Τετράδα δια ολίγους!

Η εκπροσώπηση και των τεσσάρων κορυφαίων λιγκών στην σημερινή κλήρωση υπενθυμίζει πως στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν «χωρούν» ομάδες από υποδεέστερα πρωταθλήματα.

Τετράδα δια ολίγους!

Από την ερχόμενη σεζόν και για την επόμενη τριετία οι 16 από τις 32 θέσεις της φάσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ θα’ ναι κατειλλημένες από τις εκπροσώπους των τεσσάρων κορυφαίων πρωταθλημάτων, αφού τόσο οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη 4αδα της Πριμέρα Ντιβισιόν, όσο κι εκείνες που θα κάνουν το ίδιο στην Πρέμιερ Λιγκ, την Μπουντεσλίγκα και το Καμπιονάτο έχουν εξασφαλισμένη την παρουσία τους στους χρυσοφόρους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, δίχως υποβολή στη δοκιμασία των προκριματικών (έστω με υποδεέστερους αντιπάλους, που σε πρώιμες φάσεις της σεζόν συνιστούν «σκοπέλους»).

Ωστόσο το...ημίκλειστο, οσονούπω, Τσάμπιονς Λιγκ δεν θα είναι μόνο στο αρχικό του στάδιο υπόθεση των αποκαλούμεων «Big 4», αλλά, στην φετινή του «έκδοση», είναι και στην (ημι-)τελική!

Η παρουσία των Λίβερπουλ, Μπάγερν Μονάχου, Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα (σ. αλφαβητική η παράθεση τους) στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πέραν του ότι συνιστά για πρώτη φορά από το 2010 (σ. τότε ήταν οι Ίντερ, Λιόν, Μπάγερν Μονάχου και Μπαρτσελόνα) εκπροσώπηση τεσσάρων διαφορετικών χωρών στην 4αδα του θεσμού, αποτελεί απτή απόδειξη ότι τόσο «μακριά» στη διοργάνωση δεν μπορεί να φτάσει ο πάσα εις...

Μετά την Αϊντχόφεν του 2005 υπόθεση πέντε πρωταθλήματων!

Η τελευταία φορά που κάποια ομάδα πλην των 5 κορυφαιών χωρών στη βαθμολογία της UEFA (συν την Γαλλία...) βρέθηκε σ’ απόσταση 2 αγώνων από τον τελικό ήταν το 2005 κι η τιμή ανήκει στην Αϊντχόφεν. Οι Ολλανδοί αποκλείστηκαν από την Μίλαν, ενώ στον άλλο ημιτελικό είχε αγγλικό «εμφύλιο» (Λίβερπουλ – Τσέλσι).

Ταυτόχρονα η φετινή σύνθεση των ημιτελικών αποτελεί αλλαγή συσχετισμών μεταξύ των κορυφαίων πρωταθλημάτων της Γηραιάς ηπείρου. Αφού η Ιβηρική κυριαρχία, με έως και διπλή εκπροσώπηση στην 4αδα (που καθιστούν την Πριμέρα «Μέκκα» του σύγχρονου ποδοσφαίρου), αντικαταστάθηκε από την «ισορροπία του τρόμου».

Για παράδειγμα πέρσι είχαμε διπλή ισπανική εκπρόσωπηση (Ρεάλ κι Ατλέτικο Μαδρίτης) που πλαισιώνονταν από μία Ιταλική (Γιουβέντους) και μια Γαλλική (Μονακό). Το ίδιο και πρόπερσι, πάλι με τις δύο ομάδες της Μαδρίτης, να συντροφεύονται από Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου. Το 2015 ήταν η (μετέπειτα κάτοχος του τίτλου) Μπαρτσελόνα μαζί με την Ρεάλ Μαδρίτης κι οι Γιουβέντους – Μπάγερν, ενώ το 2014 οι φιναλίστ ομάδες της Μαδρίτης είχαν αποκλείσει Τσέλσι και Μπάγερν.

Το 2013 οι ημιτελικοί ήταν υπόθεση δύο πρωταθλημάτων με Μπάγερν και Ντόρτμουντ ν’ αποκλείουν, αντίστοιχα, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ την προηγούμενη χρονιά οι δύο «αιώνιοι» της Ιβηρικής είχαν αποκλειστεί από Τσέλσι και Μπάγερν. Το 2011 την 4αδα, μαζί με τους Καταλανούς και τους Καστιγιάνους, συνέθεσαν Σάλκε και Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ.

Προηγουμένως, το 2009 και το 2008 τα ημιτελικά αφορούσαν 3 αγγλικές ομάδες και την Μπαρτσελόνα (Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ και τις δύο χρονιές και Άρσεναλ στην πρώτη περίπτωση και Λίβερπουλ στη 2η)!

Ήταν τότε που το Τσάμπιονς Λιγκ θύμιζε...Πρέμιερ. Όπως και το 2007, που η Μίλαν, στην Αθήνα, άφησε με την όρεξη όχι μόνο την Λίβερπουλ, αλλά και τις σεμιφιναλίστ Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ – Τσέλσι.