Διεθνής Αμνηστία: «Η κακομεταχείριση συνεχίζεται, ανεξερεύνητος ο θάνατος χιλιάδων εργαζομένων»

Ακριβώς έναν μήνα πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 (20/11-18/12), η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε σήμερα ότι οι αρχές του Κατάρ πρέπει να συμμορφωθούν και να εφαρμόσουν εργασιακές μεταρρυθμίσεις, αλλά και να εγγυηθούν τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων. 

Διεθνής Αμνηστία: «Η κακομεταχείριση συνεχίζεται, ανεξερεύνητος ο θάνατος χιλιάδων εργαζομένων»

Με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η κακομεταχείριση συνεχίζει να είναι συχνή σε όλη τη χώρα» παρά το πακέτο μεταρρυθμίσεων που ανακοίνωσε το Κατάρ για τη βελτίωση των συνθηκών των «εκατοντάδων χιλιάδων» μεταναστών εργαζομένων που συμμετείχαν στην κατασκευή γηπέδων και εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ομοίως, αναγνώρισε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έναν κατώτατο μισθό και το τέλος του «συστήματος κηδεμονίας» από τους εργοδότες, «έχουν επιφέρει κάποιες αξιοσημείωτες βελτιώσεις για τα δύο εκατομμύρια μετανάστες εργάτες στη χώρα». Ωστόσο, επισήμανε ότι η ελλιπής εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων «συνεχίζει να υπονομεύει τον αντίκτυπο αυτών των βελτιώσεων» στους μετανάστες, καθώς «χιλιάδες άνθρωποι που εργάστηκαν και εργάζονται σε όλα τα έργα του Παγκοσμίου Κυπέλλου συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα».

Μεταξύ αυτών, τόνισε τις καθυστερήσεις ή μη καταβολή των μισθών, την άρνηση για ρεπό, τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας, τα εμπόδια στην αλλαγή θέσεων εργασίας και την περιορισμένη πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Τόνισε επίσης ότι «ο θάνατος χιλιάδων εργαζομένων παραμένει ανεξερεύνητος».

Η Διεθνής Αμνηστία υπενθύμισε στην ανακοίνωσή της, ότι τον περασμένο Μάιο αρκετές ΜΚΟ, φίλαθλοι και συνδικάτα ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να ζητήσουν από τη FIFA και τις αρχές του Κατάρ «να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους εργαζομένους». Αυτή η εκστρατεία έλαβε την υποστήριξη άλλων ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών, αλλά παρόλα αυτά, η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι «το Κατάρ και η FIFA εξακολουθούν να μην υποχωρούν» και ότι «ήρθε η ώρα να κάνουμε το σωστό».

Έτσι προέτρεψε για άλλη μια φορά τις ομοσπονδίες «να προχωρήσουν σε δημόσιες ανακοινώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κατάρ, όχι μόνο των μεταναστών εργαζομένων, αλλά όλων των ανθρώπων», όπως η διωκόμενη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Η κυβέρνηση του Κατάρ ισχυρίζεται ότι ιδρύθηκε ένα ταμείο το 2018 και μέχρι το τέλος του 2021, καταβλήθηκαν περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ σε περισσότερους από 36.000 εργαζομένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ