Μπαρτσελόνα: Κάτι περισσότερο από… κακό timing!
Διοικούντες προπονητές και παίκτες στην Μπαρτσελόνα φαίνεται να βρίσκονται, πάνω από 12 μήνες, εκτός τόπου και χρόνου…
Δεν τα πάνε καλά με τον χρόνο στην Μπαρτσελόνα. Όχι μόνο γιατί οι παίκτες τους μεγαλώνουν (με πρώτο και καλύτερο τον Μέσι, που πρόσφατα έσβησε 33 κεράκια...) και τα καλύτερα τους χρόνια, νομοτελειακά, είναι «πίσω», αλλά γιατί μοιάζουν να βρίσκονται, πολυεπίπεδα, διαρκώς, σε λάθος timing!
Ακριβέστερα, για πάνω από χρόνο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πέρσι, τέτοια εποχή, παρότι «νωπός» ο αποκλεισμός, από τη Λίβερπουλ. στον ημιτελικό του Champions League («φωτοκόπια» εκείνου από τη Ρόμα, όπου, επίσης, είχαν προβάδισμα τριών γκολ) αντί να κοιτάξουν κατάματα το πρόβλημα «το έκρυψαν κάτω από το χαλί» κι επικεντρώθηκαν στην αγαπημένη ενασχόληση τους, τα τελευταία χρόνια: την μεταγραφολογία.
Ούτε καν τον Βαλβέρδε, που ήταν στην άκρη του πάγκου, σ’ «Ολίμπικο» και «Άνφιλντ» (μοναδικές του ευρωπαϊκές ήττες) «έφαγαν», εν είδη «αποδιοπομπαίου τράγου», παρότι, σε σημαντική μερίδα του κοινού τους, υπήρχε δυσαρέσκεια που εκφράστηκε στην παρουσίαση της ομάδας με ….στερεοφωνική γιούχα.
Τότε είχε προσμετρηθεί ότι τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού στήριζαν, αναφανδόν, η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών και κυρίως οι «ιερές αγελάδες».
Είναι και «χαμηλών τόνων» ο τεχνικός από την Εξτρεμαδούρα (ώστε να μην αντιδράσει αν οι μεταγραφικές του προτάσεις δεν περάσουν) κι έμεινε...
Την ίδια στιγμή οι διοικούντες ανακοίνωναν την απόκτηση του Aντουάν Γκριεζμάν.
28 ετών, ΜVP των Γάλλων στην κατάκτηση του Μουντιάλ, ένα χρόνο νωρίτερα, τα 120 εκ. ευρώ, της ρήτρας του συμβολαίου του με την Ατλέτικο Μαδρίτης, προ κορωνοϊού, έμοιαζαν ευκαιρία.
Έλα, όμως, που τον ίδιο παίκτη τον είχαν «κλείσει», ένα χρόνο πριν, αλλά εκείνος τους «πούλησε», τελευταία στιγμή και μέσω βίντεο τους άφησε «στα κρύα του λουτρού», ανανενώνοντας (με καλύτερα λεφτά...) στην Ατλέτικο Μαδρίτης!
Μέχρι να το... μετανιώσει, μεσούσης της περιόδου, ρίχνοντας εκ νέου «γέφυρες» για να έρθει.
Εκείνο το «ήξεις - αφίξεις» του «Γκρίζι» κόστισε 20 εκ ευρώ, αφού το καλοκαίρι του 2018 η ρήτρα του ήταν 100 εκατομμύρια!
Σε άλλη ομάδα θα είχε γίνει... Ε.Δ.Ε. μόνο για αυτό, αλλά όχι στην Μπαρτσελόνα.
Που δεν έχει ιδιοκτήτη, αλλά εκλεγμένη (από τα μέλη της) διοίκηση (διαχειριστών κι ενίοτε «μαθητευόμενων μάγων»), η οποία, πέρσι, όλο το καλοκαίρι, ασχολούνταν με την μεταγραφή του Νέιμαρ προτείνοντας στην Παρί την... μισή ομάδα, ως έμψυχα ανταλλάγματα.
Δυσαρεστώντας τόσο εκείνους, όσο και τους φίλους του Βραζιλιάνου, στο υπάρχον ρόστερ, αφού η μεταγραφή δεν έγινε...
Η Ε.Δ.Ε για τα 20 εκ. ευρώ του Γκριεζμάν κι η απόλυση του Βαλβέρδε σ' επίσημο...φιλικό!
Πέραν της αμφισβήτησης των ικανοτήτων των διοικούντων της στη διαπραγμάτευση, συζητήσιμες είναι κι οι ποδοσφαιρικές τους γνώσεις, αφ' ης στιγμής έδιωξαν, έναν προπονητή, μετά την καλύτερη (όχι πως είχε πολλές...) φετινή εμφάνιση της ομάδας, κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης, στον ημιτελικό του, εγχώριου, Σούπερ Καπ (που διεξήχθη στη Σ. Αραβία, σε φάιναλ φορ, για τα πετροδόλαρα)
Ο Βαλβέρδε, δηλαδή, επιβίωσε των ...Βατερλώ σε Ρώμη και Λίβερπουλ κι απομακρύνθηκε γιατί έχασε ένα επίσημο... φιλικό, ενώ είχε την ομάδα επικεφαλής στο πρωτάθλημα και στους «16» του Champions League (ως πρώτη ομίλου με Ντόρτμουντ και Ίντερ)!
Ο ...επιλαχών Σετιέν κι η τράμπα Πιάνιτς - Άρτουρ
Ο Κίκε Σετιέν, που είχε ακουστεί το περασμένο καλοκαίρι, πριν ξεκαθαρίστει η παραμονή Βαλβέρδε, ήρθε όχι μόνο σε λάθος χρονικό σημείο, αφού η τακτική του προσέγγιση, διαφορετική από του προκατόχου του (και πιο πιστή, θεωρητικά, στο DNA των «μπλαουγκράνα»), χρειάζεται διαφορετική προπόνηση και προετοιμασία, αλλά και με την «ταμπέλα» του «επιλαχόντα», αφού αν δεν είχε αρνηθεί ο Τσάβι (που δεν ήθελε στην πρώτη του προπονητική δουλειά στην, Καταριανή, Αλ Σαντ, να φανεί αντιεπαγγελματίας) θα ήταν τώρα εκείνος στην άκρη του πάγκου...
Με τέτοιο μπακράουντ, χωρίς σπουδαίο βιογραφικό, αλλά και βλέποντας τη διοίκηση να βιάζεται να κάνει τράμπα (με τον Πιάνιτς) έναν παίκτη που εκείνος υπολόγιζε (Άρτουρ Μέλο), εν μέσω αγωνιστικών υποχρεώσεων, δεν χρειαζόταν πολλά παραπάνω οι – καλομαθημένοι αλλά και... κωλοπετσομένοι ποδοσφαιριστές της, που, στην πλειοψηφία τους, τα έχουν πάρει όλα στην καριέρα τους – να καταλάβουν ότι ο προπονητής είναι «αναλώσιμος» και να το ρίξουν στο... σορολόπ!
Έτσι συνέβησαν τα τραγελαφικά του Βίγκο, που ο Μέσι αγνοούσε, επιδεικτικά, τα όσα του έλεγε ο βοηθός του Σετιέν, Έντερ Σαράμπια.
Ο τελευταίος, άλλλωστε, είναι «κόκκινο πανί» για τα «μεγάλα κεφάλια» στα αποδυτήρια από το «κλάσικο», στο «Μπερναμπέου», που τους «στόλιζε» από τον πάγκο δίνοντας τροφή στα Ισπανικά ΜΜΕ.
Στο ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης η εικόνα του πως πήγαιναν οι «κολτσονέρος» στα διαλλείματα για νερό στον πάγκο (όλοι γύρω από τον προπονητή και το τεχνικό επιτελείο) και πως οι γηπεδούχοι (σαν σκόρπια ...διαδήλωση) λέει πολλά.
Όπως ότι ο Σετιέν δεν θα μακροημερεύσει...
Πριν 5 χρόνια, μετά το πρώτο ματς του 2015, o Μέσι, αντιδρώντας που δεν ήταν βασικός στο «Ανοέτα», δεν είχε εμφανιστεί σε ανοικτή προπόνηση, επικαλούμενος στομαχόπονο.
Τότε για να γεφυρωθεί το χάσμα είχαν επέμβει Τσάβι κι Ινιέστα μεταξύ του Αργεντινού και του, ηφαιστειώδη, Λουίς Ενρίκε, ενώ ο πρόεδρος Μπαρτομέου είχε ανακοινώσει εκλογές αποφορτίζοντας το κλίμα με την Μπάρτσα να γυρίζει σελίδα, να τα παίρνει όλα... παραμάζωμα και να γίνεται η μόνη ομάδα με δύο τρεμπλ στο ενεργητικό της!
Τώρα αφενός Τσάβι, Ινιέστα και Λουίς Ενρίκε μένουν αλλού, ενώ οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για το επόμενο καλοκαίρι.
Έτσι κι αλλιώς, με κόλπα πενταετίας δεν κερδίζεις το 2020...