Μίχαλ Ζεβλάκοφ: Το «πολυμηχάνημα» από την Πολωνία…
Το «ΦΩΣ» έψαξε και βρήκε τα ίχνη του Μίχαλ Ζεβλάκοφ, που έπαιξε επί μία 4ετία στον Ολυμπιακό και αποτέλεσε μία αξιόπιστη λύση για όλες τις θέσεις της άμυνας.
Ιανουάριος 2006… Στον Ρέντη γίνεται η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και ο Γιώργος Λούβαρης αποκαλύπτει σε συζητήσεις με ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού ότι έκλεισε, ενόψει της σεζόν 2006-07, ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ, που έμενε ελεύθερος το καλοκαίρι από την Άντερλεχτ.
Όντως, προς τα τελειώματα του Ιανουαρίου του 2006 η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του -τότε 30χρονου- Πολωνού αμυντικού, ο οποίος είχε παρουσιαστεί ως «πολυμηχάνημα». Και πράγματι στα 4 χρόνια που κάθισε στο λιμάνι εξελίχθηκε σε έναν ποδοσφαιριστή που μπορούσε να δώσει πολύτιμες λύσεις τόσο ως δεξιός μπακ όσο και ως αριστερός μπακ, αλλά και ως στόπερ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ήταν ένας ποδοσφαιριστής τον οποίο κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στη διάθεσή του. Δεν τραυματιζόταν, έπαιζε με την ίδια ευχέρεια σε όλες τις θέσεις της άμυνας και αποτέλεσε για χρόνια σημείο αναφοράς στο βελγικό ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός του Σωκράτη Κόκκαλη -και χάρη στην εισήγηση του τότε προπονητή Τροντ Σόλιντ- έφερε στην Ελλάδα έναν ποδοσφαιριστή που φόρεσε κάποια στιγμή μέχρι και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.
Το κακό για τον Ζεβλάκοφ είναι ότι όταν έφυγε το καλοκαίρι του 2010 από τον Ολυμπιακό, έφυγε αφήνοντας πίσω του μία πολύ περίεργη σεζόν. Ήταν και η τελευταία χρονιά του Κόκκαλη, όπου η ομάδα τερμάτισε 5η.
Ο αγαπημένος «Μίκα» της εξέδρας, που διανύει το 43ο έτος της ηλικίας του, όμως, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το πάθος του, για το γεγονός ότι ποτέ δεν έκανε «αγγαρεία», για το ότι μονίμως κατέθετε την ψυχή του, είτε το ματς ήταν ένα ντέρμπι είτε Τσάμπιονς Λιγκ είτε ένα παιχνίδι Κυπέλλου με ομάδα Γ’ Εθνικής.
Ξεκίνημα με 32 παιχνίδια
Τη σεζόν 2006-07, την πρώτη χρονιά του στον Ολυμπιακό, ο Ζεβλάκοφ «έγραψε» 32 συμμετοχές σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Champions League. Από εκεί που υποτίθεται πως θα ήταν μία λύση εναλλακτική, εξελίχθηκε σε βασική μονάδα, είτε ως στόπερ είτε ως δεξιός μπακ. Εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός κληρώθηκε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με αντιπάλους τις Βαλένθια, Ρόμα και Σαχτάρ Ντόνετσκ. Στο μοναδικό ματς που δεν έπαιξε ήταν αυτό της Ουκρανίας.
Σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίστηκε και άφησε τη σφραγίδα του. Δεν σημείωσε κάποιο γκολ στην πρώτη σεζόν του με τα ερυθρόλευκα, αλλά είχε δύο ασίστ. Το μοναδικό «μελανό» σημείο της σεζόν 2006-07 ήταν μία πολύ κακή αντίδραση που είχε στο γκολ που πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο «Καραϊσκάκης», στις 31 Ιανουαρίου 2007, στη ρεβάνς του 2-0 των «Ζωσιμάδων» για το Κύπελλο.
Το ματς είχε οδηγηθεί στην παράταση, αλλά μία κακή εκτίμηση του Ζεβλάκοφ έδωσε τη δυνατότητα στον Κοντογουλίδη να νικήσει τον Νικοπολίδη και ο ΠΑΣ να φύγει με μία μεγάλη πρόκριση (2-1) από το Φάληρο.
Δεύτερη χρονιά με 33 ματς και 2 γκολ
Τη σεζόν 2007-08, με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο (σ.σ. είχε αναλάβει από τον Ιανουάριο του 2007, μετά την απόλυση του Σόλιντ), ο Ζεβλάκοφ δεν έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα. Ο Λεμονής τον εμπιστευόταν τυφλά, φτάνοντας στο σημείο να «γράψει» το… κοντέρ 33 ματς σε όλες τις διοργανώσεις. Ήταν παρών όχι στο διπλό της Βρέμης, αλλά στο διπλό επί της Λάτσιο στη Ρώμη.
Το μοναδικό ματς που έχασε ήταν το 3-1 επί της Βέρντερ στη Γερμανία, που ήταν και το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού σε ομίλους μακριά από το «Καραϊσκάκης». Ο Λεμονής τον είχε βασικό σε όλα τα άλλα ματς με Λάτσιο (μέσα-έξω), Βέρντερ (μέσα) και Ρεάλ Μαδρίτης (μέσα-έξω), όπως και στη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι (μέσα-έξω).
Εκείνη τη χρονιά σημείωσε δύο τέρματα. Το ένα στο 4-1 επί της Ξάνθης στα Πηγάδια και το δεύτερο στον τελικό του Κυπέλλου με τον Άρη στο «Καυτανζόγλειο» (2-0), με προπονητή τότε τον Σεγκούρα.
Τον εμπιστεύθηκε και ο Βαλβέρδε
Ο Ερνέστο Βαλβέρδε το καλοκαίρι του 2008 ανέλαβε το τιμόνι του Ολυμπιακού. Ο Ζεβλάκοφ κέρδισε και την εμπιστοσύνη του «Τσινγκούρι». Με προπονητή τον Ερνέστο, ο «Μίκα» είχε 32 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις.
Έπαιξε μεταξύ άλλων στο 4-0 επί της Χέρτα Βερολίνου για τους ομίλους του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, είχε συμμετοχή στη ρεβάνς με την Νόρντζελαντ στο «Καραϊσκάκης» (5-0), ενώ θέλει να ξεχάσει το εφιαλτικό βράδυ της Λάρνακας και τη βαριά ήττα από την Ανόρθωση για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ με 3-0, ένα αποτέλεσμα που δεν κατάφεραν να ανατρέψουν οι Πειραιώτες στη ρεβάνς του Φαλήρου.
Η χρονιά 2008-09 ολοκληρώθηκε με τον αλησμόνητο τελικό με την ΑΕΚ (4-4), που οι παίκτες των δύο ομάδων εκτελούσαν πέναλτι μέχρι τα ξημερώματα. Ο Ζεβλάκοφ σε εκείνο το ματς δεν αγωνίστηκε, αλλά έζησε από τον πάγκο την εναλλαγή των συναισθημάτων σε ένα παιχνίδι–διαφήμιση για το ποδόσφαιρο.
Δεν κρύφτηκε στο τραγικό 2010
Ο Τιμούρ Κετσπάγια αντικατέστησε τον Βαλβέρδε, αλλά αποχώρησε γρήγορα ύστερα από μία ισοπαλία με την Καβάλα. Προσωρινά ανέλαβε ο Μπάντοβιτς, μέχρι που ήρθε ο Ζίκο και κατέστρεψε τα πάντα στο διάβα του.
Ο Ζεβλάκοφ πάντως δεν κρύφτηκε. Τη σεζόν 2009-10 την ολοκλήρωσε έχοντας 32 παρουσίες και 2 γκολ, στο εκτός έδρας ματς με τον ΠΑΣ (2-2) και στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Άρη (2-1). Ο Ζίκο έφυγε τον Ιανουάριο και ανέλαβε έως το τέλος της σεζόν ο Μπάντοβιτς, με τον Ολυμπιακό να είναι αποκαρδιωτικός και να τερματίζει 5ος στα πλέι οφ. Το συμβόλαιο του Ζεβλάκοφ ολοκληρωνόταν.
Δεν τα βρήκε με τον Λούβαρη για την ανανέωση της συνεργασίας τους και κάπως έτσι στα 34 του αποχαιρέτησε τους «ερυθρόλευκους» έπειτα από 4 χρόνια μεγάλης προσφοράς στον σύλλογο.
Πήγε για τα λεφτά στην Άγκυρα
Από το ρεπορτάζ του καλοκαιριού του 2010 προέκυπτε ότι ο Ζεβλάκοφ ζητούσε τον «ουρανό με τ’ άστρα» για να μείνει στο λιμάνι. Ο λόγος είχε να κάνει με μία μυθική πρόταση που έφτασε στον μάνατζερ του από την Ανκαραγκουτσού.
Η ομάδα της Άγκυρας τού πρόσφερε ηγεμονικό συμβόλαιο, λέγεται ότι τα λεφτά που του έδινε ήταν κοντά στα 2 εκατ. ευρώ και έτσι ο Ζεβλάκοφ στα 34 του πίστευε ότι από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να πλησιάσει τα δικά του «θέλω», έπρεπε να ακολουθήσει τις… τουρκικές λίρες.
Πήγε τελικά στην Ανκαραγκουτσού, με την οποία «έγραψε» 22 συμμετοχές και σημειώνοντας 1 γκολ, ωστόσο, αν πιστέψουμε τα όσα έλεγε σε φίλους του στην Ελλάδα, η ομάδα της Άγκυρας αποδείχθηκε αφερέγγυα ως προς την καταβολή των χρημάτων. Έφυγε το καλοκαίρι του 2011, αφού οι Τούρκοι δεν του έδωσαν τα λεφτά που του είχαν υποσχεθεί.
Έκλεισε την καριέρα του στη Λέγκια
Η Λέγκια Βαρσοβίας, μόλις πληροφορήθηκε ότι ολοκληρώθηκε η συνεργασία του Ζεβλάκοφ με την Ανκαραγκουτσού, έσπευσε αμέσως το καλοκαίρι του 2011 να του προσφέρει μονοετές συμβόλαιο.
Τελικά, ο «Μίκα» όχι μόνο έπαιξε μία σεζόν με τη Λέγκια, αλλά του προτάθηκε και επέκταση της συνεργασίας για ακόμη μία σεζόν. Το 2011-12 στα 36 του «έγραψε» 43 συμμετοχές και το 2012-13 είχε 26 παρουσίες, κατακτώντας το νταμπλ στην Πολωνία! Οπότε, τι πιο ωραίο για τον Ζεβλάκοφ να αποχαιρετήσει τα γήπεδα με ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο στα 37 του χρόνια, παρότι άντεχε να παίξει σε υψηλό επίπεδο για ακόμη μία χρονιά...
Όμως, θεώρησε ότι έπρεπε να κλείσει με αυτόν τον τρόπο την ποδοσφαιρική καριέρα του και αυτό έπραξε.
Αρχισκάουτ
Από τη στιγμή που αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του, είχε ξεκαθαρίσει στην οικογένειά του ότι θα συνέχιζε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπορ που αγάπησε από άλλο πόστο. Πολλοί περίμεναν ότι θα ασχολιόταν με την προπονητική. Εκείνος αρχικά προτίμησε να ασχοληθεί με την ανίχνευση ταλέντων.
Η Λέγκια Βαρσοβίας τού έδωσε αυτήν την ευκαιρία και τον Σεπτέμβριο του 2013 τον προσέλαβε ως αρχισκάουτ, κρατώντας τον στο συγκεκριμένο πόστο για δύο χρόνια. Κρίθηκε επιτυχημένη η παρουσία του και γι’ αυτόν τον λόγο τον αναβάθμισε αργότερα.
Και τεχνικός διευθυντής
Τον Σεπτέμβριο του 2015 η διοίκηση της Λέγκια Βαρσοβίας αποφάσισε να του δώσει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Ο Ζεβλάκοφ ήταν αυτός που ασχολιόταν με τις μεταγραφικές κινήσεις, εκείνος ήταν που συζητούσε με προπονητές, εκείνος είχε λόγο ακόμη και στις απολύσεις των προπονητών.
Μέχρι που ήρθε και η δική του απόλυση τον Σεπτέμβριο του 2017 έπειτα από ένα τραγικό ξεκίνημα που είχε κάνει η Λέγκια Βαρσοβίας στο πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα να πληρώσει το μάρμαρο μεταξύ άλλων και ο «Μίκα».
Τώρα είναι στη Ζαγκλέμπιε
Ο Ζεβλάκοφ δεν κάθισε και για πολύ καιρό άνεργος. Ήθελε βέβαια να ξεκουραστεί όταν απολύθηκε από τη Λέγκια τον Σεπτέμβριο του 2017, έκανε κάποια ταξιδάκια για να ανοίξει τους ποδοσφαιρικούς ορίζοντές του, γύρισε τον κόσμο για να γνωρίσει κι άλλους τεχνικούς διευθυντές και τελικά τον περασμένο Ιούνιο τού χτύπησε την πόρτα η διοίκηση της Ζαγκλέμπιε Λούμπιν. Χωρίς να το πολυσκεφτεί, είπε αμέσως «ναι» και εδώ και εννιά μήνες εξακολουθεί να είναι στο συγκεκριμένο πόστο.
Έρχεται συχνά-πυκνά για τον… Βέρτη!
Ο Μίχαλ ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για τα μπουζούκια. Κυρίως για τον Νίκο Βέρτη, τον οποίο λάτρευε από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα.
Ο Πολωνός, ακόμα και όταν ήταν στην Τουρκία ή στην Πολωνία ως ποδοσφαιριστής, ξέκλεβε λίγο χρόνο και στα ρεπό του ερχόταν στην Ελλάδα για να ακούσει από κοντά τον Βέρτη.
Ακόμα και όταν απολύθηκε από τη Λέγκια Βαρσοβίας τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να πάρει το αεροπλάνο για Ελλάδα και να πάει στα μπουζούκια. Ήταν μία συνήθεια που έγινε λατρεία!
Μάλιστα, οι φήμες στον Ρέντη, όταν έπαιζε ποδόσφαιρο στον Ολυμπιακό, έλεγαν ότι ο Ζεβλάκοφ πολλές φορές πήγαινε κατ’ ευθείαν από τα μπουζούκια για προπόνηση το πρωί.
Ωστόσο, ήταν πρώτος στην προπόνηση και δεν έδωσε το παραμικρό δικαίωμα. Μια φορά που έμοιαζε νυσταγμένος, τον πλησίασαν κάποιοι συμπαίκτες του και τον συμβούλεψαν να είναι πιο προσεκτικός με τα ξενύχτια του. Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή του; «Νυστάζω, γιατί δεν… πήγα στα μπουζούκια»! Και τους ξέρανε όλους…
Ενδιαφέρουν και αυτά
* Γύρισε όλο τον κόσμο με την Εθνική Πολωνίας. Έπαιξε σε δύο Μουντιάλ, το 2002 σε Ιαπωνία - Ν. Κορέα και το 2006 στη Γερμανία. Επίσης αγωνίστηκε στο Γιούρο 2004 και στο Γιούρο 2008, ενώ με την εθνική ομάδα του έφτασε στο σημείο να παίξει φιλικό ακόμα και στο μακρινό Μοντεβίδεο, με αντίπαλο την Ουρουγουάη.
* Ο Ζεβλάκοφ είχε συνεργασία με τον Ολυμπιακό σε επίπεδο μεταγραφικών συζητήσεων. Ήταν το καλοκαίρι του 2017, όταν οι «ερυθρόλευκοι» συζητούσαν μαζί του για τη μεταγραφή του Οτζίτζα Οφόε!
* Μεταξύ άλλων ο Ζεβλάκοφ στη θητεία του στη Λέγκια, ως τεχνικός διευθυντής, συνεργάστηκε και με τον Μπέσνικ Χάσι.
* Τον Νοέμβριο του 2006, μετά την ήττα του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, δέχτηκε κλοτσιά από οπαδούς του «τριφυλλιού» τη στιγμή που αποχωρούσε προς τα αποδυτήρια. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού υποτίθεται ότι μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν, αλλά κάποιοι εξ αυτών τον χτύπησαν. Ο ίδιος πήγε να αντιδράσει, αλλά τον συγκράτησαν οι ψυχραιμότεροι. Μία μέρα μετά οι οργανωμένοι οπαδοί εξέδωσαν ανακοίνωση και του ζήτησαν συγγνώμη για τη συμπεριφορά τους.
* Το «Αν είσαι ένα αστέρι» του Νίκου Βέρτη είναι το αγαπημένο τραγούδι του!
* Τη σπουδαία καριέρα του ως διεθνή ποδοσφαιριστή την έκλεισε στο «Καραϊσκάκης». Συγκεκριμένα, στις 30 Μαρτίου 2011 η Πολωνία ήρθε στη χώρα μας για να παίξει με την Εθνική μας και αυτό το παιχνίδι ουσιαστικά έκλεισε για να πει «αντίο» στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημά του ο Ζεβλάκοφ και μάλιστα σε ένα γήπεδο που αγάπησε. Συνολικά είχε 102 συμμετοχές με την Πολωνία.
ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
3 πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2006-07, 2007-08, 2008-09)
2 πρωταθλήματα Βελγίου με την Άντερλεχτ (2003-04, 2005-06)
1 πρωτάθλημα Πολωνίας με τη Λέγκια (2012-13)
2 Κύπελλα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2007-08, 2008-09)
2 Κύπελλα Πολωνίας με τη Λέγκια (2011-12, 2012-13)
1 Σούπερ Καπ Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2007)
Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ
1993-95 Πολόνια Βαρσοβίας 11 0
1995-96 Χούτνικ Βαρσοβίας 20 0
1996-98 Πολόνια Βαρσοβίας 89 6
1998-99 Μπέβερεν 24 1
1999-02 Μουσκρόν 91 4
2002-06 Άντερλεχτ 94 3
2006-10 Ολυμπιακός 129 4
2010-11 Ανκαραγκουτσού 19 1
2011-13 Λέγκια Βαρσοβίας 69 2