Premier League: H Λίβερπουλ στο +13, κι όμως χάθηκε τίτλος από το +12 - Οι έξι ανατροπές
Οι 5+1 ανατροπές στη μάχη του τίτλου του αγγλικού πρωταθλήματος που έμειναν στην ιστορία και απέδειξαν πως κανένα τρόπαιο δεν κρίνεται πρόωρα στα «σαλόνια» του Νησιού.
Η Λίβερπουλ πέρασε το «εμπόδιο» της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ με 2-0 στο «Άνφιλντ» για την 21η αγωνιστική της Premier League και βρέθηκε ακόμα πιο κοντά στην επιστροφή της στον «θρόνο» της πρωταθλήτριας Αγγλίας για πρώτη φορά από το 1990. Οι πρωτοπόροι και αήττητοι εφέτος «κόκκινοι» άφησαν πίσω τους στο -13 την δεύτερη Λέστερ και στο -14 την τρίτη Μάντσεστερ Σίτι (έχοντας μάλιστα και ματς λιγότερο) και το ερώτημα πολλών είναι ένα…
Έχει ήδη κριθεί ο τίτλος στα μεγάλα «σαλόνια» της εφετινής Premier League ή ως το φινάλε της σεζόν μπορεί να γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμα μεγάλης ανατροπής στην μάχη του τίτλου; Η αλήθεια είναι πως, πλέον, φαντάζει αδύνατο το ενδεχόμενο να χάσουν οι «κόκκινοι» το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια τους.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Στην ιστορία της Premier League όμως, έχουν σημειωθεί ουκ ολίγες ανατροπές στη μάχη του τίτλου, που απέδειξαν πως κανένα τρόπαιο δεν κρίνεται πρόωρα στα «σαλόνια» του Νησιού. Το fosonline.gr σας παρουσιάζει τις μεγαλύτερες από αυτές…
1.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Νιουκάστλ, 1995/96, 12 πόντοι
Η Πρωτοχρονιά του 1996 βρήκε την Νιουκάστλ στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και τους φίλους των «καρακαξών» να μετρούν τον χρόνο αντίστροφα για την επιστροφή της ομάδας τους στον «θρόνο» για πρώτη φορά μετά από 69 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι σήμερα, βέβαια, εκείνο το πρωτάθλημα του 1927 παραμένει ακόμα το τελευταίο του συλλόγου στα «σαλόνια».
Η διαφορά των 12 πόντων της Νιουκάστλ από την δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όχι μόνο δεν αποδείχτηκε αρκετή για να χαρίσει στον σύλλογο το τρόπαιο, αλλά μπήκε και στην πρώτη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες ανατροπές στη μάχη του τίτλου στην Premier League.
Τον Φλεβάρη του 1996 η νεανική και άπειρη ομάδα του Κέβιν Κίγκαν βρέθηκε από το +12 στο +8 από τους «κόκκινους διαβόλους» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον και στις εναπομείναντες «στροφές» του πρωταθλήματος… κατέρρευσε! Η Γιουνάιτεντ κέρδισε τα 13 από τα 15 της τελευταία ματς και εκμεταλλευόμενη τα απανωτά αρνητικά αποτελέσματα της Νιουκάστλ έκοψε πρώτη στο «νήμα» και τερμάτισε πρώτη με τέσσερις πόντους περισσότερους.
2.Άρσεναλ vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 1997/98, 11 πόντοι
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατέχει μέχρι σήμερα το ρεκόρ στο αγγλικό πρωτάθλημα με 20 κατακτήσεις έναντι 18 της Λίβερπουλ. Την σεζόν όμως 1997/98 κατάφερε να χάσει το τρόπαιο από την Άρσεναλ, παρότι βρέθηκε να προηγείται με 11 βαθμούς εννέα αγωνιστικές πριν το φινάλε της περιόδου. Για τους «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ η ανατροπή αυτής της βαθμολογικής διαφοράς φάνταζε αδύνατη, ωστόσο οι λονδρέζοι πέτυχαν τελικά το «θαύμα» και ο Αλσατός τεχνικός γιόρτασε έξαλλα το παρθενικό του πρωτάθλημα στην τεχνική ηγεσία του συλλόγου.
Παιχνίδι «κλειδί» εκείνης της σεζόν ήταν το μεταξύ τους στο «Ολντ Τράφορντ» για την 30η αγωνιστική. Η Άρσεναλ πήρε το εκτός έδρας τρίποντο χάρη σε γκολ του Μαρκ Όφερμαρς στο 79’ (0-1) και με δέκα συνολικά νίκες στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, αφήνοντας πίσω της την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με έναν πόντο λιγότερο (77).
3.Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Άρσεναλ, 2002/03, 8 πόντοι
Η εκδίκηση του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον για την απώλεια του τίτλου από την Άρσεναλ την περίοδο 1997/98 ήρθε λίγα χρόνια αργότερα. Για την ακρίβεια την σεζόν 2002/03, όταν αυτήν την φορά η Άρσεναλ βρέθηκε να προηγείται στον βαθμολογικό πίνακα της Premier League με οκτώ πόντους από την δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν επανέλαβαν τα λάθη του παρελθόντος…
Η Γιουνάιτεντ μέτρησε 15 νίκες σε 18 παιχνίδια της στην μεγάλη κατηγορία και εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα «στραβοπατήματα» της Άρσεναλ. Έτσι, τερμάτισε στην κορυφή της Premier League και πήρε τον τίτλο, με τους «κανονιέρηδες» με μένουν δεύτεροι με πέντε πόντους λιγότερους!
4.Μάντσεστερ Σίτι vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2011/12, 8 πόντοι
Η σεζόν 2011/12 θα παραμένει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη των οπαδών της Μάντσεστερ Σίτι. Κι όχι γιατί εκείνη την περίοδο ο σύλλογος κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην Premier League έπειτα από αναμονή 44ων χρόνων, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε σ’ αυτήν την επιτυχία και μάλιστα κόντρα στην «αιώνια» αντίπαλό του και συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ!
Οι «κόκκινοι διάβολοι» του Φέργκιουσον απολάμβαναν την μοναξιά της κορυφής με οκτώ πόντους διαφορά από τους δεύτερους «πολίτες» του Ρομπέρτο Μαντσίνι έπειτα από την ολοκλήρωση και της 32ης αγωνιστικής. Οι «γαλάζιοι» εκείνη την αγωνιστική είχαν χάσει με 1-0 από την Άρσεναλ στο Λονδίνο και με έξι παιχνίδια πια να απομένουν, η Γιουνάιτεντ καλούνταν απλά να διασφαλίσει το υπέρ της προβάδισμα για να φτάσει στον τίτλο.
Στην πράξη, βέβαια, αυτό δεν έγινε ποτέ! Και το πρώτο «χαστούκι» για τους «κόκκινους διαβόλους» ήρθε την επόμενη αγωνιστική με την ήττα από την Γουίγκαν, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα το 4-4 με την Έβερτον και φυσικά η ήττα στο ντέρμπι από την Σίτι στο «Ετιχάντ» με 1-0 στις 30 Απριλίου του 2012, που έφερε τις δύο συμπολίτισσες του Μάντσεστερ ισόβαθμες στην κορυφή και την Σίτι στην πρώτη θέση λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων.
Εν τέλει στην τελευταία αγωνιστική οι «πολίτες» αν και βρέθηκαν να χάνουν 2-3 στην έδρα τους από την ΚΠΡ, πέτυχαν την ανατροπή στις καθυστερήσεις (92’ Ντζέκο και 94’ Αγκουέρο) και με το 4-3 κατέκτησαν το τρόπαιο στην ισοβαθμία με την Γιουνάιτεντ.
5. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ vs Νόριτς, 1992/93, 8 πόντοι
Η 1η Κατηγορία της Αγγλίας μετονομάστηκε σε Premier League το 1992 και με το «καλημέρα» στο «νέο» πρωτάθλημα της χώρας (την περίοδο 1992-1993) έμελλε να σημειωθεί η πρώτη μεγάλη ανατροπή τίτλου. Η Νόριτς, η οποία την προηγούμενη σεζόν (1991/92) είχε τερματίσει στην 18η θέση της βαθμολογίας (σε 42 ματς), σόκαρε το Νησί όταν την επόμενη χρονιά ξεκίνησε με επτά νίκες στα 9 πρώτα της παιχνίδια. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί…
Έδωσε συνέχεια στα θετικά της αποτελέσματα και βρέθηκε με την συμπλήρωση 18 αγωνιστικών στην κορυφή της βαθμολογίας με 39 πόντους, όπως επίσης στο +8 από τις Μπλάκμπερν, Άστον Βίλα και Τσέλσι που ισοβαθμούσαν στην δεύτερη θέση, αλλά και στο +9 από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ήταν 5η στην κατάταξη.
Τα όνειρα των «καναρινιών» για την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία τους στην μεγάλη κατηγορία τελικά ουδέποτε έγιναν πραγματικότητα. Όπως δεν πραγματοποιήθηκαν και οι ελπίδες τίτλου των «ρόδων», των «χωριατών» αλλά και των «μπλε» που ακολουθούσαν στην κατάταξη.
Η Γιουνάιτεντ από εκείνη την 18η αγωνιστική ως και την 42η ηττήθηκε μόνο δύο φορές κι όχι μόνο ανέτρεψε την εις βάρος της κατάσταση στην βαθμολογία, αλλά τερμάτισε και στην κορυφή με… 10 πόντους περισσότερους (!) από την δεύτερη Άστον Βίλα. Όσο για την Νόριτς; Ολοκλήρωσε την πορεία της στην τρίτη θέση και στο -12 από τους πρωταθλητές «κόκκινους διαβόλους».
Για την Γιουνάιτεντ αυτό ήταν και το πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 26 χρόνια, ενώ για τον Φέργκιουσον ήταν ο παρθενικός του τίτλος στην κατηγορία από τους 13 συνολικά που κατέκτησε στην καριέρα του στον σύλλογο.
6.Μάντσεστερ Σίτι vs Λίβερπουλ, 2018/19, 7 πόντοι
Όταν η Λίβερπουλ έκανε «σκόνη» την Άρσεναλ με το εμφατικό 5-1 στο Μέρσεϊσαϊντ για την 20η αγωνιστική της Premier League, με την οποία βρέθηκε με ματς περισσότερο στο +10 από την τρίτη Μάντσεστερ Σίτι στις 28 Δεκεμβρίου του 2018, όλοι άρχισαν να πιστεύουν πως πιθανότατα ο τίτλος του πρωταθλητή θα έπαιρνε τον δρόμο για το «Άνφιλντ» στο τέλος εκείνης της σεζόν. Ακόμα κι όταν οι «πολίτες» κέρδισαν μία μέρα αργότερα εκτός έδρας την Σαουθάμπτον και μείωσαν στο -7 από τους πρωτοπόρους «κόκκινους» σε ισάριθμα πλέον ματς.
Εκ του αποτελέσματος, η Λίβερπουλ υπέστη ένα από τα μεγαλύτερα «στραπάτσα» στην ιστορία του θεσμού. Κι όλα ξεκίνησαν από εκείνο το ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής του νέου έτους στο «Ετιχάντ», όταν η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα νίκησε 2-1 τους «κόκκινους».
Η απόσταση που χώριζε τις δύο ομάδες μειώθηκε πια στους 4 και ως το φινάλε οι «γαλάζιοι» έφεραν «τούμπα» την Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ και ολοκλήρωσαν την πορεία τους με έναν πόντο περισσότερο στην βαθμολογία από την Λίβερπουλ. Ο τίτλος του πρωταθλητή έμεινε στο Μάντσεστερ και η Σίτι πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου για έκτη φορά στην ιστορία της και δεύτερη σερί.