Τα απίστευτα μεταγραφικά deals του Β. Μαρινάκη
O ηγέτης του Ολυμπιακού παραμένει ο κορυφαίος παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε μεταγραφικά ντιλς. Γράφει ο Αντώνης Φουντής.
Από το 2010 που ανέλαβε τον Ολυμπιακό και μέχρι σήμερα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δείξει με τις κινήσεις του στο μεταγραφικό παζάρι, ότι ήταν και παραμένει ο κορυφαίος παράγοντας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τουλάχιστον σε μεταγραφικά ντιλς, όπου μαθημένος από τις ναυτιλιακές και άλλες επιχειρηματικές ασχολίες του, αγοράζει φθηνά και πουλάει πανακριβά! Κάτι τέτοιο άλλωστε αποδεικνύεται από την μέχρι σήμερα τακτική του στα μεταγραφικά πάρε-δώσε του Ολυμπιακού, όπου ελάχιστες φορές έχει «αστοχήσει». Και λόγω αυτών των «ντιλς» έχει φτιάξει ένα σημαντικό όνομα στην ευρωπαϊκή αγορά και φυσικά μπορεί να διαπραγματεύεται με διαφορετικούς όρους με τους κορυφαίους ατζέντηδες στον χώρο…
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση στα παρέ-δώσε των μεταγραφών. Ο ποδοσφαιριστής που θα αποκτηθεί, πέρα από τις όποιες ικανότητες του να προσφέρει στον Ολυμπιακό, θα πρέπει να έχει και μεταπωλητική αξία. Όχι πάντα, αλλά κυρίως αυτό. Μπορεί να δηλαδή να αποκτηθούν οι περισσότεροι παίκτες με αυτό το σκεπτικό, αλλά θα υπάρξουν κι εξαιρέσεις με παίκτες μεγάλους σε ηλικία αλλά και με πλούσια καριέρα πίσω τους (Τσόρι, Καμπιάσο, Ιμπαγάσα, Καρντόσο, Σαβιόλα κλπ), κλπ). Σίγουρα η τακτική -στις αγοραπωλησίες- του Β. Μαρινάκη, να αγοράζει πάμφθηνα και να πουλάει πανάκριβα, αποτελεί παράδειγμα για κάθε επιχειρηματία που επενδύει στο ποδόσφαιρο. Η μόνη ένσταση έχει να κάνει εδώ, με την ποσότητα των μεταγραφών, αφού θεωρώ ότι δεν είναι καλό για την ομάδα να γίνονται 12-15 μεταγραφές κάθε καλοκαίρι και άλλες 6-7 τον χειμώνα και να αλλάζει διαρκώς το ρόστερ κατά 50%- 60%. Όμως αυτή είναι εντελώς διαφορετικό θέμα συζήτησης…
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Συνολικά σε αυτές τις θερινές και χειμερινές μεταγραφικές περιόδους από το 2010 έως τη φετινή, αποκτήθηκαν από τον Ολυμπιακό πάνω από 160 ποδοσφαιριστές και δαπανήθηκαν μόνο για μεταγραφές ή για ανταλλάγματα πάνω από 120 εκ. ευρώ. Το πλέον φοβερό όμως είναι, ότι ο Μαρινάκης πούλησε τους παίκτες -σύμφωνα με το «transfermarkt»- σχεδόν 10 εκατ ευρώ πάνω από την πραγματική τους αξία και αγόρασε παίκτες πολύ κάτ από την πραγματική τους αξία στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο, έχοντας κέρδος πάνω από 200%! Πάντα με βάση την έγκυρη ιστοσελίδα «transfermarkt», το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα του Ολυμπιακού, ο Φράνκο Σολδάνο, αγοράστηκε αντί ενός εκατ. από την Ουνιόν Σάντα Φε, τη στιγμή που η πραγματική του αξία αυτή την στιγμή είναι 5 εκατ ευρώ! Ασύλληπτες συμφωνίες για ελληνική ομάδα σίγουρα, ειδικά μάλιστα όταν μιλάμε για την διεθνή ποδοσφαιρική αγορά…
Κάτι ακόμη πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι εκτός από τις πανάκριβες πωλήσεις παικτών του Ολυμπιακού (Ρέτσος, Μήτρογλου, Μιλιβόγεβιτς, Μανωλάς, Σάμαρης, Βάις, Μασουακού, Πουλίδο, Φετφατζίδης κλπ), έχει καταφέρει να βάλει σημαντικά ποσά στο ταμείο της ΠΑΕ ακόμη και από παίκτες που πέρασαν αλλά… δεν ακούμπησαν στον Πειραιά. Έβγαλε δηλαδή κέρδος από ποδοσφαιριστές που μπορει ακόμη και τώρα να μη θυμάται κανείς, όπως οι Μπενίτες, Γιαταμπαρέ, Ντοσεβί κ.α. Ακόμη και από τον «γυάλινο» Φέισα τον οποίο πούλησε στην Μπενφίκα με ένα ποσό γύρω στα 5 εκατ. ευρώ!
Μοναδική χρονιά κατά την οποία μπορεί να πει κανείς ότι οι μεταγραφικές κινήσεις του προέδρου του Ολυμπιακού δεν πήγαν καλά ήταν εκείνη της σεζόν 2017-18 και η οποία στάθηκε αιτία να αλλάξει το περασμένο καλοκαίρι ο Β. Μαρινάκης τα 2/3 του «ερυθρόλευκου» ρόστερ. Τότε που δόθηκαν στους συλλόγους των παικτών που αποκτήθηκαν περίπου 21,5 εκ. ευρώ και τελικά η ομάδα δεν βλεπόταν…