Γιατί η Βραζιλία στηρίζει πολλά στον τερματοφύλακά της
Η εθνική Βραζιλίας όταν κατακτούσε Παγκόσμια κύπελλα, είχε πάντα ή σχεδόν πάντα και καλούς τερματοφύλακες. Έτσι και τώρα ο Άλισον δείχνει πως έχει όλα τα εχέγγυα να φτάσει ψηλά και να μιμηθεί γίγαντες συμπατριώτες του. Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει γι αυτό.
Η κληρονομιά του Ζίλμαρ (ντος Σάντος Νέβες όπως είναι ολόκληρο το όνομα του παλιού διεθνούς βραζιλιάνου τερματοφύλακα) που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του, όπως επίσης ο Λεάο και ο Ταφαρέλ – μεταξύ άλλων- τώρα ήρθε η σειρά του Άλισον της Ρόμα να φορέσει τη φανέλα με το Νο 1 στην εθνική Βραζιλίας. Στόχος της «σελεσάο» να κατακτήσει το 6ο της παγκόσμιο κύπελλο και σ' αυτό βεβαίως βεβαίως σημαντικό ρόλο θα παίξει, όπως πάντα σε μία μεγάλη διοργάνωση, ο τερματοφύλακας.
Πάντα στις μεγάλες διοργανώσεις και γενικά σε διεθνείς αγώνες, οι τερματοφύλακες παίζουν σημαντικότατο ρόλο. Ποιος μπορεί να αγνοήσει τον άγγλο, Γκόρντον Μπάνκς (1966 ), τον γερμανό, Μάγερ (Παγκόσμιο κύπελλο 1974), τον Ιταλό, Τζόφ (1983), ή τον επίσης, γερμανό, Μάνουελ Νόιερ (2014) για τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξαν στις επιτυχίες της ομάδας τους; Κανείς !!!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Έτσι και η εθνική Βραζιλίας που ποντάρει στην φετινή της ομάδα για κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου, στηρίζει πολλά στον Άλισον τον πορτιέρε της Ρόμα, ο οποίος ήδη αποτελεί «μήλο της έριδος» αρκετών μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων…
Για να μπορέσει όμως η «σελεσάο» να πετύχει τους στόχους της θα πρέπει ο Άλισον που έχει στις πλάτες του μία μεγάλη κληρονομιά να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και στα γήπεδα της Ρωσίας.
Ο πρώτος σπουδαίος, αλλά και μεγαλύτερος βραζιλιάνος τερματοφύλακας όλων των εποχών υπήρξε ο Ζίλμαρ ντος Σάντος Νέβες, πιο γνωστός ως Ζίλμαρ. Έπαιξε στην Κορίνθιανς και την Σάντος και υπήρξε μέλος της εθνικής του ομάδας σε τρία παγκόσμια κύπελλα (1954, 62, 1966) όπου τις δύο πρώτες φορές βγήκε και θριαμβευτικά νικήτρια. Εκλέχτηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας της Βραζιλίας του 20ου αιώνα και ένας από τους καλύτερους στον κόσμο από το IFFHS (Διεθνής ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του ποδοσφαίρου, όπου έχω την χαρά να εκπροσωπώ την Ελλάδα).
Μνημονεύεται για το νηφάλιο ύφος του στο γήπεδο και την ειρηνική του προσωπικότητα. Μάλιστα στο βιβλίο του Alex Bellos, Futebol: Ο τρόπος ζωής της Βραζιλίας, αναφέρεται ότι ο Ζίλμαρ πήρε το όνομά του από τους γονείς του, τον Ζιλμπέρτο και την Μαρία. Ο Ζιλμάρ ήταν ο πρώτος αρχηγός τερματοφύλακας για την Σάντος και τις εθνικές ομάδες της Βραζιλίας της δεκαετίας του 1960. Ως εκ τούτου, είναι διάσημος σε όλο τον κόσμο ως "τερματοφύλακας Πελέ» . Το 1998, του απονεμήθηκε το FIFA Order of Merit (Μετάλλιο της Τιμής). Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου 1930 και έφυγε στις 25 Αυγούστου 2013.
Δεύτερος αλλά εξίσου σημαντικός στην σειρά των σπουδαίων βραζιλιάνων τερματοφυλάκων βρίσκεται ο Έμερσον Λεάο που τώρα είναι προπονητής. Ένα βίντεο - ντοκιμαντέρ που παρήγαγε η FIFA, το «FIFA Fever» , τον χαρακτήρισε ως τον 3ο πιο εντυπωσιακό τερματοφύλακα παίκτη όλων των εποχών. Ήταν αναπληρωματικός στην παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1970 σε ηλικία μόλις 20 ετών. Στη συνέχεια, αγωνίσθηκε στα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα ως πρώτος πορτιέρε. Μάλιστα ήταν ο πρώτος τερματοφύλακας της Βραζιλίας στην ιστορία ως αρχηγός της (κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978). Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, ήταν αναπληρωματικός . Γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1949. Φόρεσε 80 φορές την φανέλα της εθνικής του ομάδας.
Τρίτος στην σειρά αυτή, είναι ο Κλάουντιο Αντρέ Μέργκεν Ταφαρέλ, πιο γνωστός ως Ταφαρέλ ο οποίος φόρεσε 101 φορές τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας. Βοήθησε σημαντικά να κατακτήσει η εθνική του ομάδα το Παγκόσμιο κύπελλο το 1994, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1998 ήταν αναπληρωματικός. Ψύχραιμος και με καλές τοποθετήσεις. Γεννήθηκε στις 8 Μαίου 1966.
Τέταρτος στην σειρά των σπουδαίων βραζιλιάνων είναι ο Μοασίρ Μπαρμπόσα Νασιμέντο, πιο γνωστός ως Μπαρμπόσα (γεννήθηκε 27 Μαρτίου 1921 έφυγε στις 7 Απριλίου 2000). Για 22 χρόνια υπερασπίσθηκε άψογα την εστία του. Θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο τη δεκαετία 1940- 1950. Το κύριο χαρακτηριστικό του μάλιστα ήταν ότι δεν φορούσε γάντια!!! Ωστόσο η φήμη του παρά το γεγονός ότι υπήρξε σπουδαίος, συνδέεται κυρίως με την συντριβή της Βραζιλίας στον τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 1950 από την Ουρουγουάης.
Πέμπτος ο Αίλτον Κορέα ντε Αρούδα , γνωστός ως Μάνγκα . Αγωνιζόταν στην Μποταφόγκο της 10ετίας του 1960 με συμπαίκτες του Γκαρίντσα, Νίλτον Σάντος και Ζάγκαλο που κυριαρχούσε στην χώρα της. Επίσης μεγάλη συμμετοχή στην επιτυχία του Κόπα Λιμπερταδόρες το 1970 καθώς και του Διηπειρωτικού το 1971 εναντίον του Παναθηναϊκού (νίκησε 2-1 στο Μοντεβιδέο, 1-1 στο στάδιο Καραϊσκάκης) αλλά τότε με τη φανέλα της Νασιονάλ. Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου 1937 .
Ακολούθως θα τοποθετούσαμε τον Φέλιξ Μιέλι Βενεράντο, πιο γνωστό ως Φέλιξ ο οποίος έπαιξε στις Πορτουγκέζα και Φλουμινένσε και φόρεσε 47 φορές τη φανέλλα της εθνικής του ομάδας. Υπήρξε μέλος αυτής που κατέκτησε το Παγκόσμιο κύπελλο του 1970. Γεννήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1937 κι έφυγε στις 24 Αυγούστου 2012.
Καλοί τερματοφύλακες υπήρξαν ακόμη ο Μάρκος ( Μάρκος Ρομπέρτο Σιβλέιρα Ρέις, γεννημένος στις 4 Αυγούστου 1973) που ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα της εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 2002 και μετά πήρε την θέση του ο Νέλσον ντε Ζεσούς Σίλβα πιο γνωστός ως Ντίντα. Έπαιξε στις Βιτόρια, Κρουζέιρο, Κορίνθιανς και Μίλαν όπου πραγματοποίησε τις καλύτερές του εμφανίσεις, ενώ θεωρήθηκε και ειδικός στις αποκρούσεις πέναλτι. Ο Ζούλιο Σέζαρ (64 φορές διεθνής) με μεγάλη εμπειρία από Ευρωπαικές ομάδες (Ίντερ 7 χρόνια- 5 πρωταθλήματα) ήταν εξίσου πολύ καλός. Απλά το 2014 είχε την ατυχία να πέσει πάνω στα «πάντσερ» του Λεβ και να δεχθεί 7 γκολ (!).
Γενικά θα λέγαμε πως η Βραζιλία για να μπορέσει φέτος να πετύχει τους υψηλούς στόχους της, θα πρέπει και ο Άλισον να συμβάλει όσο μπορεί περισσότερο…Κάτι που θα είναι και υπέρ του σε τελική ανάλυση…
Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo