Μάντσεστερ Σίτι: Η κυβέρνηση του Η.Β. και το Άμπου Ντάμπι συζήτησαν για τις κατηγορίες σε βάρος της
Οι κατηγορίες της Μάντσεστερ Σίτι από την Premier League συζητήθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την πρεσβεία της στο Άμπου Ντάμπι.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παραδέχθηκε ότι η πρεσβεία της στο Άμπου Ντάμπι και το Foreign Commonwealth & Development Office (FCDO) στο Λονδίνο συζήτησαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στη Μάντσεστερ Σίτι από την Premier League, αλλά αρνούνται να αποκαλύψουν την αλληλογραφία επειδή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Τον Φεβρουάριο, η Premier League απηύθυνε 115 κατηγορίες στη Σίτι, οι οποίες αφορούν μια σειρά φερόμενων παραβάσεων των οικονομικών κανόνων μεταξύ των περιόδων 2009-10 και 2017-18.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η Σίτι κατηγορείται από την Premier League ότι δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες, «ιδίως όσον αφορά τα έσοδά της (συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χορηγίες), τα συνδεδεμένα μέρη της και τα λειτουργικά της έξοδα».
Ο σύλλογος αρνείται τους ισχυρισμούς και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του επισήμανε «ένα σύνολο αδιάσειστων στοιχείων» που θα τον απαλλάξουν από κάθε αδίκημα.
Στις 6 Απριλίου, η The Athletic, χρησιμοποιώντας τον νόμο περί Ελευθερίας της Πληροφόρησης του 2000 (FOIA), ζήτησε όλη την αλληλογραφία μεταξύ του FCDO στο Λονδίνο και της βρετανικής πρεσβείας στο Άμπου Ντάμπι σχετικά με τις χρεώσεις της Premier League που αντιμετωπίζει η Μάντσεστερ Σίτι μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2022 και της 1ης Μαρτίου 2023.
Ένα αίτημα FOI δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να ζητήσουν από οποιαδήποτε δημόσια αρχή τις πληροφορίες που κατέχουν σε αρχείο. Μόλις η υποβολή επιβεβαιωθεί, ο οργανισμός του δημόσιου τομέα έχει 20 εργάσιμες ημέρες για να απαντήσει.
Στις 10 Μαΐου, το FCDO επιβεβαίωσε ότι «κατέχει πληροφορίες που εμπίπτουν στους όρους» του αιτήματός μας, αλλά καθυστέρησε να παραδώσει την αλληλογραφία, ενώ εξέταζε κατά πόσον είναι προς το δημόσιο συμφέρον από την άποψη των διεθνών σχέσεων.
Και στις 6 Σεπτεμβρίου, το FCDO, επικαλούμενο το άρθρο 27(1)(α) του FOIA, δήλωσε: «Αναγνωρίζουμε ότι η δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με το θέμα αυτό θα αύξανε τη γνώση του κοινού σχετικά με τις σχέσεις μας με τα ΗΑΕ.
Η δημοσιοποίηση πληροφοριών που περιγράφουν λεπτομερώς τη σχέση μας με την κυβέρνηση των ΗΑΕ θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΑΕ».
Η Athletic έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ερωτηθεί αν έχει κάποιο σχόλιο σε σχέση με το γεγονός ότι υπάρχει τέτοια αλληλογραφία και ότι αν δεν είναι κρατική ιδιοκτησία ή χρηματοδότηση, τότε γιατί η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχεί για τη διακινδύνευση των σχέσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΑΕ; Η Μάντσεστερ Σίτι δεν έκανε κανένα σχόλιο.
Η Premier League ρωτήθηκε αν έχει λάβει οποιαδήποτε αλληλογραφία από υπαλλήλους της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί στη Σίτι. Η Premier League δεν απάντησε.
Η Μάντσεστερ Σίτι έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι δεν είναι κρατική ή χρηματοδοτείται από το κράτος. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, ο σεΐχης Μανσούρ, είναι αντιπρόεδρος και αναπληρωτής πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ο αδελφός του, ο σεΐχης Mohamed bin Zayed Al Nahyan, είναι ο πρόεδρος των ΗΑΕ.
Ο σεΐχης Μανσούρ είναι ο κύριος μέτοχος της Μάντσεστερ Σίτι μέσω της Newton Investment and Development, μιας εταιρείας που του ανήκει εξ ολοκλήρου, η οποία είναι εγγεγραμμένη στο Άμπου Ντάμπι και κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της City Football Group (CFG).
Ως εκ τούτου, θα ήταν νομικά ανακριβές να χαρακτηριστεί η Σίτι ως κρατική, παρά τις εξέχουσες πολιτικές θέσεις του σεΐχη Μανσούρ στα ΗΑΕ και στο Αμπού Ντάμπι, την πρωτεύουσά τους.
Αν και η αλληλογραφία έχει σφραγιστεί από την FCDO, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το τι έχει ειπωθεί μεταξύ αυτών και της βρετανικής πρεσβείας στο Αμπού Ντάμπι, εκτός από το γεγονός ότι έχουν αναφερθεί οι χρεώσεις της City στην Premier League.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και τα ΗΑΕ έχουν θετικές διμερείς σχέσεις και τον Σεπτέμβριο του 2021, τα ΗΑΕ δεσμεύτηκαν να επενδύσουν 10 δισ. λίρες (σήμερα 12,2 δισ. δολάρια) στη βρετανική καθαρή ενέργεια, την τεχνολογία και τις υποδομές. Αυτό ήταν επιπλέον των προηγούμενων επενδύσεων συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. λιρών.
Από τότε που η Σίτι πωλήθηκε στον σεΐχη Μανσούρ τον Σεπτέμβριο του 2008, ο σύλλογος έχει κατακτήσει επτά τίτλους Premier League, τρία Κύπελλα FA, έξι κύπελλα EFL και ένα Champions League, καθώς και την ίδρυση της CFG.
Η CFG λειτουργεί ένα μοντέλο πολλαπλών συλλόγων, σύμφωνα με το οποίο η μητρική εταιρεία κατέχει ή έχει μερίδια σε πολλούς συλλόγους σε όλο τον κόσμο. Η CFG έχει την πλήρη κυριότητα της New York City στις ΗΠΑ και της Melbourne City στην Αυστραλία, καθώς και της Manchester City.
Ο όμιλος έχει επίσης επενδύσεις σε συλλόγους στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, την Ουρουγουάη, τη Βολιβία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία και την Ιταλία.