UEFA Champions League: Στα μισά της διαδρομής
Η 4η αγωνιστική ολοκληρώθηκε και αυτή είναι η αποτίμηση του νεοσύστατου φορμάτ του UEFA Champions League.
Η ανακοίνωση μιας νέας, ενιαίας λίγκας όπου όλοι θα βρίσκονται στην ίδια βαθμολογία, δημιούργησε καχυποψία στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κοινό, όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής αλλά και τον ανταγωνισμό. Κι όμως, τα αποτελέσματα έπειτα από τις τέσσερις πρώτες στροφές της νεοσύστατης League Phase δεν είναι τα αναμενόμενα, αλλά αντιθέτως είναι άκρως ενδιαφέροντα.
Οι αριθμοί
Μπαρτζώκας: «Αυτό σημαίνει έδρα, ήταν διαφορετικά τα κριτήρια»
Το απόλυτο έχει μόνον η Λίβερπουλ (4/4), ωστόσο ακόμη πέντε ομάδες είναι αήττητες (Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μονακό, Μπρεστ, Ίντερ, Αταλάντα) ενώ έξι χωρίς νίκη (Μπολόνια, Λειψία, Στουρμ Γκρατς, Γιούνγκ Μπόις, Ερυθρός Αστέρας, Σλόβαν Μπρατισλάβας).
«Απόρθητα» κάστρα οι άμυνες των Ίντερ και Αταλάντα που δεν έχουν δεχθεί γκολ, σε αντίθεση με τη Μπολόνια που ακόμη δεν έχει καταφέρει να στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.
Καλύτερη επίθεση της Μπαρτσελόνα με 15 γκολ ενεργητικό, που έβαλε μπρος τις μηχανές της με τρεις σερί νίκες ύστερα από την εκτός έδρας ήττα (2-1) στην πρεμιέρα κόντρα στη Μονακό. Χειρότερη άμυνα αυτή του Ερυθρού Αστέρα με 16 γκολ παθητικό και, τρεις συνεχόμενες βαριές ήττες.
Τα περισσότερα τέρματα σημειώθηκαν στο ματς της 1ης αγωνιστικής μεταξύ της Μπάγερν Μονάχου και της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (11) με τελικό σκορ 9-2 υπέρ των Βαυαρών. Τέσσερα παιχνίδια έχουν λήξει δίχως τέρματα (Μπολόνια-Σαχτάρ, Μαν. Σίτι-Ίντερ, Αταλάντα-Άρσεναλ, Αταλάντα-Σέλτικ), το αγαπημένο ισόπαλο σκορ όμως είναι το 1-1 (σε 5 ματς), ενώ το πιο σύνηθες σκορ το 1-0, το οποίο έχουμε συναντήσει σε 14 περιπτώσεις.
Οι εκπλήξεις
Η Λίβερπουλ στην κορυφή της βαθμολογίας ίσως να μην αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο η κατάληψη της τετράδας από τις Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μονακό και Μπρεστ (που είναι μάλιστα αήττητες), σίγουρα κινεί το ενδιαφέρον.
Ικανοποιητική και ίσως απρόσμενη πορεία πραγματοποιεί η Άστον Βίλα (3 νίκες - 1 ήττα), που βολεύεται προς το παρόν στην 8η θέση (προκρίνεται απευθείας στους «16») με 9 βαθμούς, στο +1 από την Αταλάντα.
Από την άλλη, εκτός 8άδας βρίσκονται οι Μάντσεστερ Σίτι, Γιουβέντους, Άρσεναλ, Μπάγερν Μονάχου, Μίλαν, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης, με μακρινές βλέψεις στη διοργάνωση και που σίγουρα θέλουν να αποφύγουν τον έξτρα γύρο στα νοκ-άουτ (εκεί συμμετέχουν οι ομάδες 9-24 της βαθμολογίας).
Τον τίτλο της μεγαλύτερης απογοήτευσης μέχρι στιγμής μοιράζονται Παρί Σεν Ζερμέν και Λειψία. Αμφότερες βρίσκονται εκτός των θέσεων που συνεχίζουν στην επόμενη φάση, ενώ η γερμανική ομάδα μετράει τέσσερις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια!
Οι πρωτάρες
Άστον Βίλα, Μπολόνια, Σλόβαν Μπρατισλάβας, Μπρεστ και Τζιρόνα, πραγματοποιούν την παρθενική τους συμμετοχή στο Champions League. Η Άστον Βίλα (κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1982) επιστρέφει στη διοργάνωση 41 χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία τη σεζόν 1982/83, για πρώτη φορά όμως ύστερα από την αλλαγή της ονομασίας της διοργάνωσης, αλλά και της προσθήκης της φάσης των ομίλων. Βρίσκεται 8η με 9 βαθμούς, εντός των θέσεων που οδηγούν απευθείας στη φάση των «16».
Παρόμοια ιστορία και για την Μπολόνια, που έλαβε μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών τελευταία φορά πριν από 60 χρόνια και τη σεζόν 1964/65. Δεν έχει βρει ακόμη νίκη, αλλά ούτε και γκολ. Με έναν βαθμό από την εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με τη Σαχτάρ, οι ελπίδες της για πρόκριση είναι ελάχιστες.
Η Σλόβαν Μπρατισλάβας έχει συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καμία όμως στο Champions League. Ο όρος του αουτσάιντερ που της έχει δοθεί αποδεικνύεται δίκαιος, αφού βρίσκεται στην τελευταία θέση χωρίς βαθμό αλλά και τη χειρότερη διαφορά τερμάτων (-13).
Από την άλλη, Τζιρόνα και Μπρεστ συμμετέχουν για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά σαλόνια. Οι Ισπανοί, παρότι ανταγωνιστικοί, έχουν μόλις τρεις βαθμούς (2-0 εντός έδρας νίκη με τη Σλόβαν), ενώ αντίθετα οι Γάλλοι δεν ξέρουν να χάνουν, αφού με τρεις νίκες και μία ισοπαλία είναι τέταρτοι και πολύ πιθανό, εφόσον συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, να καταλάβουν μία από τις οκτώ πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.
Η συνήθεια μας προσφέρει σταθερότητα, η αλλαγή σπάνια μας αρέσει, σε ορισμένες περιπτώσεις όμως αποτελεί αμοιβαία ανάγκη. Αυτό συμβαίνει και στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, όπου και το φορμάτ άλλαξε έπειτα από 21 χρόνια. Το UEFA Champions League είχε γίνει προβλέψιμο τις τελευταίες σεζόν, το ενδιαφέρον στη φάση των ομίλων ελάχιστο και οι ομάδες που πρωταγωνιστούσαν ήταν μετρημένες στα δάχτυλα. H ώρα για κάτι νέο ήρθε και η νεοσύστατη League Phase, τουλάχιστον στα μισά της διαδρομής, δε μπορεί παρά να μας έχει αφήσει ικανοποιημένους.