Γκάμπριελ Άλβες στο ΦΩΣ: Η πελάτισσα ΑΕΚ, το 1-4 στη Λεωφόρο, η σφαγή στη Λιόν, τα παραπανίσια κιλά
Ο «γύπας», Γκάμπριελ Άλβες, αποκαλύπτεται 17 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Ολυμπιακό. Υποκλίνεται στον κόσμο, αποκαλύπτει τους λόγους που έφυγε από τον Πειραιά και μιλάει για τον αδόκητο χαμό της συζύγου του από καρκίνο.
Ήταν 1η Ιουλίου 2000... Ο Γιώργος Λούβαρης, το «δεξί χέρι» του Σωκράτη Κόκκαλη εκείνη την περίοδο, βρίσκεται στο Μιλάνο. Ύστερα από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Νασιονάλ Μοντεβιδέο και μανατζαραίους, βρίσκεται η χρυσή τομή. Παρών στις συζητήσεις και η παλιά δόξα των Πειραιωτών, Χούλιο Λοσάντα, που έκανε τα πάντα για να επιτευχθεί το ντιλ. Ποιο ντιλ; Για τη μεταγραφή του Γκαμπριέλ Άλβες.
Εκείνη την ημέρα λοιπόν οι εμπλεκόμενες πλευρές έδωσαν τα χέρια. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν από τα ταμεία τους 1,2 δισ. δραχμές και τα έδωσαν στη Νασιονάλ και στο μανατζερικό γραφείο που εκπροσωπούσε τον 25χρονο -τότε- Ουρουγουανό επιθετικό (από 600 εκατομμύρια έκαστος). Με τα σημερινά δεδομένα κόστισε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Ο «γύπας» του Μοντεβιδέο στις 3 Ιουλίου 2000 εμφανίζεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και αποθεώνεται από εκατοντάδες Ολυμπιακούς! Περιχαρής, με ένα κασκόλ τυλιγμένο στον λαιμό του, χαμογελά στον φωτογραφικό φακό και φεύγει κατευθείαν για ιατρικές εξετάσεις. Ο σύλλογος έβαλε στη «μηχανή» του έναν «κίλερ» και κυρίως έναν ποδοσφαιριστή που ερχόταν με τις συστάσεις του σπουδαίου Λοσάντα. Σε γενικές γραμμές στον Ολυμπιακό ταίριαζαν οι Ουρουγουανοί. Εκτός από τον Λοσάντα, τα ερυθρόλευκα είχαν φορέσει με επιτυχία οι Μπάριος, Εσταβίγιο, Βιέρα αλλά και οι Αγκίρε, Πένια, Περόνε. Την περίοδο του Άλβες είχε έρθει και ο Καστίγιο, πιτσιρικάς τότε, 16 ετών. Ο «γύπας» αποχώρησε τον Γενάρη του 2003, όταν προπονητής ήταν ο Σλοβένος Σρέτσκο Κάτανετς. Μετά από 17 χρόνια και... κάτι μιλά στο «ΦΩΣ» και λέει πράγματα που δεν έχει ξαναπεί! Για τους λόγους που έφυγε από τον Ολυμπιακό, για το γεγονός ότι είχε κατηγορηθεί για την εξωγηπεδική του ζωή (κακή διατροφή, ξενύχτια), για το ότι τον είχαν αποκαλέσει «χοντρό», για το περιβόητο ματς με τη Λιόν και τον «χειρουργό» Αυστριακό ρέφερι Μπένκο που δεν είχε δώσει καταφανέστατα πέναλτι στους Πειραιώτες με πρωταγωνιστή τον Άλβες! Και επίσης μιλά για τη θλιβερή οικογενειακή του ιστορία με τον θάνατο της συζύγου του....
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο 45χρονος πλέον Άλβες μπορεί να μην έκανε την καριέρα άλλων συμπατριωτών του που φόρεσαν τη φανέλα του Ολυμπιακού, αλλά αγαπήθηκε από τον κόσμο, γιατί οι οπαδοί έβλεπαν έναν ποδοσφαιριστή που κατέθετε την ψυχή του. Ποιος ο λόγος που έφυγε κάπως... άτσαλα από τον Πειραιά; Μας τα εξηγεί ο ίδιος. Φυσικά, όποιος από τη διοίκηση εκείνης της περιόδου θέλει να απαντήσει, το «ΦΩΣ» είναι ανοιχτό σε όλους...
«Ο Μαντζουράκης και ο Παναθηναϊκός»
Ο Άλβες γυρίζει τον χρόνο πίσω... Είκοσι χρόνια πίσω για την ακρίβεια και μας μιλά ακόμη και για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, προτού υπογράψει τελικά στον Ολυμπιακό.
Με ποιον μίλησες από τον Ολυμπιακό για να έρθεις στην Ελλάδα;
Δεν μίλησα εγώ απευθείας με κάποιον από τον Ολυμπιακό. Ο πρώτος που μου μίλησε για την Ελλάδα ήταν ο μάνατζέρ μου (σ.σ. ο Λοσάντα). Εκείνος ήταν που μου είχε εξηγήσει ότι κάποιοι άνθρωποι από την Ευρώπη, όχι συγκεκριμένα από τον Ολυμπιακό, με κοιτούσαν εδώ και 10 μέρες. Μιλάμε για τον Ιούνιο του 2000. Μετά μίλησα με τον προπονητή του Ολυμπιακού. Ήταν ο κ. Μαντζουράκης τότε. Μου είπε ότι με παρακολουθούσε, ότι είχε καλή άποψη για εμένα και μετά από συνεννόηση με τους εκπροσώπους μου έγινε η συνάντηση με τους ανθρώπους του συλλόγου. Όταν μίλησα όμως με τον κ. Μαντζουράκη, μου έδειξε πραγματικά πόσο πολύ με ήθελε στην ομάδα.
Τα ρεπορτάζ εκείνης της εποχής έλεγαν ότι σε ήθελε και ο Παναθηναϊκός.
Πράγματι... Έτσι είχα διαβάσει κι εγώ, έτσι μου είχαν πει. Μου είχαν πει ότι και από τον Παναθηναϊκό με ήθελαν, αλλά δεν ήρθε κάποιος να μου πει ότι υπάρχει επίσημη πρόταση ή έστω ενδιαφέρον, κάτι πιο χειροπιαστό.
«Η σχέση μου με τον κόσμο»
Έχει πολύ ωραία σκηνικά να μοιραστεί μαζί μας ο «γύπας» με τα όσα έζησε με τον κόσμο του Ολυμπιακού.
Πολλοί παλιοί ξένοι παίκτες, με τους οποίους έχω μιλήσει, μου έλεγαν ένα πράγμα. Εκείνο που τους έκανε εντύπωση ήταν ότι τους σταματούσαν στον δρόμο και δεν τους άφηναν να φύγουν. Τους έλεγαν «έλα να σε κεράσουμε». Με σένα συνέβη κάτι τέτοιο;
Η αλήθεια είναι ότι οι αναμνήσεις που έχω από τον κόσμο είναι οι καλύτερες. Πάντοτε με έβλεπαν με στοργή, πάντοτε με αγαπούσαν, πάντοτε ήταν εκδηλωτικοί όταν με έβλεπαν στον δρόμο. Με αγκάλιαζαν και μου έλεγαν «είσαι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και μας αρέσεις που τα δίνεις όλα, που καταθέτεις την ψυχή σου και που δεν παρατάς καμία μπαλιά, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται πως είναι χαμένη».
Κάποιο περίεργο περιστατικό;
Εντάξει, για να είμαι ειλικρινής, όταν πήγαινα κάπου να φάω ή να πιω τον καφέ μου, πολλές φορές δεν με άφηναν να πληρώσω. Μου φώναζαν «κερασμένα» και με ξαναπροσκαλούσαν στο μαγαζί τους για να ξαναφάω ή να ξαναπιώ καφέ μαζί τους. Είναι εκπληκτικό αυτό που έζησα στην Ελλάδα, έχω πραγματικά τις καλύτερες αναμνήσεις.
Τι μήνυμα θα ήθελες να τους στείλεις;
Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για το πώς με αγκάλιασαν, για την αγάπη τους και την εκτίμησή τους προς το πρόσωπό μου. Έχω τις καλύτερες αναμνήσεις, είναι τρομεροί οπαδοί και πάντα θα τους έχω στην καρδιά μου. Δεν πρόκειται να τους ξεχάσω ποτέ.
Σου λείπει η Ελλάδα;
Θέλω να γυρίσω. Φανταστική χώρα, με ποιοτικούς ανθρώπους.
«Γι’ αυτό έφυγα...»
Γνωρίζαμε πριν τον καλέσουμε στο τηλέφωνο στη μακρινή Ουρουγουάη ότι έφυγε με παράπονο από τον Ολυμπιακό. Είχε κατηγορηθεί ότι έτρωγε το ένα σουβλάκι μετά το άλλο, ότι δεν πρόσεχε τα κιλά του, αλλά τα περισσότερα από αυτά ήταν ανακρίβειες. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να ακούσουμε και τη δική του πλευρά.
Γκαμπριέλ, είχαμε ακούσει τόσα πολλά για την εξωγηπεδική σου ζωή. Ότι έκανες κακή διατροφή, ότι ξενυχτούσες... Είχες στοχοποιηθεί. Τι απαντάς;
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν κατάλαβα για ποιον λόγο δεχόμουν τέτοια κριτική.
Είχες θέμα με τα κιλά;
Ποτέ!
Και τότε γιατί έβγαιναν όλα αυτά προς τα έξω;
Ειλικρινά, ποτέ δεν είχα πρόβλημα με το βάρος μου, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, πίστεψέ με, καταλάβαινα πολύ καλά από πού προέρχονταν όλα αυτά και γιατί γινόταν τόσο μεγάλη κριτική. Αλλά είπαμε... Θέλω να κρατήσω τα καλά από την παρουσία μου στον Ολυμπιακό...
Ποια είναι η άποψή σου για τον Μαντζουράκη;
Είχα μία εξαιρετική σχέση μαζί του. Μετά υπήρχαν τα προβλήματα.
Με τον Λεμονή;
Ναι. Ήταν πολύ λάθος μαζί μου. Όταν ακόμη ήταν βοηθός του Μαντζουράκη, μου έλεγε ότι είμαι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και όταν έγινε πρώτος προπονητής με πέταξε εκτός ομάδας.
Εγώ πρέπει όμως να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Οι προπονητές πάντοτε κοιτάζουν το καλό της ομάδας. Συνέβη κάτι και σε πέταξε εκτός ομάδας;
Όχι... Μόλις έγινε πρώτος προπονητής, δεν με υπολόγιζε. Μου έδωσε ελάχιστες ευκαιρίες να δείξω την αξία μου.
Δεν έφυγες όμως επί Λεμονή, αλλά μετά την αποχώρησή του... Εκείνος έφυγε τον Οκτώβριο του 2002, εσύ τον Γενάρη του 2003. Τι συνέβη τελικά και αποχώρησες έξι μήνες πριν τελειώσει το συμβόλαιό σου;
Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα ψέματα ειπώθηκαν για εμένα. Κι όλα αυτά επειδή απέμεναν έξι μήνες από την ολοκλήρωση του συμβολαίου μου, όπως πολύ σωστά λες. Και άρχισαν να διαδίδουν ένα σωρό ψέματα για εμένα για να φύγω.
Γιατί; Δεν βρήκες κάποια εξήγηση;
Ίσως επειδή έπιανα θέση ξένου. Μόνο αυτήν την εξήγηση μπορώ να δώσω. Ο σύλλογος ήθελε να με αφήσει και γι’ αυτόν τον λόγο δεν ήταν και πολύ ωραίες οι τελευταίες μου μέρες στην Ελλάδα. Με έβαζαν να κάνω μόνος μου προπόνηση! Δεν μου έδιναν ούτε μία μπάλα να κλοτσήσω. Έκανα μόνο τρέξιμο. Τελείωνα την προπόνησή μου και πήγαινα κατευθείαν σπίτι μου για να κάνω μπάνιο.
Και τελικά τι έγινε;
Έκανα υπομονή έναν μήνα. Δεν άντεχα παραπάνω. Κάπως έτσι έφυγα. Θέλω όμως να πω το εξής: εγώ θέλω να κρατήσω τα καλά, γιατί πραγματικά απόλαυσα την παρουσία μου στον Ολυμπιακό, ασχέτως με το αν έγιναν κάποια πράγματα στον τελευταίο μου χρόνο και ακούστηκαν πολλά ψέματα. Ο κόσμος μού έλεγε στον δρόμο ότι τα δίνω όλα, αλλά κάποιοι δεν με ήθελαν στον Ολυμπιακό.
Όταν έφυγες, σε ήθελε άλλη ελληνική ομάδα;
Ναι... Ήξερα ότι ο Ηρακλής ήθελε να με αποκτήσει, όμως, επειδή ήμουν λίγο επηρεασμένος από τις τελευταίες μου μέρες στον Ολυμπιακό, θεώρησα ότι έπρεπε να γυρίσω πίσω στην Ουρουγουάη.
Το 1-4 της Λεωφόρου και η «πελάτισσα» ΑΕΚ!
Ο Άλβες είχε χτίσει μία πολύ καλή παράδοση απέναντι στην ΑΕΚ. Είχε σκοράρει σε δύο μεγάλες νίκες επί της «Ένωσης», στο 4-1 για το πρωτάθλημα και στο 6-1 για το Κύπελλο τη σεζόν 2000-01. Επίσης, είχε αγωνιστεί δέκα λεπτά και στο 1-4 της Λεωφόρου.
Τι θυμάσαι από αυτά τα παιχνίδια;
Με τον Παναθηναϊκό θα ήθελα να παίξω περισσότερο. Με πόνεσε που δεν αγωνίστηκα περισσότερο σε εκείνο το παιχνίδι...
Από τα ματς με την ΑΕΚ;
Πώς να ξεχάσω αυτά τα παιχνίδια; Μόνο καλές αναμνήσεις έχω, όταν έπαιζα κόντρα σε αυτήν την ομάδα. Πάντοτε τα πήγαινε πολύ καλά. Και πάντοτε σκόραρα!
«Η διαιτητική σφαγή στη Λιόν»
Ο Γκαμπριέλ Άλβες πέρασε μία από τις πιο περίεργες βραδιές του με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο «Ζερλάν» της Γαλλίας. Στις 8 Νοεμβρίου 2000 οι «ερυθρόλευκοι» πάνε για το διπλό στη Λιόν, ώστε να διεκδικήσουν την πρόκριση για τους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Εκεί όμως εμφανίζεται ένας Αυστριακός διαιτητής, ονόματι Μπένκο, που περνάει από… χειρουργείο τον Ολυμπιακό. Κατά διαβολική σύμπτωση δεν δίνει δύο πέναλτι στον Άλβες. Μάταια διαμαρτυρόταν ο Ουρουγουανός. Δεν τον ένοιαζε όμως και πολύ τον Μπένκο, αφού είχε ανακοινώσει πριν από το συγκεκριμένο ματς ότι σφύριζε τελευταία φορά. Την έκανε όμως πολύ καλά τη δουλειά του και ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.
Το θυμάσαι εκείνο το βράδυ;
Είναι δυνατόν να μην το θυμάμαι;
Για πες μου λοιπόν...
Ήταν αυτό που θυμάμαι πιο έντονα από κάθε άλλο παιχνίδι στην Ευρώπη. Δώσαμε τόσα πολλά ματς στο Τσάμπιονς Λιγκ, είχαμε επιτυχίες, αλλά δεν μπορώ να το ξεχάσω αυτό το παιχνίδι. Ήμασταν τόσο καλά στημένοι, παίζαμε τόσο καλά, δημιουργούσαμε ένα σωρό ευκαιρίες, αλλά εκείνος ο διαιτητής ήταν σε πολύ κακή βραδιά. Δύο πέναλτι μού έγιναν και δεν έδωσε τίποτα. Κι όχι τίποτε άλλο, αλλά έγιναν μπροστά στα μάτια του. Με δύο πέναλτι κερδίζαμε εκείνο το παιχνίδι και περνάγαμε... Ο διαιτητής όμως είχε διαφορετική άποψη.
«Οι κολλητοί μου από τον Ολυμπιακό»
Ο Γκαμπριέλ Άλβες ήθελε να πει δύο λόγια και για τους κολλητούς του την περίοδο που ήταν στον Ολυμπιακό.
Με ποιους κρατάς επαφή;
Με τον Μπερμούδες και τον Ζε Ελίας. Με είχαν βοηθήσει πολύ στον Ολυμπιακό.
Με άλλους έχεις επαφές;
Τρέφω απεριόριστο σεβασμό για τον Καρεμπέ. Τον έχω φίλο στα σόσιαλ μίντια και έχουμε μιλήσει πολλές φορές. Είναι εξαιρετικός άνθρωπος και σούπερ ποδοσφαιριστής.
Άλλους;
Έχω φίλους και τους Νινιάδη και Οφορίκουε στα σόσιαλ μίντια, αλλά δεν έχουμε μιλήσει.
Η άποψή σου για τον Τζιοβάνι;
Απίστευτος, μοναδικός, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής!
Κάποιοι άλλοι σού έρχονται στο μυαλό;
Στο σπίτι μου έχω φτιάξει ένα μικρό ποδοσφαιρικό μουσείο με φωτογραφίες παλιές, με τρόπαια, με φανέλες. Έχω πολλές φωτογραφίες όχι μόνο με τους Μπερμούδες, Ζε Ελίας και Τζιοβάνι, αλλά και με τους Ζέτερμπεργκ, Πουρσανίδη, Άντζα, Πατσατζόγλου, Οφορίκουε, Αλεξανδρή, Καρεμπέ και Νινιάδη.
«Ο θάνατος της γυναίκας μου...»
Ο Γκαμπριέλ Άλβες ήταν χαμογελαστός τύπος. Και τώρα δεν έχει χάσει το χαμόγελό του. Πέρασε μία πολύ δύσκολη περιπέτεια. Θλιβερή για την ακρίβεια. Η σύζυγός του έφυγε από τη ζωή και τώρα μεγαλώνει μόνος του τον γιο του, που βαδίζει στα χνάρια του.
Δεν θέλω να σε φέρω σε δύσκολη θέση. Αν θες μου απαντάς πώς βίωσες και βιώνεις την απώλεια της γυναίκας σου.
Η μητέρα του παιδιού μου πέθανε από καρκίνο. Όταν ο γιος μας ήταν ενός έτους, διεγνώσθη με καρκίνο στο στήθος. Το ανακάλυψαν οι γιατροί κάπως καθυστερημένα. Έκανε πολλές χημειοθεραπείες και ραδιοθεραπείες. Στη συνέχεια έγινε μετάσταση στο κεφάλι και στο συκώτι. Παλέψαμε 8 χρόνια με την αρρώστια, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Πάλεψε πολύ... Αγωνίστρια.
Ο γιος σου τι κάνει; Πήρε καθόλου από το δικό σου γονίδιο;
(γέλια) Ναι, παίζει ποδόσφαιρο... Ακόμα είναι στις μικρές κατηγορίες και παίζει σε μία ομάδα στην πόλη μου, που είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μοντεβιδέο, στις ακαδημίες της Ατλέτικο Τζούνιορς. Είναι η τελευταία του χρονιά στους «μικρούς». Την επόμενη χρονιά θα ανέβει κατηγορία και ελπίζουμε να βρεθεί στην πρώτη ομάδα της Ντιφέντερ Σπόρτινγκ. Είναι η ομάδα στην οποία ξεκίνησα κι εγώ και με την οποία έκανα το ντεμπούτο μου στη μεγάλη κατηγορία.
Τον ονειρεύεσαι ποδοσφαιριστή;
Θέλω να τον δω να κάνει αυτό που γουστάρει. Όμως, δεν στο κρύβω ότι αν μου πει ότι θέλει να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής, τότε θα τον βοηθήσω όπως τον βοηθάω και τώρα. Για εμένα θα ήταν ένα όνειρο να το ζήσω αυτό, να τον δω να παίζει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο.
Τι θέση παίζει;
Στη θέση του Ζε Ελίας. Αλλά σκοράρει περισσότερο από τον Ζε (γέλια), γιατί εκείνος εκτελεί τα φάουλ και τα εκτελεί πολύ αποτελεσματικά.
Στην Ελλάδα θα τον φέρεις;
Ναι... Θέλω να έρθω στην Ελλάδα με τον γιο μου για να γνωρίσει τη χώρα, αλλά και το μεγαλείο του Ολυμπιακού!
Εσύ τώρα με τι ασχολείσαι;
Είμαι εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών σε μία εταιρεία στην Αργεντινή που λέγεται «D9» (σ.σ. είναι συνδετικός κρίκος Ουρουγουάης – Αργεντινής).
Η άποψή σου για τον Πάμπλο Γκαρσία που δεν κάνει τίποτε άλλο στην Ελλάδα από το να προκαλεί τον κόσμο του Ολυμπιακού; Τον ξέρεις χρόνια εσύ...
Δεν θα ήθελα να κάνω σχόλιο. Τον ξέρω από την εθνική ομάδα και εδώ τουλάχιστον είναι ένα πολύ αγαπητό πρόσωπο. Δεν θα ήθελα όμως να πω κάτι, γιατί δεν γνωρίζω και τι ακριβώς έχει συμβεί με τον κόσμο του Ολυμπιακού.
Σε ευχαριστώ πολύ, Γκαμπριέλ...
Εγώ σε ευχαριστώ... Μια μεγάλη αγκαλιά στους φίλους του Ολυμπιακού. Δεν τους ξεχνάω ποτέ! Το ξαναλέω ότι στον Ολυμπιακό πέρασα υπέροχα και τα όσα έγιναν στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου μου δεν πρόκειται να σβήσουν την αγάπη που έχω για τον σύλλογο και αυτόν τον φανταστικό κόσμο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ