Τσέλσι: Θα πουληθεί με τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ για αθλητική ομάδα
Η Τσέλσι αναμένεται να πουληθεί με το μεγαλύτερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ για ομάδα στον παγκόσμιο αθλητισμό με περισσότερες από 20 εταιρείες να έχουν υποβάλει προσφορές.
Η Τσέλσι τέθηκε υπό πώληση στις 2 Μαρτίου από τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, μόλις έξι μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο 55χρονος Ρώσος όρισε την αμερικανική τράπεζα Raine Group υπέυθυνη για την διεκπεραίωση της πώλησης και εκτιμάται πως περιμένει μια τιμή πάνω από 3.5 δισεκατομμύρια λίρες.
Το παραπάνω βέβαια έμοιαζε απίθανο όταν η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να του επιβάλει κυρώσεις στις 10 Μαρτίου λόγω της σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Έπειτα από τις κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, η Τσέλσι μετετράπη σε ένα «παγωμένο» περιουσιακό στοιχείο. Η ανάγκη για άμεση πώληση, με την κυβέρνηση να εμπλέκεται, σε συνδυασμό με την ασάφεια για το πώς θα εκτιμηθεί οικονομικά ένα κλαμπ τόσο εξαρτημένο από τον ιδιοκτήτη του για 19 χρόνια οδήγησε τους ειδικούς στο να εκτιμήσουν την τιμή πώλησης στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή ωστόσο μάλλον υποτίμησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την εξαγορά των Πρωταθλητών Ευρώπης. Φαίνεται λοιπόν πως οι επίδοξοι «μνηστήρες» θα πρέπει να ανεβάσουν τις προσφορές τους κοντά στα τρία δισεκατομμύρια λίρες ή ακόμα και στα τέσσερα. Η παραπάνω τιμή θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2.5 δισεκατομμύρια λίρες τα οποία είχε δαπανήσει ο Ζόζεφ Τσάι για την αγορά των Μπρούκλιν Νετς του ΝΒΑ μαζί με το γήπεδό τους, «Barclays Center» το 2019.
Αυτή είναι και η ακριβότερη πώληση συλλόγου στον παγκόσμιο αθλητισμό μέχρι σήμερα με τις ακριβώς επόμενες (Νιου Γιορκ Μετς-Γκολφ, Χιούστον Ρόκετς-ΝΒΑ και Καρολίνα Πάνθερς-NFL) να κυμαίνονται γύρω στα δύο δισεκατομμύρια λίρες.
Ειδικά για το ποδόσφαιρο, η ακριβότερη πώληση ομάδας παραμένει εκείνη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την διετία 2003-2005 όταν οι Γκλέιζερς εξαγόρασαν τις μετοχές της αντί 790 εκατομμυρίων λιρών. Οι Γκλέιζερς φυσικά δεν έβγαλαν όυτε ευρώ τελικά από την τσέπη τους καθώς πέτυχαν να «φορτώσουν» στον σύλλογο το δάνειο με το οποίο τον αγόρασαν βάζοντας ενέχυρο το Όλντ Τράφορντ!
Στα μέσα Απριλίου η απόφαση για την πώληση
Επιστρέφοντας στην Τσέλσι, παρά το γεγονός ότι η Raine Group είχε θέσει προθεσμία μέχρι την περασμένη Παρασκευή για τις προσφορές των ενδιαφερόμενων, εν τέλει έφθασαν αρκετές και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Καμία από αυτές ωστόσο δεν θεωρήθηκε αξιόπιστη επιλογή, δεδομένης της κλίμακας της συναλλαγής και των πρωτοφανών συνθηκών της πώλησης.
Η αμερικανική τράπεζα θα αναλύσει τις προτάσεις και θα ξεχωρίσει τρεις ή τέσσερις μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι ενδιαφερόμενοι των οποίων οι προσφορές θα επιλεχθούν θα κληθούν να κάνουν βελτιωμένες, τελικές προτάσεις με την καλύτερη να επιλέγεται στα μέσα Απριλίου.
Τότε η τράπεζα θα απευθυνθεί στην βρετανική κυβέρνηση για για επιτρέψει την πώληση. Η τελευταία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θέλει να διακοπεί η απρόσκοπτη λειτουργία της Τσέλσι και προτεραιότητά της είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα η πώληση.
Εντούτοις, η Τσέλσι δεν αποτελεί κατασχεθέν περιουσιακό στοιχείο και έτσι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς θα έχει λόγο στην πορεία των διαδικασιών και σύμφωνα με τις πληροφορίες η τράπεζα έχει εντολή να επιλέξει την «καλύτερη» προσφορά, όχι απαραίτητα την μεγαλύτερη.
Ο Ρώσος θέλει οι «μπλε» να πουληθούν σε έναν όμιλο ο οποίος να διαθέτει:
- Ένα αποδεδειγμένο ιστορικό
- Όραμα για την ομάδα
- Εύκολη πρόσβαση σε κεφάλαια.
Τέλος, στον Αμπράμοβιτς έχει απαγορευθεί να επωφεληθεί από την πώληση και έτσι τα έσοδα θα πάνε αρχικά σε δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό. Από εκεί και έπειτα είναι άγνωστο το τί μέλλει γεναίσθαι.