Η ΑΕΚ και οι δεκάδες ενστάσεις που έκανε στην ιστορία της
Η ΑΕΚ έχει παράδοση στις ενστάσεις, όπου για δεκάδες λόγους ζητούσε επαναλήψεις αγώνων και τιμωρίες αντιπάλων ομάδων και παικτών. Το «ΦΩΣ» καταρρίπτει τον μύθο της ΑΕΚ για τη μη ένσταση στα αθεώρητα δελτία του ΠΑΟΚ
«Ποτέ μη χαλάς μια όμορφη ιστορία» λένε οι σοφοί Κινέζοι και υπό κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα ενοχλούσε την ΑΕΚ, ΠΑΕ και οπαδούς, που έχουν κάνει σημαία τη δήθεν… διαφορετικότητα και επικαλούνται σε κάθε ευκαιρία τις «ηθικές αξίες». Διατυμπανίζουν όλοι στην «Ένωση», ειδικά μετά την επιστροφή της ομάδας στη Σούπερ Λίγκα, ότι απεχθάνονται τις ενστάσεις και πως τα πάντα πρέπει να κρίνονται στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά η ιστορία δείχνει ότι ο σύλλογος έχει παράδοση σε ενστάσεις εις βάρος ομάδων και διαιτητών, όπου ζητά επαναλήψεις αγώνων και τιμωρίες ακόμη και για τους πιο απίθανους λόγους.
Ζητούν να εφαρμοστούν οι κανονισμοί κατά το δοκούν και τους οποίους έχουν κάνει λάστιχο, ενώ κατηγορούν τους αντιπάλους τους για «χάρτινα» τρόπαια, αφήνοντας στην άκρη τα δύο δικά τους «χάρτινα» Κύπελλα (1964, 1966) και τα δύο «χάρτινα» πρωταθλήματα (1980, 2018)…
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, με την υποσημείωση ότι πριν γίνει επαγγελματικό το πρωτάθλημα δεν μπορέσαμε να βρούμε ανάλογες περιπτώσεις πλην ελαχίστων, ενώ τον νέο αιώνα, από το 2001 μέχρι σήμερα, έχουμε επιλέξει τις πιο ενδιαφέρουσες. Ιδού λοιπόν η… διαφορετικότητα:
Σεζόν 1963-64
Το πρώτο «χάρτινο». Η ΑΕΚ κερδίζει το Κύπελλο χωρίς αγώνα. Κι αυτό γιατί ο ημιτελικός Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 1-1 διακόπηκε λόγω επεισοδίων καθώς είχαν την αίσθηση ότι οι «αιώνιοι» είχαν συνεννοηθεί για ισοπαλία προκειμένου να γίνει επαναληπτικός και να εισπράξουν περισσότερα χρήματα από τα εισιτήρια. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου μετείχε η νικήτρια του άλλου ημιτελικού ΑΕΚ, την οποία αργότερα η ΕΠΟ αναγνώρισε και ως κάτοχο του τίτλου…
Σεζόν 1965-66
Η ΑΕΚ κατακτά το δεύτερο «χάρτινο» Κύπελλο, πάλι άνευ αγώνα, αφού δεν κατέβηκε να αγωνιστεί ο Ολυμπιακός, εξαιτίας του βρόμικου παρασκηνίου που παίχθηκε στην ΕΠΟ. Στον ημιτελικό ο Ολυμπιακός συνέτριψε τα Τρίκαλα 5-0 και πέρασε στον τελικό, τη στιγμή που ο άλλος ημιτελικός Καβάλα - ΑΕΚ δεν διεξήχθη μια μέρα νωρίτερα, όπως ήταν προγραμματισμένος. Κι αυτό γιατί ξαφνικά η ΑΕΚ αρνήθηκε να πάει να παίξει στην Καβάλα και προέβαλε ως επιχείρημα ότι «οι διατάξεις του κανονισμού που προέβλεπαν ότι ο ημιτελικός γίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, αν προκριθεί ομάδα της Βορείου Ελλάδος, θα ίσχυαν από την επόμενη σεζόν»! Τι κι αν έγινε κλήρωση, τι κι αν η Καβάλα ήταν έτοιμη για τον ημιτελικό.
Η ΕΠΟ άρχισε τις παλινωδίες, με διάφορες προφάσεις καθυστερούσε τον ορισμό του ημιτελικού σε άλλη ημερομηνία, αντί να τιμωρήσει την «Ένωση», και τελικά ο Ολυμπιακός (είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα) με ανακοίνωσή του τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις πως αν ο ημιτελικός δεν γίνει μέχρι τις 3 Ιουλίου (τρεις μέρες μετά ήταν ο τελικός), δεν θα κατέβει να αγωνιστεί και θα στείλει τους παίκτες του για τις καλοκαιρινές διακοπές. Με τα πολλά, η ΕΠΟ όρισε τον ημιτελικό στις 6 Ιουλίου στη… Θεσσαλονίκη και όχι στην Καβάλα! Και βέβαια η Καβάλα αρνήθηκε να αγωνιστεί. Έτσι η ΑΕΚ προκρίθηκε άνευ αγώνα στον τελικό και πήρε το «χάρτινο» ξανά άνευ αγώνα, αφοί οι «ερυθρόλευκοι» ήταν ήδη διακοπές…
Δεκέμβριος 1979
Η ΑΕΚ κάνει ένσταση για επανάληψη του αγώνα της με τον Ολυμπιακό.
Φεβρουάριος 1980
Ένσταση για αλλοίωση αποτελέσματος στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και παράλληλα η «Ένωση» ζήτησε να ξαναγίνει το ματς.
Μάιος 1980
Η ΑΕΚ πήρε το πρώτο «χάρτινο» πρωτάθλημά της, επειδή δεν κατέβηκε στο μπαράζ ο Ολυμπιακός με τον οποίο ισοβάθμησε. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σφαγιαστική διαιτησία την τελευταία αγωνιστική στο Ηράκλειο (3-3 με τον ΟΦΗ) που τους στέρησε τον τίτλο…
Νοέμβριος 1980
Νέα απίθανη αυτήν τη φορά ένσταση της ΑΕΚ εις βάρος της Παναχαϊκής, επειδή η πατρινή ομάδα δεν είχε πληρώσει πρόστιμο 100.000 δρχ. που της είχε επιβληθεί σε προηγούμενο αγώνα της!
Δεκέμβριος 1980
Ένσταση κατά του διαιτητή Κυφωνίδη για κακή διαιτησία στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και αγωγή εις βάρος του για διαφυγόντα κέρδη. Ζήτησε παράλληλα και την επανάληψη του αγώνα.
Οκτώβριος 1981
Ένσταση κατά του Παναθηναϊκού (ύστερα από εκείνη του Ολυμπιακού που είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο) και του Χουάν Ραμόν Ρότσα για την υπόθεση «Μπουμπλή».
Σεπτέμβριος 1982
Ζήτησε την επανάληψη του αγώνα της με τον Εθνικό «λόγω κακής διαιτησίας του Φιλιππίδη».
Φεβρουάριος 1983
Ένσταση κατά του Ηρακλή για αντικανονική συμμετοχή των παικτών του «Γηραιού», Καραΐσκου και Σβέτκοφ.
Μάρτιος 1983
Ένσταση με την οποία ζήτησε την επανάληψη του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Φεβρουάριος 1984
Ένσταση για κακή διαιτησία στον αγώνα της με τον Πανιώνιο.
Απρίλιος 1984
Ένσταση για κακή διαιτησία του Λουκίδη σε αγώνα Κυπέλλου με τη Λάρισα.
Νοέμβριος 1984
Εκδικάστηκαν μαζί δύο ενστάσεις της ΑΕΚ για δύο σερί παιχνίδια της! Η πρώτη κατά του διαιτητή Κανταρτζή για κακή διαιτησία στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ και η δεύτερη κατά του διαιτητή Αναστασόπουλου για κακή διαιτησία στο ματς με τον Ηρακλή.
Ιανουάριος 1986
Νέα ένσταση κατά του διαιτητή Βουτσαρά αυτήν τη φορά, για κακή διαιτησία σε ντέρμπι με τον ΠΑΟ.
Φεβρουάριος 1986
Ένσταση για αντικανονικό ορισμό του διαιτητή Ναούμ στον αγώνα της με την Καλαμαριά.
Απρίλιος 1986
Ζητάει επανάληψη του αγώνα με τον Εθνικό για κακή διαιτησία του Μιχαηλίδη.
Απρίλιος 1989
Με ένστασή της ζητά να πάρει το ματς στα χαρτιά για αντικανονική συμμετοχή του Μουλάμπα Κανιέμπαστον στον αγώνα με τη Λάρισα (3-3).
Μάρτιος 1990
Ο «Δικέφαλος» ζητά να κατακυρωθεί υπέρ του το παιχνίδι με τον Ηρακλή που δεν είχε διεξαχθεί, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν έγινε με υπαιτιότητα του «Γηραιού».
Μάιος 1990
Ένσταση για κακή διαιτησία του Ζακεστίδη στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό.
13 Ιανουαρίου 1991
Η ΑΕΚ υποδέχτηκε τον Ολυμπιακό και το ματς βάφτηκε με αίμα καθώς στη διασταύρωση των οδών Σεβαστείας και Μενεμένης με πιστόλι φωτοβολίδας δολοφονείται ο 17χρονος οπαδός του Ολυμπιακού, Γιώργος Παναγιώτου. Στο γήπεδο επικρατεί επίσης μεγάλη ένταση, ο Ολυμπιακός προηγείται 2-1 και η ΑΕΚ παίζει με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μανωλά.
Στο 83ο λεπτό ένα δακρυγόνο εκτοξεύεται από την εξέδρα και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική, καθώς εκτός γηπέδου οπαδοί της «Ένωσης» έχουν πόλεμο με την αστυνομία. Τα δακρυγόνα κάνουν αδύνατη τη συνέχεια του ματς και ο διαιτητής Σταύρος Ζακεστίδης διακόπτει τον αγώνα τη στιγμή που οπαδοί των γηπεδούχων εισβάλλουν στο γήπεδο. Ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Στράτος Γιδόπουλος, κατηγορεί την αστυνομία. Η ΑΕΚ ζητά την εφαρμογή των κανονισμών και ορίζεται επαναληπτικός στη Ρόδο, όπου ο «Δικέφαλος» κέρδισε 1-0.
Οκτώβριος 1993
Εποχή Μελισσανίδη - Καρρά στο τιμόνι της «Ένωσης», που υποδέχεται τον Ολυμπιακό, ο οποίος προηγείται στο σκορ (Τσαλουχίδης), αλλά χάνει τον Μπατίστα που αποβλήθηκε. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Μητρόπουλο κι ενώ το ματς πάει για την ισοπαλία, στο 84’ ξαφνικά τα φώτα πέφτουν. Η ΑΕΚ ζητά να εφαρμοστεί ο κανονισμός και το ματς επαναλήφθηκε, με νίκη του Ολυμπιακού με 2-1.
Φεβρουάριος 1995
Ο «Δικέφαλος» ζήτησε την επανάληψη του αγώνα με τον ΠΑΟΚ.
Απρίλιος 1995
Ένα πέναλτι του διαιτητή Φίλιππου Μπάκα στο 118’ της παράτασης του τελικού του Κυπέλλου Παναθηναϊκού – ΑΕΚ, με το οποίο οι «πράσινοι» νίκησαν, στάθηκε αφορμή για να γίνει ο αγωνιστικός χώρος πεδίο πολέμου! Όλοι οι παίκτες της ΑΕΚ έπεσαν πάνω στον διαιτητή, τον πήγαιναν... καροτσάκι με πρώτο τον Στέλιο Μανωλά, τον έβριζαν, ενώ του έσκισαν μέχρι και τη φανέλα του. Δέκα μέρες μετά, ο Μπάκας έζησε τον εφιάλτη, όταν έξι άγνωστοι του έστησαν ενέδρα στη Λεωφόρο Αλίμου, τον κατέβασαν από το ταξί στο οποίο επέβαινε και τον τσάκισαν στο ξύλο…
Ιανουάριος 1997
Η πρώτη επιστροφή του Ντούσαν Μπάγεβιτς στη Νέα Φιλαδέλφεια ως αντιπάλου της ΑΕΚ. Ο 49χρονος τότε τεχνικός ήταν στο στόχαστρο των οπαδών της ΑΕΚ, λόγω της αποχώρησής του για τον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι. Κι εκεί έζησε την «Κόλαση του Δάντη»! Κέρματα, ψεύτικα πεντοχίλιαρα, φτυσίματα, ύβρεις και δεκάδες χυδαία πανό, με αποκορύφωμα το πιο άθλιο πανό που έχει κρεμαστεί ποτέ σε κάγκελα γηπέδου. Σε άλλα, πιο ήπια, πανό έγραφαν: «Κατάρα σε αυτόν που πρόδωσε τον λαό που τον έκανε μάγκα», «Σκέφτομαι μόνο την ΑΕΚ. Αν πάρουμε το Κύπελλο, θα μείνω. Έδωσα από τον Φλεβάρη τον λόγο μου στον Κόκκαλη – ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ», «Ντούσαν Ιούδα» και άλλα. Όμως η βροχή είχε κάνει τον αγωνιστικό χώρο βούρκο και ο διαιτητής Χατζησταυρίδης ανέβαλε το παιχνίδι για τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, με τον Μπάγεβιτς να ξαναζεί τον ίδιο εφιάλτη μέσα σε δύο μέρες.
Ιανουάριος 2001
Ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον πρώτο αγώνα της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας, ένα παιχνίδι το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Το ματς ήταν στο 1-1, από την ΑΕΚ είχαν αποβληθεί Νικολαΐδης και Ζήκος και μετά την ισοφάριση του Ολυμπιακού οι παίκτες της ΑΕΚ πήραν εντολή να πέφτουν κάτω για να διακοπεί το ματς, αμαυρώνοντας έτσι την ιστορία του συλλόγου. Αμέσως μετά τη διακοπή, οι παίκτες της «Ένωσης» όρμησαν στον διαιτητή Δημητρόπουλο.
Ο Κασάπης, που χτύπησε τον ρέφερι (ήταν και αρχηγός), τιμωρήθηκε με 23 αγωνιστικές και οι Ατματσίδης, Κασάπης και Νικολαΐδης ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την εθνική ομάδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η συνέχεια παίχτηκε στο «Members Club» του γηπέδου, όπου σε διένεξη που είχαν ο Δημήτρης Μελισσανίδης με τον τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτωρα Μητρόπουλο, ο σωματοφύλακας του δεύτερου έβγαλε όπλο και πυροβόλησε στον αέρα σκορπίζοντας τον πανικό στους παρευρισκόμενους και προσθέτοντας ακόμη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, καθώς από την ένταση υπέστη καρδιακό επεισόδιο ο Ευάγγελος Θωμαΐδης, ο οποίος και απεβίωσε. Η ΑΕΚ ζήτησε την επανάληψη του αγώνα…
Μάρτιος 2001
Η ΑΕΚ ζήτησε τον μηδενισμό της Παναχαϊκής και να της κατακυρωθεί το παιχνίδι για αντικανονική συμμετοχή του Ζοέλ Επαλέ, ο οποίος δέχθηκε 2η κίτρινη κάρτα, αλλά έμεινε λόγω κακής συνεννόησης για ένα λεπτό στον αγωνιστικό χώρο.
Φεβρουάριος 2008
Ο Ολυμπιακός χάνει στο Καυτανζόγλειο από την Καλαμαριά με 1-0, αλλά κάνει ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αυστριακού Ρόμαν Βάλνερ και σύμφωνα με τον κανονισμό (είχε αγωνιστεί στην ίδια σεζόν σε τρεις ομάδες, κάτι που απαγορευόταν). Δικαιώθηκε και πήρε το ματς, μαζί και τον τίτλο που διεκδικούσε η ΑΕΚ, η οποία ακόμη φωνάζει περί κλοπής και ηθικής, επειδή εφαρμόστηκε ο κανονισμός…
Μάιος 2011
Απορρίφθηκε η ένσταση που είχε καταθέσει η ΑΕΚ κατά του κύρους του αγώνα της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Ολυμπιακό Βόλου. Η «Ένωση» ηττήθηκε 1-0 και διεκδίκησε το ματς στα χαρτιά, λόγω της παρουσίας του Αχιλλέα Μπέου στα αποδυτήρια ενώ ήταν τιμωρημένος.
Σεζόν 2013
Είναι η σεζόν του υποβιβασμού, αλλά παρ’ όλα αυτά η διοίκηση της ΑΕΚ πρόλαβε να κάνει ένσταση στον αγώνα με τον Πανθρακικό.
Μάρτιος 2014
Η ΑΕΚ αγωνιζόταν στη Φούτμπολ Λιγκ και υποδέχθηκε στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό, στον επαναληπτικό προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στο κατάμεστο ΟΑΚΑ (πρώτο ματς 1-1). Στο 89’ ο Χάρα έκανε το 0-1 και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του. Το γκολ εξόργισε οπαδούς των γηπεδούχων που εισέβαλαν στο ταρτάν του σταδίου και ο ρέφερι Καλογερόπουλος σφύριξε τη λήξη και όλοι έφυγαν άρον άρον στα αποδυτήρια για να γλιτώσουν τα χειρότερα…
Σεζόν 2016
Ο Μελισσανίδης είναι ξανά στο τιμόνι της ΑΕΚ. Μετά τον αγώνα με τον Ολυμπιακό ο παρατηρητής του ματς στην έκθεσή του έγραψε: «Στο 30′ του αγώνα κινήθηκε απειλητικά κατά του διαιτητή και του επιτέθηκε φραστικά ο κ. Μελισσανίδης Δημήτριος ρωτώντας τον σε έντονο ύφος “αρχ… τι ήρθες να κάνεις εδώ; Πάλι στον ίδιο αγώνα ρε ξεφτιλισμένε; Καλά τα γράφει ο Δουκάκος ότι είσαι κολλητός του Βασσάρα και παίζεις συνέχεια. Θα σε λιώσω. Θα σε πνίξω με το κασκόλ. Θα σε γ….ω. Γ….ώ τη συμμορία σας”».
Σεζόν 2016-17
Στον τελικό Κυπέλλου της ντροπής, ορδές οπαδών ΠΑΟΚ και ΑΕΚ «σκοτώνονται» και μαχαιρώνονται σε απευθείας μετάδοση από την τηλεόραση στο Πανθεσσαλικό του Βόλου. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει το Κύπελλο με οφσάιντ-γκολ του Στοχ και η ΑΕΚ, πέρα από τις ενστάσεις, τις ανακοινώσεις και τις διαμαρτυρίες, ακόμη φωνάζει για εκείνον τον τελικό!
Σεζόν 2017-18
Διεξάγεται στην Τούμπα ο «τελικός» πρωταθλήματος που έμεινε στην ιστορία για το «ντου» του Ιβάν Σαββίδη με το πιστόλι στη μέση! Ο ΠΑΟΚ πέτυχε γκολ στο 90’, το οποίο ύστερα από πολλές περιπέτειες ακυρώθηκε τελικά στα… αποδυτήρια και η ΑΕΚ πήρε ακόμη ένα «χάρτινο» πρωτάθλημα!
Φεβρουάριος 2019
Ο Δ. Μελισσανίδης, συνοδευόμενος από τους άνδρες ασφαλείας του και παρουσία αρκετών ακόμη ανθρώπων της ΑΕΚ, επιτίθεται φραστικά στον χώρο των αποδυτηρίων κατά του Τάσου Παπαπέτρου και των βοηθών του, στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ατρόμητο.
Φεβρουάριος 2019
Τελευταία μέρα του μήνα, το ντέρμπι του ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟΚ έληξε 2-2 και στο φύλλο αγώνα αναγράφεται «εισβολή του Δημήτρη Μελισσανίδη στα αποδυτήρια των διαιτητών κατά την ανάπαυλα του ντέρμπι». Σύμφωνα με όσα έγραψε ο Ελβετός ρέφερι Κλόσνερ «καθώς πλησίαζα στα αποδυτήρια, με περίμεναν απέξω ο ισχυρός άνδρας της ΑΕΚ μαζί τον Γιάννη Παπαδόπουλο, φωνάζοντας “δώσε μας κανένα φάουλ. Τα δίνεις όλα στον ΠΑΟΚ”». Μάλιστα έγραψε πως «οι δύο άντρες μπήκαν και στα αποδυτήρια, αλλά κανείς από τους αστυνομικούς δεν προσπάθησε να τους εμποδίσει την είσοδο, ενώ οι δυο τους στέκονταν από πάνω του και συνέχισαν να διαμαρτύρονται έντονα».
Απρίλιος 2020
Ο Μελισσανίδης τιμωρείται πρωτόδικα με οκτάμηνη απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα, επειδή -όπως έγραψαν οι Πορτογάλοι διαιτητές- στο ημίχρονο του πρώτου ημιτελικού με τον Άρη στο ΟΑΚΑ κατέβηκε στα αποδυτήρια κι έπιασε από τα γεννητικά όργανα τον βοηθό Πορτογάλο, γιατί είχε παράπονα από τη διαιτησία!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ