Ακατάλληλο το AEL Arena, αναστέλλεται η λειτουργία του

Το AEL FC Arena αναστέλλει τη λειτουργία του, αφού κρίθηκε ακατάλληλο κι έτσι ο Ηρακλής Λάρισας «ξεσπιτώνεται».

Ακατάλληλο το AEL Arena, αναστέλλεται η λειτουργία του

Πριν λίγες ημέρες η ΕΠΟ είχε κάνει κρούση προκειμένου ο τελικός του κυπέλλου να διεξαχθεί στο AEL FC Arena. Τότε είχε τεθεί ζήτημα καταλληλότητας του γηπέδου και τώρα ανέστειλαν τη λειτουργία. Αυτό σημαίνει ότι ο Ηρακλής Λάρισας που χρησιμοποιούσε το γήπεδο ως έδρα θα πρέπει να ξεσπιτωθεί.

Το θέμα αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία», η οποία αναφέρει αναλυτικά:

«Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ παρά τις προθέσεις της ΕΠΟ να γίνει στη Λάρισα και συγκεκριμένα στο AEL FC Arena, τελικά πήρε ''κόκκινο'' από την Επιτροπή Ελέγχου Αθλητικών Εγκαταστάσεων μετά από έκτακτο επανέλεγχο της άδειας λειτουργίας στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Γήπεδο Α.Ε., A.E.L. F.C. Arena.

Η Επιτροπή στην έκθεσή της αναφέρει ότι η αθλητική εγκατάσταση κρίνεται ακατάλληλη σύμφωνα με τις συνημμένες παρατηρήσεις του Ιατρού Δημόσιας Υγείας, καθώς και των εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Σήμερα η ''Ε'' φέρνει στο φως την έκθεση της Επιτροπής που οδηγεί στην αναστολή της λειτουργίας της συγκεκριμένης αθλητικής εγκατάστασης και πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Ηρακλής Λάρισας που χρησιμοποιούσε τη συγκεκριμένη εγκατάσταση έκανε αίτηση να αγωνιστεί τα υπόλοιπα εντός έδρας παιχνίδια στη Super League 2 στο γήπεδο της Φιλιππούπολης.

Αναλυτικά ο ιατρός Δημόσιας Υγείας Νικόλαος Κανελλόπουλος αναφέρει: «Στον χώρο του ιατρείου υπήρχαν δύο εξεταστικές κλίνες χωρίς την ύπαρξη άλλης υλικοτεχνικής υποδομής. Οι χώροι υγιεινής κρίθηκαν επαρκείς».

Ο εκπρόσωπος της Αστυνομίας Σωτήριος Τσιακανίκας ανέφερε: 1.) α) Στο πέταλο των θυρών 13 -14 λείπουν τα κιγκλιδώματα (Plexiglas) της περίφραξης, ούτως ώστε να καθίσταται εύκολη η είσοδος θεατών στον αγωνιστικό χώρο. β) Στις κερκίδες των θυρών 3-10 επίσης λείπουν τμήματα (Plexiglas) της περίφραξης.

  1. α) Η αθλητική εγκατάσταση διαθέτει μία και μοναδική είσοδο-έξοδο για την προσέλευση και αποχώρηση των θεατών, μιας και οδικώς συνδέεται μόνο με την ανώνυμη οδό που οδηγεί προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τη δυνατότητα απρόσκοπτης προσέλευσης και αποχώρησης των θεατών αντίπαλων ομάδων.
  2. α) Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας διαπιστώθηκε η ύπαρξη εξοπλισμού ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας της εγκατάστασης, πλην όμως δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί η καλή του λειτουργία, καθώς εξαιτίας της μακρόχρονης πλέον αχρησίας του είναι απαραίτητη η παρουσία τεχνικού για τον τυχόν έλεγχο των επιμέρους συστημάτων (κάμερες, οθόνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.τ.λ).

Τέλος ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας Γεώργιος Νάκας στην έκθεσή του αναφέρει: α) Δεν ήταν δυνατή η εξακρίβωση της καλής λειτουργίας των μόνιμων συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας (αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης, αυτόματο σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών μειγμάτων, σύστημα χειροκίνητης αναγγελίας πυρκαγιάς, αυτόματο σύστημα καταιονισμού, μόνιμο υδροδοτικό πυροσβεστικό δίκτυο, αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης με αέριο) διότι στην εγκατάσταση δεν υπήρχε τροφοδοσία ηλεκτρικού ρεύματος. Έγινε προσπάθεια να ενεργοποιηθεί η εφεδρική τροφοδοσία ρεύματος (Η/Ζ) από τους υπευθύνους, χωρίς να καταστεί εφικτή, ζητήθηκε προφορικά από την Υπηρεσία μας η επανάληψη της αυτοψίας σε σύντομο χρονικό διάστημα και με την προϋπόθεση πλήρους λειτουργίας όλων των μόνιμων συστημάτων, αλλά δεν υπήρξε θετική απόκριση από τους υπεύθυνους της επιχείρησης.

β) Ζητήθηκε από την Υπηρεσία μας το βιβλίο ελέγχου συντήρησης και καλής λειτουργίας των μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας της επιχείρησης, που οφείλει να τηρεί βάσει της 12/2012 πυροσβεστικής διάταξης, και διαπιστώθηκε η ελλιπής τήρησή του για τα έτη 2022 και 2023, καθώς ήταν μη ενημερωμένο από τον αρμόδιο τεχνικό επιστήμονα (μηχανικό) ως προς τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των μόνιμων συστημάτων πυροπροστασίας που διαθέτει η επιχείρηση.

γ) Ζητήθηκε από την Υπηρεσία μας η πρόσφατη υπεύθυνη δήλωση της αναγνωρισμένης εταιρείας πυροσβεστήρων και διαπιστώθηκε αναντιστοιχία του αριθμού και είδους των πυροσβεστήρων που αναγομώθηκαν-συντηρήθηκαν με τον αριθμό και το είδος που προβλέπονται από την εγκεκριμένη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.

Από τα ανωτέρω αναφερόμενα και με γνώμονα την παροχή μέγιστης ασφάλειας για τη ζωή του φίλαθλου κοινού και των αγωνιζόμενων παικτών από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, η Υπηρεσία μας δεν συναινεί στη χορήγηση άδειας λειτουργίας στην εταιρεία «ΓΗΠΕΔΟ Α.Ε.» ΑΕΛ FC ARENA, με τις υπάρχουσες συνθήκες της εγκατάστασης.

Στην επιτροπή πρόεδρος ήταν ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Ντάγιας, γραμματέας ο Σταύρος Χατζηλάκος, ενώ ως μέλος ήταν και ο Δημήτρης Τσακμακίδης, ως εκπρόσωπος της διοίκησης της αθλητικής εγκατάστασης».



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110