«Τέλος εποχής» στην Μπάγερν Μονάχου!
Μετά τις αποχωρήσεις των εμβληματικών Ριμπερί, Ρόμπεν και Χούμελς ακολουθούν διοικητικές ανακατατάξεις με τους Χένες και Ρουμενίγκε να περνούν στο περιθώριο...
Δεν θα ξεχαστεί εύκολα το φετινό καλοκαίρι στο Μόναχο. Όχι μόνο γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες, που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη, θύμισαν τροπικούς, αλλά και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, αφού η πιο επιτυχημένη ομάδα της πόλης, η Μπάγερν, σε λίγα πράγματα θυμίζει την ομάδα που τον περασμένο Μάη ολοκληρώσε την σεζόν κατακτώντας τόσο την Μπουντεσλίγκα (για 7η σερί χρονιά), όσο και το Κυπέλλο, φτάνοντας στο νταμπλ.
Η χαρά, όμως, των φίλων των «Βαυαρών» μετριάστηκε σημαντικά, αφού το φινάλε της σεζόν σηματοδότησε και το τέλος της παρουσίας στις τάξεις της ομάδας τους εμβληματικών μορφών. Όχι μόνο για τον σύλλογο του Μονάχου, αλλά για το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα...
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Γιατί τέτοιου διαμετρήματος είναι τόσο ο Φρανκ Ριμπερί, όσο κι ο Άριεν Ρόμπεν, που μετά από 12 και 10, αντίστοιχα, εύχυμα χρόνια έγραψαν την λέξη «τέλος» στην καριέρα τους στους «κόκκινους».
Με χρυσά γράμματα. Πως αλλιώς θα μπορούσε να είναι, αφού η παρουσία τους στην Βαυαρική πρωτεύουσα συνδυάστηκε με 23, για τον Γάλλο και 20, για τον Ολλανδό, τίτλους;
Σαν να μην έφτανε η συγκίνηση για τις (πλήρεις αγωνιστικών ημερών) αποχωρήσεις τόσο του 36χρονου «σημαδεμένου», όσο και του 35χρονου, από τις Κάτω Χώρες - οι οποίοι αποτέλεσαν ποδοσφαιρικούς «διόσκουρους» στα άκρα της επίθεσης της Μπάγερν Μονάχου κι αγωνιστική βάση της επιστροφής στην κορυφή της Ευρώπης το 2013 – ήρθε και μια μάλλον απροσδόκητη.
Όχι εκείνη του, Βραζιλιάνου, Ραφίνια, αλλά του Ματς Χούμελς, που μετά από τρία χρόνια από την επιστροφή του στο Μόναχο, για τη 2η θητεία του (σ. η παρθενική ήταν από το 1995 ως το 2008, ανεβαίνοντας από τα τμήματα υποδομής στην πρώτη ομάδα) αποφάσισε να γυρίσει στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, παρότι έφυγε με την «στάμπα» του «προδότη»!
Κάτι η έλευση (με ρεκόρ μεταγραφής της Μπάγερν Μονάχου, 80 εκ. ευρώ) του Λούκας Ερναντές, από την Ατλέτικο Μαδρίτης, κάτι η, περσινή, αγωνιστική πρόοδος του Σίλε, οδήγησαν τον 30χρονο Γερμανό ξανά στη Ρηνανία, όπου είχε 8ετή προϋπηρεσία (2008-16).
Κι ενώ η Μπάγερν αναζητά νέες αγωνιστικές σταθερές (π.χ. Λιρόι Σανέ), χάνοντας «πυλώνες» του παιχνιδιού της, μετά τα «αντίο» των Ριμπερί, Ρόμπεν και Χούμελς, ήρθαν και τα μαντάτα, από το διοικητικό κομμάτι, που επιβεβαιώνουν ότι πλέον οι Βαυαροί βιώνουν ένα «τέλος εποχής».
Μισό... αιώνα στους Βαυαρούς και 21 μήνες κάθειρξης
Η γερμανική εφημερίδα «Βild» αποκάλυψε ότι ο Ούλι Χένες θ’ αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο, ως το Νοέμβρη, το αργότερο, παρότι η θητεία του εκπνέει το 2022. Βάζοντας τέλος σε μια παρουσία στον σύλλογο που διαρκεί μισό αιώνα!
Εννιά χρόνια ως παίκτης (1970-79) κι άλλα... 40 ως παράγων (τζένεραλ μάνατζερ και πρόεδρος, από το 2009).
Ο 67χρονος, επιστήθιος φίλος της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ - που έχει πανηγυρίσει 23 πρωταθλήματα (τα τρία ως παίκτης) και 5 Πρωταθλητριών (2 παραγοντικά) – είχε ένα 21μηνο «διάλειμμα» από τα καθήκοντα του, λόγω της κάθειρξης που του επιβλήθηκε (2014) για φοροδιαφυγή εκατομμυρίων.
Ερωτηθείς σχετικά, δε διέψευσε το ρεπορτάζ, παραπέμποντας σ' επίσημες ανακοινώσεις στις 29 Αυγούστου, στη συγκέντρωση του Δ.Σ. Ήδη, πάντως, φέρεται να έχει υποδείξει ως αντικαταστάτη του τον Χέρμπερτ Χάινερ, επικεφαλής Γερμανικής πολυεθνικής εταιρίας αθλητικού υλικού, που όχι μόνο ντύνει την Μπάγερν, αλλά είναι και μέτοχος της...
Τον Χένες προτίθεται να μιμηθεί κι ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας (κι επίσης μεγάλη δόξα του παρελθόντος) Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε, που έχει ανακοινώσει ότι αποχωρεί το 2021, όταν εκπνέει η θητεία του. Άλλωστε από την 1η Ιανουαρίου ο 63χρονος θα έχει στο πλευρό του, το διάδοχο του, Όλιβερ Καν.
Το δίδυμο που αλληλοσυμπληρωνόταν (ο Χένες, μετρ της πολεμικής και των αντιπαραθέσεων, ενώ ο «Κάλε», εικόνα του συλλόγου, ήταν άσος στη διπλωματία, όπως αποδεικνύει ότι ανέλαβε πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών ομάδων), αποτέλεσε τον κινητήριο μοχλό της οικονομικής άνθισης (657,4 εκ. ευρώ τζίρος), των επιτυχιών και της «δυναστείας», που έχει εγκαθιδρύσει, εντός των συνόρων, η Μπάγερν!
Ο στόχος πλέον είναι αυτή η ηγεμονία να επεκταθεί και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όχι μόνο απουσιάζει από τον Ευρωπαϊκό τελικό 5 χρόνια, αλλά πέρσι αποκλείστηκε στους «16» από την (μετέπειτα θριαμβεύτρια) Λίβερπουλ.
Ταυτόχρονα, η νέα, φιλόδοξη, γενιά παραγόντων της Μπάγερν Μονάχου απαιτεί ζωτικό χώρο στη διοίκηση του συλλόγου κι η «παλιά φρουρά» περνά στην αποστρατεία, αφού για εκείνη αναμένεται να επιφυλαχθούν τιμητικοί (και συμβουλευτικοί) ρόλοι.