Ζούλιο Σέζαρ: Ο επαγγελματίας… ταξιδιώτης!
Το ΦΩΣ βρήκε τα ίχνη του 40χρονου πλέον Ζούλιο Σέζαρ ο οποίος μετά τον Ολυμπιακό (2006-08) εξελίχθηκε σε έναν πολίτη του κόσμου, αφού σχεδόν κάθε καλοκαίρι άλλαζε ομάδες.
Ζούλιο Σέζαρ Σάντος Κορέα… Ένας ποδοσφαιριστής με ιδιαιτερότητες. Ένας Βραζιλιάνος αμυντικός με φοβερά χαρακτηριστικά -έφτασε στο σημείο να παίξει και στη Ρεάλ Μαδρίτης-, που πρόσφερε πολλά στον Ολυμπιακό, αλλά έφυγε κακήν κακώς εξαιτίας της «περίεργης» απόδοσής του στην ήττα από την ΑΕΚ με 4-0 στο ΟΑΚΑ, στις 30 Μαρτίου 2008.
Είχε κατηγορηθεί τότε, λόγω και της φιλίας του με τον Ριβάλντο, ότι όχι μόνο δεν τα έδωσε όλα σε εκείνο το ματς, αλλά αντιθέτως βοήθησε με τις γκάφες του να φτάσει η «Ένωση» σε μία τόσο ευρεία νίκη.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ο 40χρονος, πλέον, Ζούλιο Σέζαρ λοιπόν είναι ο σημερινός «καλεσμένος» της στήλης «Πού είσαι εσύ;». Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1978 και έπιασε λιμάνι το καλοκαίρι του 2006, όταν ο Σωκράτης Κόκκαλης σε συζήτηση που είχε με τον Τροντ Σόλιντ αποφάσισε να τον αποκτήσει από την Τίγκρες. Ο τότε πρόεδρος της πειραϊκής ΠΑΕ έδωσε 2 εκατ. ευρώ στους Μεξικάνους και τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2006 εμφανίστηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» ως ο αμυντικός που θα έλυνε τα αμυντικά προβλήματα των «ερυθρολεύκων».
Δεν μπορούμε να πούμε ότι στη διετία που κάθισε στον Ολυμπιακό πέρασε και δεν… ακούμπησε. Βοήθησε στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων, είχε συμμετοχή και στα πρώτα διπλά του Ολυμπιακού στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με προπονητή τον Τάκη Λεμονή, αλλά η αλήθεια είναι πως εκείνο το παιχνίδι με την ΑΕΚ, τον Μάρτιο του 2008, τον «στοιχειώνει» στη συνείδηση του κόσμου και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είναι αγαπητός στην «ερυθρόλευκη» εξέδρα. Έφυγε το καλοκαίρι του 2008 με την «ταμπέλα» του «Δούρειου ίππου», του ανθρώπου δηλαδή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να κερδίσει η ΑΕΚ με 4-0…
Με 11 γκολ σε 63 ματς!
Δύο χρόνια λοιπόν κάθισε στο λιμάνι. Ήταν κάτι περίεργο για τον Ζούλιο Σέζαρ να συμπληρώσει διετία, καθώς σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζε ομάδες. Αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2008 έχοντας συνολικά 11 γκολ σε 63 ματς. Την πρώτη χρονιά του είχε 6 γκολ σε 36 ματς και τη δεύτερη 5 σε 27. Δύο εξ αυτών τα σημείωσε στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ: το πρώτο τη σεζόν 2006-07 με προπονητή τον Σόλιντ, στο 1-1 με τη Ρόμα στο «Ολίμπικο», και το δεύτερο τη σεζόν 2007-08 με προπονητή τον Λεμονή, στην ήττα με 4-2 από την πρώην ομάδα του Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Ο Σέζαρ είχε σημειώσει με… γονατιά το 1-2 μέσα στη Μαδρίτη, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν με δέκα παίκτες λόγω της αποβολής του Τοροσίδη στα πρώτα λεπτά του αγώνα και δεν άντεξαν στην πίεση των «μερένχες».
Σε γενικές γραμμές ήταν ένας αμυντικός που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ντελικάτος, που είχε καλές τοποθετήσεις, είχε μία σχετικά καλή ταχύτητα, όμως στα τελειώματα της δεύτερης και τελευταίας χρονιάς του στον Πειραιά τον είχε πάρει η… κάτω βόλτα, με αποκορύφωμα την αστεία εμφάνισή του σε εκείνο το ντέρμπι με την ΑΕΚ στην Καλογρέζα. Ο Σέζαρ, φεύγοντας από το λιμάνι, έριξε μαύρη πέτρα πίσω του κι ενώ ακουγόταν έντονα ότι τον πολιορκούσε ο Παναθηναϊκός, κάτι το οποίο είχε διαψεύσει αργότερα ο Βραζιλιάνος σε συνέντευξή του. Άλλωστε, το πέρασμά του από την Ελλάδα το είχε κάνει. Ήθελε νέες περιπέτειες, σε άλλες χώρες, σε άλλες πόλεις…
Πρώτη στάση, η Ρουμανία
Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός, παρότι είχε συμβόλαιο μαζί του, έσπευσε να του ζητήσει να βρει ομάδα. Ο Ζούλιο Σέζαρ άλλο που δεν ήθελε. Ψάχτηκε για Αργεντινή, ψάχτηκε στις ΗΠΑ, ψάχτηκε ακόμη και στο Ντουμπάι. Τελικά η καλύτερη πρόταση που έφτασε στα γραφεία της πειραϊκής ΠΑΕ ήταν από την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Ο Βραζιλιάνος, προτού δεχτεί να πάει στη Ρουμανία, ενημερώθηκε πρώτα για τις ομορφιές του Βουκουρεστίου και μόλις είδε ότι πρόκειται για το… Παρίσι των Βαλκανίων, χωρίς δεύτερη σκέψη πήρε το αεροπλάνο για Ρουμανία. Ο Ολυμπιακός έβαλε στα ταμεία του 3 εκατ. ευρώ, με τον Σέζαρ πάντως να μην κάθεται για πολύ καιρό στην Ντιναμό. Μόλις έξι μήνες ήταν η θητεία του στην ομάδα του Βουκουρεστίου, έχοντας μόλις 10 συμμετοχές.
Δεύτερη στάση, η Τουρκία
Τον Ιανουάριο του 2009 φεύγει από την Ντιναμό, αφού είχε προβλήματα –όπως έλεγε– προσαρμογής, και παίρνει το αεροπλάνο για την Τουρκία. Επόμενος σταθμός του, η Γκαζιάντεσπορ. Οι Τούρκοι έδωσαν 3 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, αλλά το μετάνιωσαν. Για μία ημερολογιακή χρονιά κάθισε στο Γκαζιαντέπ. Τον Φεβρουάριο του 2010 έμεινε ελεύθερος, καθώς δεν άντεχαν στην Τουρκία τις παραξενιές του και τις τρελές απαιτήσεις του ακόμη και για θέματα που αφορούσαν την… τηλεόραση του σπιτιού του!
Τρίτη στάση, η Πορτογαλία
Έχοντας κερδίσει την ελευθερία του από την Γκαζιάντεσπορ τον Φεβρουάριο του 2010, έμεινε έως το καλοκαίρι άνεργος. Όχι ότι είχε κάποιο πρόβλημα βέβαια. Επέστρεψε στην πατρίδα του για να κάνει ατομικές προπονήσεις, μέχρι που λίγο πριν από το Πάσχα του 2010 τον κάλεσαν στο τηλέφωνο από την Πορτογαλία. Η Μαρίτιμο ήταν η ομάδα που κινήθηκε για την απόκτησή του. Ο Σέζαρ πάλι μπήκε στη διαδικασία να ψαχτεί, να δει πού ακριβώς βρίσκεται. Μόλις διαπίστωσε ότι η Μαρίτιμο έχει έδρα στην πόλη Φούντσαλ, που είναι στο νησάκι Μαδέιρα της Πορτογαλίας (δυτικά του Μαρόκο), ζήτησε από τον μάνατζέρ του να επισπεύσει τις διαδικασίες να μετακομίσει εκεί. Για κάποιον λόγο που δεν έγινε γνωστός, ο Σέζαρ δεν «έγραψε» ούτε μία συμμετοχή στη Μαρίτιμο. Δεν κάθισε όμως και πολύ στην πολύ όμορφη Μαδέιρα. Μόλις έξι μήνες κατάφερε να απολαύσει τις παραλίες και τις ακτές της.
Τέταρτη στάση οι ΗΠΑ
Ο Σέζαρ, αποχωρώντας τον Ιανουάριο του 2011 από τη Μαρίτιμο, δέχτηκε πρόταση από τις ΗΠΑ. Ήθελε να παίξει στο MLS και η Σπόρτινγκ Κάνσας Σίτι τού έδωσε την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα το… American Dream! Εκεί βρήκε την υγειά του. Στα 31 του χρόνια γύρισε όλες τις ΗΠΑ στα ρεπό που έπαιρνε από την Κάνσας, έκανε τουρισμό σε Καλιφόρνια και Τέξας, πήγε στη Νέα Υόρκη, πήγε στον Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον, πήγε στο Χόλιγουντ (όλα αυτά ως τουρίστας και εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του Κάνσας), αλλά στον ενάμιση χρόνο που έπαιξε μπάλα στις ΗΠΑ κατάφερε με την Κάνσας να πάρει ένα Κύπελλο και να πετύχει 3 γκολ σε 58 ματς. Τον Ιανουάριο του 2013 αποφάσισε να φύγει από το Κάνσας.
Πέμπτη στάση, ο Καναδάς
Σε ένα από τα πολλά ταξίδια που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της καριέρας του στις ΗΠΑ, ήταν και στο Τορόντο του Καναδά. Κατάφερε τελικά να βρει μία άκρη και να πάει και στο Τορόντο! Τον Μάρτιο του 2013 μετακόμισε στον Καναδά οικογενειακώς, ωστόσο ποδοσφαιρικά δεν κατάφερε να πετύχει τίποτα, καθώς αποδεσμεύτηκε δύο μήνες αργότερα χωρίς να έχει παίξει λεπτό. Προσπαθούσε ο προπονητής του να τον βάλει σε ρόλο αμυντικού χαφ, αλλά ο Σέζαρ δεν τρελαινόταν τόσο πολύ και αυτό είχε αποτέλεσμα να χωρίσουν οι δρόμοι τους από κοινού.
Έκτη (και τελευταία) στάση, η Ονδούρα
Φεύγοντας από τον Καναδά είχε αποφασίσει να κρεμάσει τα παπούτσια του. Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα «έσκασε» η πρόταση από την Παρίγιας της Ονδούρας και τον ιντρίγκαρε η ιδέα να επιστρέψει σε μία χώρα που είχε πρωτοπαίξει ουσιαστικά επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ο Σέζαρ ξεκίνησε την καριέρα του από τη Μάραθον της Ονδούρας και από εκεί κατάφερε εν συνεχεία να κάνει το άλμα στην Ευρώπη, πηγαίνοντας στη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας. Στην Παρίγιας λοιπόν απλώς έκανε ένα πέρασμα τον Ιανουάριο του 2014 χωρίς να παίξει σε κάποιο επίσημο ματς. Είχε καταντήσει πλέον στα 36 του ένας γυρολόγος και αποφάσισε τον Μάρτιο του 2014 να βάλει το οριστικό τέλος στην καριέρα του.
Τα διέψευσε όλα
Επειδή στον πρόλογο του αφιερώματος κάνουμε εκτενή αναφορά στις κατηγορίες περί περίεργης συμπεριφοράς του στο παιχνίδι με την ΑΕΚ τον Μάρτιο του 2008, καλό είναι να ακούσουμε και τι είπε ο ίδιος μερικά χρόνια αργότερα, όταν ρωτήθηκε για την εικόνα του σε εκείνο το ματς. «Ο Ριβάλντο είναι φίλος μου, αλλά ο κόσμος αναλώθηκε σε πολλά λανθασμένα σενάρια μετά το ματς, ενώ και ο Τύπος έκανε μεγάλο κακό. Ξαφνικά, όλη η δουλειά και ο ιδρώτας μου για 2 χρόνια στην ομάδα εξαφανίστηκαν. Με μετέτρεψαν σε [σκουπίδι]. Δεν ήταν καθόλου δίκαιη αυτή η αντιμετώπιση. Έχω τη συνείδησή μου ήσυχη και δεν με αγγίζει καμιά φήμη. Παρ’ όλα όσα πέρασα, κρατάω μία πολύ καλή ανάμνηση από την εμπειρία μου στην Ελλάδα και θα έχω πολλά καλά πράγματα να διηγούμαι για τη χώρα σας στα παιδιά μου» είχε πει σε συνέντευξή του στο «Εθνοσπόρ», θέλοντας να διαψεύσει όλα όσα είχαν ακουστεί για τον ίδιο. Το κακό πάντως για τον Σέζαρ είναι ότι ακόμα και οι τότε συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό είχαν παρατηρήσει έναν Σέζαρ που ήταν στην κοσμάρα του σε εκείνο το 4-0 από την ΑΕΚ.
Πρεσβευτής της Ρεάλ Μαδρίτης!
Μία από τις πρώτες δουλειές που έκανε ο Ζούλιο Σέζαρ με το που ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του το καλοκαίρι του 2014, ήταν να κάνει ένα ταξίδι στη Μαδρίτη. Άπλωσε τα δίχτυα του στους «μερένχες», έτσι ώστε να ανοίξει κάποιες δουλειές μαζί τους. Η συμφωνία με τη Ρεάλ λοιπόν ήταν να είναι ο επίσημος πρεσβευτής της στη Βραζιλία. Θα προσπαθούσε δηλαδή να φέρει τη Ρεάλ στην πατρίδα του για τη διεξαγωγή κάποιων φιλικών με πολύ υψηλά οικονομικά οφέλη για τον σύλλογο.
Προπονητής πλέον στη Γ’ Ισπανίας
Ο Σέζαρ έβγαλε σχολή προπονητικής στην Ισπανία πριν από δύο χρόνια. Έχει πλέον το δίπλωμα UEFA Pro και μπορεί να προπονήσει, αν βρεθεί βεβαίως μία τέτοια ευκαιρία, ακόμα και ομάδα που συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Στις αρχές του 2019 βρήκε την πρώτη δουλειά του. Συγκεκριμένα, κάθεται στον πάγκο της Κρίστο Ατλέτικο που συμμετέχει στη Γ’ Ισπανίας. Ο σύλλογος της Παλένθια ευελπιστεί να βρεθεί στα πλέι οφ ανόδου για τη Σεγούντα Ντιβισιόν και όταν στις 10 Ιανουαρίου ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Σέζαρ, τα ρεπορτάζ των τοπικών ΜΜΕ της Παλένθια έκαναν λόγο για… άρωμα Ρεάλ Μαδρίτης στον πάγκο της Κρίστο Ατλέτικο. «Είναι ο δικός μας… Ζιντάν» είπαν οι παράγοντες της συμπαθέστατης ισπανικής ομάδας κατά την επίσημη παρουσίασή του.
Ενδιαφέρουν και αυτά…
* Ο Ζούλιο Σέζαρ, εκτός από τα δύο πρωταθλήματα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, θυμάται επίσης τα διπλά στην Ευρώπη σε Βρέμη με Βέρντερ και Ρώμη με Λάτσιο, αλλά και τον Τάκη Λεμονή.
* Είχε μία ξεχωριστή σχέση με τον Λεμονή. ‘Ισως και να ήταν ο μοναδικός προπονητής που είχε βρει τα κουμπιά του! Μάλιστα πέρσι τον Φεβρουάριο ο Τάκης είχε βρεθεί στο «Μπερναμπέου» για να δει από κοντά το Ρεάλ – Παρί και συνάντησε εκεί τον Σέζαρ.
* Όταν τη δεύτερη σεζόν του στο λιμάνι (2007-08) ανέλαβε ο Σεγούρα μετά την απόλυση του Λεμονή, τότε άρχισαν και τα προβλήματα για τον Βραζιλιάνο. «Δεν με υπολόγιζε και ποτέ δεν μου εξήγησε τον λόγο» είχε πει σε συνέντευξή του. Ο Σεγούρα βέβαια τώρα είναι από τους κορυφαίους παράγοντες της Μπαρτσελόνα και ο Σέζαρ προπονητής σε μία ομάδα Γ’ Ισπανίας.
* Ο Σέζαρ είχε υπάρξει συμπαίκτης με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο στην Μπόλτον προτού έρθει στον Ολυμπιακό.
* Ο αστικός μύθος του Ρέντη λέει ότι γενικότερα ο Βραζιλιάνος αμυντικός ήταν από τους πιο ανοιχτοχέρηδες. Δεν είναι και τόσο σύνηθες για Βραζιλιάνους. Συνήθως είναι τσιγκούνηδες. Ο Σέζαρ λοιπόν πολλές φορές έκανε και ξεχωριστά δωράκια σε υπαλλήλους στον Ρέντη για τα Χριστούγεννα και το Πάσχα.
* Στην ποδοσφαιρική καριέρα του έπαιξε σε 12 διαφορετικές χώρες: Ονδούρα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Αγγλία, Ελλάδα, Μεξικό, Ρουμανία, Τουρκία, ΗΠΑ και Καναδά!
ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ
2 πρωταθλήματα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2006-07, 2007-08)
1 Τσάμπιονς Λιγκ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1999-00)
1 πρωτάθλημα Αυστρίας με την Αούστρια Βιέννης (2002-03)
1 πρωτάθλημα Μεξικού με την Τίγκρες (2006)
1 Κύπελλο Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (2007-08)
1 Κύπελλο Αυστρίας με την Αούστρια Βιέννης (2002-03)
1 Κύπελλο ΗΠΑ με την Κάνσας (2012).
Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ
ΣΕΖΟΝ ΟΜΑΔΑ ΑΓΩΝΕΣ ΓΚΟΛ
1995-96 Μάραθον Ονδούρας 17 0
1996-99 Βαγιαδολίδ 60 4
1999-02 Ρεάλ Μαδρίτης 21 0
2000 Μίλαν (δαν.) 4 0
2000-01 Σοσιεδάδ (δαν.) 16 1
2001-02 Μπενφίκα (δαν.) 20 3
2002-03 Αούστρια Βιέννης 9 1
2003-04 Βαγιαδολίδ 28 1
2004-05 Μπόλτον 5 0
2005-06 Τίγκρες 33 6
2006-08 Ολυμπιακός 63 11
2008 Ντιναμό Βουκουρεστίου 10 0
2008-10 Γκαζιάντεπσπορ 29 1
2010 Μαρίτιμο 0 0
2010-13 Κάνσας 58 3
2013 Τορόντο 0 0
2014 Παρίγια 7 0