Πέρεθ: «Η European Super League μπορεί να σηματοδοτήσει νέα εποχή για το καλό του ποδοσφαίρου»
Ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ, υποστηρίζει ότι μια ευρωπαϊκή Super League μπορεί να αποτελέσει την αρχή «μιας νέας εποχής για το καλό του ποδοσφαίρου».
Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν ένα από τα 12 ιδρυτικά μέλη μιας προτεινόμενης νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που ξεκίνησε και στη συνέχεια απέτυχε μέσα σε 72 χαοτικές ώρες τον Απρίλιο του 2021.
Έπειτα από προσφυγή των διοργανωτών της European Super League, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΚ) αποφάσισε υπέρ της UEFA τον Δεκέμβριο του 2022, με την τελική δεσμευτική ετυμηγορία -που αρχικά αναμενόταν να έρθει τον Μάρτιο- να έχει πλέον οριστεί για τον Δεκέμβριο.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η Ρεάλ, μαζί με την Μπαρτσελόνα, έχουν διατηρήσει σταθερά την υποστήριξή τους στο σχέδιο καθ' όλη τη διάρκεια, με τον Φλορεντίνο Πέρεθ να χρησιμοποιεί την ετήσια γενική συνέλευση του συλλόγου το Σάββατο (11/11) για να το κάνει και πάλι, καθώς και να επικρίνει την τρέχουσα διαχείριση του ευρωπαϊκού παιχνιδιού από την UEFA.
«Το ποδόσφαιρο υφίσταται μια άνευ προηγουμένου θεσμική κρίση. Σε όλα τα επίπεδα, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε. «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από μάνατζερ που ενεργούν χωρίς να σκέφτονται τους φιλάθλους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε το ποδόσφαιρο να μπορέσει και πάλι να εμπνεύσει τον μεγαλύτερο αριθμό φιλάθλων σε όλο τον κόσμο.
Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν ανήκει στον πρόεδρο της UEFA. Το ισπανικό ποδόσφαιρο δεν ανήκει στον πρόεδρο της La Liga. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μονοπώλιο κανενός, γιατί το ποδόσφαιρο ανήκει σε όλους. Ο στόχος της Super League είναι πολύ ξεκάθαρος: να προσφέρει τον καλύτερο δυνατό ανταγωνισμό συλλόγων.
Πρέπει να επιβάλουμε, μια για πάντα, τον μέγιστο σεβασμό των κανόνων του οικονομικού fair play. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε διαφανείς και σύγχρονες δομές εταιρικής διακυβέρνησης που να είναι κατάλληλες για τον 21ο αιώνα και να υπόκεινται στις αρχές και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πρόσθεσε για το διοικητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου: «Η UEFA συνεχίζει να διαχειρίζεται τις διοργανώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από 30 χρόνια. Χωρίς καινοτομία, χωρίς εκσυγχρονισμό, χωρίς διαφάνεια, χωρίς να φέρνει τη διοργάνωση πιο κοντά στους φιλάθλους.
Έχουμε δει πολλά παραδείγματα όπου μεγάλες εταιρείες που φαίνονταν ανίκητες στον τομέα τους χρεοκόπησαν επειδή δεν ήξεραν πώς να εκσυγχρονιστούν και να προσαρμοστούν στην εποχή τους.
Ελπίζουμε λοιπόν ότι στις 21 Δεκεμβρίου, όταν θα ακούσουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας εποχής για το καλό του ποδοσφαίρου».
Το άτυχο σχέδιο για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League ανακοινώθηκε στις 18 Απριλίου 2021 με δώδεκα από τους κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης από την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία να επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν τη δική τους μεσοβδόμαδη διοργάνωση που θα ανταγωνίζεται το Champions League της UEFA.
Στην προτεινόμενη διοργάνωση συμμετείχαν οι Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ Χότσπερ, Λίβερπουλ, Μίλαν, Ίντερ και Ατλέτικο Μαδρίτης, καθώς και οι Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Ωστόσο, οι εννέα πρώτοι αναφερόμενοι σύλλογοι έκαναν πίσω, αφού δέχθηκαν έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς, ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, ειδικούς και προπονητές, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους παρέμειναν σταθερές.
Η Γιουβέντους επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αποσυρθεί από οποιαδήποτε μελλοντικά σχέδια τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.
Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν μια ανανεωμένη μορφή για το αμφιλεγόμενο τουρνουά τον Φεβρουάριο, η οποία θα έβλεπε 60 έως 80 ομάδες να διαγωνίζονται σε μια «πολυδιάστατη διοργάνωση».
Λένε ότι μια νέα Super League θα βασίζεται μόνο στην «αθλητική απόδοση» και δεν θα έχει μόνιμα μέλη.