Βig in Japan!
O Aντρές Ινιέστα έγινε ο 7ος πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα που αγωνίζεται στο Ιαπωνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
H μετακίνηση του Αντρές Ινιέστα στην Βίσελ Κόμπε ανακοινώθηκε, με κάθε προσήκουσα επισημότητα, εδώ και κάμποσες ώρες, η συζήτηση για την εμπλοκή (ου μην διαπλοκή...) του προέδρου της Ιαπωνικής ομάδας, Χιρόσι Μικιτάνι –που τυγχάνει και πρόεδρος της γιαπωνέζικης εταιρείας υψηλής τεχνολογίας η οποία διαφημίζεται στην φανέλα της Μπαρτσελόνα– καλά κρατεί, όπως κι εκείνη για τα φημολογούμενα χρήματα (27 εκ. ευρώ, ετησίως,) που έχει λαμβάνειν ο Ίβηρας για τα δύο χρόνια που θα αγωνιστεί στην «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου».
Όμως όσο κι αν είναι ιστορική η έλευση του Ισπανού εμβληματικού μέσου στο Γιαπωνέζικο πρωτάθλημα –αφού είναι, μόλις, η δεύτερη επαγγελματική ομάδα της καριέρας του, μετά από 22 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην Μπαρτσελόνα– η J1 League δεν είναι ο πλέον εξωτικός προορισμός για πρώην παίκτες των «μπλαουγκράνα»!
Ολυμπιακός: Ο Έβανς μπορεί να δώσει τη λύση...
Ο 34χρονος «δον Αντρές» έγινε ο 7ος ποδοσφαιριστής με προϋπηρεσία στους Καταλανούς που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ασιατικής χώρας, το οποίο φαίνεται πως τους έλκει, μ’ αποτέλεσμα να βιώσουν, στο πετσί τους, τους στίχους του περίφημου κομματιού «Big in Japan» («Μεγάλος στην Ιαπωνία») των “Alphaville”!
Λίνεκερ, ο πρώτος διδάξας!
Πιονιέρος, από πλευράς πρώην παικτών της Μπαρτσελόνα, που πήρε τον μακρύ δρόμο για την Ιαπωνία δεν ήταν, πάντως, Καταλανός ή Ίβηρας, αλλά ο Γκάρι Λίνεκερ!
Ο Άγγλος (νυν επιτυχημένος τηλεσχολιαστής), τρία χρόνια μετά το φινάλε της 3ετους θητείας του (1986-89) στην Μπάρτσα -κι αφού μεσολάβησε η επιτυχημένη παρουσία του στην Τότεναμ- βρέθηκε στην Ναγκόγια Γκράμπους Έϊτ, όπου αγωνίστηκε 2 χρόνια (9 γκολ σε 23 ματς) και...συνταξιοδοτήθηκε, εκεί, 34 ετών, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς.
Ο «προδότης» Λάουντρουπ πήγε πρώτος στην Κόμπε!
Τέσσερα χρόνια αργότερα και μάλιστα στην νέα ομάδα του Ινιέστα, Βίσελ Κόμπε, κατέφθασε ένας... προδότης, για τους φίλους της Μπαρτσελόνα: Ο Μίκαελ Λάουντρουπ. Ο Δανός, «εγκέφαλος» της «Dream Team» του Γιόχαν Κρόϊφ (1989-94) μετά από 4 Πρωταθλήματα, 2 εγχώρια Σούπερ Καπ κι από ένα Κυπέλλο, Πρωταθλητριών και Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ είχε μεταπηδήσει στην Ρεάλ Μαδρίτης για 2 χρόνια. Από εκεί πήγε (1996) στην Κόμπε, την οποία βοήθησε, παρά τα...χρονάκια του (32) ν’ ανέβει στην κορυφαία κατηγορία. Πριν επιστρέψει στην Ευρώπη, ένα χρόνο αργότερα, για να ολοκλήρωσει την καριέρα του στον Άγιαξ.
Η Βασκική τριανδρία
Τον Βρετανό και τον Σκανδιναβό μιμήθηκε ο, συμπαίκτης τους στο σύλλογο της Βαρκελώνης, Χούλιο Σαλίνας. Ο Βάσκος, υψηλόσωμος, διεθνής επιθετικός έπειτα από 6 χρόνια (1988-94) στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας κι από μία σεζόν σε Ντεπορτίβο Λα Κορούνια και Σπόρτινγκ Χιχόν μετακόμισε, στα 35 του, το 1997, στην Γιοκοχάμα Μαρίνος. Μετά από 47 ματς και 34 γκολ, ο δεινός σκόρερ (σκόραρε σε 8 σερί ματς) επέστρεψε στην Ιβηρική, για λογαριασμό της Αλαβές, όπου κι έκλεισε την καριέρα του (2000).
Τα βήματα του ακολούθησε ο συμπατριώτης του και συμπαίκτης του στην Μπαρτσελόνα (1992-94) Αντόνι Γκοϊκοϊτσέα. Ήταν 33 ετών, ο διεθνής μεσοεπιθετικός, όταν φόρεσε την φανέλα της ομάδας του μεγάλου λιμανιού, πλησίον του Τόκιο, αλλά το έκανε για λιγότερο χρονικό διάστημα (23 ματς) και με λιγότερη επιτυχία (0 γκολ).
Ταυτόχρονα με τους δύο προαναφερθέντες στην Ιαπωνία αγωνιζόταν, αλλά για λογαριασμό της Ουράβα Ρεντ Ντάϊαμοντ, ένας ακόμη Βάσκος με «μπλαουγκράνα» παρελθόν: ο Τσίκι Μπεγκιριστάϊν. Ο νυν αθλητικός διευθυντής της Μάντσεστερ Σίτι, μετά από 7 χρόνια στη Βαρκελώνη (1988-95) και μια διετία στην Λα Κορούνια κατέφθασε, όντας 33 ετών, αλλά έμεινε περισσότερο από τους υπόλοιπους (1997-99, με 61 συμμ. /16 γκολ), πριν κρεμάσει τα παπούτσια του.
Η λάμψη της «Χρυσής Μπάλας» του Στόϊτσκοφ!
Εξάλλου, την ίδια στιγμή στην «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» αγωνιζόταν κι ο Χρίστο Στόϊτσκοφ. Έπειτα από 2 θητείες στην Μπάρτσα (1990-95 και 1996-98) αλλά και δύο σύντομα περάσματα από ΤΣΣΚΑ Σόφιας κι Αλ Νασρ (Η.Α.Ε.) ο Βούλγαρος κάτοχος της «Χρυσής Μπάλας» του 1994 αγωνίστηκε για μια σεζόν (1998-99), στα 32 του, στην Κασίβα Ρέϊσολ. Μάλιστα με 13 γκολ σε 28 ματς κατάφερε να μεταγραφεί στις Η.Π.Α. όπου έπαιξε άλλα 4 χρόνια.