Βαλμπουενά: Συλλέκτης τίτλων και διακρίσεων

Οι προσωπικές διακρίσεις του... βιονικού Ματιέ Βαλμπουενά καθ’ όλη τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας, ως τον τίτλο του γηραιότερου σκόρερ στη Ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος.

Βαλμπουενά: Συλλέκτης τίτλων και διακρίσεων

Ραντεβού με την Ιστορία είχε ο Ματιέ Βαλμπουενά στο παιχνίδι της Athens Kallithea κόντρα στον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο, για την τρίτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League.

Ο Γάλλος μεσοεπιθετικός μπήκε ως αλλαγή στο ματς και κατάφερε να βρει τον δρόμο για τα αντίπαλα δίχτυα και μπορεί η ομάδα του να μην κατάφερε τελικά να πανηγυρίσει το τρίποντο στο ματς κόντρα στους «πράσινους», που γλίτωσαν την ήττα στο 92’ με τον Τετέ (2-2), ωστόσο ο ίδιος έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην Ιστορία του ελληνικού πρωταθλήματος και απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι ακόμα και στα 39α του χρόνια (και 339 ημέρες) έχει ακόμα πολλά να προσφέρει στο άθλημα.

Με το τέρμα αυτό κατέρριψε το ρεκόρ του Τάσου Μητρόπουλου που κρατούσε 27 χρόνια και 133 μέρες, από τον Απρίλιο του 1997, ενώ ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού έγινε φυσικά και ο γηραιότερος στην ιστορία της Athens Kallithea που σκόραρε στα μεγάλα «σαλόνια» μετά τον Αλέξη Αλεξανδρή, που είχε βρει δίχτυα στη νίκη με 3-1 επί του Άρη στις 25 Μαΐου 2005 σε ηλικία 36 ετών και 216 ημερών.

Και όσο για τους «ερυθρόλευκους» που προαναφέραμε, κατέχει και εκεί τον τίτλο του γηραιότερου σκόρερ στην Α’ Εθνική/Super League, αφού είχε βρει δίχτυα στις 12 Απριλίου 2023 απέναντι στην ΑΕΚ, στο «Γ. Καραϊσκάκης» και σε ηλικία 38 ετών και 138 ημερών είχε αφήσει δεύτερο τον Αριέλ Ιμπαγάσα, που στην αναμέτρηση Ξάνθη – Ολυμπιακός 0-2 είχε πετύχει γκολ σε ηλικία 37 ετών και 90 ημερών.

Ξεκίνημα από τη Μαρσέιγ

Η… ιδιαίτερη σχέση του Ματιέ Βαλμπουενά με τους τίτλους και τις προσωπικές διακρίσεις είχε ξεκινήσει από την Μαρσέιγ, στην οποία μετακόμισε το 2006 και παρέμεινε εκεί ως το 2014. Στα οκτώ χρόνια της παρουσίας του στο σύλλογο της Μασσαλίας ο Γάλλος άσος κατέγραψε συνολικά 38 γκολ και 58 ασίστ σε 330 εμφανίσεις του, ενώ πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του την περίοδο 2009–10, όπως επίσης τρία Λιγκ Καπ Γαλλίας, αλλά και δύο Σούπερ Καπ.

Πέρα όμως από τα τρόπαια, υπήρξε μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του γαλλικού πρωταθλήματος τόσο την σεζόν 2007–08, όσο και το 2012–13. Επιπρόσθετα, το γκολ του κόντρα στην Καέν (6-1) στις 26 Ιανουαρίου του 2008 αναδείχτηκε καλύτερο της περιόδου 2007–08 και το 2012–13 πήρε συνάμα και τον τίτλο του πρώτου σε ασίστ.

Την σεζόν 2014-2015 μετακόμισε στην Ντιναμό Μόσχας και όχι μόνο συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 33 κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πρωταθλήματος της χώρας, αλλά πήρε και εκεί τον τίτλο του κορυφαίου σε ασίστ εκείνη τη σεζόν, ενώ μετά την επιστροφή του στη Γαλλία για λογαριασμό της Λιόν και τη θητεία του στην Τουρκία με την Φενέρμπαχτσέ, το καλοκαίρι του 2019 ήρθε η στιγμή να πιάσει…λιμάνι στη χώρα μας και να βάλει την υπογραφή του σε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ολυμπιακό.

Το νέο του… λιμάνι, η Κύπρος και η επιστροφή

Ο Ολυμπιακός «αμέτρητες» φορές στην θρυλική ποδοσφαιρική του ιστορία έχει εντάξει στο ρόστερ τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το έκανε και με την περίπτωση του Ματιέ Βαλμπουενά το 2019 και ο Γάλλος όχι μόνο δικαίωσε τους «ερυθρόλευκους», αλλά με τις εμφανίσεις και τις επιδόσεις του κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των Πειραιωτών στο διάστημα της παρουσίας του στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Με το «καλημέρα», τον Σεπτέμβρη του 2019 αναδείχτηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής του μηνός, για να ολοκληρώσει τελικά τη σεζόν με τον τίτλο του πρώτου σε ασίστ στο πρωτάθλημα της Super League (13), ενώ συμπεριλήφθηκε φυσικά και στην καλύτερη ενδεκάδα εκείνης της περιόδου. Κι όλα αυτά αφορούν τις προσωπικές του διακρίσεις, αφού με τον Ολυμπιακό πανηγύρισε εκείνη την περίοδο το νταμπλ, κατακτώντας τόσο το πρωτάθλημα όσο και το Κύπελλο στον τελικό με την ΑΕΚ στον Βόλο (0-1).

Πριν αποχωρήσει τελικά από τον Ολυμπιακό το 2023, βοήθησε τους «ερυθρόλευκους» να φτάσουν στην κατάκτηση δύο ακόμα πρωταθλημάτων, ώσπου πήρε τον δρόμο για την Κύπρο και τον Απόλλωνα Λεμεσού, εκεί όπου παρέμεινε για έναν χρόνο.

Το φετινό καλοκαίρι η επανεμφάνιση της Athens Kallithea στα μεγάλα «σαλόνια» του ελληνικού πρωταθλήματος συνδυάστηκε και με την επιστροφή του Ματιέ Βαλμπουενά στη χώρα μας.

Στην πρώτη του εμφάνιση με το σύλλογο, ο Γάλλος ήδη κατέγραψε το πρώτο του γκολ σε ηλικία 39 ετών και 339 ημερών, ενώ πλέον μένει να φανεί τι άλλο μας επιφυλάσσει ο… βιονικός Βαλμπουενά, ο οποίος δεν σταματά να γράφει με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στα κιτάπια της ποδοσφαιρικής Ιστορίας.