Παναγία των Παρισίων: Η αποκατάσταση
Προχωρούν τα έργα αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, θα επαναλειτουργήσει το 2024.
Το καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων, στεφανωμένο από έναν ολοκαίνουργιο χρυσό κόκορα, ξαναπήρε τη θέση του στον ορίζοντα του Παρισιού, ενώ έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της επαναλειτουργίας του εμβληματικού ναού. Καθώς οι τουρίστες και οι Παριζιάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό που έχει χαρακτηριστεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO για να θαυμάσουν την επιστροφή ενός από τα πιο εμβληματικά χαρακτηριστικά του, οι εργασίες στην Παναγία των Παρισίων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Σχεδόν 500 τεχνίτες είναι απασχολημένοι με τις προσπάθειες ανοικοδόμησης, εργαζόμενοι για να διασφαλίσουν ότι το παρισινό ορόσημο θα είναι έτοιμο για τη μεγάλη επαναλειτουργία του στο κοινό σε λιγότερο από ένα χρόνο από τώρα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε ότι τα έργα βρίσκονται «εντός χρονοδιαγράμματος», ώστε η Παναγία των Παρισίων να ανοίξει για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024, πέντε χρόνια και επτά μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του κτιρίου ηλικίας 860 ετών, τον Απρίλιο του 2019.
«Μέχρι να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες (τον Ιούλιο), αναμένουμε να έχουμε έτοιμο το πάνω μέρος του καμπαναριού και να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της στέγης, έτσι ώστε οι Παριζιάνοι και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο να μπορούν να δουν πόσο κοντά είναι ο καθεδρικός ναός στην επαναλειτουργία του», δήλωσε ο Φιλίπ της Rebuilding Notre Dame de Paris (ο δημόσιος φορέας που είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση και την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού), στο γαλλικό κοινοβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου.
Μια μνημειώδης προσπάθεια
Σύμφωνα με την οργάνωση Rebuilding Notre Dame de Paris, υπάρχουν σχεδόν 250 εταιρείες και εργαστήρια τέχνης σε όλη τη Γαλλία που έχουν αναλάβει να «εργαστούν για την αναγέννηση του καθεδρικού ναού».
Μετά την πυρκαγιά του 2019, τα δύο πρώτα χρόνια των εργασιών αφιερώθηκαν στην εξασφάλιση του κτιρίου, την ολοκλήρωση των μελετών του έργου και την ανάθεση των προσφορών. Στη συνέχεια, η φάση της αποκατάστασης ξεκίνησε επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021. Τους τελευταίους μήνες, η πιο ορατή πρόοδος έχει γίνει στην αποκατάσταση του σκελετού της οροφής, του καμπαναριού και των μεγάλων ανώτερων στοών.
Υπολογίζεται ότι περίπου 14 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένεται να «συρρεύσουν για να δουν τα αποτελέσματα της αποκατάστασης». Ενώ η αρχική εμφάνιση της Παναγίας των Παρισίων θα αποκατασταθεί, ο πρόεδρος Μακρόν εξέφρασε επίσης την επιθυμία ο αιώνας μας «να έχει τη θέση του ανάμεσα στους πολλούς άλλους που εμφανίζονται στα έργα αυτού του καθεδρικού ναού».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ανακοίνωσε έναν διαγωνισμό για να επιτρέψει σε σύγχρονους καλλιτέχνες να αναδημιουργήσουν έξι από τα βιτρό παράθυρα στη νότια πλευρά της Παναγίας των Παρισίων, προκειμένου να «σηματοδοτήσουν τον 21ο αιώνα».
Με παρόμοιο αναμνηστικό τρόπο, το όνομα του Γάλλου στρατηγού που επέβλεπε την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων πριν από τον θάνατό του σε ορεινό ατύχημα νωρίτερα φέτος, χαράχθηκε στο ξύλο του καμπαναριού. Ο Ζαν Λουί Ζορζελάν «θα παραμείνει για πάντα» μέρος της Παναγίας των Παρισίων, δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος συμμετείχε προσωπικά στη διαδικασία χάραξης στις 8 Δεκεμβρίου, την ημέρα που η δρύινη κορυφή του καθεδρικού ναού ξαναβρήκε τη θέση της.
Τα ονόματα άλλων που συμμετείχαν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων έχουν επίσης γίνει μόνιμο στοιχείο του νέου καθεδρικού ναού. Ένας σφραγισμένος σωλήνας τοποθετήθηκε στο εσωτερικό του χρυσού κόκορα που είναι τοποθετημένος στην κορυφή της καμπάνας στις 16 Δεκεμβρίου και περιείχε ένα έγγραφο με τα 2.000 ονόματα όσων συμμετείχαν στα έργα.
Ο προηγούμενος κόκορας του καμπαναριού του καθεδρικού ναού είχε βρεθεί, κατεστραμμένος ανάμεσα στα συντρίμμια, την επομένη της πυρκαγιάς. Στο εσωτερικό του υπήρχαν τα λείψανα (τα λείψανα των νεκρών) του Αγίου Ντενί και της Αγίας Γενεύης, καθώς και ένα θραύσμα από το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού, τα οποία παρέμειναν άθικτα και τώρα έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του νέου κόκορα, σύμφωνα με τη Μητρόπολη του Παρισιού.
Το κόστος της ανοικοδόμησης της Παναγίας των Παρισίων αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν 846 εκατομμύρια ευρώ σε δωρεές από 340.000 δωρητές σε 150 χώρες, σύμφωνα με την οργάνωση Rebuilding Notre Dame de Paris.