Επιστροφή στη δράση μετά το «αντίο»
Με αφορμή τις σκέψεις του Πίρλο για επανεμφάνιση στους αγωνιστικούς χώρους, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα παικτών που ανακάλεσαν την αποχώρησή τους και ξαναφόρεσαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια.
Τι κι αν διανύει το 39ο έτος της ηλικίας του. Τι κι αν μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο πήρε την απόφαση να βάλει τέλος στην υπέρλαμπρη καριέρα του και να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο Αντρέα Πίρλο φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στη δράση και να αγωνιστεί στην Αυστραλία με τα χρώματα της ημι-επαγγελματικής Άβοντειλ. Εν αναμονή της τελικής απάντησης του Ιταλού «μαέστρου» στην προσφορά των Αυστραλών, δεν είναι λίγα τα παραδείγματα ποδοσφαιριστών που παρότι είχαν ανακοινώσει την αποχώρησή τους από τους αγωνιστικούς χώρους, τελικά έκαναν το μεγάλο «come back» και επέστρεψαν στο χορτάρι, ανοίγοντας έτσι ένα ακόμα κεφάλαιο στην καριέρα τους…
Ο αείμνηστος Γιόχαν Κρόιφ, που μεγαλούργησε τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής και κέρδισε μία θέση ανάμεσα στους θρύλους του αθλήματος, είχε ανακοινώσει το 1978 την ολοκλήρωση της ποδοσφαιρικής του πορείας. Οικονομικοί όμως ήταν οι λόγοι που τον έκαναν να επιστρέψει λίγο καιρό αργότερα και να αγωνιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη φανέλα των Λος Άντζελες Άζτεκς, αφού οι επενδύσεις που έκανε δεν απέδωσαν. «Έχασα εκατομμύρια σε χοιροστάσια και αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να γίνω ξανά ποδοσφαιριστής», είχε πει εκείνη την περίοδο. Εκ του αποτελέσματος, έπαιξε για άλλα έξι χρόνια και μεταξύ άλλων επέστρεψε στον Άγιαξ έως ότου αποσύρθηκε το 1984 στη Φέγενορντ, για να ακολουθήσει στη συνέχεια καριέρα προπονητή.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Ένας ακόμα θρύλος του αθλήματος, ο Βραζιλιάνος Σόκρατες, έκλεισε στη Μποταφόγκο την καριέρα του το 1989. Πάνω από μία δεκαετία όμως αργότερα, το 2004, έκανε την επανεμφάνισή του στα γήπεδα και φόρεσε για ένα μόνο παιχνίδι τη φανέλα της ερασιτεχνικής Γκάρφορθ Τάουν του Γιόρκσαϊρ στην Αγγλία. Ο συμπατριώτης του, ο Ρομάριο, έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του το 2008 αγωνίστηκε στην Αμέρικα του Ρίο. «Θα παίξω σε ένα ή δύο επίσημα ματς για να εκπληρώσω το όνειρο του πατέρα μου», είχε τονίσει.
Το 1990 ο Ροζέ Μιλά έχοντας συμπληρώσει το 38ο έτος της ηλικίας του (!) δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο του Καμερούν, τον Πολ Μπίγια, που τον παρακαλούσε να άρει την απόφασή του να αποσυρθεί από τους διεθνείς αγώνες και να επανέλθει στην εθνική ομάδα. Ο Μιλά βρέθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας με το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και σκόραρε τέσσερις φορές στο δρόμο των «αδάμαστων λιονταριών» ως τα προημιτελικά. Εν τέλει, πήρε μέρος και στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ τέσσερα χρόνια αργότερα, όπου πέτυχε κι ένα γκολ σε ηλικία 42 ετών κι έγινε τότε ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που εμφανίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ. Ένα ρεκόρ που κατέρριψε το 2014 ο Κολομβιανός τερματοφύλακας Φαρίντ Μοντραγκόν και εν συνεχεία ο 45χρονος Εσάμ Ελ Χανταρί με την εθνική Αιγύπτου αυτό το καλοκαίρι στο Μουντιάλ της Ρωσίας.
Πέραν αυτών, στην Αγγλία ήταν Γενάρης του 2012 όταν ο Πολ Σκόουλς φόρεσε τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και βρέθηκαν στον πάγκο της ομάδας του για το ντέρμπι κόντρα στη συμπολίτισσα Σίτι. Μόλις έξι μήνες νωρίτερα είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του, ωστόσο μπροστά στο κάλεσμα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ο πολύπειρος Άγγλος μέσος πήρε τελικά την απόφαση και να κάνει την επανεμφάνισή του. Η Γιουνάιτεντ πήρε τη νίκη με 3-2 στην έδρα της «αιώνιας» αντιπάλου της και προκρίθηκε από τον τρίτο γύρο του Κυπέλλου, ενώ ο Σκόουλς έριξε οριστικά τίτλους τέλους έναν χρόνο αργότερα, όταν αποχαιρέτησε τα γήπεδα μαζί με τον Σκωτσέζο τεχνικό του.
Ο Σουηδός Χένρικ Λάρσον, που έγραψε τη δική του «χρυσή» ιστορία στη Σκωτία με τα χρώματα της Σέλτικ και στέφθηκε μάλιστα και πρωταθλητής στην Αγγλία με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αποφάσισε το 2013 να φορέσει και πάλι τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για λογαριασμό της ομάδας της πατρίδας του, της Χόγκαμποργκ. Έπαιξε πλάι στον 15χρονο γιο του, Γιόρνταν Λάρσον, και έπειτα από δύο μόλις εμφανίσεις αποσύρθηκε οριστικά. Στη μακρά λίστα των ονομάτων που επέλεξαν να ανακαλέσουν την απόσυρσή τους από τη δράση βρίσκονται μεταξύ άλλων και οι Γενς Λέμαν, Κάρλος Ρόα, Λάντον Ντόνοβαν, Μαρκ Όφερμαρς. Αν σ’ αυτούς θα προστεθεί και ο Αντρέα Πίρλο θα το μάθουμε προσεχώς…