Ο «Γολγοθάς» του ποδοσφαίρου θα είναι μακρύς...
Η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει τις αντοχές του «Βασιλιά των σπορ»...
Σύμφωνα με την θρησκευική παράδοση η Μεγάλη Πέμπτη είναι συνυφασμένη με την Σταύρωση. Ωστόσο η πορεία προς τον Γολγοθά του Θεανθρώπου, την φετινή χρονιά, συμπίπτει με εκείνη που βιώνει η ανθρωπότητα, αποτελώντας «όμηρο» ενός αχαρτογράφητου μέχρι πρόσφατα ιού...
Κάθε τομέας της ανθρώπινης δραστηριότητας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα ή, στην καλύτερη, έχει μεταλλαχθεί ριζικά για να παραμείνει σε λειτουργία.
Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, εν προκειμένω, χειμάζουν με τους ιθύνοντες τους να βρίσκονται προ εκπλήξεως και να προσπαθούν να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Ωστόσο όπως γίνεται αντιληπτό, προϊόντος του χρόνου, οι συνέπειες της πανδημίας δεν θα εξαφανιστούν αν κι εφόσον τελικά ξανανοίξουν τα γήπεδα κι ολοκληρωθεί η τρέχουσα σεζόν.
Δεν θα τελειώσουν, δηλαδή, με το που θα ξανακυλίσει η μπάλα στο γκαζόν στα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Αυτό είναι το «δέντρο».
Υπάρχει όμως και το «δάσος» που ακολουθεί.
Γιατί δεν είναι δεδομένο μόνο ότι η επανέναρξη του (συλλογικού) ποδοσφαίρου θα γίνει πίσω από κλειστές πόρτες.
Είναι κι ότι αυτές οι πόρτες αναμένεται να μείνουν κλειστές για το υπόλοιπο του ημερολογιακού έτους.
Το είπαν, ουσιαστικά, προετοιμάζοντας το έδαφος, στην Γερμανία για την Bundesliga, το ψιθυρίζουν, ήδη σε Ιταλία και Αγγλία.
Δεν είναι μόνο το πόσο άχαρο είναι να βλέπεις ματς δίχως θεατές (εμείς εδώ άλλωστε στην Ελλάδα λόγω τιμωριών είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτού του τύπου τους αγώνες), αλλά εφόσον πάμε σ’ αυτή τη λύση της συνέχισης του «λουκέτου» και την επόμενη σεζόν ποια ομάδα (Ελληνική ή Ευρωπαϊκή...) θα πουλήσει διαρκείας;
Νέα οικονομική «τρύπα», δηλαδή.
Η οποία προστίθεται στις ήδη υπάρχουσες.
Το ποδόσφαιρο της ...αβεβαιότητας
Αλλά να ‘τανε μόνο αυτό...
Όσο δεν θα υπάρχει εμβόλιο κατά του κορονοϊου κάθε αγώνας, ακόμη και «κεκλεισμένων των θυρών» θα μπορεί, εν δυνάμει, να είναι ο τελευταίος.
Γιατί φανταστείτε τι έχει να γίνει αν κάποιος από τους διαγωνιζόμενους μιας αναμέτρησης αποδειχθεί θετικός στον COVID-19…
Η αβεβαιότητα είναι πλέον μέρος της καθημερινότητας του ποδοσφαίρου κι αυτό πλήττει και το ενδιαφέρουν του κοινού που είχε έναν «μπούσουλα».
Μια πεπατημένη.
- Δεν ξέρουμε το μέγεθος των οικονομικών του επιπτώσεων
- Δεν ξέρουμε πότε που κι αν θα ξαναξεκινήσουν πρωταθλήματα
- Δεν ξέρουμε αν θα διεξάγονται ταυτόχρονα ή μετά το πέρας τους το Champions League και το Εuropa League.
Oύτε με τι φορμάτ θα γίνει αυτό...
Λέγεται μέχρι και για... Final 8, σε ουδέτερο γήπεδο, για τις δύο ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλά κανείς δεν ρώτησε τις τηλεοράσεις – που ο ρόλος τους πλέον ισχυροποιείται αφού οι ποδοσφαιρόφιλοι, θέλοντας και μη, θα μετατραπούν σε τηλεθεατές – που έχουν πληρώσει δικαιώματα και Χ χρήματα για άλλο «προϊόν», απ’ αυτό που κάποιοι θέλουν να τους «σερβίρουν»...
- Δεν ξέρουμε πότε θα ισχύσει μεταγραφική περίοδος. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι δύσκολα θα δούμε 9ψηφια μεταγραφή, αφού όχι μόνο οι μέχρι χθες οικονομικοί γίγαντες του ποδοσφαίρου συμπεριφέρονται σα... νάνοι, αλλά και γιατί καταβαραθρώνονται οι αξίες των παικτών
Έτσι ομάδες που δεν θα καίγονται να πουλήσουν, θ’ αρνηθούν να δώσουν παίκτες «μπιτ παρά...»
Εκτός κάδρου το διεθνές ποδόσφαιρο
Οι εθνικές ομάδες, εξάλλου, έχουν φύγει από το «κάδρο».
Ουδείς γνωρίζει πότε θα γίνουν τα πλέι φος για να συμπληρωθεί η 24αδα των ομάδων του μετατεθέντος Euro 2020. Tου Εuro 2021 πια...
Όσο για τη διοργάνωση... ανέκδοτο του Nations League πρέπει να θεωρείται ήδη ...θυσιασμένη, αφού απλά δεν βγαίνουν οι ημερομηνίες της επόμενης σεζόν η οποία καταλήγει – κορονοϊού επιτρέποντος – σε Euro, Copa America και Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό μάθημα για τους ιθύνοντες του ποδοσφαίρου που υπερφορτώνουν το καλεντάρι ανακαλύπτοντας διοργανώσεις και... ξεχειλώνοντας την αγωνιστική περίοδο.
Όπως η FIFA με το περίφημο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων που το άλλαξε για να αβγατίσει τα κέρδη της. Μόνο που ενώ τα είχαν προϋπολογίσει όλα, δεν είχαν υπολογίσει τον «ξενοδόχο».
Τραγική ειρωνεία; Το παρθενικό θα διεξαγόταν στην Κίνα. Εκεί όπου ξεκίνησε ο υγειονομικός αυτός εφιάλτης...
Όπως γίνεται αντιληπτό τα πάντα είναι ρευστά.
Πρωτόγνωρα.
Βαδίζουμε ψηλαφιστά και βήμα βήμα για ν’ ανέβουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, αυτόν τον «Γολγοθά».
Αλλά αν σε θρησκευτικό επίπεδο ξέρουμε ότι την Κυριακή θα γιορτάσουμε την Ανάσταση, σε κοινωνικό-οικονομικό, αλλά και σε ποδοσφαιρικό, φαίνεται να μην έχουμε καν στο οπτικό μας πεδίο την κορυφή του λόφου..