Κολομβία: Ο ηγέτης Χάμες και το όνειρο των «τρικολόρ»

Το ρεκόρ του Χάμες Ροντρίγκες στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το όνειρο της Κολομβίας ενόψει του Μουντιάλ 2026.

Κολομβία: Ο ηγέτης Χάμες και το όνειρο των «τρικολόρ»

Με την διεξαγωγή της όγδοης αγωνιστικής ολοκληρώθηκε η δράση του Σεπτεμβρίου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής, με τις εθνικές ομάδες να ανανεώνουν πλέον το ραντεβού τους για τον επόμενο μήνα, όταν θα συνεχιστούν τα ματς στον δρόμο για την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.

Τα επόμενα παιχνίδια είναι προγραμματισμένα το διήμερο 10-11 Οκτωβρίου, ενώ σημειώνεται ότι οι αναμετρήσεις στον όμιλο ολοκληρώνονται στις 14 Σεπτεμβρίου του 2025, με τη διεξαγωγή της 18ης και τελευταίας αγωνιστικής.

Η Αργεντινή είναι αυτή που απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στο γκρουπ μετά από οκτώ αγώνες. Την παράσταση ωστόσο μέχρι στιγμής έχει κλέψει η Κολομβία, που είναι δεύτερη στην κατάταξη με δύο μόλις πόντους λιγότερους από τους Παγκόσμιους πρωταθλητές.

Οι «τρικολόρ» μάλιστα, εντυπωσίασαν την περασμένη Τρίτη (10/9) με την εμφάνισή τους στο παιχνίδι κόντρα στην Αργεντινή, την οποία νίκησαν 2-1 και πήραν παράλληλα και μια… άτυπη εκδίκηση για την ήττα τους στον τελικό του Copa America.

Με οδηγό τον Χάμες Ροντρίγκες

Πρωτεργάτης της εξαιρετικής πορείας του συγκροτήματος είναι ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού, Χάμες Ροντρίγκες, που τόσο με τα γκολ όσο και τις ασίστ του, συνεχίζει να δείχνει τον δρόμο των επιτυχιών στην εθνική του ομάδα.

Στο ματς με την Αργεντινή ο 33χρονος μεσοεπιθετικός αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης του αγώνα, αφού όχι μόνο έδωσε την ασίστ για τον Μοσκέρα στο πρώτο τέρμα της Κολομβίας, αλλά πέτυχε αργότερα ο ίδιος και το νικητήριο γκολ που χάρισε το τρίποντο στους «τρικολόρ».

Το αξιοσημείωτο με τον Χάμες είναι ότι σκόραρε εναντίον της Αργεντινής για πρώτη φορά στην καριέρα του, ενώ, παράλληλα, έγινε πλέον μόλις ο δεύτερος Κολομβιανός διεθνής που βρήκε δίχτυα απέναντι και στους εννέα αντιπάλους του στη Νότια Αμερική. Ο πρώτος που το είχε πετύχει ήταν ο (67χρονος σήμερα) Αρνόλντο Ιγκουαράν, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του συγκροτήματος από το 1979 ως το 1993 και κατέγραψε 25 γκολ σε 68 εμφανίσεις του με το εθνόσημο.

Όσον αφορά τον αρχηγό Χάμες Ροντρίγκες, σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας των διεθνών με τις περισσότερες συμμετοχές (108).

Ενόψει της συνέχειας, θέλει άλλες τρεις για να πιάσει στην τρίτη θέση τον θρυλικό Κάρλος Βαλντεράμα (111), τη στιγμή που στην κορυφή βρίσκεται ο τερματοφύλακας Νταβίντ Οσπίνα με 128.

Επιπρόσθετα, ο Ροντρίγκες είναι δεύτερος στην αντίστοιχη λίστα με τους πρώτους σκόρερ της Κολομβίας με 29 τέρματα και συνεχίζει να κυνηγάει τον πρώτο Ρανταμέλ Φαλκάο που έχει 36.

Το όνειρο για διάκριση ενόψει Μουντιάλ

Η Κολομβία με τέσσερις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες ως τώρα, είναι η μοναδική που παραμένει αήττητη στις πρώτες 8 αγωνιστικές στα προκριματικά του Μουντιάλ της Νότιας Αμερικής. Στο παρελθόν κάτι ανάλογο είχε συμβεί μόλις τρεις φορές. Η πρώτη που το έκανε ήταν η Βραζιλία στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, κάτι που επανέλαβε η «σελεσάο» και το 2022, όπως επίσης και η Αργεντινή όταν προκρίθηκε στα τελικά του Μουντιάλ του 2022 το οποίο και κατέκτησε τελικά στα γήπεδα του Κατάρ.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 η Κολομβία κέρδισε και την Αργεντινή αλλά και την Βραζιλία (2-1) για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ για τη συνέχεια φιλοδοξεί να δώσει συνέχεια στα θετικά της αποτελέσματα έχοντας στραμμένο και το βλέμμα της στα τελικά του Μουντιάλ.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου ήταν το 2014 στη Βραζιλία. Τότε το όνειρο των «τρικολόρ» για διάκριση σταμάτησε στα προημιτελικά με την ήττα (2-1) από τους διοργανωτές. Τότε που η «σελεσάο» προηγήθηκε 2-0 με τους Τιάγκο Σίλβα (7) και Νταβίντ Λουίς (69’), πριν ο Χάμες Ροντρίγκες (80’ με πέναλτι) μειώσει για την Κολομβία.

Για τον άλλοτε άσο του Ολυμπιακού το Μουντιάλ του 2026 που συνδιοργανώνουν ΗΠΑ, Καναδάς και Μεξικό θα είναι πιθανότατα και το τελευταίο της καριέρας του. Την στιγμή που ο ίδιος διανύει το 33ο έτος της ηλικίας του, φιλοδοξεί να κάνει με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα το βήμα παραπάνω πριν αποσυρθεί από τους «τρικολόρ».

Μένει να δούμε τι επιφυλάσσει το μέλλον για το συγκρότημα της χώρας, το οποίο υπενθυμίζεται πως δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στα τελικά του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και η τελευταία του παρουσία σε τελικά ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία, όταν αποκλείστηκε στους «16» με την ήττα στα πέναλτι από την Αγγλία.