Εκδόσεις Πεδίο: Νέες κυκλοφορίες Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

Το εκδοτικό πρόγραμμα για την περίοδο Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018 παρουσιάζουν οι εκδόσεις Πεδίο.

Εκδόσεις Πεδίο: Νέες κυκλοφορίες Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2018

το νέο εκδοτικό πρόγραμμα των εκδόσεων Πεδίο περιλαμβάνει επιστημονικά βιβλία από Έλληνες και ξένους συγγραφείς.

Πιο αναλυτικά:

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ», Κ. Νάντια Σερεμετάκη

Το καθημερινό (the quotidian) αποτελεί κεντρικό θέμα στη σύγχρονη κοινωνική σκέψη και είναι σημείο σύγκλισης μεταξύ των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, πολιτισμικών σπουδών και τεχνών. Πώς αντιλαμβανόμαστε το καθημερινό; Και γιατί θεωρείται άνευ πολιτισμικής σημασίας και περνά συχνά απαρατήρητο; Πόσο ευθύνεται αυτό για το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ επίσημης γνώσης και καθημερινής εμπειρίας του πολίτη; Το βιβλίο αυτό, βασισμένο σε μακρόχρονη εθνογραφική έρευνα και καθημερινή παρατήρηση, συλλαμβάνει, αναλύει και ερμηνεύει το καθημερινό σε εξέλιξη. Δείχνει πώς παράγονται ιδέες και θεωρία από την καθημερινή ζωή και εμπειρία, και πώς η θεωρία μεταφράζεται σε διαχείριση του παρόντος. Το βιβλίο αυτό είναι μια εμπνευσμένη παρέμβαση σε μια μεταβαλλόμενη ευρωπαϊκή και μοντέρνα πολιτική κουλτούρα. Η συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να ξανα-μαγεύσει το καθημερινό, τα βασικά πράγματα, το συγκεκριμένο και το ειδικό, με μοναδικούς και σημαντικούς τρόπους.

«ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ», Adam Smith

Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Μηλιός, Eπίμετρο: Νίκος Θεοχαράκης

Επανακυκλοφορεί το κλασικό έργο του Σκωτσέζου οικονομολόγου Adam Smith. Ο Πλούτος των Εθνών είναι ένα έργο μεγάλης θεωρητικής σημασίας όχι μόνο για τους οικονομολόγους, αλλά και για όλους τους κοινωνικούς επιστήμονες, οι οποίοι μαθαίνουν ότι η σχέση κεφαλαίου-εργασίας, δηλαδή ο καπιταλισμός, είχε παγιωθεί ως ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο κοινωνικό σύστημα ήδη στα μέσα του 18ου αιώνα, δηλαδή πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η έκδοση περιλαμβάνει τα δύο πρώτα από τα συνολικά πέντε βιβλία του Πλούτου των Εθνών, τα οποία και περιέχουν το σύνολο των θεωρητικών αναλύσεων του Smith. Τις αναλύσεις αυτές ο συγγραφέας τις εφαρμόζει κατόπιν για την αποτίμηση της οικονομικής ανάπτυξης διαφόρων χωρών (Βιβλίο ΙΙΙ), για την κριτική ανάλυση του μερκαντιλιστικού συστήματος οικονομικής πολιτικής (Βιβλίο IV) και για τα Οικονομικά του κράτους (Βιβλίο V). Την έκδοση συμπληρώνει ένα Επίμετρο, το οποίο περιγράφει τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο οι ιδέες του Adam Smith, κυρίως οι οικονομικές ιδέες του, διαδόθηκαν στην Ελλάδα. Ένα έργο που αξίζει και πρέπει επιτέλους να διαβαστεί.

«ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ», Christoph Wulf

Eπιστημονική επιμέλεια: Μιχάλης Κοντοπόδης

Σε μια μελέτη που εκτείνεται από την κλασική εξελικτική θεωρία και τις σύγχρονες βιοεπιστήμες έως τη φιλοσοφία, την ιστορία, τη γλωσσολογία, τις κοινωνικές επιστήμες, τις επιστήμες της αγωγής και άλλους κλάδους, ο διάσημος ανθρωπολόγος και καθηγητής Ανθρωπολογίας της Εκπαίδευσης στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου Christoph Wulf επιχειρεί μια εμπεριστατωμένη και σύνθετη αναθεώρηση της ανθρωπολογίας στο σύνολό της – τόσο σε θεωρητικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εμπειρικής έρευνας. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να αρθρώσει έναν ανθρωπολογικό μετα-λόγο. Υποστηρίζει πόσο απαραίτητη είναι η διεπιστημονική και διαπολιτισμική προσέγγιση των «λόγων» για τον Άνθρωπο και τους ανθρώπους. Εξετάζει ακόμα το μυστήριο του ανθρώπινου είδους και τους τρόπους με τους οποίους προσπαθήσαμε μέχρι σήμερα να το κατανοήσουμε. Ένα σημαντικό έργο προερχόμενο από τη γερμανική σχολή της ιστορικής-πολιτισμικής ανθρωπολογίας, που επηρεάζει εδώ και πολλά χρόνια την ευρωπαϊκή σκέψη.

«HOMO PRECARIUS: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΥΑΛΩΤΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ», Εμμανουήλ Σπυριδάκης

επισφάλεια ως έννοια και πραγματικότητα έχει πλέον ενταχθεί στον καθημερινό λόγο με οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς όρους. Το βιβλίο, μέσα από μια ανθρωπολογική οπτική, πραγματεύεται την εμπειρία της επισφάλειας στην κοινωνική και οικονομική της διάσταση, καθώς και τις επενέργειες που αυτή συνεπιφέρει στην τροχιά ζωής των ανθρώπων. Η μελέτη εστιάζει κυρίως στον τρόπο με τον οποίο η τρέχουσα κρίση, ως μηχανισμός αποσταθεροποίησης της κοινωνίας, γίνεται αντιληπτή και βιώνεται από τα θύματά της. Εξετάζει επίσης τα μέσα που οι άνθρωποι επιστρατεύουν για την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή της στο επίπεδο των μικρών και των μεγάλων καθηκόντων που τους επιβάλλει η πραγματικότητα. Μια ενδιαφέρουσα και πολύ επίκαιρη μελέτη που λαμβάνει χώρα στο μετα-κεϋνσιανό πλαίσιο πολιτικής στην Ελλάδα της κρίσης.

«ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ», Φοίβος Ζαφειρίδης & William L. White [Εισαγωγή: Μανόλης Τζανάκης]

απεξάρτηση αποτελεί μια μείζονα πρόκληση, ατομική και συλλογική. Ποιοι είναι οι κατάλληλοι θεσμοί τους οποίους μια κοινωνία θα πρέπει να οργανώσει προκειμένου να παρέμβει σε αυτή την πρόκληση; Οι εξαρτήσεις οφείλονται σε ατομικές ιδιομορφίες, γενετικές, αναπτυξιακές, βιογραφικές, ή πρόκειται για ένα αμιγώς κοινωνικό φαινόμενο; Από τις απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό το είδος των υπηρεσιών απεξάρτησης που μια κοινωνία θα επιχειρήσει να οργανώσει, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα κατανοήσει το βίωμα των εξαρτήσεων.

Αυτό το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο φιλοξενεί μια επιστημονική συζήτηση για τα αίτια των εξαρτήσεων, τις προϋποθέσεις και την ιστορία των θεσμών απεξάρτησης στον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα, ανάμεσα στον Φοίβο Ζαφειρίδη και στον Αμερικανό εξαρτησιολόγο William L. White. Ο Φοίβος Ζαφειρίδης, ψυχίατρος, πανεπιστημιακός και ιδρυτής της θεραπευτικής κοινότητας «Ιθάκη» και του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), συνέβαλε με την πρωτοποριακή του δράση στην ανάπτυξη δομών απεξάρτησης που υπερβαίνουν τον ψυχιατρικό εγκλεισμό και ευρύτερα την ιατρικοκεντρική προσέγγιση, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο αντιμετώπισης των εξαρτημένων ατόμων στη χώρα μας.

«ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΕΠΙΤΟΜΗ», Jeffrey Ηayens (επιμέλεια) Επιστημονική επιμέλεια: Χαρά Καραγιαννοπούλου

Ένα βιβλίο για τη σχέση θρησκείας και πολιτικής, με χαρακτήρα πιο επίκαιρο από ποτέ. Πραγματοποιεί μια αναλυτική συζήτηση γύρω από τις διασταυρώσεις θρησκείας και πολιτικής. Χαρτογραφεί τις αλληλεξαρτήσεις των «μεγάλων» θρησκειών (Βουδισμός, Χριστιανισμός, Κομφουκιανισμός, Ισλάμ, Ιουδαϊσμός) με την πολιτική. Συζητά τον ρόλο της θρησκείας στη διακυβέρνηση, προσεγγίζοντας τα ζητήματα της εκκοσμίκευσης και του φονταμενταλισμού, ενώ εκθέτει και τον προβληματισμό για τον ρόλο της θρησκείας στην πολιτική. Εξετάζει ακόμη τη διασύνδεση της θρησκείας με τις διεθνείς σχέσεις και την εξωτερική πολιτική. Επικεντρώνεται, τέλος, στα σημεία συνάντησης της θρησκείας με σύγχρονα ζητήματα ασφάλειας και ανάπτυξης, ενώ δεν παραλείπει να θίξει σύγχρονα ακανθώδη θέματα, όπως ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η σύγκρουση των πολιτισμών, η Αραβική Άνοιξη κ.λπ.

«ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ», Μάριος Μπέγζος

Αν θεωρήσουμε την ψυχή ως το κέντρο της ύπαρξης και ορίσουμε τη θρησκεία ως τη σχέση του ανθρώπου με το θείο, τότε ο ψυχικός βίος γίνεται το δυναμικό πεδίο σχέσεων κάθε ανθρώπινης ύπαρξης με τον Θεό. Ο κλάδος της θρησκειολογίας που διερευνά αυτή την προβληματική είναι η Ψυχολογία της Θρησκείας, η οποία εξετάζει το θρησκευτικό φαινόμενο χρησιμοποιώντας ψυχολογικές μεθόδους. Βασικά θέματα αυτού του τόσο ιδιαίτερου βιβλίου είναι η σχέση σώματος και ψυχής, οι θεολογικές αποκρίσεις στην απορία του θανάτου, η σωτηρία της ψυχής και η σχέση της με την αγάπη και την ελευθερία μέσα στην καθημερινή μας ζωή.

«ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ», Δαλάι Λάμα, Ντέσμοντ Τούτου, Douglas Carlton Abrams

Στο βιβλίο αυτό ο Δαλάι Λάμα και ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, δύο σπουδαίοι πνευματικοί δάσκαλοι της εποχής μας και ταυτόχρονα θρησκευτικοί ηγέτες που στέκονται πάνω από παραδόσεις και εκφράζουν ανοιχτά το ενδιαφέρον τους για την ανθρωπότητα ως σύνολο, ορθώνουν τη φωνή τους απέναντι στον σύγχρονο κυνισμό που απειλεί να απορροφήσει τα πάντα, και μας υπενθυμίζουν ότι η χαρά είναι δικαίωμα όλων μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, δικαίωμα πιο θεμελιώδες κι από την ευτυχία.

Οι διάλογοι αναφέρονται σε αυτό που ο Δαλάι Λάμα αποκαλεί «σκοπό της ζωής»: την αποφυγή του πόνου και την ανακάλυψη της χαράς. Οι δυο τους μοιράζονται τη γνώση και τη σοφία που απέκτησαν μέσα από αγώνες και περιγράφουν πώς μπορεί να ζήσει κανείς μια ζωή χαρούμενη μέσα από πολλές και αναπόφευκτες λύπες. Μας εξηγούν πώς μπορούμε να κάνουμε τη χαρά από εφήμερη σε μόνιμη κατάσταση, πώς δηλαδή ένα φευγαλέο συναίσθημα μπορεί να γίνει τρόπος ζωής. Ένας διάλογος μεταξύ δύο σπουδαίων παγκόσμιων ηγετών για το πώς να βρούμε τη χαρά και την ευτυχία σε έναν κόσμο γεμάτο πόνο και στεναχώρια.

«Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ: Πώς ο διαλογισμός αλλάζει τον νου, τον εγκέφαλο και το σώμα μας», Daniel Goleman & Richard J. Davidson

[μετάφραση: Γιάννα Σκαρβέλη]

Δύο εξαιρετικά δημοφιλείς συγγραφείς, ο Daniel Goleman, συγγραφέας του επαναστατικού βιβλίου Συναισθηματική Νοημοσύνη, και ο νευροεπιστήμονας και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν Richard Davidson διατυπώνουν μια επαναστατική υπόθεση για έναν τρόπο ζωής που η σύγχρονη σκέψη αδυνατούσε μέχρι σήμερα να αντιληφθεί: την αλλαγή του ανθρώπου μέσω του διαλογισμού. Βασισμένοι στις νεότερες έρευνες, οι συγγραφείς αποκαλύπτουν πώς ο διαλογισμός μπορεί να επηρεάσει το σώμα, τον νου και τον εγκέφαλό μας, οδηγώντας σε μόνιμη αλλαγή χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς μας. Αυτά τα «αλλαγμένα» χαρακτηριστικά παραμένουν σταθερά και μόνιμα, και διαμορφώνουν τον τρόπο συμπεριφοράς μας στην καθημερινή ζωή. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, έπειτα από δεκαετίες αποσιώπησης και απαξίωσης, πάμπολλα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι επίσης σημάδια μιας εντυπωσιακά διαφορετικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Συναρπαστικό, δυναμικό και βασισμένο σε καινοτόμες ιδέες, αυτό είναι ένα από τα σπάνια βιβλία που έχουν τη δύναμη να μας αλλάξουν σε βαθύτερο επίπεδο.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ: ΝΟΜΟΣ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ-ΖΩΗ», Jerome Bruner

Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Κουγιουμουτζάκης

Οι ιστορίες –είτε με τη μορφή χρονικών είτε με τη μορφή φανταστικών μύθων– διαποτίζουν τον κόσμο μας, διαμορφώνουν τις βασικές εντυπώσεις μας για την πραγματικότητα και επιβάλλουν δομή στη ζωή μας. Πώς όμως και γιατί οι άνθρωποι δημιουργούν ιστορίες; Και ποιος είναι ο ρόλος της αφήγησης των ιστοριών στη ζωή μας; Αυτή την άπιαστη αλλά θεμελιώδη όψη της ανθρώπινης φύσης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε νόημα στη ζωή μας, διερευνά στο –τελευταίο πριν από τον θάνατό του– βιβλίο ο πρωτοπόρος Αμερικανός ψυχολόγος Jerome Bruner.

Μας προτρέπει να καταλάβουμε πώς λέμε τις ιστορίες μας, πώς τις χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε μια αίσθηση του εαυτού μας και για να ερμηνεύσουμε τη ζωή των άλλων. Μας ενθαρρύνει να μάθουμε πώς η λογοτεχνία μεταβάλλει την ίδια την έννοια της ιστορίας και πώς οι νόμοι μάς διδάσκουν τι να προσδοκούμε από την αφήγηση. Τέλος, μας προτείνει νέους, προκλητικούς τρόπους σύλληψης της αφήγησης. Μια αριστοτεχνική σύνθεση νοημάτων από την ανθρωπολογία, την ψυχολογία, τη λογοτεχνία, τη νομική, την ιστορία, τις νευροεπιστήμες και τη φιλοσοφία.

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ», Bernard Rime

Επιστημονική επιμέλεια: Στάμος Παπαστάμου

Tι είναι το συναίσθημα, τι το προκαλεί, ποια είναι η λειτουργία του και γιατί προσπαθούμε να το μοιραστούμε; Μια συναρπαστική ανάλυση της επίδρασης που ασκεί ο κόσμος των συναισθημάτων στην κοινωνική ζωή και στις σχέσεις του ατόμου, της εναγώνιας προσπάθειας να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας ακόμα κι όταν αυτά είναι οδυνηρά, της επικοινωνίας των συλλογικών τραυμάτων με στόχο την προσωπική ανακούφιση, αλλά και την κατασκευή ενός συνεκτικού κοινωνικού ιστού και την παραγωγή νοήματος.

«ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ», Salvador Minuchin

Επιστημονική επιμέλεια: Φώτιος Αναγνωστόπουλος

Το βιβλίο αυτό αποτελεί αναµφισβήτητα το πιο σηµαντικό έργο στον χώρο της οικογενειακής θεραπείας. Θεωρείται ένα εγχειρίδιο-ορόσηµο για την οικογενειακή θεραπεία και θεωρία. Σε ένα εξαιρετικά εύληπτο κείμενο ο Μinuchin έχει συνθέσει δημιουργικά περίπλοκες θεωρητικές προσεγγίσεις, τις οποίες παρουσιάζει µε απλό και άµεσο τρόπο μέσα από διάφορα παραδείγµατα «προβληματικών» οικογενειών και την επικοινωνία μεταξύ των μελών τους. Ο Salvador Minuchin (1921-2017) έχει αναγνωριστεί ως ένας τολµηρός νεωτεριστής, έξοχος κλινικός ειδικός και εξαιρετικός δάσκαλος. Σε αυτό το κλασικό πλέον βιβλίο του μπόρεσε να αποτυπώσει όλο το θεωρητικό υπόβαθρο και την εµπειρία του. Ένα εγχειρίδιο απαραίτητο για όποιον ασχολείται και εργάζεται με οικογένειες.

«ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΖΩΝΤΟΣ ΘΕΟΥ», Marion Milner

Επιστημονική επιμέλεια: Νιζέττα Αναγνωστοπούλου

Kκαταγραφή μιας θεραπείας που ξεκίνησε το 1943 και δημοσιεύθηκε ως μελέτη ιστορικού στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Περιγράφει τη βίωση της σχιζοειδούς διεργασίας μιας ασθενούς, η οποία ανακαλύπτει αυθόρμητα την ικανότητά της να κάνει σχέδια που αντανακλούν τη μάχη ανάμεσα στη λογική και την τρέλα. Είναι όμως και η ιστορία δύο ανθρώπων που αναζητούν έναν νέο τρόπο για να αποκτήσουν τη δική τους ξεχωριστή ζωή μετά από μια καταστροφή· και τελικά ανακαλύπτουν ότι, αν μη τι άλλο, η ψυχανάλυση είναι σε θέση να συμβάλει σε αυτό το εγχείρημα. Το βιβλίο της πρωτοπόρου Βρετανίδας ψυχαναλύτριας Marion Milner, που έχει χαρακτηριστεί ως «Βίβλος» από ψυχαναλυτές και εικαστικούς θεραπευτές, θα εκτιμηθεί από όσους ασχολούνται με σχιζοειδείς προσωπικότητες, αλλά και από οποιονδήποτε μελετά τις τεράστιες δυνάμεις που κρύβονται πίσω από το γεγονός της ύπαρξης, της αυτοπραγμάτωσης, της προσωπικής αλήθειας και της λειτουργίας των ανθρώπων μέσα στον κόσμο.

ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ – ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑ

«ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥΣ», Έβι Κρότι

Τα παιδιά δεν είναι πάντα σε θέση να εκφράσουν με λόγια τον εσωτερικό τους κόσμο, τα πιο βαθιά τους συναισθήματα, τους κρυφούς φόβους και τις απογοητεύσεις τους. Αλλά όταν ζωγραφίζουν ή σχεδιάζουν, τότε «φλυαρούν» ελεύθερα και χωρίς μισόλογα, αποτυπώνοντας στο χαρτί τον κόσμο που έχουν μέσα τους. Ακόμα και ένα απλό ιχνογράφημα φτιαγμένο από ένα δίχρονο παιδί μάς λέει κάτι για την προσωπικότητά του, αρκεί να το αποκρυπτογραφήσουμε σωστά. Η ικανότητα να αποκωδικοποιούν τον «ζωγραφικό» κώδικα επικοινωνίας επιτρέπει στους γονείς να αντιληφθούν από νωρίς τη φύση του παιδιού τους, να κατανοήσουν τον χαρακτήρα και τα συναισθήματά του, και να πάρουν αποφάσεις σημαντικές για τη διαπαιδαγώγησή του. Το βιβλίο παρουσιάζει πάμπολλα ιχνογραφήματα και σχέδια παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας μαζί με απλές αλλά κατατοπιστικές ψυχολογικές ερμηνείες. Περιλαμβάνει επίσης τέσσερα χρήσιμα τεστ για να καταλάβουμε και να ερμηνεύσουμε τις πιο αυθεντικές πλευρές των παιδιών.

«ΤΟ “ΔΥΣΚΟΛΟ” ΠΑΙΔΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ», Μαρία Ζαφειροπούλου (επιστημονική επιμέλεια)

Στο βιβλίο αυτό, εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι με γνώσεις και πείρα στη διαχείριση των «δύσκολων» παιδιών εξηγούν με απλά λόγια ποιο είναι το «δύσκολο» παιδί, πώς συμπεριφέρεται και τι κρύβεται πίσω από τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του. Το βιβλίο μιλάει κατευθείαν στην καρδιά των γονιών. Τα περιστατικά και οι περιγραφές θα τους θυμίσουν το δικό τους παιδί και θα τους δώσουν ιδέες για το πώς να διαχειριστούν σύνθετες καταστάσεις και να δομήσουν ένα ήρεμο οικογενειακό περιβάλλον. Το βιβλίο όμως βοηθά προπάντων τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν σε βάθος ποιος είναι ο «δύσκολος» μαθητής. Οι ζωντανές αναφορές, οι δοκιμασμένες μέθοδοι και τεχνικές, τα παιχνίδια και οι πρακτικές δραστηριότητες θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν με χιούμορ και ψυχραιμία τα προβλήματα στο σχολείο, να στηρίξουν τους μαθητές τους και να ενισχύσουν την αυτονομία τους, διασφαλίζοντας παράλληλα τη γαλήνη και την αποδοτική μάθηση στο σχολικό περιβάλλον.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, Γιώργος Κλεφτάρας & Δημήτρης Αλεξόπουλος

Το βιβλίο αναλύει και περιγράφει με εμπεριστατωμένο τρόπο τη συχνότερη ψυχική διαταραχή στον δυτικό κόσμο, μια διαταραχή που προσβάλλει ακόμα και παιδιά κι εφήβους: την κατάθλιψη. Τα παιδιά βιώνουν κατάθλιψη και εκδηλώνουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες, συμπτώματα επίμονα και οδυνηρά, που επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινή λειτουργικότητά τους και πολύ περισσότερο τη ζωή τους στο μέλλον. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενημερωθούν για την παιδική κατάθλιψη και τις συνέπειές της, έτσι ώστε να την αναγνωρίζουν και να παίρνουν έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα. Το βιβλίο περιγράφει διεξοδικά τις σύγχρονες θεωρίες για την κατάθλιψη καθώς και ένα πρόγραμμα με παρεμβάσεις στον χώρο του σχολείου για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση αυτής της διαταραχής. Φιλοξενεί δραστηριότητες παιχνιδιού που ενδυναμώνουν τα παιδιά, μειώνουν τα καταθλιπτικά συμπτώματά τους και τα βοηθούν να δουν με αισιοδοξία τη ζωή και το μέλλον τους.

«ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ», Ντιάνα Χαρίλα

Ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας στον χώρο του σχολείου, που έχει στόχο τη βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της εικόνας σώματος σε παιδιά και εφήβους. Η δυσαρέσκεια από τη σωματική εικόνα ειδικά στην εφηβεία οδηγεί συχνά στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών (νευρική ανορεξία και βουλιμία), αλλά και σε κατάθλιψη. Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης βοηθά τον έφηβο να αναπτύξει μια θετική εικόνα για το σώμα του και τον εαυτό του, και έτσι να προλάβει επικίνδυνες για την υγεία του καταστάσεις. Το πρό-γραμμα ευαισθητοποίησης και οι ευχάριστες βιωματικές ασκήσεις που η συγγραφέας –κλινική ψυχολόγος και ειδική στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών– προτείνει σε αυτό το βιβλίο θα βοηθήσουν τους εφήβους να μάθουν να αναγνωρίζουν τις ικανότητές τους, να αποδέχονται το σώμα τους, να δίνουν λιγότερη σημασία στην εξωτερική τους εικόνα και μεγαλύτερη σημασία στα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, και τελικά να αγαπήσουν περισσότερο τον εαυτό τους.

Σειρά: «ΝΙΚΗΣΕ…»

«ΝΙΚΗΣΕ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ», Marion Blique

Το βιβλίο καταπιάνεται με την τοξικότητα των καθημερινών σχέσεων, που περνά σχεδόν απαρατήρητη και θεωρείται φυσιολογική επειδή κρύβεται πίσω από τρόπους και μορφές επικοινωνίας που μοιάζουν συνηθισμένοι: κρίνουμε, επικρίνουμε, υποκρινόμαστε, παίζουμε παιχνιδάκια, χειραγωγούμε, δεν βάζουμε όρια, αποφεύγουμε τις συγκρούσεις, προσποιούμαστε ότι όλα πάνε καλά… Ένα περίπλοκο κουβάρι σχέσεων που συγγραφέας, γνωστή κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, μας δείχνει πώς να το ξεμπλέξουμε αλλά και πώς να αλλάξουμε τον τρόπο που συνδεόμαστε με τους άλλους.

Με το πρόγραμμα 21 ημερών που μας προτείνει, θα καταφέρουμε να εντοπίσουμε όλες τις τοξικές στρατηγικές που χρησιμοποιούμε, τις οποίες θα αντικαταστήσουμε με νέους τρόπους ύπαρξης και επικοινωνίας. Έτσι θα δημιουργήσουμε πιο σταθερούς και υγιείς δεσμούς, οι οποίοι θα είναι πιο αυθεντικοί, πιο αληθινοί και πιο ωφέλιμοι για την ψυχική μας υγεία. Το βιβλίο ανήκει στην επιτυχημένη σειρά «Νίκησε…» που περιλαμβάνει βιβλία εστιασμένα στη βελτίωση της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου και στην καλύτερη επικοινωνία του με τους άλλους και το περιβάλλον του.

Σειρά: «ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ»

«ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ», Rhonda Byrne

Το νέο βιβλίο της διεθνούς φήμης συγγραφέως Ρόντα Μπερν, η οποία έχει κερδίσει εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτοντάς τους τη δύναμη του Σύμπαντος να κάνει πραγματικότητα τις επιθυμίες τους. Τα «Μαθήματα καθημερινότητας» είναι απλές καθημερινές ιδέες και τρόποι για να θέσουμε σε λειτουργία τον συμπαντικό «νόμο της έλξης» και να μπορέσουμε να έχουμε μια υπέροχη ζωή.

Πηγή: www.culturenow.gr

Διαβάστε περισσότερα: www.culturenow.gr/lightbox