Τα πάθη τους, τα λάθη τους: Από τον Σοφιανό στον Ροναλντίνιο (pics)
Ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για τους αθλητές που καταστράφηκαν ή κατέστρεψαν τους γύρω τους, εξαιτίας των παθών τους
«Δείξε μου έναν ήρωα και θα σου γράψω μια τραγωδία» έλεγε ο Αμερικανός συγγραφέας, Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Ο κόσμος του αθλητισμού είναι γεμάτος από τέτοιους ήρωες. Ποδοσφαιριστές, αθλητές εν γένει, που πήραν στραβό δρόμο, όταν ολοκληρώθηκε η καριέρα τους.
Σαν μια σουπερνόβα στο τέλος του κύκλου ζωής ενός αστεριού, όταν ο εσωτερικός πυρήνας του καταρρέει, έτσι και πολλοί αθλητές αυτοκαταστρέφονται ή καταστρέφουν τους άλλους γύρω τους, όταν πάψουν να είναι πρωταγωνιστές στα σπορ και ινδάλματα των οπαδών.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Γίνονται τότε πρωταγωνιστές σε περιστατικά βίας, ερωτικά σκάνδαλα, πέφτουν στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ, μπλέκουν με συμμορίες, φτάνουν ακόμη και σε δολοφονίες. Ο εαυτός τους αποδεικνύεται ο χειρότερος αντίπαλος, όταν έρθει η στιγμή να απολαύσουν τα κέρδη μιας καριέρας.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Πως φτάνουν σε αντικοινωνική συμπεριφορά άνθρωποι που είχαν μια φυσιολογική ζωή μέσα από τα σπορ και είχαν χτίσει έναν έντιμο πρότερο βίο; Οι ειδικοί λένε πως συχνά φταίει η φύση των αθλημάτων. Πολλά απαιτούν επιθετικότητα, αυτοπεποίθηση και αντοχή στην πίεση- ενίοτε και στον πόνο. Στοιχεία που σημαδεύουν όσους τα ασκούν…
Αυτοκτονίες
Οι πιο πολλοί αθλητές όταν διακοπεί ή ολοκληρωθεί η καριέρα τους πέφτουν στην κατάθλιψη. Για να την καταπολεμήσουν το ρίχνουν στο αλκοόλ ή στις ουσίες. Κάποιοι πάνε ακόμη πιο μακριά. Βάζουν τέλος στη ζωή τους. Πέρσι τον Ιούνιο ο βολεϊμπολίστας Έρικ Ζουν αυτοκτόνησε, πηδώντας από τον 29ο όροφο ενός ξενοδοχείου. Ήταν 25 ετών. Λίγους μήνες πριν η 23χρονη Ολυμπιονίκης της ποδηλασίας Κέλι Κάτλιν είχε κάνει το ίδιο.
Σύμφωνα με μια έρευνα, η αυτοκτονία παραμένει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για τους εν ενεργεία ή βετεράνους αθλητές. Τουλάχιστον αυτοί κακό κάνουν μόνο στον εαυτό τους. Γιατί υπάρχουν και άλλοι που εγκληματούν σε βάρος της κοινωνίας και πληρώνουν διαφορετικό αντίτιμο.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις ποδοσφαιριστών, με πιο πρόσφατο αυτό του Ροναλντίνιο, που οδηγήθηκαν στη φυλακή. Κι αν το έγκλημα του Βραζιλιάνου ήταν μόνο η πλαστογράφηση διαβατηρίων, άλλων είναι πολύ βαρύτερα και ορισμένα μάλιστα ειδεχθή…
Ο Λάκης Σοφιανός
Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις αρχίζοντας από την Ελλάδα. Τη δεκαετία του 1950 ο Λάκης Σοφιανός με θητεία σε Εθνικό Αστέρα, Παναθηναϊκό, Παναιγιάλειο, Ολυμπιακό μπαινόβγαινε στις φυλακές πριν ακόμη φύγει οικογενειακώς για τη Γερμανία. Μετά από κάποια χρόνια, ενώ επέστρεφε με το τρένο, έπεσε θύμα ληστείας στη Γιουγκοσλαβία κι έχασε όχι μόνο τις οικονομίες του αλλά και το… χέρι του. Στην Ελλάδα έμπλεξε με τα ναρκωτικά και άρχισε ξανά το μέσα-έξω στις φυλακές, ώσπου στις 2 Αυγούστου 1989 βρέθηκε κρεμασμένος στο κελί του.
Ο Αμαέκι Ότιτζι, με καριέρα σε Παναχαϊκή και Ιωνικό, συνελήφθη για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1993 έχοντας στην κατοχή του 26,5 γραμμάρια ινδικής κάνναβης. Τον Ιανουάριο του 1997, όταν ήταν στον Ιωνικό, πιάστηκε μαζί με εννιά ακόμη Αφρικανούς έχοντας στην κατοχή τους 545 γραμμάρια ηρωίνης. Ο Ότιτζι είχε άδοξο τέλος: σκοτώθηκε τον Δεκέμβρη του 2004 στην Κολομβία.
Ο Ντάνουτ Λούπου, διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής, που αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου 1991 ως αρχηγός σπείρας διαρρηκτών που έκλεβε γούνες και στερεοφωνικά. Οδηγήθηκε στη φυλακή όπου έκτισε ποινή 2.5 μηνών.
Ένας άλλος παίκτης του Παναθηναϊκού, ο Πολωνός Ιγκόρ Σιπνιέφσκι, με συμπτώματα αλκοολισμού από τότε που έπαιζε στην Ελλάδα, συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2006 στη Σουηδία οδηγώντας μεθυσμένος και απελάθηκε. Στην Πολωνία καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της μητέρας του και εξέτισε ποινή κάθειρξης 13 μηνών.
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο Σέρχιο Κόκε, αγαπημένος ποδοσφαιριστής των οπαδών του Άρη, βρέθηκε στη φυλακή με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μάλαγα, κατηγορούμενος ότι ως μέλος κυκλώματος στην Ισπανία διακινούσε ναρκωτικά, όπλα και πολυτελή οχήματα.
Της φυλακής τα σίδερα γνώρισε και ο Ρούμπεν Σεμέδο, ο διεθνής Πορτογάλος στόπερ του Ολυμπιακού που συνελήφθη στις 20 Φεβρουαρίου 2018, με τον ξάδερφό του και έναν φίλο του. Οι κατηγορίες: Επίθεση, απειλές, παράνομη κράτηση, παράνομη κατοχή όπλου, ληστεία και απόπειρα. Πέρασε σχεδόν πέντε μήνες στη φυλακή κι αφέθηκε ελεύθερος στις 13 Ιουλίου 2018 με εγγύηση 30.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.
Ο Δανός Νίκι Μπίλε Νίλσεν γνώρισε μικρή δημοσιότητα όσο αγωνιζόταν στον Πανιώνιο. Εξωγηπεδικά είχε απασχολήσει πολλές φορές τις αστυνομικές αρχές για απειλές και χρήση κοκαΐνης. Έκατσε ένα μήνα στη φυλακή του Μονακό ενώ το τελευταίο χρονικά «κατόρθωμά» του ήταν τον Ιούνιο του 2019, όταν προκάλεσε τροχαίο ατύχημα στην Κοπεγχάγη με 5 τραυματίες.
Ο Μπεστ και ο Τάρπλεϊ
Αφήνοντας το ποδόσφαιρο… Ο Ρόι Τάρπλεϊ είχε μεγαλουργήσει, εντός και εκτός παρκέ, με τον Άρη και τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Το 1994 οδήγησε τους ερυθρόλευκους στον τελικό του φάιναλ φορ στο Τελ Αβίβ. Το 1995 επέστρεψε στο ΝΒΑ που του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία. Έπεσε πάλι όμως στα ναρκωτικά και αποβλήθηκε δια παντός. Επέστρεψε στην Ελλάδα, περιπλανήθηκε σε Κύπρο, Ρωσία, Κίνα αλλά και μικρότερες λίγκες στον κόσμο. Στις 9 Ιανουαρίου 2015 σε ηλικία 50 χρόνων, πέθανε από κύρωση του ήπατος.
Το αλκοόλ και οι ουσίες κατέστρεψαν πολλούς μυθικούς αθλητές. Ο Τζορτζ Μπεστ ήταν ίσως ο πιο μυθικός. Πάντα έκανε άστατη ζωή αλλά όταν κρέμασε τα παπούτσια του, τον πήρε ολωσδιόλου ο κατήφορος. Συνελήφθη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος, για παρενόχληση ενός ανήλικου κοριτσιού, για προσβολή αστυνομικού. Έκανε φυλακή αρκετούς μήνες. Πέθανε στις 25 Νοεμβρίου 2005, σκια του εαυτού του. Ήταν 59 χρονών.
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα πάτησε τα 59 και είναι καλά. Κόντεψε ωστόσο κι αυτός να φύγει από κοντά μας, τρεις φορές, τις δυο από καρδιακά επεισόδια, την τρίτη από ηπατίτιδα. Η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά ξεκίνησε όταν ήταν παίκτης της Νάπολι και είχε σχέσεις με την Καμόρα. Τιμωρήθηκε από τις αθλητικές αρχές αλλά ποτέ από πολιτικά δικαστήρια.
Η δίκη του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους τράβηξε πάνω όλα τα βλέμματα της υφηλίου. Κατηγορήθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2013 πυροβόλησε θανάσιμα τη φίλη του στο σπίτι του στην Πρετόρια. Η δίκη κράτησε επτά μήνες. Τελικά τον Οκτώβριο του 2014 καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία σε πέντε χρόνια φυλάκισης. Όμως μετά από ένα χρόνο αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.
Στα σκυλιά
Τον θυμόσαστε τον Εντμούντο, τον Βραζιλίανο φορ των Φιορεντίνα και Νάπολι; Οδηγώντας μεθυσμένος το 1995 είχε προκαλέσει τον θάνατο τριών ανθρώπων και καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (άσχετα αν δεν την έκτισε).
Οι Κολομβιανοί, βεβαίως, έχουν τα δικά τους εγκλήματα. Ο Ρενέ Ιγκίτα, ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες της Ν. Αμερικής, το 1991 καταδικάστηκε σε εφτά μήνες φυλάκιση για συμμετοχή σε απαγωγή. Μπορεί όμως και να πλήρωσε τη στενή φιλία του με τον βαρόνο της κοκαϊνης, Πάμπλο Εσκομπάρ. Ένας άλλος Κολομβιανός, ο Φρέντι Ρινκόν που έπαιξε και στη Ρεάλ Μαδρίτης, συμμετείχε σε κύκλωμα που έκανε διακίνηση ηρωίνης. Είχε συλληφθεί και στον Παναμά για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ωστόσο στο πιο απεχθές έγκλημα ήταν ανακατεμένος ο Βραζιλιάνος τερματοφύλακας Μπρούνο. Δυο δικοί του απήγαγαν, βασάνισαν και σκότωσαν μια μητέρα ενός αγοριού τεσσάρων μηνών, και αφού τη διαμέλισαν την έριξαν στα σκυλιά του Μπρούνο. Ο πρώην τερματοφύλακας των Φλαμένγκο και Ατλέτικο Μινέιρο καταδικάστηκε ως ηθικός αυτουργό σε 22 χρόνια φυλάκιση.
Στο πεζοδρόμιο
Ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο θρυλικός ντριμπλέρ «Γκαρίντσα», γιος ενός μέθυσου, ποτέ του δεν ξέφυγε από τον δαίμονα του αλκοόλ. Είχε μπλεξίματα με την αστυνομία για βιαιοπραγίες αλλά και με την εφορία για ποσά που δεν είχε δηλώσει. Βρέθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1983 νεκρός στο πεζοδρόμιο.
Και άλλοι παραστρατήσαντες… Ο διεθνής Γάλλος φο, Τόνι Βαϊρέλ σταμάτησε το 2011 το ποδόσφαιρο, επειδή έπρεπε να περάσει πέντε μήνες στη φυλακή γιατί πυροβολούσε μεθυσμένος σε μία παμπ στο Νανσί. Αυτές οι πάμπ. Ο Άγγλος Τζόι Μπάρτον έδειρε κάποιον σε παμπ του Λονδίνου και έφαγε τέσσερις μήνες. Μεθυσμένος ο Λι Χιούζ, σέντερ φορ της Γουέστ Μπρομ, το 2003 έπεσε με το αυτοκίνητο του πάνω σε πεζούς. Ένας νεκρός και ένας παράλυτος για όλη του τη ζωή, ήταν τα θύματά του.
Ο Άνταμ Τζόνσον της Σάντερλαντ και πρώην της Μάντσεστερ Δίτι βρέθηκε στη φυλακή για αποπλάνηση και σεξουαλική παρενόχληση 15χρονης. Συνελήφθη στις 2 Μαρτίου 2015 και αποφυλακίστηκε στις 22 Μαρτίου 2019, εκτίοντας το 50% της ποινής που του είχε επιβληθεί.
Μια τελείως διαφορετική περίπτωση ήταν αυτή της Τόνια Χάρτινγκ, Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας στο καλλιτεχνικό πατινάζ. Μη αντέχοντας τον ανταγωνισμό έδωσε εντολή το 1993 να σπάσουν το γόνατο μιας άλλης αθλήτριας, της Νάνσυ Κέριγκαν. Καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση με αναστολή, σε 500 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο 160.000 δολάρια.