Tα «δύο μέτρα και σταθμά» της UEFA!
Δεκαπέντε μέρες μετά την τιμωρία της Ρουμπίν Καζάν για παραβίαση του FFP οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδα Football Leaks για το πως Παρί και Μάντσεστερ Σίτι τη γλίτωσαν επιβεβαιώνουν πως δεν είναι όλοι ίσοι...
Δεν πάνε πολλές μέρες. Μόνο δύο εβδομάδες που η UEFA ανακοίνωνε, με περισσή σπουδή και στόμφο, ότι η Ρουμπίν Καζάν τίθεται εκτός των διασυλλογικών διοργανώσεων, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της, για ένα χρόνο (με ισχύ της ποινής για την επόμενη διετία, εφόσον η ομάδα καταφέρει να εξασφαλίσει ευρωπαϊκό «εισιτήριο») λόγω παραβίασης του Financial Fair Play. Μάλιστα, τότε, κάποια ΜΜΕ της αλλοδαπής, μεταξύ των οποίων ορισμένα έγκριτα, αναρωτιώντουσαν, δημόσια, μήπως αυτή η κίνηση αποτελεί «μήνυμα» προς την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία έχει βρεθεί, πολλάκις, απολογούμενη για παραβιάσεις της συγκεκριμένης νόρμας της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.
Οι χθεσινές αποκαλύψεις της ιστοσελίδας Football Leaks -για τις υπηρεσίες που προσέφεραν Ινφαντίνο (πριν μεταπηδήσει στην FIFA) και Πλατινί σε Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι για να γλιτώσουν από την “τσιμπίδα” των ελεγκτικών μηχανισμών και να συνεχίσουν να συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά φόρα- κατέβασαν όσους αιθεροβάμονες βρίσκονταν σε παρόμοια... συννεφάκια στην σκληρή πραγματικότητα, που θέλει και στο ποδόσφαιρο τις Αρχές -που υποτίθεται έχουν θεσμικό ρόλο την προστασία του αθλήματος, από τα κακώς κείμενα- θεραπαινίδες του εκάστοτε ισχυρού!
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η τιμωρία της ρωσικής ομάδας ήταν απλά «στάχτη στα μάτια» κι εκφοβισμός των «μικρών», που συγχρωτίζονται με τα «μεγάλα ψάρια» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για τα δεύτερα, προφανώς, ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά...
Εν τω μεταξύ, το όλο θέμα που παρουσιάζεται ως μέγα σκάνδαλο είναι μέχρι ενός σημείου αρκούντως υποκριτικό.
Όλοι ξέρουμε ότι η Παρί εξακολουθεί ν’ απολαμβάνει προκλητικής ασυλίας, αφού εξακολουθεί να ....ξεχειλώνει , στο μη περαιτέρω, το Financial Fair Play. Όπως πέρσι το καλοκαίρι όταν έδινε 400 εκ. ευρώ για τους Νεϊμάρ και Εμπαπέ και περνούσε την μεταγραφή του δεύτερου ως....δανεισμό από την Μονακό για να βγουν τα νούμερα λογιστικά!
Όλοι ξέρουμε το ταμείο της Παρί δεν βρίσκεται στην γαλλική πρωτεύουσα, αλλά στο Κατάρμ αφού ανήκει στην βασιλική οικογένεια του κρατιδίου του Κόλπου, που την χρηματοδοτεί μέσω εταιριών της. Όπως εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων πράττει με την Μάντσεστερ Σίτι ξοδεύοντας 1 δις λίρες σε 10 χρόνια!
Το να κάνουμε τώρα ότι δεν ξέραμε τίποτα για το ....φόνο είναι, τουλάχιστον, γελοίο. Άλλωστε αμφότερες οι ομάδες έχουν στην «πλάτη» τους «τσουχτερά» πρόστιμα για τον ίδιο λόγο στο παρελθόν. Τον Μάη του 2014 οι «Πολίτες» κλήθηκαν να πληρώσουν 60 εκ. ευρώ, όπως κι οι Παριζιάνοι και περιορισμό μεταγραφών. Ωστόσο ούτε λόγος γι αποκλεισμό από τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Προφανώς δεν είναι δυνατό εκείνες να... διεξαχθούν δίχως τα πετροδολάρια του Κατάρ και των Η.Α.Ε.
H περίπτωση της Μίλαν
Α και δίχως την Μίλαν –βεβαίως, βεβαίως...- που τον περασμένο Ιούνιο τιμωρήθηκε για παραβίαση του FFP, αλλά, χάρη στο CAS, βρέθηκε να παίζει στο Εuropa League ούσα αντίπαλος του Ολυμπιακού λίγους μήνες αργότερα.
Χωρίς η περίπτωση των «ροσονέρι» να σχετίζεται μ’ εκείνες των Παρί και Σίτι το πασίγνωστο ρητό του θυμόσοφου λαού «όπου φτωχός κι η μοίρα του» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή του στο μονεταριστικό ποδόσφαιρο των ημερών μας...