Από τους «Τρεις Σωματοφύλακες» μέχρι τον «Χάρι Πότερ»
Το ζήτημα της λαϊκής ανάγνωσης σηκώνει πολλή συζήτηση
Σε μια εποχή που το μυθιστόρημα ως λαϊκό ανάγνωσμα δέχεται συνεχείς επιθέσεις και σοβαρή αμφισβήτηση τίθεται το ερώτημα αν πρέπει να ενθαρρύνουμε με κάθε μέσο την ανάγνωση, ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με βιβλία όπως οι Τρεις Σωματοφύλακες ή ο Χάρι Πότερ.
Θεωρητικοί όπως ο Τσβετάν Τοντόροφ εμφανίζονται απόλυτα θετικοί. Ο διαπρεπής λόγιος υποστηρίζει ότι ακόμα κι αν η κριτική απαξιώνει και περιφρονεί τα ευπώλητα λαϊκά αναγνώσματα δεν θα πρέπει να λησμονούμε πως αυτά είναι που έχουν φέρει κοντά στο βιβλίο εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον έχουν βοηθήσει όλους αυτούς τους ανθρώπους να συνθέσουν στο μυαλό τους μια πρώτη συμπαγή εικόνα του κόσμου που τους περιβάλλει. Αν όλοι αυτοί θα αναπτύξουν ακόμα περισσότερο την αναγνωστική τους συνείδηση είναι ένα στοίχημα που θα κερδηθεί ή θα χαθεί στα επόμενα χρόνια.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η απάντηση ίσως βρίσκεται στην διαπίστωση μιας διάσημης αμερικανίδας μυθιστοριογράφου που έχει πει: «Οι κοινωνίες που δεν γράφουν μυθιστορήματα, δεν διαβάζουν μυθιστορήματα». Οφείλουμε συνεπώς να παραγάγουμε λογοτεχνία που θα οδηγήσει το μεγάλο κοινό πίσω στο βιβλίο. Κι αυτές θα είναι οι αναγνώσεις που θα συμβάλουν στην εξέλιξη και στην αναμόρφωση των ανθρώπων του μέλλοντος κόσμου.