Το χρυσό ρολόϊ του Παλοτάϊ(pics, vid)
Mε αφορμή τον θάνατο του Παλοτάι και το ένθετο του “Φωτός” με τίτλο “Από την Κάλιαρι στον … Παλοτάϊ”, ο μοναδικός παράγοντας εν ζωή εκείνης της εποχής Λεωνίδας Θεοδωρακάκης έκανε παρέμβαση και ξεκαθάρισε τη θέση του σχετικά με το αστικό μύθο και το χρυσό ρολόι Ρόλεξ.
Μιλάμε για το 1974, o Ολυμπιακός έχει ήδη αποκλείσει τη Σέλτικ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και επόμενος αντίπαλος του ήταν η σπουδαία Αντερλεχτ, που είχε κερδίσει 5-1 στις Βρυξέλλες, με 2 πέναλτι. Στις 6/11/1974, έγινε στο γήπεδο της Πάτρας, η ρεβανς, επειδή το “Καραϊσκάκη” ήταν τιμωρημένο. Είχε τιμωρηθεί λόγω δεκάδων καπνογόνων και φωτοβολίδων, που άναψαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στον αγώνα με τη Σέλτικ.
Εκεί έγινε η “σφαγή” από τον Ούγγρο διαιτητή Kάρολι Παλοτάι. Ο Ολυμπιακός νικά 3-0 και βρίσκεται κοντά σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Ο Παλοτάι όμως ακυρώνει γκολ του νεαρού τότε Μάικ Γαλάκου στο 5΄ και στο 11΄, δεν δίνει πέναλτι σε διπλό χέρι του Τίσεν. Στο 18' ο Γαλάκος κάνει το 1-0. Σκοράρει ξανά λίγο μετά, αλλά κι αυτό το γκολ ακυρώνεται ως οφσάιντ. Νέο πέναλτι στο 24' δεν δίνεται εις βάρος των Βέλγων, που λίγο μετά σώζονται κι από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 29' ο Ολυμπιακός ζητεί νέο πέναλτι σε χέρι του Βαν Μπινστ που δεν δίνεται, ενώ στο 40' ο Μπάμπης Σταυρόπουλος θα πετύχει άλλο ένα γκολ, το οποίο θα ακυρωθεί και πάλι ως οφσάιντ, αν και ο διεθνής τότε άσος είχε δεχθεί την μπάλα από λάθος πάσα αντιπάλου.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Στο 61', ο Λιόλιος βρίσκεται έξω από την μεγάλη περιοχή της Αντερλεχτ με τελευταίο εμπόδιο τον Βαν ντερ Νταλ, ο οποίος τον ανατρέπει πριν βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα, όμως ο Παλοτάι όχι μόνο δεν δείχνει κόκκινη κάρτα στον Βέλγο αμυντικό, αλλά δεν σφυρίζει ούτε το φάουλ. Στο 64' ακυρώνεται άλλο ένα γκολ του Ολυμπιακού με σκόρερ τον Κώστα Δαβουρλή, όμως αυτή τη φορά η απόφαση είναι σωστή αφού βρισκόταν σε θέση οφσάιντ, ενώ στο 67' γίνεται το 2-0 και πάλι από τον Γαλάκο μετά από φάση διαρκείας μέσα στα καρέ της Αντερλεχτ. Λίγο αργότερα ο Παλοτάι αποβάλλει τον Σταυρόπουλο με μια αυστηρή κόκκινη κάρτα σε μια αψιμαχία, ενώ στο 82' μετά από σέντρα του Μίλτον Βιέρα και κεφαλιά του Δαβουρλή η μπάλα φτάνει στον Γαλάκο, ο οποίος σκοράρει για τρίτη φορά.
Ο Ολυμπιακός έπαιξε με τους Κελεσίδη, Κυράστα, Γκλέζο, Λιόλιο, Σιώκο, Περσίδη, Βιέρα, Καραβίτη, Δαβουρλή, Γαλάκο, Σταυρόπουλο και αλλαγή τον Δεληκάρη, με προπονητή τον Λάκη Πετρόπουλο. Έλειπε ο Λοσάντα που είχε δεχθεί κάρτα στις Βρυξέλλες. Τεχνικός της Αντερλεχτ ο μετέπειτα του Πανιώνιου, Ούρμπεν Μπραμς, ενώ στην ενδεκάδα της έλαμπαν αστέρια όπως ο Ολλανδός Ρέζενμπρινκ, οι Βαν ντερ Ελστ, Βερέγκεν και Βαν Χιμστ.
Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης , που ήταν τότε γενικός αρχηγός και έφορος του Ολυμπιακού μας είπε: “ Είχε συσταθεί μια πενταμελής επιτροπή για να υποδεχθεί, να φιλοξενήσει και να ψυχαγωγήσει τον Ούγγρο διαιτητή. Ήταν οι Βασίλης Ανδριανόπουλος(γενικός γραμματέας της ΕΠΟ) , Μιχάλης Κρικίδης(διευθυντής των γραφείων του Ολυμπιακού), Περικλής Λαναράς(β αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού), Πέτρος Καλογεράς(υπάλληλος της ΕΠΟ και εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ) και Πέτρος Τζαβάρας(καθηγητής διαιτησίας). Και οι πέντε μιλούσαν γαλλικά και μπορούσαν να συνεννοηθούν με τον Παλοτάι. Τον πήγαν για φαγητό, στα μπουζούκια και γενικά μας έδωσε την εντύπωση ότι έμεινε ικανοποιημένος από τη φιλοξενία του Ολυμπιακού. Την άλλη ημέρα , όμως διαπιστώσαμε το αντίθετο!”
Και συνεχίζει : “Πήγα στην Πάτρα , με τον αείμνηστο Γουλανδρή και τον οδηγό του Βασίλη. Θυμάμαι ότι δώσαμε ραντεβού στο Κάβο Ντόρο. Είχε γίνει μια παρεξήγηση με τον τότε προπονητή Λάκη Πετρόπουλο και δεν περάσαμε από τα αποδυτήρια. Κερδίσαμε 3-0 , πετύχαμε κι άλλα γκολ, τα ακύρωσε , δεν μας έδωσε πέναλτι, απέβαλε παίκτη μας και τελικά έκανε το παν για να μη προκριθούμε αν και ήμασταν σαρωτικοί.
Το ματς τελείωσε και με την αποχώρηση του διαιτητή έγιναν επεισόδια, και πέταξαν καρέκλες από τα επίσημα, κάτι που εκνεύρισε τον Γουλανδρή. Περάσαμε έξω από τα αποδυτήρια, πηγαίνοντας στο αυτοκίνητο και ο πρόεδρος δεν μίλησε καν στους παίκτες. Ήταν πολύ θυμωμένος για την εξέλιξη του ματς, αλλά και τα επεισόδια.
Ψάξαμε να δούμε τι συνέβη με τον Παλοτάι και δεν υπήρχε καμία λογική εξήγηση για τη συμπεριφορά και τα σφυρίγματα του. Μάθαμε αργότερα ότι είχε πολύ καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της βελγικής ομοσπονδίας , που ήταν υπεύθυνος στην επιτροπή διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ και μέλος της ΦΙΦΑ. Ο Παλοτάι σφύριξε μεγάλα παιχνίδια, τελικούς και αργότερα επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ. Ήταν φαίνεται η ανταμοιβή του"
Η δήλωση του Λάκη Πετρόπουλου "όσα γκολ κι αν βάζαμε δεν θα προκρινόμεθα" ήταν χαρακτηριστική για τη διαιτησία του Παλοτάι.
Το Φως είχε βασικό τίτλο "Το πιο μεγάλο έγκλημα. Ένας απατεώνας πουλημένος διαιτητής ελήστεψε τον υπεργίγαντα Ολυμπιακό. Επάτησε την Άντερλεχτ 3-0"
Ο αστικός μύθος μιλούσε για ένα χρυσό ρολόι που επρόκειτο να δοθεί στον Παλοτάι και δεν το έδωσαν ποτέ, για 3 χρυσά ρολόγια, εκ των οποίων τα 2 δεν δόθηκαν, αλλά και το αντίθετο, ότι η Άντερλεχτ έδωσε χρυσό ρολόι στον Παλοτάι. Η γνωστή ελληνική συνωμοσιολογία, με μοναδικό αποδεικτέο γεγονός τη... σφαγή του Ολυμπιακού.
Σε συνέντευξη όμως του Νίκου Ρατσιάτου , την επομένη του αγώνα στο "Φως", υπάρχει φωτογραφία του Παλοτάι, με ένα πανάκριβο Ρόλεξ στο χέρι του, ενώ σε ερώτηση για τις διαμαρτυρίες των οπαδών του Ολυμπιακού, ο Ούγγρος διαιτητής απάντησε ειρωνικά "μα γιατί δεν διεμαρτύροντο μετά το 5-1; Δεν είσθε ευχαριστημένοι που κερδίσατε 3-0; Μπορεί και να βρέθηκα σε άσχημη ημέρα. Ξέρετε οι διαιτητές δεν μπορεί να είναι πάντα άριστοι"
Γράφτηκαν και άλλα πολλά, όπως "Ο φυγάς Ούγγρος Άντρας Μπέρες, πρώην τεχνικός της Άντερλεχτ συνόδευσε του Βέλγους στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Παλοτάι". Ο πρόεδρος της επιτροπής εκδίκασης ενστάσεων Αντώνης Κιτσούκαλης εξάλλου, κλήθηκε σε απολογία από την ΟΔΠΕ, γιατί συνόδευσε τον Παλοτάι και βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο εκτελώντας χρέη διερμηνέα, χωρίς την άδεια της Ομοσπονδίας Διαιτητών.
Ο Γουλανδρής πάντως δήλωσε παραίτηση στις 27 Δεκεμβρίου του 1974, ενάμιση μήνα μετά το ματς με την Άντερλεχτ, από την Ελβετία, όπου είχε πάει με την οικογένειά του για να γιορτάσει τα Χριστούγεννα. Τον είχαν διαβεβαιώσει ότι ο Παλοτάι θα είναι ακριβοδίκαιος , αλλά και για έναν άλλο λόγο. Είχε ζητήσει να παίξει ο Ολυμπιακός στο Καυτατζόγλειο, για να βρεθούν στις εξέδρες 50.000 θεατές, αλλά κάποιος ανώτερος ποδοσφαιρικός παράγοντας , τον ...άδειασε και δήλωσε στην ΟΥΕΦΑ το γήπεδο της Παναχαϊκής.
Ο δημοσιογράφος και ρεπόρτερ του Ολυμπιακού Κώστας Μυλωνάς έχει τη δική του ερμηνεία “Ο Γουλανδρής έκανε παρέα με τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή και σε κάποια φάση του είπε “Νίκο, μην ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο, δεν αξίζει”. Απο αυτή τη φάση πιάστηκε η οικογένεια Γουλανδρή και μέσω του γιατρού του, πίεσαν τον εφοπλιστή να αποχωρήσει, γιατί δεν άντεχε τις συγκινήσεις, λόγω προβλήματος στην καρδιά”
Και συνεχίζει “Ο Γουλανδρής πάντως είχε διαμηνύσει στους συγγενείς του να μη διεκδικήσουν ποτέ τα λεφτά που είχε βάλει στον Ολυμπιακό. Κι όταν οι εφοπλιστές με επικεφαλής τον Σταύρο Νταιφά πήγαν να πάρουν την ομάδα, δείλιασαν, γιατί υπήρχαν στα λογιστικά βιβλία του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, τα πολλά χρήματα που είχε δώσει ο Γουλανδρής.
Και έγινε μάλιστα ο παρακάτω διάλογος Νταιφά-Γουλανδρή.
Νταιφάς : Νίκο τι θα γίνει μετά λεφτά που σου χρωστάει ο Ολυμπιακό;
Γουλανδρής: Σταύρο δεν υπάρχουν στο μυαλό μου αυτά τα λεφτά. Τα έχω διαγράψει.
Νταιφάς: Κι αν τα διεκδικήσουν οι κληρονόμοι σου όταν πεθάνεις;
Γουλανδρής: “Δεν υπάρχει θέμα. Το έχω ξεκαθαρίσει ότι κανένας δεν θα διεκδικήσει αυτά τα λεφτά”
Και μετά από αυτά προχώρησε η ανάληψη του Ολυμπιακού από τους εφοπλιστές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε την εκμυστήρευση του Γουλανδρή στον αείμνηστο εκδότη μας Θόδωρο Νικολαϊδη “Θόδωρε αυτό που με στεναχωρεί όταν πεθάνω, είναι ότι εκεί που θα πάω, δεν θα βλέπω τον Ολυμπιακό…”