα ζώα μου αργά, ή καλύτερα, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει…
Αφήνω δε, στην άκρη κάτι πολύ σημαντικό επίσης. Το οικονομικό σκέλος της ιστορίας. Οπου κάθε φορά που το VAR παίρνει παράταση, αυτόματα ανεβαίνει και το κόστος του. Ούτε θερμόμετρο πυρετού να ήταν! Το VAR όταν πρωτοξεκίνησαν οι κουβέντες θα κόστιζε γύρω στα 2 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια και μέσα σε ένα χρόνο έφθασε (άγνωστο πώς…) να κοστίζει 15 εκατ! Μιλάμε για ελληνικό ποδόσφαιρο κι Ελληνες παράγοντες. Τι δεν καταλαβαίνετε;