Συγκλονιστικός Μάκης Τζάτζος για τον χαμό του παιδιού του, τον Φορτούνη, την υπογραφή με Κοσκωτά
Άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Ξάνθης, Μάκη Τζάτζου, στο «ΦΩΣ». Η υπογραφή με τον Κοσκωτά, ο χαμός του παιδιού του, ο Κώστας Φορτούνης, ο Μπιλ Πάπας και άλλα πολλά...
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Ο πιο παλιός στο ρεπορτάζ της Ξάνθης, ο Γιάννης Τσιλιγκιρίδης, μου είπε ότι ο Μάκης Τζάτζος είναι η «σημαία» της Ξάνθης, όλοι τον αγαπούν εκεί, σε όποιο καφέ πήγαινε μαζευόταν κόσμος και γινόταν πυρήνας, δεκάρι παλιάς κοπής, βιρτουόζος, έξυπνος, πριν πάρει την μπάλα ήξερε δεξιά και αριστερά πού υπάρχουν κενοί χώροι να τη δώσει. Και πολύ πειραχτήρι, έλεγε στους αντίπαλους «αν δεν με χτυπάτε, δεν θα σας εκθέτω, όμως άμα με χτυπάτε, θα σας κάνω ζεϊμπεκιές».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η Ξάνθη έχει τρομερά προβλήματα με τη δέσμευση των χρημάτων λόγω του σκανδάλου με τον Μπιλ Πάπας, είναι μήνες απλήρωτοι όλοι εκεί.
Ο Μάκης Τζάτζος είναι συγκλονιστικός για τον θάνατο του παιδιού του, για όλα όσα μιλάει σήμερα. Είχε υπογράψει με τον Κοσκωτά!
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 11/6/2022
Να ξεκινήσουμε με το θέμα Φορτούνη. Για άλλα είχαμε κανονίσει τη συνέντευξη, αλλά έσκασε τώρα αυτό.
Ο Φορτούνης είναι ποιοτικά ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής στη θέση του! Στα καλά του μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα. Επίσης στον Ολυμπιακό που είδαμε φέτος η ομάδα είχε πρόβλημα στη θέση του, έλειψε τέτοιος χαφ. Ο σύλλογος όμως δεν στέκεται σε έναν παίκτη, το θέμα είναι πώς θα τον αντικαταστήσει, πρέπει να βρει καλύτερο. Πρέπει πάντως και ο Φορτούνης να δουλέψει περισσότερο στις αδυναμίες του όταν χάνει την μπάλα.
Γιατί δεν βλέπουμε πια Έλληνες μπαλαδόρους;
Διότι είμαστε χώρα που βγάζει μόνο καλούς μεσοαμυντικούς. Σε όλον αυτόν τον συρφετό με τις ακαδημίες και τους προπονητές κοιτάνε το αποτέλεσμα και δεν υπάρχουν πια οι αλάνες από τις οποίες έβγαιναν αυθεντικά ταλέντα.
Εσύ από πού βγήκες;
Από τα λιβάδια του χωριού μου! Δίπλα στην Πτολεμαΐδα, στην καρδιά των ορυχείων που τροφοδοτούσαν και τροφοδοτούν με ρεύμα όλη την Ελλάδα. Είχα την τύχη να έχουμε γήπεδο με χόρτο στο χωριό, είχαμε και λιβάδια, παίζαμε όλη μέρα εκεί. Πήγα στον Εορδαϊκό στη Γ' Εθνική, έγινα επαγγελματίας, έκανα 2 πολύ καλές χρονιές και το '88 είχα προτάσεις για μεταγραφή σε μεγάλες ομάδες.
Θέλω ιστορίες δυνατές
Με ήθελε η ΑΕΚ του Γιδόπουλου και του Μπάγεβιτς, με ήθελε ο μεγάλος Ηρακλής του Πέτρου Θεοδωρίδη και ενδιαφέρθηκε ο Ολυμπιακός του Κοσκωτά. Ο οποίος είχε καλή σχέση με την Ξάνθη, είχε αγοράσει παίκτες της Ξάνθης. Πριν κατέβω στην Αθήνα για τα ραντεβού με ΑΕΚ και Ολυμπιακό, πήγαμε με τον πρόεδρο του Εορδαϊκού στον Πέτρο Θεοδωρίδη του Ηρακλή. Λέει εκείνος «έχω μάθει για το παιδί πολύ καλά πράγματα, τον θέλω στον Ηρακλή». Μόλις του είπαμε για Κοσκωτά χαμογέλασε και είπε: «Και τι ήρθατε σε εμένα, και εγώ στον Κοσκωτά πουλάω».
Για λέγε τη συνέχεια
Πάμε στην Αθήνα, συμφωνεί ο πρόεδρος του Εορδαϊκού με την ΑΕΚ. Δεν υπέγραψα γιατί την επόμενη μέρα θα περνούσα ιατρικές εξετάσεις. Αλλά δεν πήγαμε την επόμενη μέρα!
Γιατί; Και πώς τον έλεγαν τον πρόεδρο του Εορδαϊκού;
Μενέλαος Καστανίδης. Τη δουλειά την έκανε ο γενικός αρχηγός της Ξάνθης, Παύλος Καλογιάννης. Με πρόεδρο στην Ξάνθη τότε τον Θόδωρο Κοκκάλα. Ο Κοσκωτάς έπαιρνε όλη την αφρόκρεμα του ελληνικού ποδοσφαίρου, εγώ ήμουν μικρός, συμφώνησε ο Ολυμπιακός να με δώσει δανεικό στην Ξάνθη 2 χρόνια. Είχε Ντέταρι, Καραπιάλη. Πήγα στην Ξάνθη τον Ιούνιο και λίγους μήνες μετά έσκασε το σκάνδαλο Κοσκωτά και όλα τινάχτηκαν στον αέρα. Και τελικά έμεινα στην Ξάνθη, γιατί τα χαρτιά που υπέγραψα στον Ολυμπιακό χάθηκαν! Δεν ξέρω τι έγινε, χάθηκαν. Ο Γιάννης Γούναρης ήταν τότε τεχνικός διευθυντής στον Ολυμπιακό.
Τι λεφτά πήρατε από τον Ολυμπιακό; Εξώφρενικά για την εποχή;
Ναι, ήταν υπερβολικά για νέο παίκτη Γ' Εθνικής. Πάνω από 40 εκατομμύρια δραχμές είχε κοστίσει η μεταγραφή τότε. Μιλάμε για 1988.
Πόσο ήταν τότε ο μισθός;
Έπαιρναν οι παίκτες 2 εκατομμύρια για μια πενταετία, και εγώ υπέγραψα με πενταπλάσια για 2 χρόνια.
Τι ομάδα ήσουν μικρός;
ΠΑΟΚ και Ηρακλής. Δεν ήμουν οπαδός, ήμουν απλός φίλαθλος, χαλαρός. Το ποδόσφαιρο αγαπούσα, πήγαινα με φίλους στη Θεσσαλονίκη και έβλεπα τον Χατζηπαναγή, ο οποίος γέμιζε τα γήπεδα μόνος του! Με θυμάμαι πιτσιρικά να έχω πάει να δω Ηρακλής - Παναθηναϊκός που αν το κέρδιζε εκείνο το ματς ο Ηρακλής, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα! Ήρθε 2-2. Φίσκα το Καυτανζόγλειο, 40.000 κόσμος. Ο Χατζηπαναγής ήταν το ίνδαλμά μου.
Στην Ξάνθη πώς έμεινες μετά;
Στα 2 χρόνια ανανέωσα με την Ξάνθη, ενώ θα έμενα ελεύθερος. Είχε χαθεί το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό λόγω Κοσκωτά. Δεν έκανα όμως προσφυγή, γιατί μου είχε συμπεριφερθεί πολύ καλά ο Κοκκάλας. Έμεινα στην Ξάνθη με Κοκκάλα, μετά από ένα χρόνο ήρθε ο Πανόπουλος. Κι έπαιξα στην Ξάνθη από το 1988 ως το 1995. Παίξαμε πολύ καλό ποδόσφαιρο. Ειδικά με την τετράδα Τζάτζο – Αθανασιάδη – Μαρτσέλο - Βρύζα. Με τον Δημήτρη Σαραβάκο
Το μετάνιωσες φαντάζομαι που δεν πήγες στην ΑΕΚ του Μπάγεβιτς
Έκλαψα, στεναχωρήθηκα. Διότι ο Ολυμπιακός με είχε πάρει για να με δώσει δανεικό. Η ΑΕΚ με ήθελε για την ομάδα της και έπαιρνε τα πρωταθλήματα μετά. Όμως δέθηκα πολύ με την Ξάνθη, με τον κόσμο, με την πόλη, με σπουδαίους παίκτες τότε, συνδέθηκα με αυτήν την επαρχιακή ομάδα, με αγάπησαν και με αγαπάνε, δεν το μετανιώνω.
Από όλους τους παικταράδες που είχες στην Ξάνθη, ποιον ξεχωρίζεις λίγο πιο πολύ; Λουτσιάνο πρόλαβες;
Λίγο, ήταν παικτάρα. Ο Άντζας μπορούσε να παίξει σε οποιαδήποτε ομάδα, τρομερά προσόντα. Όμως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ξάνθη ήταν ο Μαρτσέλο. Πρώτος σκόρερ στην Ιστορία της Ξάνθης και ούτε πρόκειται να τον περάσει ποτέ κανείς. Γιατί αν βρεθεί ποτέ κανείς να αρχίζει να βάζει τόσα γκολ, θα πουληθεί και δεν θα μπορέσει να φτάσει τα πολλά γκολ που έβαλε ο Μαρτσέλο. Ήταν απίθανος ποδοσφαιριστής.
Πώς δεν τον πήραν μεγάλες ομάδες;
Τότε ήταν 3 μόνο οι ξένοι και έρχονταν παικταράδες στις μεγάλες ομάδες. Οι οποίοι προσαρμόζονταν στη φιλοσοφία κάθε ομάδας, όχι αυτό το μπάχαλο το σημερινό με 15 ξένους από διαφορετικές χώρες, διαφορετικές φυλές, διαφορετικές σχολές. Τι ταυτότητα τώρα να έχει μία ομάδα. Και έρχονται και φεύγουν κάθε λίγο και λιγάκι.
Μετά την Ξάνθη τι έκανες;
Πήγα στον Άρη με Φοιρό προπονητή, υπήρχαν όμως τρομερά προβλήματα με τον Γράντα και τον κόσμο. Ενώ είχα συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή κινδύνευε η Ξάνθη και γύρισα ενάμιση χρόνο να τη βοηθήσω. Έπαιξα λίγο και στην Αναγέννηση Καρδίτσας στο τέλος- είχα γυναίκα από την Καρδίτσα- και στο Λεωνίδιο όπου πήρα το καλύτερο συμβόλαιο!
Ποιος είχε το Λεωνίδιο;
Ο Γρηγόρης Σαράντας, μεγάλος επιχειρηματίας, είχε μεγάλες εταιρείες. Άκου τώρα τι συνέβη. Αποφάσισα να σταματήσω το ποδόσφαιρο γιατί ήθελα να ασχοληθώ με το παιδί μου και να ανοίξω σχολή ποδοσφαίρου στην Καρδίτσα για τα πιτσιρίκια. Στην Καρδίτσα αγαπάνε πολύ το ποδόσφαιρο, η Αναγέννηση Καρδίτσας έχει πολύ κόσμο στο γήπεδο. Πήγα να μείνω στην Καρδίτσα. Όμως 2,5 χρόνων αρρώστησε βαριά το παιδί...
Τι έπαθε;
Έβγαλε όγκο στον εγκέφαλο. Όταν φύγαμε από την Καρδίτσα για να πάμε στο Παίδων στην Αθήνα, και κάναμε εξετάσεις, μας έφυγε η γη κάτω από τα πόδια... Κάναμε μεγάλο αγώνα, πήγαμε στις ΗΠΑ στα 2 χρόνια, στο Μεμόριαλ νοσοκομείο και σε άλλα νοσοκομεία, χρειάστηκαν πάρα πολλά λεφτά - και σου τα λέω αυτά πρώτη φορά δημόσια. Το ποδόσφαιρο μου στάθηκε αρωγός. Πήρα μεγάλη βοήθεια από το ποδόσφαιρο. Από όλη την Ελλάδα. Με πρωτεργάτη τον Πανόπουλο της Ξάνθης και όλη την Εθνική ομάδα. Έγινε φιλικό ματς στην Ξάνθη με την Εθνική ομάδα που πήρε 1-2 χρόνια έπειτα το Ευρωπαϊκό. Ήρθαν όλα τα παιδιά να αγωνιστούν Δεκέμβρη μήνα. Τη μεγάλη βοήθεια μου την έδωσε ο Πανόπουλος σε όλα τα επίπεδα. Και ο Ολυμπιακός τότε με τον Κόκκαλη βοήθησε και ο Παναθηναϊκός με τον Τζίγκερ και άλλες ομάδες, και ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, όπου δώσαμε μάχη εκεί πέρα 2 χρόνια. Χειρουργεία, μεταμοσχεύσεις, με συγκινεί που σου το λέω, με βοήθησε ο Ελληνισμός της Νέας Υόρκης.
Ποιοι;
Ο πρόεδρος του συνδέσμου του Ολυμπιακού, ο Θόδωρος Μενής, ο πρόεδρος του συνδέσμου του Παναθηναϊκού, ο Βλάσης, η Ορίτζιναλ Νέα Υόρκης -δεν θυμάμαι το όνομα του προέδρου-, ο Αλκέτας Παναγούλιας που έλυνε και έδενε εκεί, ο γενικός αρχηγός στο Γκρικ Αμέρικαν Άτλας που είναι η πιο ιστορική ελληνική ομάδα στις ΗΠΑ, ο Γιώργος Μελής, ένας Πειραιώτης και φανατικός Ολυμπιακός, καταπληκτικός άνθρωπος, με είχε σαν αδελφό του. Στον σύνδεσμο οπαδών του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη γνώρισα τον τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος μου είπε μια κουβέντα: «Να κάνεις ό,τι μπορείς για να σώσεις το παιδί». Και τον θυμήθηκα χρόνια μετά όταν πέθανε το δικό του το παιδί... Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα...
Τελικά τι έγινε με το παιδί σου;
Δεν τα κατάφερε. Πέθανε. Μετά από 2 χρόνια αγώνα στην Αμερική.
Είχες άλλο παιδί τότε;
Όχι. Αργότερα έκανα άλλα 2 παιδιά, έχω 2 παλικαράκια.
Αγόρι ήταν και το παιδί που χάθηκε;
Ναι, αγόρι. (σ.σ. Συγκινημένος είναι).
Πόσα λεφτά είχαν χρειαστεί για όλο τον αγώνα με το παιδί;
Μόνο τα νοσοκομεία πήραν 1,6 εκατ. δολάρια! Συνολικά κόστισε 2 εκατομμύρια δολάρια τότε.
Στην Ξάνθη γνωρίζεις ότι είναι απλήρωτοι στην ομάδα επί μήνες;
Τα ακούω. Ελπίζω να βρεθεί λύση. Είναι μεγάλο κρίμα για τέτοια επαρχιακή ομάδα με ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η οποία έχει βγάλει τόσους παίκτες, έχει καταπληκτικές εγκαταστάσεις, να περνάει τόσες περιπέτειες. Πέρυσι ο Μπιλ Πάπας έδωσε πολλά εκατομμύρια για το μπάτζετ της ομάδας και για να ανακαινίσει το γήπεδο, το έκανε στολίδι. Ελπίζω να βρεθεί λύση.
Τώρα γιατί βρίσκεσαι στην Κω;
Φτιάχνω μία εταιρεία κούριερ με έναν φίλο και συνεταίρο, με τον οποίο είχαμε και παλιότερα άλλη δουλειά στην Κω. Είναι ο Δημήτρης Ήλιος. Παράλληλα ασχολούμαι με χαρτικά στην Ξάνθη πολλά χρόνια. Θα πηγαινοέρχομαι. Να μην ξεχάσω να πω ότι για 3 χρόνια είχα δουλέψει και στην Πούμα, καταπληκτικός άνθρωπος ο Γιώργος Γλου.
Ποια είναι η αναλογία μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στην Ξάνθη;
65-35 στην Ξάνθη.
Στην Κομοτηνή;
Μπορεί και 50-50.
Οι μουσουλμάνοι γεννούν πολλά παιδιά, ανησυχείς για το μέλλον;
Την ξέρω καλά την Ξάνθη. Οι νέοι αφομοιώνονται, δεν καταλαβαίνεις ποιοι είναι χριστιανοί και ποιοι μουσουλμάνοι. Είναι σαν ευρωπαϊκή πόλη που ο ένας σέβεται τον άλλον. Και ειδικά στην Ξάνθη οι μουσουλμάνοι είναι Έλληνες, είναι Πομάκοι Έλληνες, μόνο η θρησκεία είναι διαφορετική. Όμως φταίμε και εμείς ως κράτος γιατί πολλά χρόνια τους είχαμε στην απομόνωση.
Πώς θα ήθελες να κλείσουμε;
Θέλω να πω στα νέα παιδιά να παίζουν ποδόσφαιρο να μπουν στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου να μπορέσουν να κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα, αλλά να δουλεύουν πολύ. Εγώ δεν έκανα την καριέρα που μπορούσα να κάνω σε μεγάλη ομάδα και φταίω εγώ, έπρεπε να προπονούμαι καλύτερα και να μην παίζω μόνο με την μπάλα στα πόδια. Το ποδόσφαιρο όμως με βοήθησε πολύ στη ζωή μου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ