H Κλιματική Ανισότητα στο επίκεντρο από το iMEdD με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Ανοιχτή πρόσκληση απευθύνει το iMEdD για την δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου προς δημοσίευση με θέμα την «Κλιματική Ανισότητα» στο πλαίσιο του 4ου κύκλου της δημοσιογραφικής του θερμοκοιτίδας (incubator).
«To incubator δεν αποτελεί τυχαία πυλώνα του iMEdD από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, καθώς απηχεί τον πυρήνα της αποστολής μας: τη στήριξη καινοτόμων ιδεών, βαθιά ριζωμένων στη δημοσιογραφική έρευνα, και την ελευθερία του πειραματισμού» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του έργου, Δημήτρης Μπούνιας. Αναφερόμενος στους προηγούμενους κύκλους του incubator, ο ίδιος επισημαίνει ότι οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν επιλέχθηκαν αποκλειστικά «μέσα από αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, δοκίμασαν εντελώς νέα σε αυτούς φορμά, τόλμησαν διασυνοριακές έρευνες, δημιούργησαν από το μηδέν ενημερωτικά web apps. Φέτος, συνεχίζοντας το πνεύμα του στοχευμένου πειραματισμού, στρέψαμε την προσοχή μας σε μία συγκεκριμένη αλλά ευρεία θεματική με έντονη επικαιρότητα, συνυφασμένη στο δημόσιο συμφέρον, την κλιματική ανισότητα».
«Καθώς η κλιματική δικαιοσύνη συμβαδίζει με μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, το iMEdD επιχειρεί να μετατοπίσει τη συζήτηση από την υπερθέρμανση και τη μόλυνση του πλανήτη και τις επιπτώσεις που προκύπτουν, σε ευρύτερα κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικής υφής θέματα, που ποικίλλουν από τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής σε τομείς όπως η διατροφή, η υγεία, η οικονομία και η εργασία, μέχρι και τα πολιτικά δικαιώματα των ατόμων και των κοινοτήτων που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές επιπτώσεις», σημειώνουν οι διοργανωτές. Οι υποψήφιες προτάσεις θα πρέπει να αναδεικνύουν την κλιματική ανισότητα, τις ευκαιρίες για αύξηση της ισότητας ή δίκαια αποτελέσματα, τις συστημικές προκλήσεις, ιστορίες για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των πολιτικών της οικονομίας μηδενικών εκπομπών στην ανθρώπινη ευημερία, για τη βιομηχανική επιβάρυνση, τις καθαρές μορφές ενέργειας και τις πολιτικές για το περιβάλλον και το κλίμα, ιστορίες για την απώλεια ζωών, τον πιθανό εκτοπισμό πληθυσμών ή την έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού, την απώλεια θέσεων εργασίας, τις ζημιές στις υποδομές, τον καπιταλισμό των καταστροφών, ιστορίες για πρακτικές που διαταράσσουν την αλυσίδα του φυσικού κύκλου και συμβάλουν έμμεσα ή άμεσα στην κλιματική κρίση, κλπ.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
«Στόχος είναι, όσο εξελισσόμαστε, να συνεχίσουμε να παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ενισχύουν τη δημοσιογραφική κοινότητα να τολμά, κόντρα στις συνθήκες, και να δημιουργεί» υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Μπούνιας. Το iMEdD, ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με έναυσμα την παγκόσμια κρίση της δημοσιογραφίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος προσφέρει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα εργαλεία για να υλοποιηθεί η ιδέα, συμβολευτική υποστήριξη και στρατηγική καθοδήγηση από επαγγελματίες του χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ευκαιρίες δικτύωσης, δυνατότητα συμμετοχής σε εργαστήρια και εκδηλώσεις του iMEdD.
Η αξιολόγηση των προτάσεων πραγματοποιείται βάσει των ανακοινωμένων κριτηρίων και της αναλυτικής βαθμολόγησης από ανεξάρτητη επιτροπή αποτελούμενη από μέλη εγνωσμένου κύρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ωστόσο, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι υπάρχει και ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα, αφού τα ατομικά projects που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα αφορούν 7 γυναίκες δημιουργούς και 6 άντρες, ενώ στο σύνολο των projects (ατομικών και ομαδικών), οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες είναι 17 και 21 αντίστοιχα.
Τα δημοσιογραφικά φορμά που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι: κείμενο, φωτορεπορτάζ, podcast και δημοσιογραφικά βίντεο μικρής διάρκειας. O κύκλος απευθύνεται σε επαγγελματίες δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ειδικεύονται στο κείμενο, τη φωτογραφία, το βίντεο ή το ραδιόφωνο/podcast. Κάθε αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από επιστολή πρόθεσης δημοσίευσης (letter of intent) από αρχισυντάκτη ελληνικού ή ξένου ΜΜΕ. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν ατομικά ή από ομάδα και η προθεσμία λήγει στις 30 Νοεμβρίου.
Προηγούμενες προτάσεις που υποστηρίχτηκαν από το incubator του iMEdD παραμένουν στην επικαιρότητα με βραβεύσεις σε φεστιβάλ, προβολές και δημοσιεύσεις έως και σήμερα. Για παράδειγμα, το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του Γιώργου Μουτάφη "the Other Half" βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα προβληθεί το επόμενο διάστημα στην Αθήνα, το ντοκιμαντέρ "Invisible" της Μαριάννας Κακαουνάκη συμμετείχε σε πληθώρα φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι δημοσιεύσεις του «Βαλκανικού τριγώνου της κάνναβης», μιας διασυνοριακής δημοσιογραφικής έρευνας του Κώστα Κουκουμάκα αλλά και το website "Islanders" του Γιάννη Κολεσίδη αποτελούν μερικά ακόμα projects που εξακολουθούν να έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.imedd.org/el/ypostirixi-dimosiografikon-erga-me-th/
ΑΠΕ-ΜΠΕ