Ολυμπιακός: Τα «καυτά» καλοκαίρια Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά

Στη Χάιφα δεν έπαιξαν καθόλου, αλλά τα περασμένα καλοκαίρια ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί και ο Ματιέ Βαλμπουενά έχουν δώσει πολλές λύσεις και προκρίσεις στον Ολυμπιακό. 

Ολυμπιακός: Τα «καυτά» καλοκαίρια Ελ Αραμπί, Βαλμπουενά

Η ποιότητα και η εμπειρία τους μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη για τον Ολυμπιακό και το στόχο της πρόκρισης επί της Μακάμπι Χάιφα, μετά το 1-1 του πρώτου αγώνα στο Ισραήλ. Εκεί όπου οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ματιέ Βαλμπουενά ήταν στην αποστολή αλλά λόγω των συνθηκών του ματς δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Στο Ισραήλ και στα ρεπορτάζ των εκεί ΜΜΕ εξακολουθούν να τους θεωρούν ως τους πιο ποιοτικούς και επικίνδυνους παίκτες του Ολυμπιακού, κάτι που φυσικά αποδεικνύεται από όσα έχουν καταφέρει στην καριέρα τους γενικά, αλλά και σε αυτή στην Ελλάδα οι δύο σπουδαίοι άσοι.

Κι αν το πάμε και ακόμη πιο ειδικά, ο Ελ Αραμπί και ο Βαλμπουενά έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον Ολυμπιακό τα περασμένα καλοκαίρια, στις προκριματικές διαδικασίες για την είσοδο στους ομίλους των διοργανώσεων της UEFA. Δύο φορές στο Champions League και μία στο Europa League.

Με συνολικό απολογισμό επτά τερμάτων και οκτώ ασίστ! Με τον Ελ Αραμπί να σκοράρει και τον Βαλμπουενά περισσότερο να δημιουργεί. Με αρκετά από αυτά τα γκολ ή τις ασίστ να έχουν αποδειχτεί καθοριστικά για προκρίσεις. Εκτός από το περσινό του Ελ Αραμπί στην Βουλγαρία που είχε επαναφέρει τον Ολυμπιακό σε θέση πρόκρισης, αλλά στη συνέχεια έγιναν πολλά, το ματς με την Λουντογκόρετς πήγε στα πέναλτι κι ο Βαλμπουενά ήταν ένας από αυτούς που αστόχησαν.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά έκανε και φέτος καλή προετοιμασία χωρίς προβλήματα και είναι έτοιμος για να δώσει στον Ολυμπιακό όσα και στις προηγούμενες προκριματικές δοκιμασίες. Έχοντας σημαντική συμμετοχή και σε χρόνο και σε απόδοση τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια της προσπάθειας του κλαμπ να μπει στους ομίλους.
Την πρώτη του χρονιά ο Γάλλος άσος είχε δώσει την ασίστ στον Γκιγιέρμε για το πρώτο γκολ στο 4-0 με την Βικτόρια Πλζεν (πρώτο ματς 0-0). Κόντρα στην Μπασακσεχίρ στην Τουρκία είχε κάνει την μπαλιά για το γκολ του Μασούρα και τη νίκη του Ολυμπιακού που αποδείχτηκε αρκετή για την πρόκριση, καθώς στη ρεβάνς οι Πειραιώτες νίκησαν 2-0 με τον Βαλμπουενά να πετυχαίνει γκολ. Στα πλέι οφ εκείνης της περιόδου, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την Κράσνονταρ και στο 4-0 του πρώτου αγώνα ο Ματιέ έδωσε την ασίστ στον Ραντζέλοβιτς για το δεύτερο γκολ της ομάδας στο 78’. Στην Ρωσία ήταν ο δημιουργός και των δύο τερμάτων του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Ελ Αραμπί. Ο Βαλμπουενά είχε παίξει βασικός και συνήθως γινόταν αλλαγή προς το τέλος και στους έξι αγώνες εκείνης της προκριματικής φάσης!

Πρόπερσι ο Ματιέ ήταν εκείνος που άνοιξε το δρόμο με πέναλτι για τη νίκη επί της Ομόνοιας με 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης» με τον επαναληπτικό στην Κύπρο να λήγει χωρίς γκολ και τον Ολυμπιακό να περνάει στους ομίλους του Champions League.

Ενώ στην περασμένη περίοδο, ο πολύπειρος πλέι μέικερ του παιχνιδιού της ομάδας στην επίθεση ήταν εκείνος που δημιούργησε και τα δύο γκολ που πέτυχε ο Ολυμπιακός στα παιχνίδια με τη Νέφτσι. Αυτό του Μαντί Καμαρά στο Φάληρο και εκείνο του Γιώργου Μασούρα στο Μπακού. Ενώ μετά τον αποκλεισμό από την Λουντογκόρετς ήταν αυτός που συμμετείχε για το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού στην Μπρατισλάβα, στο 2-2 με την Σλόβαν, με εκτελεστή τον Ελ Αραμπί.


Και πάμε στον Μαροκινό στράικερ, πρώτο σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού και πρώτο σκόρερ της ομάδας σε καθεμιά από τις τρεις σεζόν στις οποίες έχει αγωνιστεί με τον πειραϊκό σύλλογο. Τι έκανε ο Ελ Αραμπί τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια;


Στο πρώτο είχε αγωνιστεί ελάχιστα καθώς είχε πρωτοέρθει και δεν είχε μπει στον κανονικό ρυθμό. Στα πέντε πρώτα ματς, τα δυο με Πλζεν, εκείνα με την Μπασάκ και το πρώτο με την Κράσνονταρ είχε παίξει συνολικά… έντεκα λεπτά! Στη Ρωσία ήταν όμως βασικός, πέτυχε τα δύο γκολ τις νίκης με ανατροπή και έκτοτε δεν σταμάτησε να σκοράρει για τον Ολυμπιακό.


Πρόπερσι ο Ελ Αραμπί είχε μπει αλλαγή στο πρώτο παιχνίδι με την Ομόνοια και ήταν εκείνος που σφράγισε στο 90’ τη νίκη με 2-0, δίνοντας ουσιαστικά στην ομάδα του την άνεση για τον επαναληπτικό της Κύπρου και την επισφράγιση της συμμετοχής στον όμιλο.


Το περασμένο καλοκαίρι ο Ελ Αραμπί στη ρεβάνς με την Λουντογκόρετς αντέδρασε αμέσως μετά το 2-1 των Βούλγαρων, κέρδισε πέναλτι, το αξιοποίησε και ισοφάρισε ξαναβάζοντας τον Ολυμπιακού σε θέση πρόκρισης. Έστω κι αν αυτή χάθηκε, με τον τρόπο που χάθηκε. Ενώ στα πλέι οφ του Europa League με την Σλόβαν, πέτυχε το πρώτο γκολ στο εκτός έδρας 2-2.