To «Al Bayt» που θα γίνει η πρεμιέρα και τα υπόλοιπα 7 γήπεδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022
Δείτε τους ποδοσφαιρικούς «σταθμούς» του Κατάρ που θα φιλοξενήσουν από σήμερα την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.
Το Κατάρ ανοίγει από σήμερα τις «πύλες» του για να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η ποδοσφαιρική δράση ξεκινά με 64 συνολικά αναμετρήσεις στη μάχη που θα δώσουν οι εθνικές ομάδες για το βαρύτιμο τρόπαιο. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς θα είναι το πρώτο Μουντιάλ που διεξάγεται χειμώνα και δη σε αραβική χώρα, ενώ θα είναι και η τελευταία φορά που θα παρακολουθήσουμε 32 εθνικές ομάδες να διεκδικούν το τρόπαιο στα τελικά του θεσμού, μιας και από το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2026 (που θα συνδιοργανώσουν ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς), ο αριθμός των συγκροτημάτων θα αυξηθεί στα 48.
Συνολικά οκτώ γήπεδα επιστρατεύτηκαν για να φιλοξενήσουν τους αγώνες και τα όνειρα των εθνικών ομάδων σ’ αυτή την 22η έκδοση της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Γήπεδα βέβαια, τα οποία ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας όχι μόνο για θανάτους εργατών, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας. Χαρακτηριστική είναι η έρευνα του «Guardian» πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την οποία πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα πέθαναν μεταξύ 2010 και 2020 κατά τη διάρκεια κατασκευής χώρων για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, κάτι το οποίο πάντως διέψευσε η κυβέρνησης της χώρας.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Για να επιστρέψουμε όμως στο αγωνιστικό κομμάτι του Μουντιάλ, πρώτος «σταθμός» της διοργάνωσης είναι το «Al Bayt» στην πόλη Αλ Κορ που θα διεξαχθεί σήμερα (18.00) η πρεμιέρα ανάμεσα στο Κατάρ και τον Ισημερινό για τον πρώτο όμιλο, ενώ απώτερος στόχος είναι το «Lusail» που θα φιλοξενήσει και τον μεγάλο τελικό στις 17 Δεκεμβρίου. Ας δούμε τα γήπεδα του Κατάρ που θα γίνουν φέτος οι αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Al Bayt» (Αλ Κορ)
Βρίσκεται 35χλμ μακριά από τη Ντόχα και έχει χωρητικότητα 60.000 θέσεις. Το γήπεδο «Αλ Μπαΐτ» βρίσκεται στην πόλη Αλ Κορ και θα φιλοξενήσει ότι μόνο τον αγώνα της πρεμιέρας της διοργάνωσης, αλλά έξι συνολικά αναμετρήσεις της φάσης ομίλων, αλλά κι ένα ματς των «16», των προημιτελικών και του ημιτελικού της διοργάνωσης. Τα εγκαίνια του γηπέδου πραγματοποιήθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2021, με τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο, να τονίζει κατά την επίσκεψή του τον Οκτώβριο του 2020: «Είναι ένα απίστευτο γήπεδο που δημιουργεί μία πραγματική ποδοσφαιρική αίσθηση, ενώ το σκηνικό του σχήμα με τα αραβικά σχέδια στην οροφή το καθιστούν πραγματικά μοναδικό».
«Lusail» (Λουσαΐλ)
Με τη χωρητικότητά του να φτάνει τις 80.000 θέσεις το Λουσαΐλ είναι το μεγαλύτερο γήπεδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, αλλά και αυτό που θα φιλοξενήσει τον μεγάλο τελικό στις 17 Δεκεμβρίου. Βρίσκεται 23 χλμ βόρεια της Ντόχα, είναι το μεγαλύτερο στο Κατάρ και εγκαινιάστηκε μόλις τον περασμένο Σεπτέμβρη. Στο συγκεκριμένο γήπεδο διεξήχθη πρόσφατα το Σούπερ Καπ ως πρόβα πριν το Μουντιάλ, με την πρωταθλήτρια Σαουδικής Αραβίας, Αλ Χιλάλ, να επικρατεί στα πέναλτι (4-1) της πρωταθλήτριας Αιγύπτου, Ζάμαλεκ (1-1 κ.δ.). Ο πρώτος αγώνας του Μουντιάλ που φιλοξενήσει είναι αυτός ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Σαουδική Αραβία για τη φάση των ομίλων.
«Al Thumama» (Ντόχα)
Εγκαινιάστηκε πέρσι τον Οκτώβριο και έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων. Το γήπεδο βρίσκεται στη Ντόχα και θα φιλοξενήσει έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, έναν αγώνα της φάσης των «16», όπως επίσης κι έναν προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρώτο παιχνίδι της διοργάνωσης θα είναι αυτό ανάμεσα στη Σενεγάλη και την Ολλανδία.
«Khalifa International Stadium» (Αλ Ραγιάν)
Πήρε το όνομά του από τον πρώην εμίρη του Κατάρ και μέλος της βασιλικής οικογένειας, Χαμάντ μπιν Καλίφα. Αρχικά κατασκευάστηκε το 1976, ωστόσο λόγω των αγώνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανακαινίστηκε το 2017. Το Διεθνές Στάδιο Καλίφα έχει χωρητικότητα 45,416 θέσεων θα ανοίξει τις «πύλες» του στο Μουντιάλ 2022 για το παιχνίδι της Αγγλίας κόντρα στο Ιράν, ενώ εκεί θα φιλοξενηθούν έξι συνολικά παιχνίδια της φάσης των ομίλων, ένα ματς των «16», αλλά και ο μικρός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
«Education City» (Αλ Ραγιάν)
Πρόκειται για ένα ακόμα γήπεδο που χτίστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 που φιλοξενεί το Κατάρ. Έχει χωρητικότητα 45,350 θέσεων και παρατσούκλι το «Διαμάντι της Ερήμου». Τα εγκαίνια έγιναν το καλοκαίρι του 2020, βρίσκεται στα περίχωρα της πρωτεύουσας Ντόχα και είναι και αυτό ένα από τα γήπεδα της διοργάνωσης που επικρίθηκαν ουκ ολίγων φορές για τις συνθήκες εργασίες των μεταναστών εργατών, επίσης από τη Διεθνή Αμνηστία. Εκεί θα γίνουν έξι αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων, ένα παιχνίδι των «16» και ένας προημιτελικός.
«Stadium 974» (Ντόχα)
Το όνομά του μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού κατασκευάστηκε από 974 ανακυκλωμένα κοντέινερ. Βρίσκεται στη Ντόχα και έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεων, ενώ τα εγκαίνια του έγιναν πριν από περίπου έναν χρόνο και πιο συγκεκριμένα τον Νοέμβρη του 2021. Όπως έχει ανακοινωθεί, μετά το τέλος της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου το γήπεδο θα αποσυναρμολογηθεί. Στο συγκεκριμένο γήπεδο θα γίνουν έξι αγώνες της φάσης των ομίλων, όπως επίσης κι ένα ματς των «16» της διοργάνωσης.
«Ahmad bin Ali» (Αλ Ραγιάν)
Πήρε το όνομά του από τον εμίρη του Κατάρ Αχμάντ Μπιν Αλί αλ Τάνι και παρότι το γήπεδο αρχικά χτίστηκε το 2003, εν συνεχεία κατεδαφίστηκε το 2015, για να χτιστεί στη θέση του ένα νέο για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Έχει χωρητικότητα 44,740 θέσεις και τα εγκαίνιά του έγιναν το 2020. Μετά το τέλος του Μουντιάλ η χωρητικότητα του γηπέδου θα μειωθεί και θα φτάσει τις 21.000 θέσεις. Στο Μουντιάλ 2022 θα φιλοξενήσει έξι αναμετρήσεις της φάσης των ομίλων, όπως επίσης κι ένα ματς για τους «16» της διοργάνωσης.
«Al Janoub» (Αλ Γουακρά)
Παλαιότερα ήταν γνωστό ως «Αλ Γουακρά» και τα εγκαίνιά του έγιναν το 2019. Έχει χωρητικότητα 40.000 θέσεις, αλλά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο θα μειωθεί και θα φτάσει τις 20.000 θέσεις. Εκεί θα γίνουν έξι παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Μουντιάλ 2022, αλλά κι ένας των «16» της διοργάνωσης.