Δαουλάκος: «Πλήρης δικαίωση του Ολυμπιακού για την πολυιδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης»
Ο έγκριτος δικηγόρος, Πέτρος Δαουλάκος, εξηγεί στο fosonline.gr τι ισχύει με την πολυιδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης κάνοντας αναφορά και στην απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πέτρου Δαουλάκου:
«Από χθές το μεσημέρι 9-2-2021, και ενδεχομένως για κάποιες ημέρες ακόμα, ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλές απόψεις, ήπιες και ακραίες, οπαδικές, επικοινωνιακές, και κάθε λογής άλλες, σχετικά με την έλλειψη πειθαρχικού ελέγχου, από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, της γνωστής υπόθεσης της πολυιδιοκτησίας, μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. Ακούστηκαν και γράφτηκαν, ως συνήθως, και ασυναρτησίες, σε μια χώρα, που η υπερβολή είναι κανόνας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Απαλλακτική για τον ΠΑΟΚ η απόφαση περί πολυϊδιοκτησίας
Θα προσπαθήσω, με μετριοπαθή λόγο, να εκφράσω τη δική μου γνώμη, σχετικά με το θέμα αυτό. Είναι βέβαιον, ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν ήταν ούτε η σκευωρία του αιώνα ούτε η σκευωρία της χρονιάς. Όταν μία επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού, αποτελούμενη από σοβαρούς επιστήμονες (τα παρασκηνιακά τα αφήνω στην άκρη) σε καταδικάζει για πολυιδιοκτησία, δεν είναι σκευωρία. Όταν μία επιτροπή εφέσεων αποτελούμενη από τακτικούς δικαστές, κάποιοι εκ των οποίων (πιστέψτε με) δεν είναι οπαδοί ούτε του Ολυμπιακού ούτε του ΠΑΟΚ, και μιλάω για την πρώτη επιτροπή εφέσεων, επιμένει στην καταδίκη σου, ασφαλώς και δεν είναι σκευωρία. Όταν το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), αρνείται να πάρει θέση, και στέλνει την υπόθεση πίσω, ασφαλώς και δεν είναι σκευωρία. Όταν τέλος, η δεύτερη επιτροπή εφέσεων, χρειάστηκε 100 σελίδες, για να αποφανθεί τελικά, ότι δεν υπάρχει πολυιδιοκτησία, τότε ασφαλώς δεν είναι σκευωρία. Αν ήταν, το θέμα θα είχε κλείσει από την πρώτη στιγμή. Δεν ήταν όμως έτσι. Υπήρχε θέμα, και καλό είναι τέτοιου είδους θέματα να επιλύονται από τη Δικαιοσύνη. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει.
Ολυμπιακός: «Σκάνδαλο και ντροπή η απόφαση της εφέσεων της ΕΠΟ»
Δεν είναι όμως ούτε και σκάνδαλο, η απόφαση της δεύτερης επιτροπής εφέσεων. Και τούτο γιατί, σαν δικηγόρος μαχόμενος επί 40 συναπτά έτη, γνωρίζω ότι, οι Έλληνες τουλάχιστον δικαστές (καλώς ή κακώς το αφήνω προς το παρόν), ο κάθε ένας από αυτούς, έχει διαφορετική προσέγγιση στην εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, όπως άλλωστε συνέβη και τώρα. Με λίγα λόγια, εάν επιλέξουμε τρεις διαφορετικούς Εφέτες, να κρίνουν το θέμα της πολυιδιοκτησίας, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταλήξουν σε διαφορετική κρίση. Μη ξεχνάτε το εξής (ένα παράδειγμα): Ενώ οι Αρειοπαγίτες, έκριναν πάνω από δύο φορές ότι, οι 28 κατηγορούμενοι της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης ή συμμορίας, όπως τελικά κατέληξε, δεν έπρεπε καν να παραπεμφούν σε δίκη, αλλά έπρεπε να απαλλαγούν, οι Εφέτες, κατώτεροι δικαστές, έκριναν εντελώς αντίθετα, ότι δηλαδή, πρέπει να υποστούν τη βάσανο του ακροατηρίου. Και τελικώς, κάποιοι άλλοι Εφέτες, έκριναν και τους 28 παμψηφεί αθώους, μεταξύ των οποίων φυσικά και ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού. Άρα, ούτε σκευωρία ούτε σκάνδαλο. Ένα όμως είναι το σίγουρο: Υπάρχει πλήρης δικαίωση του Ολυμπιακού, ηθική και ουσιαστική. Εξηγούμαι:
- Ο Ολυμπιακός είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια του για το θέμα της πολυιδιοκτησίας. Έκανε αυτό που έπρεπε, δηλαδή, τα έστειλε προς διερεύνηση στις αρμόδιες αρχές. Αμφιβάλω πολύ, αν η πραγματική πρόθεση του Ολυμπιακού ήταν να υποβιβάσει των ΠΑΟΚ ή να τον εξοντώσει με αφαίρεση βαθμών. Εδώ κάποτε, ο ίδιος ο Ολυμπιακός, με δική του ψήφο, έσωσε τον βασικό του αντίπαλο Παναθηναϊκό, από βέβαιο υποβιβασμό. Με τον ΠΑΟΚ θα ασχολιόταν τώρα! Τον ενδιέφερε όμως κάτι πολύ σοβαρότερο. Τον ενδιέφερε η ανάδειξη του θέματος και το ανέδειξε το θέμα. Από εδώ και πέρα, όποιος παράγοντας, επενδυτής, διαχειριστής, ντόπιος ή ξένος, σκεφτεί ή επιδιώξει κάτι παρόμοιο, θα αναλογίζεται την δικαστική ταλαιπωρία τουλάχιστον, που υπέστη ο ΠΑΟΚ (και δικαίως υπέστη), και ενδεχομένως τις συνέπειες, που θα τον βαρύνουν, άσχετα με το τελικό αποτέλεσμα της απαλλαγής του ΠΑΟΚ. (Μην ξεχνάτε άλλοι δικαστές τώρα άλλοι δικαστές στο μέλλον). Τον ενδιέφερε όμως και κάτι ακόμα. Ο ξένος επενδυτής και ιδιοκτήτης της ομάδας του ΠΑΟΚ, μου είναι παντελώς αδιάφορο αν είναι Ρώσος ή Έλληνας, είναι σίγουρο όμως, ότι έχει ρωσική νοοτροπία. Και πολλές φορές πιστεύει, ή ενδεχομένως πίστευε, ότι η Ελλάδα είναι μία παραμελημένη Αφρικανική χώρα. Δεν είναι έτσι. Στη χώρα αυτή υπάρχουν κανόνες και η χώρα αυτή ανέδειξε τη Δημοκρατία. Στη δική του χώρα, που πέρασε μέχρι σήμερα, τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, ο ηγέτης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και οι οπαδοί του συλλαμβάνονται. Έχει λοιπόν, ρωσική νοοτροπία, γιατί τα θέλει όλα. Είναι δικαίωμά του, αλλά υπάρχουν κανόνες. Θυμάμαι μία δήλωση του σημερινού Πρωθυπουργού «Ο κ. Σαββίδης είναι ευπρόσδεκτος στην Ελληνική Κοινωνία και Οικονομία, αλλά υπάρχουν κανόνες». Ο ίδιος λοιπόν ο κ. Σαββίδης, θα σκεφτεί από εδώ και πέρα, πολύ σοβαρά κάτι παρόμοιο στο μέλλον, περί της πολυιδιοκτησίας. Όπως πιστεύω ακράδαντα, ότι ποτέ στο μέλλον, δεν πρόκειται να εισβάλει σε αγωνιστικό χώρο με πιστόλι στην τσέπη. Άρα, πλήρης δικαίωση του Ολυμπιακού, ηθική και ουσιαστική, γιατί ανέδειξε το θέμα, που λειτουργεί αποτρεπτικά, για παρόμοια θέματα στο μέλλον.
- Πλήρης δικαίωση του Ολυμπιακού, ηθική και ουσιαστική, γιατί το ένα δοχείο, που δεχόταν τα ποδοσφαιρικά απόνερα του ΠΑΟΚ, δηλαδή η Ξάνθη, δεν ευρίσκεται πλέον στη μεγάλη κατηγορία. Άρα ο ΠΑΟΚ στερείται πλέον των 6 σίγουρα βαθμών που είχε μέχρι τότε. Δεν με ενδιαφέρει εάν η Ξάνθη, εγκατέλειψε το νομικό της αγώνα αλλά και τον αγωνιστικό παρόμοιο. Σημασία έχει, ότι κόπηκε ο ομφάλιος λώρος μιας ομάδος με μία άλλη, και έγινε φραγή στο ένα συγκοινωνούν δοχείο.
- Πλήρης ηθική και ουσιαστική δικαίωση του Ολυμπιακού, γιατί κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, το περσινό, και όπως φαίνεται και το φετινό, με πολλά εμπόδια, με καλή ομάδα, με όμορφο ποδόσφαιρο, το κυριότερο όμως, χωρίς να αφαιρεθεί ούτε ένας βαθμός από τον ΠΑΟΚ. Μη λησμονείτε, ότι τελικώς από τον ΠΑΟΚ, ούτε πέρυσι ούτε φέτος, αφαιρέθηκε έστω ένας βαθμός για το θέμα της πολυιδιοκτησίας. Επομένως, ουδείς μπορεί να μεμφθεί τον Ολυμπιακό ότι εκμεταλλεύτηκε το συγκεκριμένο θέμα, για να έχει αγωνιστικά οφέλη.
Τελειώνω ως εξής: Διαβάζω στον φίλα προσκείμενο αθλητικό τύπο του ΠΑΟΚ, ότι οι παίκτες του, υπέστησαν ψυχολογική διαταραχή εξαιτίας της καταγγελίας του Ολυμπιακού. Αλήθεια, 20χρονα και 25χρονα παιδιά, με πλουσιοπάροχα συμβόλαιο, αμοιβόμενα, τι είδους ψυχολογική πίεση υπέστησαν; Κύριοι, ψυχολογική πίεση έχουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι σήμερα, που στιβάζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς, από τα ξημερώματα, για το μεροκάματο, φοβούμενοι, ότι μέχρι το βράδυ ή την επομένη, ενδεχομένως βρεθούν στην κλίνη κάποιας ΜΕΘ, εξαιτίας του covid19, με σκοπό την επιβίωσή τους και την ανατροφή των οικογενειών τους, αλλά και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι που ευρίσκονται σε αναστολή εργασίας με αβέβαιο παρόν και μέλλον. Οι πλουσιοπάροχα αμοιβόμενοι δεν δικαιούνται να ομιλούν.
ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ο αθώος δεν αθωώνεται, αλλά δικαιώνεται»
ΠΕΤΡΟΣ ΔΑΟΥΛΑΚΟΣ
Δικηγόρος Αθηνών»