«Remuntada» από την... ανάποδη!

Δεκατρείς μήνες αφότου έκανε την μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, κόντρα στην Παρί, η Μπαρτσελόνα είδε την άλλη πλευρά του νομίσματος...

«Remuntada» από την... ανάποδη!

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Ρώμη» αναφέρει το γνωστό λατινικό ρητό κι εκείνος της Μπαρτσελόνα για το Κιέβο δεν θα μπορούσε ν’ αποτελέσει εξαίρεση. Μόνο που τελικά αποδείχθηκε...αδιέξοδος! Οι «μπλαουγκράνα», που 13 μήνες πριν πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη ανατροπή στα χρονικά των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων, ακυρώνοντας την ήττα, με 4-0, στο Παρίσι, με το επικών διαστάσεων 6-1 επί της Παρί, πέρασαν στην αντίπερα όχθη, γνωρίζοντας ιστορική συντριβή από την Ρόμα στο «Ολίμπικο» με 3-0. Το ότι το 4-1 στην Βαρκελώνη δεν τoυς έφτασε για να περάσουν σόκαρε σύμπασα την ποδοσφαιρική κοινή γνώμη, αφού η πρόκριση των «τζιαλορόσι» αποτελεί, όπως εξελίχθηκε η ιστορία του ζευγάριου, την έκπληξη της σεζόν κι από τις μεγαλύτερες στα χρονικά της διοργάνωσης.

Η οποία μόνο ανεξήγητη δεν είναι, πάντως, ενώ φέρνει σε θέση κατηγορούμενου, από το βράδυ της Τρίτης, τον Ερνέστο Βαλβέρδε.

Η δήλωση του προέδρου του Καταλανικού συλλόγου, Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου (“Η Μπαρτσελόνα προετοιμάζετα να νικά, παντού, με ή χωρίς τον Βαλβέρδε”) “μεταφράστηκε” ως δήλωση αποδόμησης του τεχνικού από την Εξτρεμαδούρα.

Ο οποίος μέχρι την 10η Απριλίου είχε την Μπαρτσελόνα, όχι μόνο αήττητη στο πρωτάθλημα (31 αγώνες) και βέβαιη πρωταθλήτρια (στο +11 από τη 2ηΑτλέτικο Μαδριτης και +15 από την 4ΗΡεάλ Μαδρίτης), αλλά και στο Τσάμπιονς Λιγκ (συν 9 ακόμη).
Οι μοναδικές ήττες του ήταν από την Εσπανιόλ στο Κύπελλο, (δίχως συνέπειες αφού ανατράπηκε στον επαναληπτικό), όπου η Μπάρτσα είναι φιναλίστ κι εκείνες από την Ρεάλ Μαδρίτης για το Σούπερ Καπ (σ. συνολικό σκορ 5-1).

Τα του Καίσαρος τω…Βαλβέρδε!

Δύο κομβικοί αγώνες για το πως δόμησε την ομάδα του ο Βαλβέρδε.
Ο οποίος, αρχές Αυγούστου, βρέθηκε αναγκασμένος ν’ αναθεωρήσει τα σχέδια του, μετά την αποχώρηση του Νεϊμάρ και την μηδενική, ουσιαστικά, μεταγραφική ενίσχυση (σ. Ο Ντεμπελέ, λόγω τραυματισμών, εντάχθηκε στην ομάδα τον Γενάρη, ενώ o Κοουτίνιο, που ήρθε τότε δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής).

Υπό το βάρος των ηττών από την “αιώνια αντίπαλο” και χωρίς τον Γάλλο ο Βαλβέρδε κάνει το ανήκουστο: αφήνει το 4-3-3, σήμα κατατεθέν της Μπαρτσελόνα από την εποχή Κρόϊφ.
Επιλέγει το 4-4-2, προς άγραν ισορροπίας, ενώ “μπροστά” επαφιόταν στον οίστρο και την ποιότητα των Μέσι – Σουάρες.
Το σχέδιο απέδωσε. Αναδείχθηκαν πρωταγωνιστές (αναγεννημένοι Τερ Στέγκεν, Άλμπα, Ράκιτιτς, Ουμτιτί), ενώ σε επίπεδο αποτελεσμάτων λειτούργησε πέραν πάσης προσδοκίας.

Ωστόσο η Μπαρτσελόνα, συνυφασμένη με το θέαμα, από την εποχή Γκουαρντιόλα, δεν έθελγε επιλέγοντας πιο συντηρητικές προσεγγίσεις.

Κι αυτό γιατί λίγοι δημιουργούν (Μέσι, Ινιέστα, Άλμπα) και λιγότεροι σκοράρουν.

Στο Τσάμπιονς Λιγκ δε ελάχιστοι. Ο Σουάρες στο πρώτο ματς με την Ρόμα ξαναβρήκε δίχτυα μετά από 13 μήνες, ενώ εκτός έδρας η τελευταία φορά ήταν Σεπτέμβρη του 2015! Τραγική ειρωνία; Στο “Ολίμπικο” με την Ρόμα…
Είναι ενδεικτικό ότι δεύτερος σκόρερ της Μπάρτσα στη φετινή διοργάνωση πίσω από τον Μέσι (6 γκολ) ήταν τα…αυτογκόλ!

Μόνο στο 4-1 της περασμένης βδομάδας τα μισά ήταν από παίκτες των “τζιαλορόσι”…

Ο συντηρητισμός κι η έλλειψη ρίσκου (σ. ο Μπούσκετς έπαιξε παρότι προερχόμενος από τραυματισμό), παρότι ξένα με το αγωνιστικό D.N.A. της πρόσφατης εποχής της Μπάρτσα, την έφεραν μέχρι την περασμένη Τρίτη να κυνηγά το 3ο τρεμπλ της ιστορίας της!
Ωστόσο, αποτέλεσαν…μπούμερανγκ στο “Ολίμπικο”, όπου η φοβική εικόνα της, μετά την, αρχική, μπλαζέ, αντιμετωπίση του αγώνα και την έλλειψη αντανακλαστικών από τον Βαλβέρδε, στον πάγκο, έφεραν το 3-0.
Συν την έλλειψη παικτών που θα υπηρετήσουν ένα παιχνίδι αντίδρασης, στο οποίο διολισθαίνει, από εκείνο της κατοχής, η Μπάρτσα.
Ταυτόχρονα οι αλλαγές του από το 80’ κι εντεύθεν κατέστησαν σαφές ότι το ροτέϊσον που μέχρι το Γενάρη υφίστατο (με Παουλίνιο, Αλκάθερ και Φερμάλεν να προσφέρουν λύσεις) έκλεισε.

Αποτέλεσμα; Παίκτες “άδειοι” (προεξάρχοντος του 35χρονου αρχηγού Ινιέστα) στο τελευταίο κομμάτι της σεζόν.
Όπως πέρσι στο Παρίσι και το Τορίνο και πρόπερσι με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Για να τριτώσει το…κακό των αποκλεισμών της Μπάρτσα στο προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ.