Μικρές αλλαγές, εξετάσεις στη Σουηδία
Ο Ρουί Βιτόρια έδειξε ένα πρώτο «δείγμα γραφής» χωρίς πολλές καινοτομίες, αλλά απέναντι στη Τζουγκάρντεν θα πρέπει να… σηκώσει μανίκια
Η σχέση του Ρουί Βιτόρια με τον Παναθηναϊκό είναι σαν ένα λευκό χαρτί, αφού καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει προλάβει να γράψει το παραμικρό στο… σημειωματάριο της κοινής συνύπαρξής τους.
Ασφαλώς υπάρχει το πρώτο «δείγμα γραφής» από τον τρόπο με τον οποίο προτίθεται να διαχειριστεί την ειδική συνθήκη που ανέλαβε ο Πορτογάλος προπονητής με την παρουσία στη Μαγνησία για το ματς με τον Βόλο.
Έχοντας ουσιαστικά 72 ώρες για να γνωριστεί με την ομάδα του και μόλις δύο προπονήσεις για να την προετοιμάσει ο Βιτόρια σωστά δεν επέλεξε να φορτώσει τους παίκτες με πληθώρα πληροφοριών, ούτε να κάνει επίδειξη γνώσεων στον… Ντιέγκο Αλόνσο.
Έτσι κι αλλιώς θα πήγαιναν στράφι, αφού οι παίκτες μέσα σε δύο ημέρες ήταν αδύνατο να αφομοιώσουν , έστω το 30% των πληροφοριών αυτών.
Αποφάσισε λοιπόν να βαδίσει στο Πανθεσσαλικό με μια… πειραγμένη… συνταγή Αλόνσο. Ίδιο πλάνο, ίδιο σχήμα ενδεκάδας, αλλά κάποιες απαράβατες συντεταγμένες που θα έκαναν την ζωή των «πρασίνων» πιο εύκολη.
Έτσι λοιπόν… έκοψε μαχαίρι τις σέντρες. Ζήτησε από τους παίκτες να έχουν υπομονή στο παιχνίδι τους και να παίζουν κάτω τη μπάλα με εναλλαγές θέσεων έχοντας ως στόχο να «γεμίσουν» την περιοχή.
Την ίδια στιγμή έβαλε περισσότερο κόσμο δίπλα στον σέντερ φορ. Μπακασέτας, Ουναΐ, Τετέ ανάλογα με το τι έδινε η άμυνα «κολλούσαν» κοντά στον Ιωαννίδη ή έμπαιναν στην θέση του, ώστε στο κέντρο της άμυνας του Βόλου να υπάρχει αναστάτωση για το εύκολο λάθος.
Ειδικά ο Μαροκινός ήταν ο… πλέι μέικερ της ομάδας, παίρνοντας από χαμηλά τη μπάλα και ελέγχοντας τη ροή του παιχνιδιού.
Δεν πίεσε ψηλά, αλόγιστα, χωρίς αύριο και χωρίς αλληλοκαλύψεις τον αντίπαλο, κάτι που γινόταν επί Αλόνσο. Αράο, Ουναΐ και ένα από τα δύο στόπερ έβγαιναν ψηλά και προκαλούσαν τη λάθος μεταβίβαση του Βόλου χωρίς η ομάδα να βγαίνει όλη πάνω από το κέντρο, αλλά λίγα μέτρα κάτω από αυτό.
Εκεί στηνόταν η… γραμμή άμυνας και από την οποία μετά η μπάλα «έσπαγε» στα άκρα, εκεί όπου οι μπακ ανέβαιναν (το επέτρεπε και ο Βόλος).
Αποφεύγονταν έτσι τα λάθη με σίγουρες κοντινές πάσες, αλλά και όταν χανόταν η μπάλα, υπήρχαν οι μηχανισμοί για να γίνει επανάκτηση.
Δεν έγιναν όλα σωστά βέβαια. Ειδικά στο ξεκίνημα του β΄ μέρους ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός και κινδύνευσε από τον Κόζτα με ισοφάριση κάνοντας τα επαναλαμβανόμενα λάθη από την αρχή της σεζόν.
Η κατάσταση άλλαξε όταν ο Τσέριν μπήκε δίπλα στον Αράο, ο οποίος έγινε εκείνος ο… οργανωτής και ο Παναθηναϊκός άρχισε να κερδίζει πάλι μέτρα στο γήπεδο χάνοντας βέβαια πάρα πολλές ευκαιρίες.
Αυτό ήταν το πρώτο «δείγμα γραφής» με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που είχε το παιχνίδι κόντρα στον Βόλο. Είναι προφανές πως την Πέμπτη (7/11) ο βαθμός δυσκολίας κόντρα στη Τζουγκάρντεν θα είναι πολύ πιο μεγάλος και εκεί φυσικά ο 54χρονος Πορτογάλος θα δώσει τοις πρώτες του εξετάσεις…