Λίβερπουλ: Γιατί δεν… κουνιέται φύλλο στο Άνφιλντ;

Η Λίβερπουλ τηρεί... σιγή ιχθύος στο κομμάτι των μεταγραφών όμως η στάση της αυτή έχει εξήγηση.

Λίβερπουλ: Γιατί δεν… κουνιέται φύλλο στο Άνφιλντ;

Η Λίβερπουλ 12 μήνες πριν είχε ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά για να αποκτήσει τους κορυφαίους στόχους της στη μεταγραφική αγορά. Μέχρι τις αρχές του περασμένου Ιουλίου, είχε ενεργοποιήσει τη ρήτρα αποδέσμευσης του Ντόμινικ Σόμποσλαϊ από τη Λειψία. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Αργεντινή, Αλέξις Μακ Άλιστερ είχε ήδη φτάσει από την Μπράιτον. Υπήρχαν λοιπόν δύο μέσοι που αποκτήθηκαν με συνολικό κόστος 112 εκατ. ευρώ - μια σημαντική ένεση ποιότητας.

Καθώς ξεκινάει μια νέα εποχή υπό τον προπονητή Άρνε Σλοτ με την έναρξη των δοκιμών προετοιμασίας στο Κέρκμπι σήμερα, το καλοκαίρι ήταν πολύ πιο ήσυχο. Καμία απόκτηση ποδοσφαιριστή και η μοναδική αποχώρηση μέχρι στιγμής ήταν εκείνη του νεαρού αμυντικού Κάλβιν Ράμσεϊ με τη μορφή δανεισμού για όλη τη σεζόν στη Γουίγκαν. Η φημολογία έχει φουντώσει, αλλά η μόνη σύνδεση με πραγματική ουσία μέχρι στιγμής αφορά τον κεντρικό αμυντικό της Λιλ, Λένι Γιορό. Το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ είναι έντονο, αλλά ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και αναμένεται ότι η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης θα κερδίσει την κούρσα για την υπογραφή του.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προέκυψε ότι με τη Νιουκάστλ να επιθυμεί να συγκεντρώσει κεφάλαια, η Λίβερπουλ απέρριψε πρόταση για την αγορά του εξτρέμ Άντονι Γκόρντον, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη μετακίνηση του ελπιδοφόρου αμυντικού Τζάρελ Κουάνσα στο «Σεντ Τζέιμς Παρκ» ως μέρος της συμφωνίας. Υψηλόβαθμα στελέχη του «Άνφιλντ» δεν πίστευαν ότι άξιζε να εξεταστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ναι μεν η Λίβερπουλ θαυμάζει τον Γκόρντον, αλλά έχει ήδη δύναμη σε βάθος στην αριστερή πλευρά της επίθεσης και θεώρησε ότι η αποτίμηση της Νιούκαστλ για τον Άγγλο διεθνή ήταν υπερβολική. Με τις μετοχές του Κουάνσα να είναι τόσο υψηλές μετά από μια εντυπωσιακή πρώτη σεζόν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Λίβερπουλ να εγκρίνει την αποχώρηση του απόφοιτου της ακαδημίας της αυτό το καλοκαίρι.

Για όσους λαχταρούν κάτι λαμπερό και καινούργιο, ήταν μια απογοητευτική έναρξη της μεταγραφικής περιόδου. Εντούτοις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν έχει ξοδέψει ακόμα πολλά χρήματα. Το τοπίο σε σύγκριση με το αντίστοιχο μεταγραφικό παράθυρο πριν από ένα χρόνο είναι πολύ διαφορετικό. Τότε, η ανάγκη της Λίβερπουλ για ενίσχυση στη μεσαία γραμμή ήταν κραυγαλέα μετά τις αποχωρήσεις των Τζέιμς Μίλνερ, Ναμπί Κεϊτά και Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, σε συνδυασμό με την ανησυχητική πτώση της απόδοσης των Τζόρνταν Χέντερσον και Φαμπίνιο.

Ο Μακ Άλιστερ είχε αποκτηθεί νωρίς πέρσι το καλοκαίρι από τη Λίβερπουλ

Η αγορά δύο οκταριών δεν ήταν επιθυμία αλλά αναγκαιότητα. Το μέγεθος της ανοικοδόμησης της μεσαίας γραμμής που αντιμετώπιζε ο Γιούργκεν Κλοπ αυξήθηκε σημαντικά αργότερα τον Ιούλιο, όταν τόσο ο Χέντερσον όσο και ο Φαμπίνιο έβαλαν πλώρη για τη Σαουδική Αραβία, γεγονός που οδήγησε τελικά στην υπογραφή των Γουαταρού Έντο και Ράϊαν Χράβενμπερχ. Η Λίβερπουλ δεν έχει τέτοια κενά να καλύψει αυτή τη στιγμή. Χρειάζεται να ενισχυθεί η ομάδα; Φυσικά, και θα το κάνει σε αυτό το μεταγραφικό παράθυρο, αλλά πρόκειται για μια περίπτωση τελειοποίησης και όχι για σαρωτικές αλλαγές.

Εκτός από τους συλλόγους της Premier League που έκαναν απεγνωσμένα συμφωνίες πριν από το τέλος Ιουνίου για να εξασφαλίσουν ότι θα συμμορφώνονται με τους κανόνες για το κέρδος και τη βιωσιμότητα (PSR), υπήρξε μικρή δραστηριότητα σε όλη την αγορά. Τα μεγάλα τουρνουά όπως το Euro και το Copa America έχουν πάντα αντίκτυπο, με το μέλλον των παικτών να βρίσκεται σε αναμονή, καθώς επικεντρώνονται στις διεθνείς υποχρεώσεις τους. Και για τη Λίβερπουλ, υπάρχει και ο πρόσθετος παράγοντας ότι ο Σλοτ θέλει να αξιολογήσει την αξία αυτών που έχει «κληρονομήσει» πριν πάρει τις τελικές αποφάσεις για το πού βρίσκεται ο καθένας από αυτούς όσον αφορά τα σχέδιά του για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ο Ολλανδός έχει μελετήσει υλικό από αμέτρητους αγώνες και προπονήσεις από τότε που ανέλαβε από τον Κλοπ, αλλά τίποτα δεν είναι καλύτερο από το να βλέπεις έναν παίκτη από κοντά και να τον γνωρίζεις. Με τόσα πολλά ονόματα αστέρων να λείπουν, οι πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας θα αποτελέσουν μια χρυσή ευκαιρία για τους ανερχόμενους νέους του συλλόγου να δείξουν στον Σλοτ τι είναι ικανοί να κάνουν. Υπάρχουν θέσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν στην αποστολή για το Πίτσμπουργκ στις 23 Ιουλίου για την έναρξη της περιοδείας της Λίβερπουλ στην Αμερική για την προετοιμασία. Είναι μια νέα αρχή για όλους. Ο Άρνε Σλοτ βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον νέο αθλητικό διευθυντή Ρίτσαρντ Χιουζ, καθώς η Λίβερπουλ προσαρμόζεται σε μια νέα δομή εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Με τη συμβολή του διευθύνοντος συμβούλου ποδοσφαίρου της Fenway Sports Group, Μάικλ Έντουαρντς, θα είναι μια συνεργατική προσέγγιση στις μεταγραφές, με τα analytics να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα αποτελέσει μεταγραφικό στόχο και σε ποια τιμή.

Υπάρχει μια ισχυρή πεποίθηση στο εσωτερικό της ομάδας ότι υπάρχουν πολλές ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στην ομάδα. Η τριάδα των Ντάργουιν Νούνιες, Ιμπραχίμα Κονατέ και Σόμποσλαϊ έκλεισαν μάλλον άσχημα την περασμένη σεζόν, καθώς η φόρμα και η αυτοπεποίθησή τους μειώθηκαν. Ο Σλοτ θα αναλάβει να τους επαναφέρει στο προσκήνιο. Το τι ακριβώς πρέπει να γίνει στην αγορά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από παράγοντες που δεν είναι υπό τον έλεγχο του συλλόγου. Ο Κουίβιν Κέλεχερ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Athletic τον περασμένο μήνα ότι θέλει να γίνει Νο 1, αλλά μένει να δούμε αν κάποιος θα κάνει στη Λίβερπουλ μια προσφορά που δεν μπορεί να αρνηθεί για τον τερματοφύλακα που κοστολογείται από τους «κόκκινους» με 25 εκατομμύρια λίρες.

Προς το παρόν, ο Σλοτ σχεδιάζει με τον Κέλεχερ στο πλευρό του. Αν, όπως αναμένεται, ο Άντριαν απορρίψει την πρόταση για νέο μονοετές συμβόλαιο και επιστρέψει στην Ισπανία για να υπογράψει στην ομάδα της παιδικής του ηλικίας, τη Ρεάλ Μπέτις, η Λίβερπουλ ίσως χρειαστεί ούτως ή άλλως να πάρει έναν άλλο έμπειρο τερματοφύλακα. Ο Άλισον, ο οποίος λείπει με τη Βραζιλία στο Copa America, εξακολουθεί να είναι περιζήτητος από συλλόγους της Σαουδικής Αραβίας, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ενδιαφέρεται για μετακίνηση αυτό το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για τον αρχηγό Βίρτζιλ φαν Ντάικ και τον Μο Σαλάχ.

Η διευθέτηση της κατάστασης των συμβολαίων των Φαν Ντάικ, Σαλάχ και Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, οι οποίοι έχουν εισέλθει στον τελευταίο χρόνο του τρέχοντος συμβολαίου τους, είναι αναμφισβήτητα το πιο πιεστικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Χιουζ επί του παρόντος. Η αντικατάσταση του Τιάγκο δύσκολα αποτελεί πρόβλημα, δεδομένου ότι έπαιξε μόνο πέντε λεπτά ποδοσφαίρου την περασμένη σεζόν, αλλά υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για την απόκτηση ενός ανασταλτικού μέσου που θα ελαφρύνει το βάρος του Έντο. Ο νεαρός Στέφαν Μπάϊτσετιτς θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτόν τον ρόλο, αλλά είναι μεγάλη απαίτηση μετά από τόσο μεγάλο διάστημα απουσίας λόγω τραυματισμού. Αποφάσεις όπως αυτή θα επηρεαστούν επίσης από το πού βλέπει να χρησιμοποιεί ο Σλοτ τον Αλεξάντερ-Άρνολντ και αν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον σχηματισμό 4-2-3-1 που προτιμούσε στη Φέγενορντ. Με τον Τζόελ Μάτιπ να αποτελεί παρελθόν, θα ήταν ρίσκο να μην αποκτηθεί ένας κεντρικός αμυντικός, δεδομένου του ιστορικού φυσικής κατάστασης του Κονατέ. Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, όλος ο θόρυβος γύρω από το μέλλον του Λουίς Ντίαζ δεν έχει ακόμη οδηγήσει σε κάτι συγκεκριμένο -ο Κολομβιανός βρίσκεται στο Copa America - και η Λίβερπουλ δεν θέλει να τον πουλήσει. Η ενίσχυση στη δεξιά πλευρά της επίθεσης θα ωφελούσε σίγουρα τον Σλοτ.

Το μέλλον του Λουίς Ντίαζ παραμένει αβέβαιο, αλλά η Λίβερπουλ δεν θέλει να πουλήσει

Ο Τάιλερ Μόρτον και ο Σεπ φαν ντεν Μπεργκ είναι μεταξύ εκείνων που επιστρέφουν από επιτυχημένους δανεισμούς και προσελκύουν το ενδιαφέρον ομάδων από όλη την Ευρώπη. Και οι δύο εκτιμώνται σε περίπου 20 εκατομμύρια λίρες. Το μεταγραφικό ταμείο θα συμπληρωθεί από τις πωλήσεις. Όπως και να ξοδευτεί, η διαδρομή από την ακαδημία στην πρώτη ομάδα που υπήρχε επί Κλοπ θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή. Υπάρχει δέσμευση να διασφαλιστεί ότι υπάρχει χώρος στην ομάδα για τους νέους να κάνουν το επόμενο βήμα - ο Κουάνσα και ο Κόνορ Μπράντλεϊ είναι τα τέλεια παραδείγματα αυτών που ξεπετάχτηκαν και ξεχώρισαν την περασμένη σεζόν.

Το προπονητικό κέντρο AXA έχει υποστεί μια καλοκαιρινή ανακαίνιση ενόψει της επιστροφής των παικτών. Για όλα τα νέα πρόσωπα στο προσωπικό, η ομάδα που άφησε πίσω του ο Κλοπ παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτη. Απαιτείται υπομονή. Φρέσκα ταλέντα θα προστεθούν τις επόμενες επτά εβδομάδες, αλλά τα θεμέλια είναι γερά καθώς ο Σλοτ πιάνει δουλειά.